onsdag 5. januar 2022

Årets første arbeidsøkt i drivhuset...

 Her om dagen hadde jeg min første arbeidsøkt i drivhuset. Det var ikke mye jobb bare så det er sagt, men det var da morsomt å jobbe litt der midt på vinteren. Sent i fjor høst kjøpte jeg noen løker på salg med 70% avslag. De har bare blitt liggende inne i drivhuset i påvente av anledning til å plante de. Før jul kjøpte jeg en jordsekk som jeg satte inn i drivhuset. Jeg hadde tidligere tatt frem en blå glasert krukke som jeg skulle plante i, og da var det jo bare å sette i gang. Jordsekken var delvis fryst, men det var nok opptint jord til at jeg fikk plantet løkene. Det er første gang jeg prøver "lasagnemetoden", og den går ut på å legge løkene lagvis oppover i krukken. Vanligvis pleier jeg å plante all løk i bakken ute, men da løkene kom var det allerede tele/frost i bakken. 

Først tok jeg litt jord i bunnen av krukka, og så la jeg første lag med tulipanløken 'Black Hero'

Det var bare å plante tett der for å få plass til alle løkene :)

Her har jeg lagt på et nytt lag med jord, og så plantet neste lag oppå tulipanløkene. Det var grønne spirer på disse løkene, og dette er Narcissus 'Thalia'

Så la jeg på et nytt lag med jord, og så det siste laget med løk. Disse heter Muscari 'Montain Lady', og skal se sånn ut.

Til slutt var det bare å legge på et siste lag med jord, og vanne forsiktig. Denne krukken står nå i den kalde sonen i drivhuset, og det skal bli spennende å se når de vil blomstre :)

Så litt om fjorårets vær.  Det står på NRK (for de som ikke kan lese norsk) at fjoråret var det kaldeste i Norge siden 2013, men samtidig var det det 7. varmeste året siden Metrologisk institutt begynte sine målinger i  år 1900. Det kom 10 % mindre nedbør i fjor i hele landet, men samtidig ble det satt flere nedbørsrekorder. Det eneste som er sikkert er at været endrer seg hele tiden.

Det holder seg stadig kjølig her med -7,5 grader akkurat nå.


27 kommentarer:

 1. Hej Marit
  Så fik du da lov at lave lidt :) tænk at jorden ikke var frosset, det var da imponerende.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, og det var så morsomt. Jeg kjøpte jordsekken før jul, og da var den jo ikke frossen. Den hadde stått inne i gartneriet, og siden satte jeg den inn i drivhuset hvor jeg har på varme. Hadde den stått ute hadde den vært hekt fryst/frossen.
   Klem
   Klem

   Slett
 2. Det bliver en skøn lasagne-buket at se på, når foråret begynder i dit drivhus. Jeg regner med, at du har / skal have en stol derude.
  Mærkeligt vejr både hos dig og os, og ja, det eneste, vi vist kan være sikre på for tiden, er, at der er store ændringer i gang.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo lov å håpe på det :)
   Jeg har allerede flere stoler det ute, og der skal jeg hygge meg når det blir litt varmere. Ja, det er et merkelig vær for tiden, og det endrer seg hele tiden ja.

   Hilsen Marit

   Slett
 3. Hej Marit!
  Det skall bli fint att se din lökkruka i blom till våren.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar

  1. Hej Marika!
   Det blir spennende å se hvordan den blir.
   Ha det godt.

   5. januar 2022 kl. 16:58

   Slett
 4. Spennende med denne lasagnemetoden. Tenker det blir flott blomstring i lang tid. Lykke til. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er spennende, og det er første gangen jeg prøver den. Tusen takk.

   Slett
 5. Hello, Marit
  What an interesting way to plant the onion bulbs. Good luck! Have a great day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Yes, I have read about it, but I have never tried it before.
   Thank you! Have a great day you too!

   Slett
 6. Hei Marit! Det er fint med løk i krukker. Det må være flott å kunne holde på i drivhuset. Tenk på hvor mye tid du kan tilbringe der etter hvert.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, det blir sikkert bra hvis de vil blomstre der. Det vil bli helt supert bare det blir litt varmere. Jeg kommer garantert til å tilbringe mye tid der ja. Jeg gleder meg :)
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 7. Nå lærte jeg jammen noe nytt i kveld. Blomstrer de liksom etterhverandre disse løkene, så du har blomster i krukken hele sommeren igjennom?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei dessverre så gjør de ikke det. Dette er løker som blomstrer en tid på våren, men så blir de avblomstret. Det gjenstår å se om de blomstrer samtidig eller ikke.

   Slett
 8. Spennende med blomsterløk i krukke. Kjekt å ha noe å se frem til. Jeg planter også løk i potter på verandaen.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir spennende å se hvordan det blir. Det er det absolutt. Så bra da! Da har du også noe å se frem til.

   Ha en fin dag!

   Slett
 9. Det er morro å gjøre et forsøk, og jeg prøvde noe tilsvarende for endel år siden.
  Jeg kjøpte litt for mange løkerposer på 70-prosenten, og det reduserte antall potter på denne måten. Åsså var det trivelig med flere sorter sammen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det for jeg har ikke prøvd det før. Det er morsomt å prøve noe nytt. Billig løk er helt greit å prøve seg med.

   Slett
 10. Vilken härlig känsla att kunna gå ut i växthuset och plantera, mitt i vintern. Det ska bli spännande att följa din lasagneplantering. Tror att det kommer att bli jättefint.
  Igår kom snö här och idag har vi minus 10 grader. Med varma kläder blev det ändå en skön morgonpromenad.

  Önskar dig en fin trettondag jul!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var så herlig å kunne gjøre det midt på vinteren. Jeg håper jo på at den kan bli bra, men det finner jeg ut om noen måneder. Her er det - 12 grader nå, og jeg er så lei at det er så kaldt her. Vi har hatt mer eller mindre iskaldt vær siden midten av november. Du er flink som går tur hver morgen :)

   Ønsker deg en fin torsdag!
   Klem, Marit

   Slett
 11. Hei Marit.
  Er det ikke deilig med vårarbeid midt på vinteren? Jeg planter ikke i lasagne, for alt blomstrer samtidlig hos meg, så det blir bare kaos. Men jeg ser andre som planter på den måten og får stegvis blomstring og forlenget blomstring. Blir artig å se til våren.
  Ha en fin dag,
  Lena

  SvarSlett
 12. Me encantara verlos florecer. Besos.

  SvarSlett
 13. Bättre sent än aldrig - ett svenskt ordspråk som passar bra på din lökkruka :) Hoppas du får fin blomning till våren.

  Kram, Carina

  SvarSlett