fredag 21. januar 2022

Endelig noe som fungerer (så langt)...

 

På tirsdag kjøpte jeg en sag, fant frem alle isoporplatene vi hadde igjen her etter  byggingen, og satte i gang. Med målestokk og kulepenn målte jeg opp, og begynte å sage i platene. De første platene kunne jeg legge rett på gulvet uten å kappe noe inn i teltet, men så begynte vanskelighetene. Jeg ville først få brukt opp de gamle platene, men de var ikke nok. Heldigvis hadde vi igjen noen uåpnede hele pakker av disse, så da var det nok til å dekke hele gulvet inne i teltet. Da jeg var ferdig med det, så trakk vi  bobleplast over teltet og på sidene. Jeg har allerede merket stor forskjell, for den første natten etter at jeg la gulvet og før vi dekket med bobleplast så var det ikke is oppe på bøttene. Det var det natten før. Men hvordan det fungerer  hvis/når det blir  veldig kaldt ute  vites ikke. Her om natten var det - 7 ute, og da var det - 2 der inne.  Jeg vet heller ikke om gradestokken er riktig, så nå har jeg bestilt en ny digital gradestokk  med minimum/maksimum funksjon, og håper at den er helt nøyaktig. 

Dette skrev jeg i går, og her kommer en oppdatering til.

I går natt var det - 2,7, og da var det  4 grader inne i teltet. Så dette fungerer veldig bra så langt når det ikke er kaldere ute.

Teltet sett ute fra med nylagt gulv.

Nå har jeg flyttet så mange ganger på alle disse pottene og bøttene at jeg har kommet ut av tellingen. Nå skal de få stå der i ro til de skal flyttes ut av teltet.

Litt forskjellige høyder og litt lappeteppeteknikk på gulvet ;)

Det er denne lille ovnen som gir varme der. Det er termostat, så jeg kan regulere varmen.


Her er bobleplasten trukket over på venstre side...

...og her på høyre side.

Bobleplasten er trukket over hele teltet, og nesten dobbelt. Jeg kjøpte i høst en hel rull med bobleplast som var 2 meter bred og 50 meter lang.  Jeg målte opp  5,6 meter x 2. Det var bare å klippe den til, men å få lagt den over hele teltet var vanskelig å få til. Det er kun 30 cm med ledig plass på høyre side til å gå på, så det er litt trangt der nå.

Plasten henger også litt ned i enden av teltet.

Denne kom opp i fra kjelleren her om dagen, og den har jeg hatt i flere år. Den har stått på gulvet i kjelleren under taklampen og der stortrives de.


Disse frøplantene ble sådd i desember i 2020, og de har også stått på kjellergulvet. De ble priklet over i små potter i mars i fjor, og har siden stått i disse brettene som har undervanningsmatte i bunnen. De er så anvendelige, for da tørker de ikke så hurtig ut om sommeren. De er en blanding av Cyclamen hederifolium og C. coum.

I går hadde jeg en time  med effektiv prikling i drivhuset. Det var så deilig å kjenne solen varme i drivhuset, og det ble 13 grader inne i det store rommet hvor det ikke er noen oppvarming nå. Solen gikk ned i går 13.30 og den gikk ned allerede  11.45  20. desember. Så det er en stor forskjell på hvor høyt solen er kommet opp på himmelen bare på en måned.  Om tre uker går solen så høyt at da er den over åskammen som stenger for solen. Da går den ned 15.30, og det er virkelig noe å se frem til. Det er jo ikke mørkt her med en gang selv om solen går ned, men det hjelper veldig at solen er mye lengre oppe nå. Yr.no har også hyggelig værmelding fremover med bare plussgrader på dagen. Nå er jeg forsynt med vinter,  så nå må det gjerne bli vår. Jeg er sikkert veldig optimistisk nå, men det er lov å håpe på en tidlig vår.

30 kommentarer:

 1. Jag beundrar din energi Marit! Och grattis till att det verkar fungera, i varje fall om det inte blir alldeles för kallt. Din blommande cyklamen är ju ljuvlig. Tänk att den trivs så bra trots att den bara står under taklampan och i källaren. Och så fint med de små sticklingarna och att du kunde vara ute i växthuset och jobba med dom. Jag minns när du skrev om när solen gick ner 11:45. Och nu, 13:30 ... det går verkligen mot vår även om vinden idag är isande kall.

  Önskar dig en fin fredag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan kanskje virke som jeg har mye energi Anita, men har har ikke så mye som jeg gjerne skulle hatt ;)
   Tusen takk. Ja, den har likt seg godt der under lampen, og de små frøplantene også. Det var så herlig å kunne jobbe i drivhuset i går når solen var fremme, men ellers er det iskaldt her også med nordvestelig vind.
   Ja, solen er mye lengre oppe nå en måned etter vintersolverv, så det går da fremover her :)

   Ønsker deg også en fin fredag, og god helg!
   Klem, Marit

   Slett
 2. Lyder som om du nu har fundet en løsning der også kan bruges næste år, og det må da være en lettelse! Det er jo en vanskellig operation, når man skal lægge skinnerne mens toget kører, men jeg må sige du tager dine udfordringer med godt humør og masser af energi!
  Tænk at solen går så tidligt ned hos dig...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, endelig har vi funnet en løsning som fungerer, og i hvertfall nå hvor det ikke er så kaldt. Hvordan det fungerer i - 15 vet jeg ikke enda... ;)
   Ja, teltet skal jo ned i begynnelsen av mars, en det skal opp igjen i oktober. Endelig kan jeg få brukt det om vinteren også uten å bruke veldig mye strøm til å holde det varmt. Ja, ikke sant Ulla, og det var en god sammenligning. Det er ikke så lett å legge skinner nei mens toget kjører! :)
   Jeg måtte jo bare finne en løsning slik at jeg kan få brukt drivhuset om vinteren også. Som nevnt så vet jeg ikke hvordan det blir der inne hvis det blir -15, men da må jeg bare bruke mer strøm. Uansett er det mindre volum å varme opp.
   Ja, og det kommer av en dum ås som stenger for solen akkurat her hvor jeg bor. Nede i sentrum her hvor åsen er flatere er solen oppe en time mer. Men åsen ligger hvor den er, og den får jeg dessverre ikke fjernet ;)

   Hilsen Marit

   Slett
 3. Hej Marit!
  Så bra att du fått upp värmen, nu hoppas vi bara att det inte blir riktigt kallt, men det fungerar nog då också. Låter härligt att dagarna blivit så mycket ljusare, det märks- Vi har haft några riktigt blåsiga dagar till och med snöoväder, men nu verkar det ha lugnat ner sig. Såg solen titta fram en stund.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, endelig har jeg fått opp varmen der, men nå er det heller ikke så kaldt ute som det var. Ja, jeg tror det vil fungere likevel som du sier.
   Ja, dette vintermørket er jeg glad for at snart er borte. Det har blåst mye her også, og den vinden har vært så iskald. Solen har vært fremme her også i dag, og det er så herlig å ha den fremme så lenge som til nå.
   God helg!

   Slett
 4. Hello Marit,
  I am happy for you, the greenhouse and the heat in the tent are working out so well for your plants. It feels good to solve the problems. The daylight is getting longer and it won't be long until we change the clocks forward too. Your seedlings look wonderful. Take care, enjoy your weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Yes, it is very nice to solve a problem. Here the summertime for clocks will be changed March 27th.
   Take care you too, and have a happy weekend!

   Slett
 5. You are like a general planning the strategy for a battle, Marit, and I know that you will be victorious. This new greenhouse has certainly been a challenge though! Hugs and kisses, David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes David, I have to have to have control of my troops ;)
   I do not give up so easily! Yes it have been a challenge, and it is really winter that is to blame for that. But soon winter will let go of its hard grip here. I am looking forward to it.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 6. Hej Marit
  Godt det virker med teltet, jeg så lige, at dagen er tiltaget med en time, nu begynder det at gå fort. Det kan vi lide, vi mærker det tydeligt.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, jeg er veldig glad for at det fungerer. Det leste jeg også i går, og da går det hurtig fremover nå. Ja, det kan vi absolutt like!
   Klem

   Slett
 7. Hello Marit, :=) You have worked so hard with sheer determination that you deserve all your plants to flourish beautifully.They are already looking good with the warmth of the greenhouse.
  Hugs to you from Portugal.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Sonjia, :)
   I hope they all will thrive in the tent. Thank you.
   Hugs to you from Norway.

   Slett
 8. Kære Marit
  Hvor er det 'morsomt' at følge med i dit drivhus. Det er da fantastisk, som du roder og regerer, men det lyder til, at du nok skal få din vilje ;-)
  Uh, det er tidligt at solen går ned hos dig. Det skal man nok være vokset op med, for det kunne jeg godt have det svært med. Jeg kan i hvert fald godt forstå, at du glæder dig til den går over bjergkammen.
  Ha det godt.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Så hyggelig å høre at du gjør det. Ja, jeg gir meg ikke så lett, for jeg hadde bestemt meg for å ta drivhuset i bruk med en gang etter så mye venting ;)
   Så jeg måtte finne en løsning, og det ble et mindre volum å varme opp enn så lenge. I begynnelsen av mars tror jeg at teltet blir pakket ned og så blir det satt opp i oktober igjen. Jeg er ikke vokst opp med det nei, for det var ikke sånn før vi flyttet hit i 2006 ;)
   Ja, det er bare frem til 11.februar og så er den oppe i to timer mer. Da hjelper det veldig. Men vi her i Norge er vant til å ha fjell/bjerge på alle sider og kanter. Så det er noe sant i det du sier :)
   Ha det godt!
   Hilsen Marit

   Slett
 9. Hei Marit.
  Jeg lærte av ei dame her oppe at byggplast isolerer bedre enn bobleplast - for bobleplasten er visst ikke helt tett. Så jeg kommer til å gå til innkjøp av byggplast å isolere inni drivhuset heretter. Detn er også lettere å gjenbruke. Men nå må du jo sikkert først bruke opp bobleplasten. Så neste gang….
  Ha det godt,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena,
   Det kan sikkert stemme, men teltet er fra før dekket med klar plast. Om den er laget a det vet jeg jo ikke. Jeg gar 35 meter igjen med bobleplast, så jeg får nok bruke opp den først ;)
   Ha det godt.

   Slett
 10. Smart løsning i drivhuset med både isopor og bobleplast du har funnet. Så mange søte Cyclamen du har pottet opp, de ser ut til å trives. Det er bra det går sakte mot vår.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, en må bare bruke hodet og finne på alternative løsninger. Tusen takk. Ja, det er så bra.

   God helg!

   Slett
 11. Vilken energi du har, fantastiskt så mycket du får gjort.
  Fina cyklamen.
  God helg!

  SvarSlett
 12. Härligt att du fått upp temperaturen i det lilla vinterförvaret. Och spännande att se dina cyclamensådder. Jag har börjat gödningsspraya de som grott här så de växer till lite snabbare.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, endelig så fungerer det bra nå, og det er heller ikke så kaldt ute. Det hjelper det også ;) De er nå over et år, så de må få noe gjødsel de også. Smart å spraye de med gjødsel.

   Klem, Marit

   Slett
 13. Tengo ganas de que llegue la primavera para ver tus plantas florecidas. Un abrazo.

  SvarSlett
 14. Hi Marit!
  You have built a nice greenhouse for your plants. I love cyclamen in all its varieties!
  Have a nice weekend!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Tanja!
   Thank you. Cyclamen have very beautiful flowers.
   Have a nice weekend you too!
   Hugs!

   Slett
 15. A ingenious design...a tent in your greenhouse ! Very nice.

  SvarSlett