onsdag 19. januar 2022

Noen av mine yndlingsplanter gjennom et hageår...

 Det er egentlig bortimot umulig å lage en sånn liste, for jeg har så mange yndlingsplanter.  Sesongen her er fra mars til oktober, for fra november til februar er det vinter. 

                     Mars:

Da er det bare en plante som gjelder, nemlig Helleborus tibethanus. Den begynner å blomstre veldig tidlig her.

Dette bildet er tatt 11. mars. 

April:

I begynnelsen av april er det blåveis/Hepatica som har begynt å blomstre her.

Dette er Hepatica transsylvanica i blomst 8. april.

Mai:

Dette er Primula elatior. Jeg er veldig glad i primula og har mange forskjellige sorter som blomstrer i mai. Jeg hadde egentlig tenkt å bare ta med en plantegruppe for hver måned, men det er jo umulig når en er kommet til mai måned ;)

Dette skal være Trillium simile etter hva jeg har notert.  Trillium trives veldig godt her, og det er jeg så glad for. Bildet er tatt 26. mai.

Rhododendron har jeg alltid vært glad i, og etter å ha vært med på flere importer fra Danmark har jeg fått mange av de her. Denne kjøpte jeg som en veldig stor plante, og her står den i potte før jeg fikk plantet den i bakken. Den heter 'Dagmar'

Juni:

Iris var en av mine absolutt første yndlingsplanter, og de blomstrer i juni. Dette er en Iris germanica.

Det er ikke bare blomstrende planter jeg liker, for lønner/Acer hører med til mine yndlingsplanter.
Denne kjøpte jeg i fjor og heter 
Acer palmatum 'Red Filigree Lace'

Juli:

I juli blomstrer det mange forskjellige clematis her.  De har blitt en stor dille i de siste årene.

Astilbe er jeg også veldig glad i, og har de i mange fargenyanser.

Hosta var også en av mine første yndlingsplanter. De vokser og trives godt her, og jeg må nok med tid og stunder begynne med øks for å få delt de opp og flyttet noen av de ;)

August:

Heuchera kommer jeg ikke utenom når det gjelder yndlingsplanter. De har jeg i veldig mange farger, og en av de jeg er veldig glad i er denne.
Heuchera 'Midnight Rose'

Jeg kommer heller ikke unna å ta med solhattene i hagen. De tiltrekker seg det meste av insekter, og kommer trofast igjen her hver sommer. Denne kjøpte jeg i fjor, og det gjenstår å se om den kommer igjen i år.
Echinacea 'Delicious Nougat' heter den. Jeg må si de er oppfinnsomme når de navngir planter ;)

September:

Syrinhortensia har jeg mange av her, og noen av de begynner allerede i juli med blomstring. Dette er  Hydrangea panuculata 'Limelight' den 8. september.

Jeg har ikke fått nevnt så mye om rosene her, men gjør det nå. Rosene er en del av "grunnbeplantingen" i hagen akkurat som rhododendron og hosta.  De hører bare med her :)
Dette er 'Novalis' fra 9. september.

Oktober:

Jeg har mange stauder her og jeg kan ikke nevne alle som også kunne tatt med  enkeltvis her. Denne astersen klarte for første gang i år å blomstre uten å fryse ned først. Bildet er fra 2. oktober. Den får avslutte dagens innlegg. Jeg kunne tatt med mange flere planter i denne oversikten over mine yndlinger, men da hadde jeg aldri blitt ferdig ;)

Her venter jeg på nok et vindvær som skal komme i ettermiddag. Temperaturen er på 1,8  nå, og det er deilig med et pusterom fra kulden. Senest i går var det - 7 grader her på morgenen. Jeg synes at vinteren har vart lenge nok nå, men det er for tidlig å drømme om vår enda...

28 kommentarer:

 1. To name a favourite plant or a favourite bird is an impossible task. It depends in time, mood, location and many other factors, and it is changeable too. Love them all, I say! Hugs and kisses, David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I agree with you David. It is impossible to choose as you say. Thank you.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 2. Hello, Marit
  Your March blooms are gorgeous, they are all lovely images. I am looking forward to spring blooms.
  Take care, have a happy day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Me too!
   Take care you too, and have a nice day!

   Slett
 3. Kære Marit
  Fornem liste med dejlige planter.
  Selvfølgelig måtte Tibethanus med, men hvor blev solhatten Sahara af? Delicious Nougat er godt nok et specielt navn - ikke mindst da den ikke ligner nougat.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, ikke sant.
   Solhatten Sahara ble dessverre ikke tatt med av plassmangel ;)
   Det kan du si, men det er mulig at det navnet henspeiler på hvordan blomsten ser ut like før den begynner å visne. Da ligner den litt mer på nougat :)
   Hilsen Marit

   Slett
 4. Så koselig å få se disse nydelige blomstene, fordelt etter måned. Kjekt med slike lyspunkt i en ellers svært så værhard måned. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det forstår jeg godt at du mener, for der du bor er det nok litt mer værhardt enn her hvor jeg bor. Men vinden har vært på besøk her også i januar.
   Hilsen Marit

   Slett
 5. Så trevligt att få följa blomstermånaderna i din trädgård via några av dina favoriter Marit. Jag tycker om alla men är extra förtjust i den vackra Helleborus tibethanus, kanske för att den kommer med hälsning om vår redan i mars. Och primula är en av mina egna favoriter. Dina solhattar är verkligen vackra, lite av sensommarens primadonnor, älskad av alla fjärilar.

  Önskar dig en fin onsdag kväll!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Anita. Ja, den er og blir en favoritt tidlig om våren når ikke noe annet har begynt å blomstre enda. Ja, primula er en flott planteslekt med utallige sorter. Ja, de er så fine i midten av august når hagen er full av sommerfugler og de besøker solhattene.

   Ha en fin kveld du også,
   Klem, Marit

   Slett
 6. Hej Marit
  Ja det er svært at vælge billeder, når man har mange yndlingsplanter, og det har vi jo. På den anden side set kan vi underholde længe med vores yndlingsplanter, når nu vi er så få bloggere tilbage ;)
  Vi har kraftig blæst her nu, så færgen er aflyst på et par afgange i aften, heldigvis skulle vi ingen steder. Men det bliver meget koldt, når det blæser så meget, også selvom vi har 5 plusgrader.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, sånn er det bare. Vi har nok for mange yndlingsplanter ;)
   Ja, det er helt sant, for nå er det ikke mange bloggere tilbake nei. Det er trist at det går den veien, men vi som er tilbake får holde i sammen og besøke hverandres blogger.
   Det har begynt å blåse her også nå. Det er 5 plussgrader her også, men det oppfatter jeg som varmt. Som nevnt var det - 7 her i går på morgenen, og da føles 5 grader som ganske varmt i forhold ;)
   Men du er vant til et varmere klima enn meg, og du har mye mer vind enn her til vanlig. Det er et unntak når det blåser her ;)
   Klem

   Slett
 7. Hej Marit!
  Du har så många fina växter och dina favoriter är mycket vackra. Din vackra Helleborus är helt perfekt, så vacker färg . Solhattarna är frodiga och fina, hoppas mina någon gång blir lika välmående. Är så förväntansfull på min syrenhortensia, hoppas den blir fin i sommar. Vi hade helt bart här och plusgrader, men nu är det snöstorm därute.
  Ha det gott (Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Det blir spennende med din syrinhortensia, og jeg er sikkert på at den klarer seg hos deg.
   Huff da, det hørtes kjedelig ut.
   Ha det godt.

   Slett
 8. Vi har nok mange yndlingsplanter felles.
  Jadden bra du kom på å nevne rosene ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tror nok vi har mange yndlingsplanter til felles, og rosene så klart. Jeg måtte jo ta med de ;)

   Slett
 9. Fine bilder av noen av dine favoritter i hagen. Selv om det fortsatt er vinter er det kjekt å se hva en kan vente på,

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja vi har mye å glede oss til.

   Ha en fin dag!

   Slett
 10. Du må have været på en næsten umulig opgave, da du skulle vælge favoritter blandt dine elskede blomsterbørn. Jeg synes, du har truffet nogle gode valg. Skal jeg udpege min favorit blandt dine planter, må det blive hosta.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var i grunnen det for jeg liker egentlig alle mine blomsterbarn 😊
   Hosta var en av mine første diller, og jeg er fortsatt veldig glad i de.

   Slett
 11. Ja ja, Marit, med 15 yndlings-plante-grupper er du nogenlunde dækket ind, tænker jeg:) Og det er jo fine billeder allesammen, så man forstår dig godt! Jeg ved virkelig heller ikke hvordan jeg skulle have peget på en enkelt yndlingsplante. Det ville kræve man var en ægte nørd at vælge bare én.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er vel det Ulla ;)
   Tusen takk. Det var det jeg kom frem til også. Én yndlings plante klarte jeg ikke å plukke ut, så da tok jeg med alle sammen :)

   Hilsen Marit

   Slett
 12. Hello Marit, Many thanks for sharing your March blooms, They are all beautiful, and your border looks so well cared for. Hostas do get big, and it's hard work lifting and deviding plants, but I guess it's all worth it, in the end. Shall look forward to seeing your garden grow!:=)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Sonjia,
   Thank you. Yes, hostas gets bigger for every year, and in time I must divide them. Yes, it's worth it.
   In a couple months you will see my garden from spring to autumn again :)

   Slett
 13. Tus flores también serian mis favoritas. Yo no puedo decir cual es mi favorita, por que las elegiría a todas. Besos.

  SvarSlett
 14. Fina släkten allesammans. Dagmar har vi försökt få till våra rhododendronmarknader flera gånger men det har alltid strukits av den tyska plantskolan. Funderar på att beställa primulafrön av arter som kan växa rejält fuktigt. Har flera partier där det är blött.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er en utfordring når det er så vått i hagen. Primula kan nok trives der ja.

   Klem, Marit

   Slett