tirsdag 11. januar 2022

Endelig, og et lite mirakel... 😉

 Jeg har hatt en liten pause her på bloggen fordi jeg har ikke vært helt i form. Har tatt covid hurtigtest uten at det har slått ut. Jeg har ikke hatt feber, men har følt meg syk rett og slett. Nok om det. I dag er formen bedre, og endelig har jeg fått sådd cyclamenfrøene som har ligget i vann i lang tid. De så helt ut som de skulle gjøre, så det tror jeg går bra. Jeg har også sådd blodbeger/Rhodochiton og kjempeverbena/Verbena boneariensis. Den siste er litt sær å få til, for den skal både ha kulde og varme i flere omganger er min erfaring. Vi får se om den vil spire :)

Jeg har også beskåret mine pelargonia 'Westdale Appleblossom Rosebud'. Avleggere er satt, og de kommer jeg til å ha for salg ut på våren en gang. Den er regnet som en av de vanskelige å få til å rote seg, men umulig er den ikke.

Men først skal jeg vise et lite "mirakel" her :)

Det var ikke orkideklypen jeg skulle ha i fokus, men knoppen på Vanda orkidéen som er bak den. Den vokser seg stadig større, men jeg er veldig nervøs for om den klarer å blomstre nå med såpass lite lys. Jeg har satt på en lampe med ledpære på ved siden av vinduet, og håper at den hjelper litt.

Her er det lille "mirakelet"! :)
Jeg kjøpte i fjor vinter flere Vanda orkidéer, men de aller fleste døde da de ikke er enkle å få til å leve i en vanlig stue. Men en av de overlevde, og jeg tror den har samme blålilla farge som den andre med knopp. Det er nok en grunn til at det er den som selges mest ( hvis en skulle være så heldig å finne noen som selger de).  Vanda er ikke ofte å se i handelen her, nei.
Så nå har jeg to planter å være nervøs før ;)
Jaja, det er bare å krysse fingre og tær, og håpe på det beste!

Stiklinger.

Morplanter. Jeg har hatt disse nå i mange år, men de må fornyes og beskjæres da de blir lange og ikke så pene å se på etter et par år. Men blomstene er så vakre, så de er verdt å ha synes jeg da. De er sjelden i salg nettopp fordi at de er så vanskelige å formere.

Sånn ser blomsten ut på 'Westdale Appleblossom Rosebud' :)

Jeg fant et bilde til fra i sommer. Den er uten tvil min yndlingspelargonia.

36 kommentarer:

 1. Det var tråkigt att höra att du inte mått bra. Hoppas nu att det har vänt så att du blir helt frisk snart.
  Det var ett litet fint mirakel. Jag håller tummarna att den kommer att orka växa upp och slå ut till en vacker blomma.
  'Westdale Appleblossom Rosebud' har jag också och jag tittade faktiskt på min för en stund sedan när jag såg över alla mina blommor i uterummet. Den börjar se gänglig ut och jag måste också försöka föryngra den genom att klippa in den och ta skott. Visste inte att den ska vara svår att rota. Jag har stuckit ner några avklippta grenar i samma kruka som moderplantan när jag planterat om och dom har tagit sig. Och visst är den väl vacker när den blommar. Precis som små rosor!

  Önskar dig en fortsatt fin tisdag och att du kryar på dig!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Neida, når det ikke er verre enn dette går det helt fint. Jeg satser på at det er over nå.
   Ja, ikke sant! Det håper jeg også.
   Jeg husker at du har sagt at du også har den, og den er så fin både i blomst og blader.
   De må med jevne mellomrom beskjæres en god del tilbake, og da passer det jo å ta stiklinger samtidig.
   Jeg har lest det på en nettside hvor jeg kjøpte mine stiklinger, og der sto det at den kunne være vanskelig. Jeg har også fått røtter på mine, men det kan ta lang tid.
   Det er jo det de ser ut som disse rosenpelargonia som ogeå finnes i flere farger. Men denne Westdale er min favoritt :)

   Ha en fin kveld du også! Tusen takk.
   Klem, Marit

   Slett
 2. Så søt den er! Spennende å se hva som skjer.
  Pelargoniumen er også lekker. Tvi, tvi!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir spennende å se hvordan de utvikler seg.
   Tusen takk!

   Slett
 3. Flott pelargonia, og jeg likte nå orkideklypen også :D. Godt du er blitt frisk igjen. Her har jeg betennelse i en fot, men i dag har jeg for første gang gått 40 minutters tur uten vondt, så det var en oppkvikker. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, den er også fin :)
   Huff da, men bra at du er blitt litt bedre. Fortsatt god bedring!
   Ha en fin kveld.

   Slett
 4. Det blir kanskje lettere å overvintre dine Vandaer i drivhuset Marit.
  Jeg antar det er luftfuktigheten som ikke er tilstrekkelig i stua.
  Min røde Vanda står faktisk i blomst (i drivhuset) nå.
  Artig pelargonium med de hvitbrokete bladene. Fin og fylt blomst også ser jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har du nok rett i, Martin. Jeg får se hva heg vil gjøre, for når det dannes to knopper i spisestuen kan det ikke være så galt likevel ;)
   Så spennende da! Da må jo det være riktig tid å danne knopper på likevel.
   Ja, den er artig, og får vakre blomster.

   Slett
 5. Hei Marit!
  Godt at du føler deg bedre. Det er spennende med mirakler. Håper du får den til å blomstre. Jeg sådde blodbeger i dag. Da er vi i gang. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, jeg føler meg mye bedre i dag. Ja, ikke sant, og det er jo ikke så ofte de inntrer ;)
   Jeg håper jo på det, men er langt fra sikker.
   Så bra da! Ja, da er vi i gang.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 6. Jeg er veldig spent på om de blomstene jeg putta i kjelleren kommer til å blomstre til sommeren, ikke minst om de i det heletatt klarer å overleve. Jeg har stort sett dårlig erfaring med ting som skal vare til neste år i kjelleren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvis du har gitt de litt vann, og hvis de har ,itt lys der har de en god sjanse. Hvis ikke så tror jeg det kan være tvilsomt om de overlever.

   Slett
 7. Hello Marit
  I hope you are feeling better now. I hope to see your orchid bloom, good luck. The plants and flowers are lovely. Take care, Have a great day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Yes, I am much better today. I hope it will bloom, but I'm not sure. Take care you too, and have a nice day!

   Slett
 8. Kære Marit
  Jeg bliver også nervøs, hvis jeg bliver lidt forkølet, og heldigvis har det endnu ikke været corona. Men bare tanken bliver man jo træt af. Godt, du har det bedre. Vi har brug for mange mirakler. Jeg håber Vanda-miraklet holder og at du kan vise os blomsten en dag.
  Jeg kan godt forstå pelargonien hedder noget med Appelblossom - den er meget sart og yndig.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Nei, det har det ikke vært her heller, men en vet ikke i disse tider. Ja, det er et åk som ligger over oss hele tiden. Tusen takk. Ja, det har vi bruk for i dagliglivet, og de to knoppene har overrasket meg. Ja, det håper jeg at jeg kan vise en dag her. Det er helt sikkert at den er :)
   Hilsen Marit

   Slett
 9. Hallo Marit,
  Verbena boneariensis kam in meinen Garten auch über Aussaaat. Inzwischen sät es sich selbst aus und hat sich gut vermehrt.
  Bei deiner Geranie gefallen mir neben der Blüte die panaschierten Blätter besonders gut.
  Gruß Anette

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Anette,
   Yes, it is a beautiful flower. Sometimes I have seen small seedlings here too. Thank you.
   Greetings, Marit

   Slett
 10. Hej Marit!
  Du har gröna fingrar. Jag blev så glad för att jag har tre orkidéer med knoppar, men nu börjar en av dem att tappa knopparna. Riktigt fina pelargoner- Hoppas du mår bättre nu, känner mig lite vissen men det är nog för vaccinet.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika
   Mine fingre er som regel mer svarte enn grønne :)
   De har lett for å gjøre det om vinteren hvis de får lite lys. Tusen takk. Jeg skal få vaksine i mirgen, så da blir jeg sikkert dårlig igjen. Jaja, det går jo over.
   Ha det godt.

   Slett
 11. Hej Marit
  Jeg er lidt sent ude, men jeg er glad for at læse, at du har det bedre. Dejligt at få knopper i dine vanda orkidéer, det er svært at få. Jeg har haft en for mange år siden, men den gik ud. Nu har jeg kun de almindelig, der er tre med knopper, men der er kun få blomster i dem.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Det gjør da ingenting at du er sent ute. Ja, det er bare bra med meg nå. De er vanskelige ja, så jeg er overrasket over begge knoppene. Orkidéene får for lite lys om vinteren til at de vil blomstre noe særlig. Det blir nok bedre utover våren.
   Klem

   Slett
 12. Du arbejder åbenbart altid Marit - også når du er syg... Håber du er ved at være frisk igen, men ellers må du nyde dine skønne potteplanter inde i huset!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Neida Ulla, jeg begynte først å så frø i går når jeg følte neg bedre. Det går helt fint med meg nå, men i morgen får jeg tredje vaksinedose. Så da regner jeg med litt ubehag. Jeg nyter de hele året :)

   Hilsen Marit

   Slett
 13. My dear Marit, Queen of the Gardeners, Head of the Stoics, Brave in the Face of Adversity, and a Model to All Norwegians. I am very sad to hear that you were rendered a tad sick by anything to do with this dreaded COVID, but as I would have predicted you bounced right back. And now you have a miracle even! It's hard to keep a good Norwegian gardener down. Take that COVID! Hugs and kisses. David.

  SvarSlett
  Svar
  1. My dear David,
   Thank you for all your kind words. Yes, even a miracle or two appears here! Yes, this covid is horrible!
   Take care! Hugs and kisses, Marit

   Slett
 14. Hei Marit

  Ja, alle besvær er jo ikke corona, men godt du fik det tjekket - sundhedssystemet er jo presset, men hvis din egen læge synes det er relevant at du får taget en blodprøve for evt at også udelukke omikron, så er det jo bare at tage imod:)
  Flot med din Vanda! Jeg tror som Martin at dit nye drivhus vil være super - også til dem!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Nei, heldigvis så er ikke alt corona. Jeg har ikke vært hos legen, men det var bare en hurtigtest. Jeg føler meg i fin form nå.
   Ja, det går nok godt an å ha orkidéer der. Jeg får se hva jeg gjør, men er imponert over at de kan danne knopper i spisestuen.
   Da kan det jo ikke være så umulig å få de til å blomstre i en vanlig stue :)

   Ha en deilig aften

   Slett
 15. Når du giver dig til at så, må det være et tegn på, at du er ved at være frisk igen. Vi bliver jo let ramt af et eller andet her i vintertiden, og heldigvis går det meste ret hurtigt over af sig selv.
  Det ser godt ud med alle pelargoniestiklinger. Hvor vil det blive smukt, når de blomstrer med de fine hvide blomster med et strejf af rosa.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant :)
   Det har vært flere virus her som har forårsaket både det ene og andre, men sånn er det bare om vinteren og går jo over som du sier av seg selv.
   Ja, de er så fine når de blomstrer.

   Hilsen Marit

   Slett
 16. Me alegra verte bien. Espero ver tus orquídea florecida. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. I will show it to you if it will bloom.
   Hugs

   Slett
 17. Håller tummarna för knopparna hos vandan. Med rejält med ljus borde det gå bra :) Pelargonen är en favorit och jag höll liv i min hela förra vintern men så sent innan jag kunde flytta ut den igen ville den inte längre. Trist - det är ju en vacker bladplanta även när den inte blommar.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er bare å håpe på at de klarer å få frem disse to knoppene. Jeg har hatt den ene i to og halvt år og den andre i akkurat et år. Så jeg er veldig spent på dette da jeg ikke har hatt blomstring på de før untatt da jeg kjøpte de.
   Så synd da! Jeg har flere stiklinger av de, så det skal vi nok få til at du kan få igjen :)
   Ja, den er fin uten blomster også.

   Klem, Marit

   Slett
 18. Hello Marit,:=) I have faith in your green fingers that the Orchid will bloom.:=) The other plant with the pretty variegated leaves has the most beautiful flower. I'm astonished by it's beauty. I know you care for your plants like babies, with love. Happy Gardening Marit.
  Hugs from Portugal.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Sonjia,
   Thank you!
   I hope they will do so. Yes, it is a beautiful plant. Yes, I do :)
   Happy weekend, Sonjia!
   Hugs from Norway

   Slett