tirsdag 11. januar 2022

Endelig, og et lite mirakel... 😉

 Jeg har hatt en liten pause her pĂ„ bloggen fordi jeg har ikke vĂŠrt helt i form. Har tatt covid hurtigtest uten at det har slĂ„tt ut. Jeg har ikke hatt feber, men har fĂžlt meg syk rett og slett. Nok om det. I dag er formen bedre, og endelig har jeg fĂ„tt sĂ„dd cyclamenfrĂžene som har ligget i vann i lang tid. De sĂ„ helt ut som de skulle gjĂžre, sĂ„ det tror jeg gĂ„r bra. Jeg har ogsĂ„ sĂ„dd blodbeger/Rhodochiton og kjempeverbena/Verbena boneariensis. Den siste er litt sĂŠr Ă„ fĂ„ til, for den skal bĂ„de ha kulde og varme i flere omganger er min erfaring. Vi fĂ„r se om den vil spire :)

Jeg har ogsÄ beskÄret mine pelargonia 'Westdale Appleblossom Rosebud'. Avleggere er satt, og de kommer jeg til Ä ha for salg ut pÄ vÄren en gang. Den er regnet som en av de vanskelige Ä fÄ til Ä rote seg, men umulig er den ikke.

Men fĂžrst skal jeg vise et lite "mirakel" her :)

Det var ikke orkideklypen jeg skulle ha i fokus, men knoppen pÄ Vanda orkidéen som er bak den. Den vokser seg stadig stÞrre, men jeg er veldig nervÞs for om den klarer Ä blomstre nÄ med sÄpass lite lys. Jeg har satt pÄ en lampe med ledpÊre pÄ ved siden av vinduet, og hÄper at den hjelper litt.

Her er det lille "mirakelet"! :)
Jeg kjĂžpte i fjor vinter flere Vanda orkidĂ©er, men de aller fleste dĂžde da de ikke er enkle Ă„ fĂ„ til Ă„ leve i en vanlig stue. Men en av de overlevde, og jeg tror den har samme blĂ„lilla farge som den andre med knopp. Det er nok en grunn til at det er den som selges mest ( hvis en skulle vĂŠre sĂ„ heldig Ă„ finne noen som selger de).  Vanda er ikke ofte Ă„ se i handelen her, nei.
SÄ nÄ har jeg to planter Ä vÊre nervÞs fÞr ;)
Jaja, det er bare Ä krysse fingre og tÊr, og hÄpe pÄ det beste!

Stiklinger.

Morplanter. Jeg har hatt disse nÄ i mange Är, men de mÄ fornyes og beskjÊres da de blir lange og ikke sÄ pene Ä se pÄ etter et par Är. Men blomstene er sÄ vakre, sÄ de er verdt Ä ha synes jeg da. De er sjelden i salg nettopp fordi at de er sÄ vanskelige Ä formere.

SÄnn ser blomsten ut pÄ 'Westdale Appleblossom Rosebud' :)

Jeg fant et bilde til fra i sommer. Den er uten tvil min yndlingspelargonia.

36 kommentarer:

  1. Det var trÄkigt att höra att du inte mÄtt bra. Hoppas nu att det har vÀnt sÄ att du blir helt frisk snart.
    Det var ett litet fint mirakel. Jag hÄller tummarna att den kommer att orka vÀxa upp och slÄ ut till en vacker blomma.
    'Westdale Appleblossom Rosebud' har jag ocksÄ och jag tittade faktiskt pÄ min för en stund sedan nÀr jag sÄg över alla mina blommor i uterummet. Den börjar se gÀnglig ut och jag mÄste ocksÄ försöka föryngra den genom att klippa in den och ta skott. Visste inte att den ska vara svÄr att rota. Jag har stuckit ner nÄgra avklippta grenar i samma kruka som moderplantan nÀr jag planterat om och dom har tagit sig. Och visst Àr den vÀl vacker nÀr den blommar. Precis som smÄ rosor!

    Önskar dig en fortsatt fin tisdag och att du kryar pĂ„ dig!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Neida, nÄr det ikke er verre enn dette gÄr det helt fint. Jeg satser pÄ at det er over nÄ.
      Ja, ikke sant! Det hÄper jeg ogsÄ.
      Jeg husker at du har sagt at du ogsÄ har den, og den er sÄ fin bÄde i blomst og blader.
      De mÄ med jevne mellomrom beskjÊres en god del tilbake, og da passer det jo Ä ta stiklinger samtidig.
      Jeg har lest det pÄ en nettside hvor jeg kjÞpte mine stiklinger, og der sto det at den kunne vÊre vanskelig. Jeg har ogsÄ fÄtt rÞtter pÄ mine, men det kan ta lang tid.
      Det er jo det de ser ut som disse rosenpelargonia som ogeÄ finnes i flere farger. Men denne Westdale er min favoritt :)

      Ha en fin kveld du ogsÄ! Tusen takk.
      Klem, Marit

      Slett
  2. SĂ„ sĂžt den er! Spennende Ă„ se hva som skjer.
    Pelargoniumen er ogsÄ lekker. Tvi, tvi!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det blir spennende Ă„ se hvordan de utvikler seg.
      Tusen takk!

      Slett
  3. Flott pelargonia, og jeg likte nÄ orkideklypen ogsÄ :D. Godt du er blitt frisk igjen. Her har jeg betennelse i en fot, men i dag har jeg for fÞrste gang gÄtt 40 minutters tur uten vondt, sÄ det var en oppkvikker. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, den er ogsÄ fin :)
      Huff da, men bra at du er blitt litt bedre. Fortsatt god bedring!
      Ha en fin kveld.

      Slett
  4. Det blir kanskje lettere Ă„ overvintre dine Vandaer i drivhuset Marit.
    Jeg antar det er luftfuktigheten som ikke er tilstrekkelig i stua.
    Min rÞde Vanda stÄr faktisk i blomst (i drivhuset) nÄ.
    Artig pelargonium med de hvitbrokete bladene. Fin og fylt blomst ogsÄ ser jeg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har du nok rett i, Martin. Jeg fÄr se hva heg vil gjÞre, for nÄr det dannes to knopper i spisestuen kan det ikke vÊre sÄ galt likevel ;)
      SÄ spennende da! Da mÄ jo det vÊre riktig tid Ä danne knopper pÄ likevel.
      Ja, den er artig, og fÄr vakre blomster.

      Slett
  5. Hei Marit!
    Godt at du fÞler deg bedre. Det er spennende med mirakler. HÄper du fÄr den til Ä blomstre. Jeg sÄdde blodbeger i dag. Da er vi i gang. Ha det godt! Klem Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anne!
      Ja, jeg fÞler meg mye bedre i dag. Ja, ikke sant, og det er jo ikke sÄ ofte de inntrer ;)
      Jeg hÄper jo pÄ det, men er langt fra sikker.
      SĂ„ bra da! Ja, da er vi i gang.
      Ha det godt! Klem, Marit

      Slett
  6. Jeg er veldig spent pÄ om de blomstene jeg putta i kjelleren kommer til Ä blomstre til sommeren, ikke minst om de i det heletatt klarer Ä overleve. Jeg har stort sett dÄrlig erfaring med ting som skal vare til neste Är i kjelleren.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hvis du har gitt de litt vann, og hvis de har ,itt lys der har de en god sjanse. Hvis ikke sÄ tror jeg det kan vÊre tvilsomt om de overlever.

      Slett
  7. Hello Marit
    I hope you are feeling better now. I hope to see your orchid bloom, good luck. The plants and flowers are lovely. Take care, Have a great day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. Yes, I am much better today. I hope it will bloom, but I'm not sure. Take care you too, and have a nice day!

      Slett
  8. KĂŠre Marit
    Jeg bliver ogsÄ nervÞs, hvis jeg bliver lidt forkÞlet, og heldigvis har det endnu ikke vÊret corona. Men bare tanken bliver man jo trÊt af. Godt, du har det bedre. Vi har brug for mange mirakler. Jeg hÄber Vanda-miraklet holder og at du kan vise os blomsten en dag.
    Jeg kan godt forstÄ pelargonien hedder noget med Appelblossom - den er meget sart og yndig.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlett
    Svar
    1. KjĂŠre Lisbeth
      Nei, det har det ikke vÊrt her heller, men en vet ikke i disse tider. Ja, det er et Äk som ligger over oss hele tiden. Tusen takk. Ja, det har vi bruk for i dagliglivet, og de to knoppene har overrasket meg. Ja, det hÄper jeg at jeg kan vise en dag her. Det er helt sikkert at den er :)
      Hilsen Marit

      Slett
  9. Hallo Marit,
    Verbena boneariensis kam in meinen Garten auch ĂŒber Aussaaat. Inzwischen sĂ€t es sich selbst aus und hat sich gut vermehrt.
    Bei deiner Geranie gefallen mir neben der BlĂŒte die panaschierten BlĂ€tter besonders gut.
    Gruß Anette

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Anette,
      Yes, it is a beautiful flower. Sometimes I have seen small seedlings here too. Thank you.
      Greetings, Marit

      Slett
  10. Hej Marit!
    Du har gröna fingrar. Jag blev sÄ glad för att jag har tre orkidéer med knoppar, men nu börjar en av dem att tappa knopparna. Riktigt fina pelargoner- Hoppas du mÄr bÀttre nu, kÀnner mig lite vissen men det Àr nog för vaccinet.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika
      Mine fingre er som regel mer svarte enn grĂžnne :)
      De har lett for Ä gjÞre det om vinteren hvis de fÄr lite lys. Tusen takk. Jeg skal fÄ vaksine i mirgen, sÄ da blir jeg sikkert dÄrlig igjen. Jaja, det gÄr jo over.
      Ha det godt.

      Slett
  11. Hej Marit
    Jeg er lidt sent ude, men jeg er glad for at lÊse, at du har det bedre. Dejligt at fÄ knopper i dine vanda orkidéer, det er svÊrt at fÄ. Jeg har haft en for mange Är siden, men den gik ud. Nu har jeg kun de almindelig, der er tre med knopper, men der er kun fÄ blomster i dem.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      Det gjÞr da ingenting at du er sent ute. Ja, det er bare bra med meg nÄ. De er vanskelige ja, sÄ jeg er overrasket over begge knoppene. Orkidéene fÄr for lite lys om vinteren til at de vil blomstre noe sÊrlig. Det blir nok bedre utover vÄren.
      Klem

      Slett
  12. Du arbejder Äbenbart altid Marit - ogsÄ nÄr du er syg... HÄber du er ved at vÊre frisk igen, men ellers mÄ du nyde dine skÞnne potteplanter inde i huset!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Neida Ulla, jeg begynte fÞrst Ä sÄ frÞ i gÄr nÄr jeg fÞlte neg bedre. Det gÄr helt fint med meg nÄ, men i morgen fÄr jeg tredje vaksinedose. SÄ da regner jeg med litt ubehag. Jeg nyter de hele Äret :)

      Hilsen Marit

      Slett
  13. My dear Marit, Queen of the Gardeners, Head of the Stoics, Brave in the Face of Adversity, and a Model to All Norwegians. I am very sad to hear that you were rendered a tad sick by anything to do with this dreaded COVID, but as I would have predicted you bounced right back. And now you have a miracle even! It's hard to keep a good Norwegian gardener down. Take that COVID! Hugs and kisses. David.

    SvarSlett
    Svar
    1. My dear David,
      Thank you for all your kind words. Yes, even a miracle or two appears here! Yes, this covid is horrible!
      Take care! Hugs and kisses, Marit

      Slett
  14. Hei Marit

    Ja, alle besvÊr er jo ikke corona, men godt du fik det tjekket - sundhedssystemet er jo presset, men hvis din egen lÊge synes det er relevant at du fÄr taget en blodprÞve for evt at ogsÄ udelukke omikron, sÄ er det jo bare at tage imod:)
    Flot med din Vanda! Jeg tror som Martin at dit nye drivhus vil vÊre super - ogsÄ til dem!

    Ha en dejlig aften

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Karsten

      Nei, heldigvis sÄ er ikke alt corona. Jeg har ikke vÊrt hos legen, men det var bare en hurtigtest. Jeg fÞler meg i fin form nÄ.
      Ja, det gÄr nok godt an Ä ha orkidéer der. Jeg fÄr se hva jeg gjÞr, men er imponert over at de kan danne knopper i spisestuen.
      Da kan det jo ikke vÊre sÄ umulig Ä fÄ de til Ä blomstre i en vanlig stue :)

      Ha en deilig aften

      Slett
  15. NÄr du giver dig til at sÄ, mÄ det vÊre et tegn pÄ, at du er ved at vÊre frisk igen. Vi bliver jo let ramt af et eller andet her i vintertiden, og heldigvis gÄr det meste ret hurtigt over af sig selv.
    Det ser godt ud med alle pelargoniestiklinger. Hvor vil det blive smukt, nÄr de blomstrer med de fine hvide blomster med et strejf af rosa.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant :)
      Det har vÊrt flere virus her som har forÄrsaket bÄde det ene og andre, men sÄnn er det bare om vinteren og gÄr jo over som du sier av seg selv.
      Ja, de er sÄ fine nÄr de blomstrer.

      Hilsen Marit

      Slett
  16. Me alegra verte bien. Espero ver tus orquĂ­dea florecida. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. I will show it to you if it will bloom.
      Hugs

      Slett
  17. HÄller tummarna för knopparna hos vandan. Med rejÀlt med ljus borde det gÄ bra :) Pelargonen Àr en favorit och jag höll liv i min hela förra vintern men sÄ sent innan jag kunde flytta ut den igen ville den inte lÀngre. Trist - det Àr ju en vacker bladplanta Àven nÀr den inte blommar.

    Kram, Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er bare Ä hÄpe pÄ at de klarer Ä fÄ frem disse to knoppene. Jeg har hatt den ene i to og halvt Är og den andre i akkurat et Är. SÄ jeg er veldig spent pÄ dette da jeg ikke har hatt blomstring pÄ de fÞr untatt da jeg kjÞpte de.
      SÄ synd da! Jeg har flere stiklinger av de, sÄ det skal vi nok fÄ til at du kan fÄ igjen :)
      Ja, den er fin uten blomster ogsÄ.

      Klem, Marit

      Slett
  18. Hello Marit,:=) I have faith in your green fingers that the Orchid will bloom.:=) The other plant with the pretty variegated leaves has the most beautiful flower. I'm astonished by it's beauty. I know you care for your plants like babies, with love. Happy Gardening Marit.
    Hugs from Portugal.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Sonjia,
      Thank you!
      I hope they will do so. Yes, it is a beautiful plant. Yes, I do :)
      Happy weekend, Sonjia!
      Hugs from Norway

      Slett

God jul eller var det god pÄske?

 Vi er sĂ„ heldige her nĂ„ for vĂŠrgudene ombestemte seg brĂ„tt angĂ„ende vĂ„ren. SnĂžen har lavet ned i to dager her, men heldigvis sĂ„ blir det ik...