lørdag 15. januar 2022

Mange slags drømmer...

 Drømmer er tema i TrädgårdsFägring, og hvert eneste år er det jo mange ønsker og drømmer som ligger i startgropen i januar måned da hageåret ligger der uberørt enn så lenge. Jeg drømmer om å få spiring på mine frø som er sådd i kjelleren. Enn så lenge er det ingen spirer der, men de håper jeg jo at de kommer snart. De skal etter hvert flyttes til drivhuset, og drives videre der. Mannen fikk satt opp drivhushyller her om dagen, og da mangler det bare å få hengt opp lys over hyllene. I mitt gamle drivhus hadde jeg aldri noe ekstra lys, men der startet jeg aldri før ut i slutten av mars måned. Da er solen og lyset tilstrekkelig  til at spirene blir fine likevel. Men nå har jeg planer om å starte mye tidligere enn i slutten mars, og da er det bra å ha tilleggslys. Jeg drømmer om ha å frodige planter i april :)


Dette er mine nye hyller i drivhuset. De er i to høyder. Dette er de nederste som er på 60 cm brede, og de over der er på 25 cm brede.

Jeg drømmer også om at løkene jeg satte i høst vil blomstre fint og få masse blomster her tidlig på våren. Det er jo derfor en legger ned løker hver høst i håp om det. Det er ikke alltid at alle løker blomstrer året etter,  en jeg har etterhvert begynt å satse på de som gjør det. Perleblomster/Muscari, snøklokker/Galanthus, påskeliljer/Narcissus og krokus/Crocus pleier å komme igjen hvert år. Tulipaner er flotte første året, men etter det kommer de stort sett ikke tilbake. Det er nok for kaldt her om vinteren tror jeg.

Det var i dette området jeg satte ned masse løk i høst, så det blir spennende å se hvordan det blir når de kommer opp.

Jeg drømmer også å få gjort ferdig det jeg begynte på i fjor høst i hagen. Det ble felt mange trær her i høst, og det er mye som må ryddes opp i nå i vår. Jeg ble ikke helt ferdig med mitt hageprosjekt heller som jeg begynte på i august, så det er nok å gjøre bare det blir vår her. Da er det uansett nok å gjøre her da, så jeg  får se hva jeg får gjort ferdig. Men drømmer koster ikke noe, og er gode å ha nå i januar. 

Det er dette området mellom rhododendronene hvor jeg vil legge mer duk og grus, for det er så vanskelig å klippe gresset der. Jeg er lei av gressklipping, så det må bli enklere å gjøre det i dette området.

Jeg drømmer også om at alle de solhattene/Echinacea og alunrot/heuchera jeg plantet her har overlevd vinteren. De har hatt stabilt snødekke helt til nå, og det er jeg glad for. På natt til fredag hadde vi 10 grader her, og nå er veldig mye av snøen smeltet. Jeg håper jo på at den  verste kulden nå er over, men det kan fortsatt bli veldig kaldt i februar her også. Vi får se hvordan det blir.

God helg/weekend!

34 kommentarer:

 1. Hello, Marit
  I hope all your dreams come true. Your garden is beautiful, I am looking forward to seeing it again this spring. Take care, enjoy your weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you.
   Take care, and enjoy your weekend too!

   Slett
 2. Hej Marit!
  Så härligt med en ny trädgårdssäsong framför oss. Nya drömmar och förväntningar. En stor dröm har redan gått i uppfyllelse för dig med ditt stora fina växthus. Hyllorna kommer att rymma många växter och planteringar. Vi har soligt väder och bara en plusgrad, men tror inte vintern är över ännu.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er så herlig. Ja, det er helt sant, og jeg gleder meg veldig til å få kommet i gang der. Ennå er det for kaldt, men ut i slutten av februar håper jeg at det er mulig. Det blir plass til mange planter der ja.
   Vinteren er nok ikke over her heller, for det er for tidlig.
   Ha det godt.

   Slett
 3. I am quite sure, Marit, that with all your planning, knowledge and enthusiasm, and with the new greenhouse doing its job, all your dreams will come true. Hugs and kisses, David

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you David, and I hope it too.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 4. Mange av drømmene dine vil vel gå i oppfyllelse :) Særlig med nytt drivhus til såddene!
  De store tulipansortene betrakter jeg som ettårige, og legger nye hvert år, akkurat som de gjør i Nederland. De danner jo nye løker som kan blomstre etterhvert, men synes ikke det er noe å satse på. Ikke når man vil ha riktig frodig tulipanflor hver vår!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg håper jo på det så klart.
   Jeg får veldig god plass der, så jeg bør jo lykkes med noe av det :)
   Ja, det er jo sånn det er, og tulipaner er jo så fint. Men jeg liker best det som kommer igjen hvert år. Det er helt sant, og da må en jo bare sette ned noen løker!

   Slett
 5. Många drömmar för 2022 hos dig Marit. Och jag tror att många av dom blir verklighet. En av drömmarna för 2021 måste ju varit ditt växthus och det är ju verkligen en dröm som gått i uppfyllelse. När jag såg hyllorna för att driva växter så inser jag att det är gott om plats. Härligt att kunna komma igång tidigt. Själv kommer jag att ligga lågt och inte starta förrän någon gång i februari. Vi fick elräkningen för december här om dagen och det var inte roligt. Det är uppvärmningen av uterummet som kostar, det vet vi men det är ju nödvändigt för jag kan inte vara utan alla mina blommor, kamelior, clivior, pelargoner, olivträd, fikonträd mm. Men sådderna får vänta för jag vill inte dra igång växtbelysning även om det inte drar så mycket.

  Önskar dig en fin lördag kväll!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anita
   Ja, jeg har mange drømmer for dette året, og så gjenstår det å se hva jeg får realisert her. Ja, det var helt klart en stor drøm som gikk i oppfyllelse når det ble bygd. De hyllene er veldig plassbesparende, og det var også meningen at de skulle være det. Klok av erfaring fra mitt gamle drivhus, så vet jeg hvor fort det blir fullt i et drivhus ;)
   Det fikk vi her om dagen også, og jeg har som deg hatt på litt varme i drivhuset. Regningen var dyr, men jeg har allerede mange planter i drivhuset som jeg har prøvd å redde etter at de frøys veldig i det gamle drivhuset. Jeg vet ennå ikke om de har overlevd, men det gjenstår å se. Det firstpr jeg veldig godt! Jeg skal flytte mine clivia ut der bare jeg er trygg på at den verste kulden er over. Nei, de nye plantebelysningen er stort sett ledlys, og de bruker lite energi.

   Ha en fin lørdag kveld du også, og god helg!
   Klem, Marit

   Slett
 6. Ja er det ikke vidunderlig med alle drømmer, håp og planer? Det er halve moroa.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo, det er helt sant, for det er halve moroa. Uten drømmer og håp hadde mye vært trist og kjedelig.

   Slett
 7. Hej Marit
  Ja drømmene har vi da lov at have, mon ikke du drømmer allermest om forår. Jeg kan godt forstå, du venter på, at frøene skal spire, jeg har ikke tålmodighed til at vente, så jeg sår ikke.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det får vi heldigvis lov til :)
   Jeg drømmer aller mest om vår ja, for her blir jeg veldig hemmet av vinter og kulde. Jeg ønsker meg en dansk vår, og en varm norsk sommer :)
   Nei, det kan jeg forstå, for en må ha mye tålmodighet ja.
   Klem

   Slett
 8. Åh ja, hvor vi drømmer, vi havegale. Jeg drømmer især om vinteren. Og mon ikke, du har ekstra mange drømme, nu da du har fået kæmpe-drivhus?
  Jeg håber virkelig, alle dine drømme bliver til virkelighed. Men mon ikke?
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det vi hagegale gjør hver vinter. Jeg har jo veldig mange drømmer knyttet til det så klart. Vi får se, men helt umulig er det ikke å oppnå de tror jeg :)

   Hilsen Marit

   Slett
 9. Det er så deilig med hagedrømmer, tenk vi er halvveis i vinteren i dag. Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tenk på det! Halvveis i vinteren er jo veldig bra. Da er det bare to måneder igjen, og så er det vår!
   Ha en fin søndag!

   Slett
 10. Januar er en fin måned for drømmer og planer. I motsetning til deg er jeg bedre på planlegging enn gjennomføring.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er jo det. Det er ikke alt jeg gjennomfører heller, men jeg skal prøve.

   Ha en fin søndag!

   Slett
 11. Det är en härlig tid för trädgårdsdrömmar och det dyker ofta upp nya drömmar som man gärna vill genomföra om det blir så återstår att se när den tiden kommer.Det låter härligt att du redan nu kan börja planera inne i ditt växthus.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert at det er. Det gjenstår å se hva det blir til ja, men en kan jo drømme om det likevel. Det kan jeg ja :)
   Ha det godt.

   Slett
 12. Låter som bra drömmar. Och att utnyttja höjden i växthuset med odling i olika nivåer låter smart. Nu har hälften av mina cyclamensådder grott. Och idag beställde jag några rododendron. Men trädgårdsdrömmar har jag inga känns det som.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg vet fra før hvor hurtig gulvplassen i et drivhus blir brukt opp, så da er det best å få utnyttet plassen i høyden. Så bra da! Jeg har ikke bestilt noen rhododendron, for jeg har ikke plass til flere her. Du må jo ikke ha drømmer nå, for de kan jo komme senere :)

   Klem, Marit

   Slett
 13. Hei Marit!
  Det er himla deilig med hagedrømmer. Det gjør januar/februar lettere. Jeg begynner å så i februar. Er så heldig at vi har et rom med vekstlys. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, det er så deilig å kunne drømme om blomster og hagearbeide midt på vinteren. Jeg sår også mer i februar, og jeg har også plantelys i et rom i kjelleren. Det må en jo ha for å komme tidlig i gang.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 14. Ja det er nu, hvor et nyt haveår ligger foran os, det er tid til alle drømmene. Det nye drivhus må sætte gang i mange havedrømme hos dig. Hylderne ser både rummelige og praktiske ud. Der kan blive plads til mange såbakker og til mange stiklinger. Det bliver spændende med det kunstige lys. Mon det er nemt at finde ud af, hvor meget lys planterne skal have? De kan vel også få for meget.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nå vi har tid til å drømme. Det har drivhuset gjort allerede ja. Det er god plass der til mine såprosjekter, og det er også god plass på gulvet under dem til tyngre ting. Nei, det må jeg innrømme at jeg vet lite om. Til neste vinter vil jeg så planter som behøver kuldestratifisering, og så kan de kanskje stå der da. Det er fortsatt mye jeg ikke vet om hvordan det blir i drivhuset, men det finner jeg ut av i år.

   Hilsen Marit

   Slett
 15. Hei Marit. Jeg tror ikke det er kulden som gjør at tulipanene ikke kommer igjen hvert år. Det har visst mye med hvor mye fukt det er i jorden, og så har det å gjøre med hvilke sorter vi velger å plante. Noen sorter er visst lettere å få til å reblomstre.
  Det er helt gratis med drømmer - men de bruker jo å bli litt dyre etterhvert likevel - merkelig nok :)
  Ha ei ny flott uke,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena,
   Ja, det kan godt hende at du har rett i det. Noen sorter har lettere for å komme igjen ja. Jeg liker tulipaner, men gidder ikke plante de hvert år.
   Ja, og det vet jeg merkelig nok alt om ;)))
   Ha en flott ny uke du også!

   Slett
 16. Espero que todos tus sueños se cumplan, yo también espero con ilusión que florezcan lo que yo sembré en otoño, tulipanes, narcisos y amarilis. Muchos besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Teresa. Yes, we all long for spring and to see all the flowers in the garden bloom.
   Many hugs

   Slett
 17. Hej Marit,

  Så många härliga drömmar du har, jag delar flera av dem med dig. Första frögrodden och alla vårlökar. Likaså att få klara av de projekt som inte riktigt blev färdiga förra säsongen.
  Men mest av allt måste du väl drömma om alla nya möjligheter ditt nya fina växthus ger dig. Vilket år som ligger framför dig!

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Ja, vi deler jo de samme drømmene! :)
   Det er flere prosjekter å gjøre ferdig ja, men først er det drivhuset som skal nytes. Ja, du har helt rett i det, og jeg har endelig fått tatt det i bruk nå.

   Ha det godt!

   Slett