søndag 2. januar 2022

Bestilling av litt frø igjen...

 I går var jeg innom postkassen, for det glemte jeg her om dagen. Der lå det en liten konvolutt med frø fra Cyclamen society.  Da kom de gjennom tollen uten noe tull, og de la jeg i vann  med en gang. Etter hva jeg har lest er det bare en fordel å legge de i bløt, for da spirer de hurtigere. Jeg ble så glad for at frøene kom så hurtig, så da bestilte jeg noen flere cyclamenfrø fra tyske Jelitto. Her skal det såes frø i stor stil og det ganske snart. Bare det blir varmere ute og da også inne i drivhuset skal jeg ha de der. Men enn så lenge vil jeg ha de i kjelleren.

 Temperaturen inne i drivhuset følger så klart etter temperaturen ute. Jeg har bestilt et plast telt på 3 x 3 x 2   meter som jeg skal bruke til overvintringsplantene inne i drivhuset, for da blir det et mindre rom å varme opp i de kaldeste månedene. Så her skal det prøves ut om det fungerer temperaturmessig. Det blir mye prøving og feiling i år, men sånn må det bare bli. I vinter har strømmen aldri noensinne vært så dyr som nå, og da tenker jeg at det er greit å forske litt på hva som fungerer der ute midt på vinteren. Bare det blir litt varmere ute vil det ikke være noe problem, men når det blir så kaldt som ned mot -15 grader blir det vel dyrt å holde det varmt nok der. Jeg er fornøyd bare det er over 0 grader, men det klarte jeg ikke på det kaldeste. Så det blir en bratt læringskurve dette første året,  men det er jo morsomt også. Nyttig lærdom er ingen tung byrde å ta med seg videre  :)

Først litt farger i det nye året. Sånn så det ut da solen sto opp i går  1.1. 2022. Det tar jeg som et godt tegn! :)

Her er alle frøposene lagt ut på kjøkkenbenken. Det er ikke så mange frø i hver pose, men jeg skal så de i hver sine potter og navne de. I fjor for nøyaktig et år siden sådde jeg  frø av en navnesort som heter C. hederifolium 'Lysander'.

Bilde lånt på nettet av 'Lysander'

 Disse frøene er langt fra sortsekte, men noen av de jeg sådde i fjor ser ut som 'Lysander'. Disse frøene er samlet inn av medlemmer, og det er nok lett blanding i de frøene en får kjøp der. Men noen planter ligner på den, og det er jeg veldig fornøyd med.

Jeg måtte finne frem veldig mange vannglass, og få lagt de forskjellige frøene i hvert sitt glass med vann. Den lilla azalea på midten av bildet har jeg klart å holde liv i siden første helgen i advent. Jeg har en hvit også, og som også stadig lever. De må vannes hver eneste dag, men før eller senere så glemmer jeg de bort. Da er de bare til å kaste etterpå, for tørke tåler de ikke en eneste gang. Men i forhold til buketter av avskårne blomster så holder de jo mye lengre. 

Så til en hyggelig oppdagelse. Her rett før jul så jeg noe som kunne minne om en knopp på min ene Vanda orkidé. Først så var jeg usikker på om det var en ny rot til den,  men nå er jeg sikker på at det er en ny knopp!
Jeg har hatt den i 1,5 år, og det er første gang den har kommet med en knopp her :)

Her sees knoppen til venstre. Jeg håper bare at jeg klarer å få den til å blomstre. Vanda er beskrevet som en vanskelig orkidé, så jeg føler meg langt fra sikker på at den klarer å blomstre. Det er egentlig en merkelig tid på året å komme med en knopp når det er minst lys, men det vil tiden vise hva som skjer med den.

24 kommentarer:

 1. Hej Marit!
  En alldeles underbar rosa himmel. Du lyckas bra med växter både inne och ute. Ett litet växthus i det stora kommer att bli bra. Jag har knoppar på en orkidé men några har torkat tyvärr.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, den soloppgangen var så flott. Tusen takk. Ja, jeg tror at det kan være en god løsning midt på vinteren. Ja, sånn blir det bare noen ganger dessverre.
   Ha det godt.

   Slett
 2. Prøving og feiling er vel et en lærer av, men når en har funnet ut noe som virker så blir det veldig bra. Blir spennende å se om du får til alle frøene du har kjøpt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er den måten vi lærer på. Det gjenstår å se hvor vellykket det blir, men jeg har troen på at det kan fungere. Ja, det er alltid spennende å følge med på det.

   Slett
 3. Jeg er vild med dit billede af alle glassene med cyclamenfrø, der er lagt I blød; for sådan ser min køkkenvindueskarm ud hver januar. Ligegyldigt hvor vellykket såningen viser sig at blive, får man altid en vis mængde spændende planter ud af sine anstrengelser.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var morsomt å høre :) Ja, vi må jo følge den prosedyre som er anbefalt, og da blir det mange vannglass på en gang. Ja, noen planter blir det alltid ut av såingen.

   Slett
 4. Hurra for blomsterskudd på Vanda! Også nå, midt på vinteren.

  Godt nytt år!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men når jeg tenker etter har jeg gitt den litt svakt gjødselvann når jeg har badet den. Så det er sikkert min feil hvis den kommer med knopp nå. Tiden vil vise hvordan det går.

   Godt nytt år!

   Slett
 5. Better not forget there are seeds in the water glasses, Marit. Otherwise you will take a drink and have flowers growing out of your ears! Now that would be something to see! Hugs and kisses. David

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha David, that have been funny to watch!
   I will not forget it :)
   Warm hugs, Marit

   Slett
 6. Hej Marit
  Tillykke med knoppen, det er stort, det er svært at få knopper i vanda orkidéer, jeg har tre almindelige, der er knopper i, det er vanskeligt nok hos mig at få dem til det.
  Flot himmel på første billede, her er det gråt og meget diset, det er trist.
  Ja ellers beundrer jeg dine såninger, jeg ville glemme at vande, så jeg giver op.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Tusen takk. Ja, de vanlige kan være vanskelige nok å få i blomst, for jeg vet alt om det ;)
   Her er det også helt grått og disig ute. Vi fikk litt regn sent i går kveld, og nå er det veldig glatt og isete ute. Usj!
   Det må du da ikke gjøre, for det er ikke alle såinger som behøver så mye vann. Cyclamen er en av de :)
   Klem

   Slett
 7. Lekker soloppgang!
  Ja, her var det dille i full utfoldelse, og storstilt såing på gang! Jeg har roa staudesåing om vinteren litt, men nå kjenner jeg det rykker i bestillingsfingern :) Våren er jo rett om hjørnet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var så fint at jeg gikk rett ut i -7 og tok bildet.
   Ja, sånn er er det bare. Våren er rett rundt hjørnet ja, og det er bare å få bestilt frø nå :)

   Slett
 8. Det er dog et herligt billede af alle dine vandglas, og jeg beundrer din entusiasme. Jeg er jo ikke til det med at så, men morer mig så meget desto mere over at følge andres anstrengelser :-)
  Spændende bliver det også med dit drivhus, frosten og el-priserne. Der er nok at se til.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det kan jo være fornøyelig å følge andres såproskjekter fra sidelinjen ;)
   Det er helt sikkert at det er.

   Hilsen Marit

   Slett
 9. Hei Marit

  Flot at du har klaret at få denne knop i denne Vanda-orkide! Planten ser bare ud til rigtig at trives, spændende bliver det a se blomsten:)
  Alletiders med dine Cyclamenfrø - Jeg var inde på foreningens side, der er godt nok et stort udvalg!
  Sådanne specialiserede foreninger er guld værd for en entusiast - dom du!

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er jo nesten ikke til å tro at den kommer med knopp nå. Det blir spennende ja. Den er lilla/blå i fargen vet jeg fra før, men det blir uansett spennende å se den på nytt :)

   De har et godt utvalg av frø der ja, men det var en dårlig sommer for dem i år, for det ble ikke så mange frø som de fikk høstet. Ja, de er abslutt gull verdt for oss hagegale :)

   Ha en deilig aften

   Slett
 10. Nydelig soloppgangfoto!
  Spennende med frø og såing :)
  I drivhuset kan det være smart å ha plantene litt opp fra gulvet, på et bord / krakk eller lignende.
  Når det er ekstra kaldt kan det fort bli frost langs gulvet, men fortsatt pluss i høyden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er alltid spennende å komme i gang med det. Takk for tips om det. Vi skal få satt opp hyller som er høyt opp. Ja, det er mye kaldere nede ved gulvet.

   Slett
 11. El capullo de orquídea se ve precioso, espero verla florecer. Mis orquídeas están todas enfermas, tienen una cochinilla que no consigo hacerla desaparecer. Deseando ver como sigue tu invernadero. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. It is sad to read that the orchids have become ill. I hope they recover soon.
   Hugs

   Slett
 12. Roligt att du fick dina frön från cyclamen sällskapet till slut :) Jag la aldrig mina i vatten men de gror bra ändå. De borde vara ganska färska. Hoppas det blir bra med ditt tält. Du kan ju sätta en frostvakt i också då blir det nog det mest ekonomiska och säkra du kan få till.

  Kram, Carina

  SvarSlett
 13. https://xn--03cia5cd.tv/%E0%B8%A3%E0%B8%B5%E0%B8%A7%E0%B8%B4%E0%B8%A7%E0%B9%80%E0%B8%84%E0%B8%A3%E0%B8%B7%E0%B9%88%E0%B8%AD%E0%B8%87%E0%B8%94%E0%B8%B7%E0%B9%88%E0%B8%A1/6-%E0%B8%AA%E0%B8%B9%E0%B8%95%E0%B8%A3%E0%B8%8A%E0%B8%87%E0%B9%82%E0%B8%8B%E0%B8%88%E0%B8%B9-%E0%B9%83%E0%B8%AB%E0%B9%89%E0%B8%AD%E0%B8%A3%E0%B9%88%E0%B8%AD%E0%B8%A2-%E0%B8%94%E0%B8%B7%E0%B9%88/

  SvarSlett