søndag 12. september 2021

Nok et kaosbed...

Jeg er ekspert på å lage det, for med så mange stauder som jeg har spadd opp fra det store staudebedet kan det jo ikke bli noe annet. Men litt system i galskapen har jeg likevel klart å få. Jeg har fått spadd opp alt av høstphlox/Phlox paniculata, solbrud/Helenium, og noen store margeritter, høstasters/ Asters novi-belgii og tre store heuchera. I tillegg hadde jeg kjøpt på salg to Acer palmatum 'Bloodgood' som jeg også skulle plante. Som ikke dette var nok har jeg også overtatt to buksbom og to små rhododendron fra yngste sønnen sin gamle hage. 

Jeg startet  med å grave opp disse gamle heuchera og hadde de som utgangspunkt da jeg begynte å plante i dette bedet. Jeg fortsatte med høstphlox, og fikk også plantet lønnene og solbrudene. Siden gikk det bare bedre og bedre, og  på fredag ettermiddag fikk jeg satt en benk på plass der også. Så det går faktisk fremover!

Jeg fyller på med grus også, og det er fryktelig tungt å spa det opp i trillebåren. Så det blir ikke så mange lass pr. dag.

Men jeg er langt fra ferdig, for jeg har stadig flere tuer med iris som jeg skal flytte. Samtidig har jeg flere heuchera som jeg kjøpte på salg, og de må også plantes før det blir høst for alvor. Puh, jeg kom nok litt sent i gang med dette prosjektet, men det har jo vært så utrolig varmt i det siste. Her om dagen var det hele 26 grader her og ikke et vindpust. Nye varmereorder ble satt i distriktet , og det er uten tvil et varmere klima vi har fått også her. Jeg har også måttet bruke veldig mye tid på vanning, og da klarer jeg ikke å gjøre alt jeg gjerne skulle ha fått gjort ;)

Jeg er nok litt urealist i forhold til hva jeg faktisk klarer å gjøre, men jeg er optimist til det motsatte er bevist :)

Her kommer noen før og etter bilder.

Her fikk jeg samlet alt av solbrud/Helenium autumnale. De sto igjen i det store staudebedet, og da fant jeg plutselig en plass til de her. De passer fint i fargen til den mørke lønnen og de heuchera jeg flyttet som er rødbrune i fargen.

Denne lille frøplanten fant jeg i grusen i vår. Den er "barn" etter Acer palmatum 'Bloodgood' som døde etter vinteren i år. Den hadde veldig mange "neser" med frø som hang på den i fjor og året før, men da fikk den oppfylt sin største oppgave med å sikre at slekten går videre. Av mange hundre frø var det kun et som spirte og det er altså denne. Den har stått i en egen potte frem til nå, og har vokst mye i løpet av sommeren. Jeg må huske på å sette på gnagerbeskyttelse på denne og de to nye lønnene.

Jeg kjøpte to 'Bloodgood' på salg, og de er en av mine favorittlønner. Siden den store jeg hadde døde i vinter, så måtte jeg ha to små nye. Disse er mye mindre enn den gamle var, men de vokser seg nok til.

Denne grønne benken fikk jeg som velkomstgave i en bokklubb jeg meldte meg inn i denne sommeren, og den har nå fått fast plass der den står nå. Der kan jeg sitte et øyeblikk og slappe av og nyte hagen. Jeg er ikke god på å sitte og slappe av, for jeg har det alltid så travelt... ;)
Jeg må bli bedre på det!

Litt av løkene som snart skal plantes. Det må gjøres skal en få blomstring på våren.

I dette området skal jeg plante løk, plante iris og heuchera.

Her har jeg kommet litt lengre og har fått dekket området med grus.

Hvis noen lurer på hvor mange trillebårer jeg bruker mens jeg jobber så er svaret tre ;)
En til jorden/gresset jeg fjerner, en til plastpotter og  tomme jordsekker som skal kastes, og en til singel/grus. Godt at jeg har tre stykker da!

Buksbom/Buxus sempervirens har jeg kun en plante av fra før, og det er en jeg lagde fra en stikling for mange år siden. Morplanten til den døde, og jeg vet jo ikke om disse overlever her heller. Buksbom er merket fra 1- 4 i herdighet og det er H4 som er her, men vinterene har blitt mildere her i de siste årene så kanskje de klarer seg.

Her er de to små azalea/rhododendron som jeg overtok. De er små av vekst og fargen på de er lilla. De blomstrer i mai. Hva de heter vet jeg ikke.

"På en grønnmalt benk i hagen" er en gammel norsk sang/slager som jeg kom til å tenke på mens jeg jobbet der... ;)

Dette er de rødbrune heuchera jeg plantet først her.  Nederst til høyre er også en asters som jeg også flyttet og fikk plantet nå. Jeg er nok ikke mer enn halvferdig her, men jeg jobber på videre. Fortsettelse følger...

Denne lille padden oppdaget jeg i går. Den var i ferd med å grave seg ned i sanden der. Håper ikke det er et tegn på en tidlig vinter her i år, for det har jeg ikke tid til ;)

På grunn av at drivhuset ikke kommer før langt ut i oktober har hele tidsplanen min blitt forskjøvet. Jeg har så mange overvintringsplanter som jeg tidligere har hatt inne i kjelleren om vinteren, men i år er jeg veldig usikker på hva jeg skal gjøre. Jeg har ikke lyst til å bære de ned der, og så flytte de til drivhuset når det en gang blir ferdig. Da kan det bli for kaldt for de ute innen det er kommet opp. Det er mye å tenke på akkurat nå...
 

36 kommentarer:

 1. Hello Marit,
  you are very busy this season before fall. There is a lot of garden work now, yes. I love the views of your new beds, very neat. I think boxwood is decorative in the garden, it is well pruned. In my climate, it does not survive the winter, which is a pity.
  Good luck with your gardening work.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Nadezda,
   Yes, I have to be busy before it's gets too cold. So we both must be busy! Yes, they have to be pruned a lot. I pruned them last week. It's too bad that you can not have them in your garden. I'm not sure if they survives here either.
   Thank you.

   Slett
 2. Hello Marit,
  You gardening sounds almost like a workout at the Gym. Moving everything around, creating and planning new gardens. I am sure your basement will be very crowded this winter. Love the cute toad photo. Happy Gardening! Have a happy day and a great new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, it's like a workout for me, so I don't need to go at the Gym. I love to be busy in my garden.
   I think it will be crowded there as always this winter too. Thank you.
   Have a happy day you too, and have a wonderful new week ahead!

   Slett
 3. Tænk at I har haft 26 grader og ikke et vindpust, Marit. Hvor er du flittig i haven og med hele tre trillebøre i brug :-)! Din have er så imponerende smuk.
  Her er det knapt så varmt, men hvor er dog dejligt med så lune dage midt i september.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, tenk at det har vært så varmt her i september, Gitte!
   Jeg må være flittig nå, for snart kommer høsten og da blir det kaldt. Da liker jeg meg ikke like godt i hagen :)
   Tusen takk. Det har vært en fantastisk august og septembermåned så langt, og det er jo så deilig å være ute nå når været er så varmt.
   Klem

   Slett
 4. Det er så trivelig med benker rundt i hagen. Jeg har et stort tuntre, under det har jeg en benk og et steinbord med to hagenisser på. Det er ikke mange detaljene som skal til for at det blir skikkelig koselig å slå seg ned for å nyte omgivelsene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sant. Vi har to krakker, ti stoler og tre bord ute hele sommeren, så det er nok av sitteplasser her :)
   Det er helt sant!

   Slett
 5. Tre trillebøre - du må have flyttet mange, mange tons. Og så i 26 grader og ingen vind... Vi har også haft det lunt og stille for årstiden, men ikke SÅ varmt.
  Det skal nok blive godt, når du bliver færdig, men jeg kan godt forstå din bekymring med drivhuset. Kan du ikke indstille dig på at sætte det hele i kælderen en sidste gang og lade alt stå der indtil foråret?
  God fornøjelse med plantningen.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo, jeg har nok flyttet mange tonn i løpet av en sommer Lisbeth, men det gjør jeg over langs som vi sier her. Jeg har så mye vondt i kroppen, men hvis jeg tar de tunge løftene litt etter litt så går det bra. Nei, dere i Danmark har jo mere vind og da blir det jo ikke like varmt. Det er mange ganger jeg skulle ønske meg litt vind her også ;)
   Jo, jeg har tenkt tanken, og jeg må bare se hvordan høsten utvikler seg angående temperaturen. Jeg har som regel satt alt i kjelleren rundt 1. oktober, men vurderer å sette alt i mitt gamle drivhus inntil det nye kommer opp (håper jeg). Der har jeg i år ikke mulighet for å sette på varme for det er stapp fullt av mye av det som var i garasjen som ble revet. Så det var en strek i regningen at det nye drivhuset ble så forsinket. Hvis det ikke blir for kaldt så tror jeg det skal gå bra, men det vet jeg jo ikke nå. Jeg slet så med lus på hortensia i fjor vinter at jeg har ikke lyst til å få det igjen inne en gang til.
   Tusen takk.

   Slett
 6. Det var ellers en flot medlemsgave, du fik i form af den grønne bænk. Det er ærgerligt for dig, at drivhuset bliver leveret så sent, at der går kuk i logistikken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er veldig fornøyd med den. Ja, det er ergerlig, men det kommer ikke før det kommer, så jeg må finne en god løsning innen det kommer.

   Slett
 7. Så blir det jo fint da. Og den grønne benken passet godt inn. Det var da en veldig flott velkomstgave. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, den passet veldig godt inn der. Det var det jeg fant ut da jeg prøvde den der, og da måtte jeg bare lage noe rundt den.
   Ja, det var en flott velkomstgave.
   Ha en fin kveld.

   Slett
 8. Hej Marit
  Jeg skal love for, at du har travlt. Vanding skal der til, når du planter om, det er et stort arbejde. Flot bænk du har fået i velkomstgave fra bogklubben.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, jeg har det travelt nå, og prøver å få gjort mest mulig innen det blir vinter. Ja, det er mye vanning som må til nå, for det kommer jo ikke noe regn her.
   Ja, det var en flott velkomstgave :)
   Klem

   Slett
 9. Hej Marit!
  Så flitig du är, här har det inte varit något väder för att vara ute i trädgården, det regnade riktigt mycket idag. Hoppas på lite sol. Bänken passar bra där, den är riktigt fin.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Så heldig du er som har fått regn. I går kom det nesten 5 mm, men det hjelper ikke mye. Du håper på sol og jeg på regn :)
   Ja, den passet så godt der.
   Ha det godt.

   Slett
 10. Du kanske ska släppa övervintringen ett tag - alltihop kan ju hinna lösa sig. Det var tätt planterat. Hur tänker du för framtiden ska vissa flyttas senare eller tänker du att vissa får tas bort? Jag har en trädgårdsbekant här som är trädgårdsanläggare och utbildad i trädgårdsdesign. Jag har tänkt höra med henne om vi kan gå en runda och diskutera runt alla mina träd. Jag vill ha kvar dem och vill plantera dem så att de syns även om 15 år. Det kan lätt bli trist om många solitärer växer tätt tillsammans och tar udden av varann. Så jag tänker att jag ska skaffa mig en strategi för fortsättningen.

  I Sverige finns en buxbom som man ibland kan få tag i.. 'Wrams Gunnarstorp'. Den heter så från platsen där sticklingarna tagits - ett slott i Skåne. Man vet att buskarna har stått där sen 1700-talet och överlevt en lång rad riktigt hårda vintrar plus de iskalla vindarna man ofta får i Skåne. Den är alltså bland det absolut härdigaste man kan hitta i buxboms väg. Det kanske vore ett bra material för dig att utgå från?

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg håper jo på at det skal løse seg, og får vi en mild høst går det jo bra. Jeg planter alltid tett, men det går fint også hvis jeg må flytte noen. Duken under grusen er delt opp i mindre biter. Så kan jeg ta bort grusen og da kan jeg eventuelt spa opp plantene. Jeg begynner å få erfaring med dette nå ;)

   Hm, ja den tåler nok mye. Jeg har en selv som er som nevnt stikling av en jeg kjøpte, og den er nå 40 cm høy. Den står riktignok i veggen på drivhuset og der er det jo ikke så kaldt. Den stått der i 14 år, sp den må tåle mye. Men det som er laget som stiklinger her tåler kulden mye bedre enn det som kommer fra Nederland. Det har vi jo snakket om før, og det stemmer.

   Disse to jeg overtok har stått inntil en vegg i to år his sønnen, og de har klart seg bra. Nå gjenstår det å se hvordan det går med de når de er plantet ut. Så jeg ser det an først.

   Klem, Marit

   Slett
 11. Hej!Vad vint du gör i din trädgård och vilken fin gåva den bänken är det var inte illa och den passar så bra in där den står.Det är så trevligt när man hittar växter som kanske är från något som har försvunnit och man på nytt får plantera där man vill att det ska vara.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej! Tusen takk. Ja, det var en fin gave. Det er morsomt å flytte om på planter, og plutselig så kan de kanskje vokse enda bedre på sitt nye sted :)

   Ha det godt.

   Slett
 12. Hei.
  Så flittig du er Marit. En fin benk som du fikk. Husk å bruke den også.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise
   Ja, jeg prøver å få utnyttet tiden nå mens det fortsatt er så fint vær. Jeg skal prøve på det ja :)
   Ha det godt.

   Slett
 13. Good morning, Marit: I am quite convinced that you have special appendages on your feet that keep them in constant motion, never permitting them to remain still for a moment. There is also something quite similar on your butt so that the moment you sit down it is activated and you are compelled to jump right back up and get to work! That beautiful bench will remain for ever pristine - no one will ever sit on it!

  SvarSlett
  Svar
  1. Good morning David,
   Maybe you are right about that.
   I hope I can use it in the future ;)

   Slett
 14. Bella la nuova zona! Sempre emozionante costruire nuove zone, soprattutto quando si completano con i bulbi come hai fatto tu! Non vedo l'ora di metterne a dimora anche io :)

  Ti auguro una buona serata e una buona continuazione :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Gabriel. I wish you a wonderful week ahead! :)

   Slett
 15. Ja, det er lidt af et logistisk projekt du er ude i! Kender det godt fra mig selv.
  Det har længe undret mig hvordan du dog får kræfter til alle dine store projekter, men nu kom svaret! Hvis du har 3 trillebøre må du jo have 6 arme, og det forklarer en del:) Og ellers er du vist også i familie med muldvarpen ligesom jeg er engang imellem...
  Jeg synes det ser meget flot ud omkring din grønne bænk, og tænker du nok skal komme i mål med det hele inden vinter! Bænken er rigtig pæn, og en god velkomst-gave. Bare du dog havde tid til at sidde på den.
  Det bliver dejligt at se alle dine nye bede til næste år, når det hele er kommet på plads og kan starte et nyt liv. Meget fint din Acer nåede at lave en "barn" før den døde.
  Jeg håber du finder en smart løsning på vinteropbevaring inden det nye drivhus ankommer. Der er sandelig nok at tænke på...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert at det er, og i tillegg begynner det å ligne på høst her nå. Det var kun 5 grader i natt. Så det begynner å haste med å få planter ned i bakken. Ja, du vet alt om det :)
   Hehe, nei jeg har nok ikke 6 armer, men fordeler byrdene i de tre trillebårene. Sånn har jeg holdt på med dette systemet i flere år, og det fungerer for meg. Ja, mulvarpen er vi nok begge i familie med :)
   Tusen takk. Jeg har prøvesittet på benken, men jeg har så mye å gjøre nå at der får jeg sitte en annen gang.
   Ja, bedene vil se bedre ut til neste år når de har fått vokst seg til. Ja, jeg ble så glad når jeg fant den, for da lever den videre på en måte. Jeg ble så trist når jeg så at det treet døde etter vinteren.
   Det er nok å tenke på her ja. Jeg håper at nattefrosten holder seg borte en måned til her. Hvis den ikke gjør det har jeg mange problemer fremover...

   Slett
 16. That bench is such a lovely gift. Love the pretty color.

  Happy Tuesday, Marit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. I love the color too.

   Happy Tuesday to you too, Veronica!

   Slett
 17. Nesten rørende at lønnen som bukket under klarte å videreføre slekten. Her går det fremover kan man se. Tenk, en grønn benk i velkomstgave! Du får øve deg på å sitte der ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg også. Så nå lever den videre likevel :)
   Det går fremover ja, men nå begynner jeg å få lett panikk. I natt var det kun 5 grader her, og da har jeg dårlig tid ;)
   Ja, det var en flott velkomstgave. Jeg må nok det - til neste år... ;)

   Slett