søndag 19. september 2021

Høstsalg på planter...

 Jeg trodde at jeg var ferdig med å plante i hagen for i år, men der tok jeg feil... ;)

Jeg skulle innom hagesenteret for noe helt annet, men jeg så plutselig at de hadde halv pris på alt mulig. De har hatt en plante jeg har sett på flere ganger hele sommer, men som både har vært så dyr og antagelig ikke herdig her da den er variegert. Så jeg har latt være med å kjøpe den inntil nå.

Dette er hva den kostet tidligere i sommer...

Sånn er de variegerte bladene, og jeg synes sånne blader er så fine. 

 Hun på hagesenteret sa at jeg kunne få den til 50 kr og teste den ut om den overlevde her. Et sånt tilbud kunne jeg jo ikke si nei til... ;) Så gjenstår det å se om den klarer vinteren her, men til 50 kr er det ikke noe stort tap uansett ;)

Planten var veldig stor, og levde absolutt opp til størrelsen  XL som sto på merkelappen.

Den heter Schizopragma hydrangoides 'Burst of Light' , og på engelsk kalles den for Japanese hygrangea vine. Jeg har en annet variegert klatrehortensia nede i hagen, men den er gulvariegert i bladene. Denne er hvitvariegert, og skal få hvite blomster på sommeren. Er det noen som har denne eller kjenner til den?

Siden jeg først var på hagesenteret og alt var til halv pris ble det med litt til. De hadde fått inn noen nye heuchera, og de het H.  'Carnival Candy Apple'. De har jeg ikke sett før, så det var jo litt morsomt. Sier hun som har fått fullstendig heucheradilla :)

Det ble med en plante til, og det var Sedum telephium 'Herbstfreude'. Jeg hadde to ulike sorter av disse fra før, og de gravde jeg opp i går og plantet sammen ned denne nye. Disse har jeg ikke lykkes så godt med her tidligere, og jeg leste på plantelappen at de ville ha god drenering for å trives. Så de fikk masse grus i plantehullet de også. Så får jeg se om de vil trives nå :)

26 kommentarer:

 1. Hello Marit, Those variegated leaves are very attractive and should cover a large area of wall in no time, and the white flowers are really pretty. Good luck with your other Sedum plant.:=)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Sonjia,
   Yes, it is very pretty. I hope it will survive the winter here.
   Thank you :)

   Slett
 2. Jeg har dårlig erfaring med planting om høsten. Tror ikke en eneste en har overlevd noen gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har faktisk nesten bare gode erfaringer med høstplanting. Men det er jo sikrere hvis en planter om våren.

   Slett
 3. Din Schizopragma hydrangoides er vidunderlig, Marit - jeg er vild med de flerfarvede blade. Det var jo en ren foræring til bare 50 kroner :-)
  Når alt er til halv pris ville jeg også gå på jagt i havecentret :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gitte. Det er jeg også. Ja, det var som en gave ja :)
   De hadde mye fint der ja, og da blir det veldig enkelt å ta med noen planter hjem :)
   Klem

   Slett
 4. Kære Marit
  Jeg ville heller ikke kunne styre mig med alt til halv pris. Og Schizopragma hydrangoides-planten er jo ren foræring. Vil du afprøve den permanent på friland eller sætte den ind til vinter? Jeg håber for dig, at den overlever, for det er fine blade.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Nei, det var omtrent umulig. Ja, det var omtrent som å få den. Jeg har tatt sjansen på å plante den på friland, så den ble plantet i går med mye grus under den. Det er mitt beste triks her på planter som ikke tåler så mye.
   Det håper jeg også, for den har så fine blader ja.

   Slett
 5. Aida! Sånne salg kommer brått på ;)
  Duverden for en flott og spennende variant, og for en førpris! Der var du heldig, gitt. Ønsker deg veldig lykke til med den. Ja, apropos, så skrev jeg om spinosissimaroser i går, og kom over en islandsk sort (Katrin Vidar) som jeg skjønte at jeg bare MÅTTE ha. Så ut som Hesleberg kunne ha den, så da måtte jeg jo bare en tur dit i dag. De hadde igjen et eksemplar, som var så stusselig at jeg fikk den! Skal gi den en sjans. Sånne er gjerne livskraftige. Da ble det jo med litt krokus som jeg manglet, og litt annet løksnadder.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant ;)
   Jeg var kjempeheldig ja. Tusen takk.
   Ja, sånn er det bare. Nå må ha ånden kommer over en er det bare å slå til. Så heldig du også var da! Jeg var der i vår, og de har utrolig mye fint. Han er jo så hyggelig og hjelpsom :)

   Slett
 6. Hei Marit

  Sikken dog et fint køb! Denne slægt er endnu ikke så kendt . Artens udbredelse er bla Kurillerne og iøvrigt også Ulleung-do - øen hvorfra vi jo også har den berømte Sorbus ulleungensis:)
  - Så mon ikke den er fuldt hårdfør?
  50 kr er særdeles rimeligt! Den koster mellem 13 og 19€ her på kontinentet, og er således billigere en de andre kultivarer, der er nok mange der vil have den:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det var et godt kjøp. Jeg har aldri sett den før, og den er jo kanskje hardfør her da.
   Den har jeg i hagen fra før, og den klarer seg veldig godt her. I Polen er jo alt mye billigere enn her, men uansett var det et godt kjøp her.

   Ha en deilig ny uke du også

   Slett
 7. Hej Marit!
  Det var ett otroligt bra erbjudande du fick. Nu får vi hoppas att den trivs. Har också beställt en hel del heuchera, de är så fina. Idag har jag planterat en del av mina inköp från Stockholm. Skönt att vara ute i trädgården när vädret är fint.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det var det virkelig. Ja, det ser jeg nok til våren om den har overlever her. Heuchera er så fine ja, og det finnes veldig mange varianter av de. Så bra da, og det er så herlig å være ute i sånt vær.
   Ha det godt.

   Slett
 8. Good luck with this bargain plant, Marit. If anyone can succeed in growing it, it is you!

  SvarSlett
 9. Hej Marit
  Nej nedsat til 50 kr. så er det bare med at sige ja tak, for den anden pris var da voldsom. Sådan nogle steder møder jeg aldrig.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, jeg sa også det med en gang :)
   Her koster planter mye mer enn hos deg. Men de hadde nok ikke solgt så mange av den tror jeg, for de hadde mange av den der fortsatt. Til den prisen er jo ikke det så merkelig ;)
   Klem

   Slett
 10. Kjekt med en spennende varigert Hortensia til en flott pris. Høstsalg på hagesenteret går også jeg på.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den måtte jeg bare kjøpe. Ja, nå er det mye fint på tilbud.

   Ha en fin dag!

   Slett
 11. Vad kul när man hittar reapriser på växter man har trånat efter men inte kunnat köpa jag skulle gjort samma sak.Vi får hålla tummarna att den överlever för den har så spännande blad.Alunrot och zedumväxter de är så tacksamma att ha i trädgården och de är så fina.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så kult, og da er det bare å kjøpe de. Jeg håper at den overlever, men føler meg ikke helt sikker. Det finner jeg ut til neste vår. Alunrot og sedum er takknemmelige planter ja. De er veldig fine.
   Ha det godt.

   Slett
 12. Efterhånden synes jeg ikke længere, at danske havecentre har efterårstilbud. Det er lidt ærgerligt, for jeg har før med held købt nogle triste planter, som gjorde det fortrinligt året efter. Man må sige, du gjorde et kæmpekup.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var jo litt spesielt, for jeg trodde alle hadde salg om høsten :)
   Sånn er det her hvert eneste år. En kan gjøre mange gode kjøp om høsten ja. Det var det så absolutt.

   Slett
 13. Den var väldigt snygg och kanske ökar du chanserna ännu mer om du har möjlighet att förvara den svalt till våren och plantera ut den då. Det gör ofta stor skillnad.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Carina

   Jeg så din kommentar først nå 😉
   Jeg tok sjansen og plantet den ut i fjor høst, og tiden vil vise om det ble vellykket eller ikke.

   Klem, Marit

   Slett