lørdag 4. september 2021

En liten oppsummering...

 Denne siste uken har vært kaotisk på alle måter, og jeg har ikke fått gjort alt jeg hadde planlagt å gjøre i hagen. Livet tar sine egne vendinger, og da må en bare akseptere at sånn er det bare. I går var jeg hos  vetrinæren og ga bort både insulin og diabetes spesialfor til katt. Det hadde vært meningsløst å bare kaste det, og insulin er det også mangel på innimellom har jeg lest. Hun hadde katter som ble behandlet med dette, og da kommer det til nytte.

Jeg har fått gjort litt innimellom i det nye bedet, og her kommer en oppdatering. Det er ikke ferdig enda, men det begynner å hjelpe.

Jeg måtte ta bort enda mer av gresstorven, og har lagt dobbel duk under steinene. Her ble det noen snarveier i arbeidet, og for å forhindre at gresset kommer opp der lagt dobbel duk.

Her har jeg "koblet" meg på en tidligere anlagt vei som ikke var ferdig. Jeg har også fått brukt opp noen gamle heller på 30 x 30 cm. De lå bare og "slang" her, og da kan jeg sette noen krukker på de til neste år.


Det er i kanten av bedet jeg har lagt dobbel duk for her orket jeg ikke å fjerne all gresstorven. Så jeg håper at det er nok til å forhindre at gresset kommer opp igjen. Det ligger også steiner oppå der igjen nå, men gress har en utrolig evne til å komme gjennom det meste.

Sånn så det ut i bedet i for noen dager siden, men i går klippet jeg alle irisene kraftig ned. De skal jo snart visne ned uansett. Da kan de heller bruke energien nå på å utvikle røttene enn å holde liv i lange blader ;)

Her er avklippet, og det ble en stor bunke med irisblader ut av det.

Sånn ser bedet ut pr. nå, og jeg skal bare fylle på mer grus og så er bedet ferdig. Resten av området er ikke ferdig, for jeg har mange planter som skal plantes i nærheten. To halvstore Acer palmatum og mange stauder står på vent, og jeg håper at jeg vil rekke å plante de innen det blir for kjølig.  Det skal også legges grus på duken som sees her, så akkurat nå har jeg mer enn nok å gjøre. Den nye katten lille Ares behøver også masse kos og oppmerksomhet, så det får bli som det blir. Det eneste jeg må gjøre er å få plantet trærne og staudene. Resten kan vente til neste år :)

God helg/weekend!

40 kommentarer:

 1. Ups and downs, livet er ikke bare en rett linje.. Godt meg litt avkoblende hagearbeid innimellom. Jeg finner hagearbeid og nyanlegg ekstra roende. fint er og blir det i hagen din som alltid. Sköt om dig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt sant. Hagearbeide er både avkoblende og godt for hodet også. Ja, det er så fint å holde på med når en behøver noe annet å tenke på. Tusen takk. Ta vare på deg selv du også.

   Slett
 2. Hello Marit,
  I am sure gardening is a great stress reliever for you. There always seems to be something to do, your new garden bed looks wonderful. I hope your new kitty Ares is settling in well. Take care, have a happy weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, gardening is a great stress reliever for me, and it makes me relax. Thank you. Yes, he is settling very well.
   Take care you too, and enjoy your weekend!

   Slett
 3. You are a busy woman, Marit. When do you ever find time to sit still? I hope that you cuddle your husband as well as the cat. I think he deserves equal time!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I am David. There is always a lot to do here. I seldom sit still in the summertime. He manages very well ;)
   He cuddles with the new cat as well. We both love domestic cats.
   Hugs from Norway.

   Slett
 4. Hej Marit!
  Den nya rabatten blev riktigt fint, kan se det redan när dina Iris står i blom. De gula solhattarna är så fina. Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Det kan nok gå et par år innen de blomstrer på nytt etter flyttingen, men før eller siden vil de blomstre igjen. Ja, de er så fine :)
   God helg.

   Slett
 5. Litt "småtteri" å henge i, med ja...
  På denne tiden er det alltid et kappløp med tiden å få nye stauder, frøplanter og annet som til enhver tid står på vent, i jorden. Og i går kom mitt første lass med tulipanløk.
  Nei, nå må jeg ut og grave litt! Enda noen planter på vent.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, litt "småtteri" kan det kalles ja ;)
   Det er helt sant, og sånn er det hvert år av en eller annen grunn...
   Oi, ja da har du nok å holde på med! Jeg har også bestilt litt løk, men det er i moderate mengder. Lykke til med jobben!

   Slett
 6. Hej Marit
  Det er da fint, du er nået rigtig meget, arbejdet løber ingen steder, og du må jo nyde Ares.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det er godt at jeg har kommet så langt i arbeidet. Nei, det løper ingen steder, men snart er det høst og da kan arbeidet stoppe helt opp hvis det blir dårlig vær. Jeg prøver å få gjort begge deler ;)
   Klem

   Slett
 7. Bedet ser flott ut!
  Travle dager hos dere også, skjønner jeg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, nå er det travle dager her, men sånn er det hver høst :)

   Slett
 8. I'm in a hurry too, Marit. We have to transplant 2 lilacs and several perennials. I liked the raised beds, it is easier to work there than on the low ones.
  Good luck with your work!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I guess you are too, Nadezda. It's always busy in the Autumn. We know what's coming ahead. Thank you!

   Slett
 9. Det er svært at sprede sig ud over så mange ting på én gang, men det går da støt og roligt fremad med det nye bed, hvor du virkelig også gør alting meget grundigt. Kan tænke mig den nye kat tager megen tid her i starten - og Felix må I heller ikke glemme. Det ender sikkert godt altsammen!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det. Det går fremover ja, og i dag ble jeg helt ferdig med akkurat det bedet. Mye gjenstår men det er ikke så hast enda, for det er fortsatt meldt om fin vær fremover. Jeg ville gjøre det grundig ja, for det betaler seg i lengden.
   Ja, han gjør det, og Felix vil også ha mye oppmerksomhet. Så da må jeg velge de fremfor hagen, men jeg fikk gjort mye i dag for da var mannen hjemme.
   Jeg tror det ja!

   Slett
 10. Ja livet går alltid upp och ner. Fint det blir i nya rabatten också...
  Jamen ha en fin helg nu!
  Kram Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det bare. Tusen takk. Ha en fin helg du også!
   Klem, Marit

   Slett
 11. Klipper du ned irisen på høsten? Da får jeg klippe ned mine, jeg har gjort det på våren. Men det er ikke så enkelt egentlig, for det blir tuer på en måte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, egentlig ikke. Mine iris er flyttet, og da behøver de ikke bruke energi på å opprettholde de gamle bladene. Så du kan bare gjøre det på våren. De blir alltid tuer, for det er deres voksemåte.

   Slett
 12. Hei Marit! Du gyver løs på det ene hageprosjekt etter det andre. Det er ikke det lettteste arbeidet du gjør. Fint blir det. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, jeg gjør det, for jeg får innimellom litt for mange idéer ;)
   Nei, det er kjempetungt, men jeg har brukt lang tid. Det er ikke gjort på en dag.
   Tusen takk.
   Ha det godt. Klem, Marit

   Slett
 13. Kære Marit
  Det tegner godt, men som du da arbejder... Måske det har været / er godt for dig at kunne koncentrere dig om haven, men det er sikkert også dejligt at tage dig af lille Aros.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, jeg jobbet mye sist helg da Zfinx døde, for da var hagearbeidet rene medisinen. Da var jeg veldig glad for å kunne være ute og bare arbeide. Ja, han er så søt, og gir så mye glede.

   Slett
 14. God söndag Marit!
  Nu har jag inte hunnit kommenterat hos dig på ett tag. Och nu ser jag vad jag missat. Den lilla nya familjemedlemmen, Ares. Han är ju alldeles bedårande söt. Och han verkar ju känna sig som hemma redan. Och nyfiken verkar han vara. Förstår att det är mycket nu, dels med Ares och med dina projekt. Men det blir jättefint. Och det var rejält med irisblad. Såg också att din fjärilsbuske blommar. Och ja ... dom har ett passande namn för fjärilarna älskar dom. Du verkar fortfarande ha en del fjärilar i trädgården. Här ser jag bara en och annan men det beror nog på att det blivit så kallt. Just nu är det minus 0.5 grader men ingen markfrost. Lade fiberväv över tomaterna igår kväll. Skördade massor men en del fick sitta kvar. Men det ska bli varmare till veckan. Kanske lite sensommarvärme. Dom spår att det ska bli över 20 grader mot slutet av veckan. Såg också din hortensia som fått nästan blå blommor. Dom verkar göra lite som dom vill. Förra året hade min en blandning av blå och rosa (mest rosa) men i år bara rosa och mörkare än vanligt.
  Nej nu börjar det bli dags för morgonpromenad och sedan frukost :)
  Önskar dig en fin söndag!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. God søndag, Anita!
   Du er veldig tidlig oppe ser jeg :)
   Ja, han er så søt. Tusen takk. Ja, det ble mye irisblader etter nedklippingen. Det er fortsatt sommerfugler her ja, men det begynner å minke på de. Har du frost allerede? Brrr, det var tidlig. Her var det 10 grader i natt, så her har det ikke vært frost enda. Ja, du har jo så mye som du dyrker og lager mat av, så det er bra at du har lagt over duk på de. Det skal fortsatt være varmt her også fremover. Ja, de hortensia gjør som de vil, men det er uansett spennende å følge med på hvilken farge det blir på de. Det høres herlig ut med en promenade!
   Ønsker deg også en herlig søndag!

   Klem, Marit

   Slett
 15. Det ser ut til at du har fått gjort mye på tross av ny liten katt. Det blir fint med de nye stiene dine i hagen.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde gjort veldig mye av det innen han kom i huset her. Jeg må være mye mer inne nå, for han er en som krever mye oppmerksomhet. Tusen takk.

   Ha en fin søndag!

   Slett
 16. Hei Marit

  Ja, de iris kan du sagtens klippe nu, det er jo netop det planteskolerne gør nu, når de sælger dem som barrodsplanter
  Du har fået lavet rigtig meget i haven når man tænker på alt det andet du har måttet klare - resultatet er rigtig flot!

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, siden de nå har vært gravd opp og flyttet, så hadde det ikke noe poeng at de skulle ha de lange bladene. Det kommer jo nye til neste vår :)
   Det har vært mye å gjøre i det siste ja, men jeg har fått gjort litt i hagen innimellom. Tusen takk.

   Ha en deilig søndag.

   Slett
 17. Hej!Vad fint du gör, det kommer att bli riktigt bra i din nya rabatt det kan man redan se.Din nya katt är så fin så jag förstår att du gärna vill kela med den,han är väldigt lik vår grannes katt som också är svart och bär namnet Zolo.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej! Tusen takk. Ja, han vil ha mye kos og kjæling. Det er nok mange katter som ser sånn ut, men så hyggelig at du har en babojatt som ser sånn ut.
   Ha det godt.

   Slett
 18. Det var en god idé at give medicinen til dyrlægen.
  Så flittig du har været i haven og med det nye bed! Og nu har du fået lille Ares :-)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var en god idé, for jeg fikk jo ikke bruk for det når Zfinx døde. Da kan det komme andre katter til gode. Jeg prøver å få gjort litt innimellom.
   Ja, nå har jeg fått han :)
   Klem

   Slett
 19. Livet tar helt klart sina egna vägar och det är lika bra att acceptera. Låter skönt att 'bara' ha ett par träd och några perenner som ska ner. Jag tror jag har några uppgrävda som jag glömt att plantera igen. Den nya bädden blir jättefin. Tittade på solhattar igår men jag tror jag ska vänta till våren med att beställa. Men köpte några torktåliga perenner på rea igår. De ska så sällskapa med andra likasinnade.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn er det bare, og det får en ikke gjort noe med dessverre. Det er noen få trær ja, men samtidig graver jeg opp mange stauder fra et bed som har blitt fullt av ugress. Så antall stauder øker som å plantes snart :)
   Ja, solhatt er nok best å kjøpe om våren. Så bra da!

   Klem, Marit

   Slett