mandag 6. september 2021

Mer oppdatering, og noen navn på heuchera...

 På lørdag fikk jeg gjort ferdig hele bedet, men det var en skikkelig "pirke" jobb. Jeg måtte hele tiden passe på at hellingen ble riktig. Bortsett fra irisene i bedet som tåler godt fuktighet, så er det solhatt som jeg nettopp har flyttet og mange nye heuchera som jeg er litt bekymret for. Jeg har prøvd å få vannet til å renne bort i hvert sitt hjørne. Så det er fall hele veien, og det har jeg helt bevisst laget. Er det noe solhatt og heuchera ikke tåler så er det stående fuktighet om vinteren. 

Jeg har kjøpt mange heuchera/heucherella i den siste måneden, men bare tre av de har sortsnavn. De tre er Heuchera 'Lime Marmelade', Heucherella 'Sweet Tea', og Heucherella 'Golden Zebra'. Disse heucherella er et prøveprosjekt her, for de tåler mindre enn vanlige heuchera. Altså så er de på grensen i herdighet her, og jeg vet ikke om de overlever for jeg har hatt de før med dårlig resultat. Siden jeg er optimist så prøver jeg en gang til ;)

Denne har jeg kjøpt flere av, og jeg lurer på om den heter 'Green Spice'. Men jeg er langt fra sikker.
Her er et bilde av den. Min ser litt lysere ut, men den ligner da litt? Den har burgunderfargede nerver på bladene.

Dette er en av de mange solhatt/echinacea jeg nettopp har flyttet. Disse har jeg sådd for flere år siden, og rosafargen på de er lysere enn på de jeg har kjøpt siden. Dette er fra øverste delen av bedet.

Dette er omtrent på midten av bedet. Heuchera 'Lime Marmelade' er den med den lysegrønne fargen.

Dette er helt i enden av bedet. Her er det mye fall,  så når det regner vil vannet renne ut her. På midten av dette bildet sees 'Sweet Tea' og 'Golden Zebra'.
Hengealmen har fått litt grus rundt stemmen. Jeg er livredd for at den skal få for mye fuktighet rundt stammen, så den har ikke duk rundt seg men bare litt grus.

Dette er en av pluggplantene jeg kjøpte i mai og som jeg har vist før, men jeg viser den igjen.  Den har i sommer vokst seg stor, og har blitt en stor favoritt for jeg er glad i rosa blader :)
Heuchera 'Champagne'

Siden jeg snakker om rosa blader, kommer det her en liten "åpenbaring" som jeg fant i hagen i går. 

Det er nøyaktig et år siden jeg plantet mange bispeluer/epimedium på den ene siden av dammen. De har etablert seg godt til tross for et vekslende vær med alt fra mye regn til ikke noe regn som nå.

Se på disse lekre rosa bladene! Den heter treffende nok Epimedium grandiflorum  'Pretty in Pink'. Det er mulig at det navnet har den fått fordi den også får rosa blomster, men bladene er virkelig flotte på denne.

Jeg så også plutselig en Clematis alpina i går som blomstrer på nytt nå. Den blomstret også i mai.

Clematis alpina 'Country Rose'

Dette er langt opp i en hengeblodbøk, og et veldig hyggelig syn i september. Men det er ikke uvanlig etter en så lang sesong som i år. Fortsatt er det sommertemperatur på dagen, og på onsdag er det spådd 27 grader!
I natt var det bare 8 grader, så det begynner å ligne på høst her.

28 kommentarer:

 1. Kære Marit
  Det lyder klogt med afløb fra bedet - jeg håber, det virker, for du har da virkelig været omhyggelig.
  Heuchera 'Champagne' er virkelig smuk i bladene med de fine, sarte nuancer. Jeg har lige købt en med svagt ferskenorange-agtige blade: Peachberry Ice. Det er jo skønt med farve uden blomster :-)
  Din Epimedium er svær ikke at få øje på med sådan en farve på bladene. Spændende, om den fortsætter med det på nyvæksten.
  Den lyserøde clematis i blodbøgen... meget klædeligt.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, jeg håper på det, men jeg får ikke prøvet det ut før det regner. Det har det sluttet med for øyeblikket, men jeg får nok sett det en gang.
   Tusen takk. Den hørtes flott ut, og den må jeg google. Ja, den er lett å få øye på. Det blir spennende å se om den fortsetter med rosa blader. Ja den er kledelig mot de mørke bladene. Hyggelig med blomstring nå.

   Slett
 2. Hej Marit!
  Det ser redan fint ut i din rabatt, vackra kombinationer. Är väldigt förtjust i Alunrot ,Heuchera. De finns i så många fina färger. Nu hoppas jag att mina alpklematis också får lite blommor. Den blommar om hos dottern och hos dig. Den rosa är väldigt fin tillsammans med de mörka bladen på blodboken.
  Ha det gott /Hälsningar Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er jeg også, for det finnes så mange flotte navnesorter og farger av de. Ja, det hadde jo vært fint hvis din også ville blomstre nå.
   Ha det godt.

   Slett
 3. Jammen er dine planter betraktelig heldigere enn mine, de har ikke en så gjennomtenkt plassering gitt. Spørs om flere hadde overlevd om jeg hadde vært litt mer nøye på der de ble plassert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men det handler jo om erfaring, og jeg har nok holdt på med dette i flere år enn deg vil jeg tro.
   Det har mye å si for overlevelsen ja, og spesielt for planter som er på grensen i herdighet.

   Slett
 4. Hos mig är Heucherella lättare att etablera och få att överleva än många Heuchera. Kanske beror det på jorden. Om det är Green Spice så kommer du se det på blommorna som är små gröna rätt konstiga 'blommor'. Det blir fint med den nya rabatten hoppas det blir fint med alla irisar och solhattar.

  KRam, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo motsatt av her :)
   Ja, jorden har jo mye å si uansett.
   Jeg tenkte også på det, og det får jeg se til neste år. Det håper jeg også!
   Klem, Marit

   Slett
 5. Hello,
  Your new garden bed looks great, I love the various Heuchera, the leaves look so pretty. The clematis is a favorite, lovely blooms. Take care, have a great day and new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,

   Thank you. The clematis is a favorite here too.
   Take care, and have a great new week ahead!

   Slett
 6. Hej Marit
  Dit bed er blevet fint. Det er ærgerligt, at de fineste heuchera ikke formerer sig så meget, bl.a. Lime Marmelade, den bliver ved at være lille hos mig.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Tusen takk. Ja, det er noe med det ja, for den har ikke samme kraftige vekst som mange av de andre.
   Klem

   Slett
 7. Hei Marit

  Flotte Heucherella du har valgt! 'Sweet tea' var noget af en favorit, men som du skriver er de ikke nemme. tror den klarede en enkelt vinter i Värmland og en 6-7 i DK.
  Terra Nova kommer ikke med så meget nyt mere, man hviler tydeligvis på laurbærrene:) Men jeg forstår at de nye man alligevel kommer med, de skulle være mere robuste.
  Det var sandelig lækre blade på din Epimedium grandiflorum - Hele slægten er super spændende, godt at se nye selektioner!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten
   Tusen takk. Ja, den er veldig flott, men jeg har prøvd den før med dårlig resultat. Jeg håper jo at det går bedre denne gangen. Nei, de har stoppet helt opp virker det som, og det er jo synd. Det er en av svakhetene til heuchera, for de tåler ikke så mye. Det er jo lov å håpe at det kommer mer robuste sorter.
   Ja, ikke sant. Jeg ble helt betatt av de flotte rosa bladene :) Ja, det er en spennende slekt, og de tåler virkelig mye.

   Ha en deilig aften

   Slett
 8. You know, Marit, that the climate is changing so rapidly that what failed to survive in the past is probably no longer a good illustration of what may happen in the warmer winters we are now experiencing. You may be surprised at what will survive.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, that's for sure it does David. It's scary to think about the future. I do really hope the climate change will stop very soon. I don't want warmer winters.

   Slett
 9. Noe på gang (igjen).......selvfølgelig :-)
  Ares, den lille hvesende kruttønna, kan nok smelte de fleste.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, selvfølgelig er det noe på gang (igjen), Martin :)
   Han kan smelte alle tror jeg. Vi er blitt så glad i han, og nå er han ikke sint mer. Nå er de to blitt venner, og det er så godt.

   Slett
 10. Så fint det nye bedet ditt ble, med kombinasjon av Heuchere, Solhatt og iris.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 11. Så fine kombinasjoner du har laget i bedene!

  SvarSlett
 12. Flot arbejde du har lavet med dit nye bed! De mange forskellige Heuchera - og nu også Heucharella - er ikke nemme at finde rundt i. Jeg har en fornemmelse af at navngivningen er lidt tilfældig, eller også opstår der hele tiden nye mutanter.
  Her er der også blomster i en ellers tidlig klematis, men det er jo nok fordi sæsonen er så lang og fin i denne ende:) Smuk bispehue!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Ulla. Nei, de er ikke enkle å skille fra hverandre, og mange er helt like. De aller fleste kjøpte jeg på matbutikken, og da har de aldri navn. Men det spiller ingen rolle, for flotte er de uansett.
   Navngivingen virker tilfeldig ja.
   Ja, i år har det vært en fantastisk sesong, så derfor når noen av de tidlige clematis å blomstre litt nå :)
   Ja, den synes jeg er veldig fin!

   Slett
 13. Flot klaret med det nye bed! Det kan ikke være helt let, at få lavet den rigtige hældning. Det ser godt ud med de mange Heuchera, med blade i forskellige farver. Jeg håber, bedet kommer godt igennem vinteren, du har i hvert fald gjort, hvad du kunne.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Nei, det er ikke lett i det hele tatt, og resultatet får jeg ikke sett før vi får skikkelig med regn. Ja, jeg har prøvd, og så ser jeg til neste vår hvordan det har gått.

   Slett
 14. Your new garden bed looks terrific, Marit. I especially love the sun hats.

  Happy Tuesday!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Veronica,

   Happy Tuesday to you too!

   Slett