torsdag 30. september 2021

Nye "fugler" i hagen, nesten ferdig ...

 I forrige uke var jeg en tur innom gartneriet siden de fortsatt hadde så mye på salg. Jeg  fikk øye på to figurer som var satt ned til halv pris,  og som ble med hjem. Det var ikke rust på disse som de andre figurene jeg har her i hagen, men disse var laget av metall og var gråsvarte. Høye og langbente, og det sto et navn på de. "Jomfrutrane" het de, Anthropoides virgo på latin. Disse fuglene har vært observert i Norge, så da passer de jo godt inn her sammen med blåmeis og skjærer ;)

De har ikke vært her bare så det er sagt, men jeg har sett gråhegre/ Ardea cinerea her en eneste gang. Den holdt til  på tomten til naboen før de flyttet inn. 

Jeg har sansen for hagepynt i små mengder, men det blir bare disse to som får bo her ved et imaginært vann. Den blå krukken illustrerer vannet.

Etter alt regnet som er kommet her er krukken nå fylt opp med regnvann, så nå er det et ekte vann der :)

Den blå krukken kjøpte jeg for 20 år siden og den står ute hele året. Jeg tømmer den bare for vann og setter den opp ned om vinteren.


Her er de to med det "blå" vannet. Dette er fra det området jeg viste i siste blogginnlegg  med bare duk, og her har jeg etter det trillet ut utallige trillebårer med grus. Hvis en tar det pent og rolig så går det stort sett bra. 


Her ses  noen nye lamper jeg har kjøpt med hank som er  til å flytte rundt på. Nå på høsten blir det mindre og mindre sol inn i hagen, og da er det fint å kunne flytte de etter solen så batteriene blir ladet opp.

Dette er sett rett inn til venstre fra hagestien som er i store deler av hagen fra før. Den mystiske "ufoen" som henger ned fra hengealmen er et fuglebad. Dette lille oppstammede treet er en kristtorn/Ilex som får noen få bær som blir røde utover høsten. 

Dette er fra motsatt vei, og her er noen av de andre  lampene jeg har kjøpt. Det er solcellelamper som blir ladet av sol/dagslys. Dette er også det bedet jeg lagde først i dette siste hageprosjektet. Når jeg hadde laget det fikk jeg så mange idéer, og nå er noen av de utført. Jeg er ikke helt ferdig, men resten blir gjort til neste vår. Jeg fornøyd med det jeg har fåttt gjort i høst, og nå er jeg over i vintermodus. Nå holder det for i år :)

Jeg har funnet navnet på denne som ikke hadde noe navn, og det er Heuchera  'Green Spice'. Jeg fant igjen en merkelapp på en identisk plante som jeg flyttet, så derfor er jeg nå sikker på det.

Det har begynt å falle løv fra hengealmen som står rett i nærheten, og jeg legger de opp i bedet med den rustfargede 'Heucherella 'Sweet Tea'. Den må jeg dekke med løv og håpe at den klarer seg gjennom vinteren. Jeg har prøvd den før med dårlig resultat, så derfor prøver jeg den med løvdekke i vinter i håp om at det går bra.

Så litt om været, og det regner hver dag her nå. Så langt denne uken har det kommet hele 84 mm! Det kan regne helt frem til neste torsdag, så det er visst ingen mellomting mellom fryktelig tørke og flom her. Bildene over her med sol på ble tatt på lørdag.

Til slutt tar jeg med et bilde fra 2019 og hvordan det så ut her da.

Dette bildet er tatt litt lengre ned, men dere kan se hengealmen der hvor jeg først lagde bedet i august. 

Linker til TrädgårdsFägring som nettopp har startet på nytt. Så bra at det er noen nye ildsjeler som driver det videre! Stor takk til Veronica og Anita som har gjort denne jobben frem til nå.40 kommentarer:

 1. Hej Marit!
  Så mycket du har fått gjort, och inte är det ett enkelt jobb heller. Dina nya dekorationer är riktigt fina, gillar fåglarna. Nu får du ta paus över höst och vinter. Snyggt resultat.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Det har ikke vært en enkel jobb nei, men nå er jeg glad for det som har blitt gjort så langt. Tusen takk. Nå sjal jeg snart ha en pause ja. Det er fortsatt noe å gjøre her før det blir vinter, men det får jeg gjort innen snøen kommer (håper jeg).
   Ha det godt.

   Slett
 2. Jeg er virkelig imponert over den hagen din, og alt du har fått til der.

  SvarSlett
 3. Takk for nok en titt inn i den fine hagen din! Og gratulerer med nye fugler. Morsomt innslag i hagen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, de liver opp hagen. De måtte bare bli med hjem :)

   Slett
 4. Kære Marit
  Det er morsomt at se før og efter billedet, for det viser en utrolig forandring. Du kan med rette være stolt af dig selv og så småt gå i vinterstemning.
  Mange hilsner Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Det er morsomt å se forandringen. Tusen takk. Ja, bare drivhuset kommer på plass skal jeg gå i hi som bjørnen ;)

   Slett
 5. Hello Marit,
  I love the cranes, half price sounds like a deal. Your lights are very cute too. Your garden views are lovely. Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, it was a very good deal. Thank you.
   Have a great day!

   Slett
 6. Hei Marit.
  Jeg er igjen imponert over alt du får gjort!! Fint med før og nå bilde som viser forandringen, veldig fint.
  Håper du lykkes med å overvintre den røde Heucheraen i år:-)
  Her er det også meldt store nedbørsmengder i dagene framover, Så da får jeg stelle og ta inn de pelargoniaene som står under tak. Kuket i finværet.
  Nyt roligere dager/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, jeg håper at den overlever, men den er på grensen her i herdighet. Det er helt vilt hvor mye regn de melder, og nå står flomvarselene i kø. Fra den ene ytterlighet til den andre! Her er vi oppe i 88 mm så langt med regn bare i denne uka :(
   Lykke til med pelargoniainntagingen!
   Det skal jeg :)

   Slett
 7. Hej Marit
  Hos dig er det enten for meget regn eller for lidt, men nu har du da fået en hel del, må man sige. Dit bed med. Dit tranebed ser flot ud, det samme gør dine blandede heuchera.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det er åpenbart ingen mellomting her. Jeg behøver ikke mer regn, men det kommer likevel ;)
   Tusen takk.
   Klem

   Slett
 8. Hei Marit

  Det ser helt godt ud. Mon du kan klare at gå i vinterhi? Med din store energi og mange ideer så tænker jeg der nok bliver lavet et og andet i haven også de næste måneder:)
  Endnu en TerraNova sag denne Heuchera, du er dem en god kunde! Deres Sweet Tea tror jeg du gør det rigtige med når du vil vinterbeskytte den - den var også sart for mig.

  Flotte Traner - disse er jo nærmest hellige i Indien...

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Tusen takk. Jeg har nok ikke så mye energi som det kan se ut som, men jeg prøver å holde på litt i hagen hver dag. Nei, det er jo ikke sikkert at det blir vinterhi riktig enda. Jeg venter på drivhuset mitt og det skal komme rundt 18. oktober. Jeg blir ikke enig med meg selv om jeg skal sette planter ned i kjelleren eller ikke. Planen var å sette de i drivhuset med en gang. Men jeg får bare følge med på temperaturene. Nei, nå tror jeg at hagen må få hvile, for nå må jeg hvile ;)
   Jeg er veldig glad i heuchera, og Terra Nova har veldig mange flotte sorter. Det høres ikke lovende ut når den ikke klarte seg hos deg. Da har den nok liten sjanse til å klare seg her, men jeg må jo prøve.

   Det var jo spennende å høre om. Traner er veldig fine fugler.

   Ha en deilig aften

   Slett
 9. Better be careful, Marit. There are two cranes there and I expect they will get together and you will little metal chicks running around all over the place! Big hugs from Ontario. David

  SvarSlett
  Svar
  1. Oh yes David, I must be careful. Metal chicks sounds dangerous :)
   Many hugs, Marit

   Slett
 10. Hei Marit! Elegante fugler. Kan tenke meg at de må være vakre mot snø. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, de er noen elegante fugler. De er nok fine mot snø ja. Jeg spurte på gartneriet da jeg kjøpte de om de kunne stå ute om vinteren, men de anbefalte å ta de inn. Men den første snøen tåler de nok. Jeg får ta bilde av de da og så ta de med inn. Ha det godt!
   Klem, Marit

   Slett
 11. Så fint det ble med nye Hegrer sammen med det blå fatet. Det blir sikkert bra med en hagepause,

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, nå trenger jeg en hagepause men får ikke blitt ferdig her før drivhuset kommer om ca tre uker. Så jeg kan ikke ta pause enda.

   Ha en fin dag!

   Slett
 12. Det er helt mærkeligt at se du skriver om at tage det roligt og stoppe for i år... Kan det mon virkelig passe? Forestiller mig du snart igen finder nogle projekter der helst skal gøres inden vinter:)
  Fantastisk megen regn du får! Det er åbenbart enten eller. Her har vi fået 25 mm i denne uge og det er jo helt enormt på vores breddegrader.
  Flot arbejde med det nye område i haven! - og spændende at se forskellen fra tidligere. Forstår godt du må købe lidt nye dekorationer til det færdige bed.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har tenkt å trappe litt ned ja, men om det blir sånn vet jeg jo ikke ;)
   Jeg har veldig mye som må gjøres innen det er vinter, for alle de plantene jeg til vanlig tar ned i kjelleren ved disse tider skal jo inn i det nye drivhuset. Suden det ikke blir klart før tidligst i slutten av oktober har jeg et stort problem. Blir det frost innen det å jeg ta de ned i kjelleren som vanlig. Så det er jo nok å holde på med ;)
   Ja, det er helt vilt hvor mye regn det kommer her når det først starter. Så bra at dere også har fått såpass mye regn.
   Tusen takk. Ja, jeg måtte jo ha litt pynt der også :)

   Slett
 13. Jättefina fåglar Marit! Dom gör sig bra i din trädgård. Tycker om skuggan av den högra på stenarna, vackert.
  Och så är jag djupt imponerad av allt ditt arbete. Det blir så fint, så fint. Så bra att du fick reda på namnet på din Heuchera. Och det kan nog vara klokt att täcka Heucheran med rostfärgade blad om du haft problem med den förut. En del sorter är inte lätta att övervintra. Men oj så vackra dom är. Och när jag ser bilden från 2019, då blir jag ännu mer imponerad :)

  Önskar dig en fin fredag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Anita! Ja, skyggen gjør seg på bilder npr det er både sol og skygge. Det ble mye mer jobb enn det jeg så for meg, men sånn er det ofte at det blir.
   Jeg er fornøyd, og det er det viktigste :)
   Ja, det var fint at jeg fant den merkelappen, for da vet jeg hva den heter. Jeg tror nok at den egentlig ikke klarer seg her, men det går jo an å prøve det om det hjelper i vinter. Nei, det er nettopp sånn det er, og den tilhører dem.
   Ja, de er så vakre, og jeg blir bare mer og mer glad i de.
   Det ble en stor forskjell fra 2019 ja :)

   Ønsker deg en fin fredag og god helg!

   Slett
 14. Jättefina tranor (min favoritfågel) och vilken tur du hade som hittade dem till ett så bra pris. Så mycket du har hunnit med sedan fotot togs 2019. Helt otroligt. Det skall bli spännande att få se ditt drivhus så småningom. Ha det bra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, traner er veldig fine, og det var så bra at de var til halv pris :)
   Ja, jeg har fått gjort mye her i år på sensommeren og høsten. Jeg håper jo at det kommer i uke 42, men jeg er langt fra sikker. Du får helt sikkert se bilder av det når det endelig kommer.
   Ha det godt.

   Slett
 15. Måste vara skönt att vara rätt färdig. Jag vill helst hinna ett par stora projekt till innan det blir alltför tungt i jorden av regn. Vackra alunrötter och jag hoppas du klarar din Sweet Tea över vintern.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er ikke på langt nær ferdig her med alt jeg skal gjøre i år, men jeg stopper med dette prosjektet nå. Jeg har bare så utrolig mye å gjøre nå på grunn av at drivhuset ble to måneder forsinket. Det passet ikke inn i mine planer, men sånn ble det bare ;)
   Her er bakken veldig våt etter alt regnet. Får håpe at du rekker det. Ja, jeg må jo bare prøve.

   Klem, Marit

   Slett
 16. Det er et par smukke fugle, du har anskaffet.
  Hvor er det spændende at sammenligne før-billedet med billederne af, hvordan der ser ud nu. Men der er også mange, mange timers arbejde imellem før og nu. Jeg forstår godt, du overvejer at stoppe med nye projekter for i år - men jeg tvivler lidt på, du kan holde din beslutning 😉.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, sånne før og etter bilder er morsomme å se på. Det er mange timers arbeide mellom de to bildene ja. Det vil tiden vise 😉

   Slett
 17. Ai,ai Marit. Du har så mye på gang......alltid.
  Jeg er lite på nettet, og tok et lite sveip bakover i innleggene dine, og la spesielt merke til passiflora 'Avalanche ;-)
  Det ser veldig profesjonelt ut i hagen nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har stadig noe på gang, og en hage blir aldri helt ferdig heldigvis. Ja, det er flere bilder av den på bloggen :)
   Tusen takk.

   Slett
 18. Fina fåglar och lampor.
  Gillar pynt i trädgården, fast i lagom proportioner.
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, i små mengder er det fint med litt pynt.
   God helg!

   Slett
 19. Traner har jeg da sett i Norge, men om de var jomfruer vites ikke... Selv har jeg påfugl (av metall) og litt av hvert i hagen ;) Liker godt de høye solcellelampene i det lange bedet. Og Green Spice.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de finnes absolutt i Norge. Nei, det er ikke godt å si ;)
   Litt pynt er helt ok synes jeg. Lampene er kjøpt hos Claes Ohlson på nett. De er jeg veldig fornøyd med så langt. Green Spice er en nydelig heuchera, og den liker jeg veldig godt :)

   Slett
 20. Vilken förändring och så fint det blev. Fåglarna och ”vattnet” passar fint där tycker jag, och ljuspunkterna är också fina. Är som du lite försiktig med trädgårdsdekorationer och undviker de som sticker ut för mycket. Tycker du lyckats bra.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Tusen takk. Jeg har ikke sett din kommentar før nå ☺
   Ja, jeg liker bare dekorasjoner som er anonyme. Jeg har sett nok av grelle plastfigurer i hager som er redselsfulle...

   Ha det godt.

   Slett