lørdag 2. oktober 2021

Astersblomstring i regnet, og lys i mørket...

 Så er vi kommet til oktober måned, og her kommer en oppsummering av været i månedsskiftet september/oktober som jeg pleier. For en flott måned september ble. Fryktelig tørt var det helt til slutten av måneden og 24,4 som høyeste temperatur. Det var knase tørt helt til den siste uken, men da kom det også virkelig mye regn. Det har kommet  130 mm så langt i løpet av uka og av det var det 48 mm som kom på et døgn. Jaja, oktober starter som september sluttet med regn. 25 mm i går og 10 mm i natt. I følge yr kan det komme over 70 mm frem til onsdag, og  de har  også varslet om at det kan bli både flom og jordskred. Vi får se hvordan det blir. Det er i morgen som er den kritiske dagen og da melder yr om hele 50 mm. 

Jeg ser fra mitt kjøkkenvindu at den hvite aster har sprunget ut i regnet. Når jeg googler den og kommer inn på Plantasjen sine sider står det oktoberaster/ Symphyotrichum novi-belgii. Har denne også skiftet navn i det siste? Def er sikkert jeg som bare ikke har fulgt med. Jeg blir helt sprø av alt som skifter navn, for til eldre en blir til vanskeligere blir det å huske nye navn ;) Jeg googlet videre og fant nok en side om asters. Der sto det Aster Novi-Belgii (også kalt New York), og disse er de lave sortene. Så sto det Aster novae angliae  (også kalt New England), og disse er de høye sortene. Det gir jo mening, for de er delt i to grupper nemlig høye og lave sorter. Jeg har kjøpt noen flere av de i de seneste årene da jeg ikke hadde noen asters fra før. Flere av de er veldig lave og knappe 20 cm høye,  mens den hvite utenfor vinduet er skikkelig høy og er langt over en meter. Jeg flyttet en annen nå nettopp, og der den sto fra før sto den rett i solen. Den har mange knopper, men på de er det ikke antydning til farge enda. Jeg husker fra i fjor at den blomstret etter at det hadde vært frost, så det er veldig forskjell på blomstringstiden på de. Denne heter Aster dumosus 'Herbstgruss Bresserhof'.  Samtidig som jeg flyttet denne fant jeg en liten Aster novi-belgii 'Marie Ballard'. 

Denne flyttet jeg nå i høst, og den er har veldig mange knopper. Hvis det blir en mild høst er det jo en sjanse for at den kan komme i blomst.

Det er jo ofte at de bare så vidt får kommet med noen få blomster innen frosten tar de. Det er så dumt, men det er bare sånn det er. Når det ikke hjelper at de står rett i solen er det jo ikke noe som hjelper på å fremskynde blomstringen. 

Slått ned av det kraftige regnet, men blomstringen har da startet om ikke annet. Veldig mange knopper på denne også.

Det var akkurat opphold i går da jeg gikk ut og tok noen bilder, men ellers har det regnet jevnt hele tiden.


Her om kvelden tok jeg en fotorunde i hagen etter at det   nesten var blitt mørkt. Jeg måtte jo se hvordan de nye lyktene så ut i mørket :)

Først noen av de "gamle" lyktene jeg har fra før. Dette er batterilys som slår seg på selv og varer i seks timer hver kveld. Nå som det har blitt så mørkt om kvelden synes jeg disse er så koselige å se på i mørket.

Her slo utelyset seg på samtidig så effekten ble ikke helt som jeg tenkte. Men når ikke utelyset er på, så lyser lyktene fint opp der. Se på de store knoppene på pasjonsblomsten. Jeg tror de klarer å få de frem innen frosten kommer.

Dette er en stor krukke som er beplantet med lyng og som står i mørket ved kattegården. Jeg kjøpte i fjor to gravlykter med lange spyd til å stikke ned i krukka, og det fungerer veldig fint. Da er de beskyttet mot regn og snø. Batterilysene som er beregnet til å være ute tåler å stå ute hele året.

Denne har jeg hatt i flere år uten å bytte batteri på den. Den varer ikke mer enn et par timer nå hvis det ikke har vært sol.

Disse har jeg også hatt i flere år, og jeg kjøote de på det lokale gartneriet Rønneberg. De tar jeg inn om vinteren, for da varer de lengre. Jeg vet ikke om det går an å bytte batteri på de for det har ikke vært nødvendig så langt.

Dette er en av de nye. Det sto om de at når de en gang slutter å virke kan en bytte/kjøpe den delen på toppen som gir strøm til batteriene, og så er de som nye. 

Dette er også en av de nye. De hadde spyd til å stikke ned i bakken og var overraskende høye.

Denne som er maken til på bildet over her som har hank og kan flyttes rundt.

Disse står i det nye  bedet. I bakgrunnen ses de gamle lampene jeg har rundt i hagen fra før.

Ønsker dere en fortsatt god helg/weekend!

30 kommentarer:

 1. Hvor har du funnet slike batterilys som varer mer enn en uke? Jeg har mange, men synes de slutter å virke alt for fort. Enkelte av dem hjelper det ikke å bytte batteri på heller. Det er så trivelig med lys rund om både inne og ute. Jeg har noen solcelle lys, men nå virker det som det er alt for lite sollys til at de klarer å lade opp batteriene. Det endte opp med at jeg tok de inn så de kanskje fungerer til sommeren igjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjøpte de på Europris på Kongsberg. Mine har stått ute i et helt år, men nå byttet jeg de ut med maken til de jeg kjøpte i fjor. Så de har sikkert disse utelysene med batteri på andre Europris også. De har et skrulokk i bunnen. Når de varer et helt år ute er jeg fornøyd.
   Ja, det kan nok lønne seg å ta de solcellelampene inn om vinteren.

   Slett
 2. Du har så mycket vacker trädgårdsbelysning. Fantastiskt att dom lyser upp så pass mycket som dom gör. Och dom kastar väldigt vackra skuggor. Hoppas din vita aster hinner slå ut så du får njuta av den under hösten. Att den lyser mot dig när det börjar mörkna.
  Verklig skillnad i vädret hos dig, från torka till massor av regn. Har sett när jag tittat på SMHI:s radar att det legat rejält med regn över Norge. Här har vi ett högtryck som stoppar lågtrycket men frågan är hur länge. Idag skiner i varje fall solen och det är en fin dag, om än blåsig.

  Önskar dig en fin helg!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, skyggene blir så fine av de. De er kjøpt hos Claes Ohlson :)
   Ja, jeg håper ikke frosten kommer på lenge enda.
   Det er veldig stor forskjell på bare en uke ja. Nå ønsker jeg meg høytrykk igjen jeg også! :)
   Det blåste kraftig her i går kveld, men i dag har solen vært litt fremme. I morgen skal det bli så mye som 57 mm. Yr øker for hver gang jeg er inne og ser, så det må jeg slutte med ;)

   God helg!
   Klem, Marit

   Slett
 3. Hello,
  The Aster are so pretty. I have been seeing some wild Asters along the trail we walk. You have a lovely collection of lanterns and garden lights. I really like the lanterns you have on the stairs! Take care, have a happy weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,
   Yes, I guess that asters are native in USA. Thank you. Take care and happy weekend!

   Slett
 4. Hello Marit: You are quite right. The older we get the more difficulty we have of keeping track of nomenclature changes and then of remembering them. I am waiting for the creation of a beautiful orchid called Marita bellissima. I will not forget that one. Big hugs. David

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello David,
   Yes, that's the way it is. Oh, it sounds lovely. Where can I buy it? ;)
   Many hugs, Marit

   Slett
 5. Hej Marit
  Ja når det regner så meget, er det godt med lys i mørket. Lige nu er jeg glad for, at det ikke er her, der kommer så meget regn.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det føler jeg er helt fint å bruke fra nå og frem til våren igjen. Det er jeg enig med deg i og jeg gleder meg ikke til alt regnet i morgen. Nå holder det.
   Klem

   Slett
 6. Hej Marit!
  Vi har grått och regnigt väder. Mörkret kommer fort nu så då är det fint med utebelysning. Dina lyktor är fina. Mina astrar har inga blommor ännu, de står väldigt skuggigt så det brukar dröja.
  Nu hoppas jag på några soliga fina dagar.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Her kom solen i dag, og det ble 15 grader. Det var så herlig å se solen igjen. Ja, lys ute om kvelden nå er så hyggelig. Jeg tror at vi nok ha de i sol skal de ha sjanse til å blomstre i vårt klima. Her skal det komme mellom 50-70 mm med regn i morgen.
   Ha det godt.

   Slett
 7. Jeg ga opp de høye Aster-sortene for flere år siden. De blomstret aldri før akkurat når frosten kom. Lave sorter som Aster amellus Aster alpinus er jo fine og villige til å blomstre. Utelys lager god stemning :) Men nokså varierende kvalitet på solcellelampene som tilbys.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg forstår godt hva du mener. Jeg tror ikke jeg har noen av de her, men takk for tips.
   Ja, det gjør de. Det er helt sikkert, men der tror jeg at de som er litt dyrere har bedre kvalitet.

   Slett
 8. Åh ja, alle de navneskift, Marit. Det er på alle måder besværligt.
  Dine mange lygter er en god ide i vintermørket. Jeg kan især godt lide dine seneste indkøb. De giver en smukt varmt lys. Dem må jeg se, om jeg kan finde i DK. Lamper med solenergi er SÅ smarte.
  Jeg håber, du får passende regn uden skybrud.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Lisbeth, de er besværlige. Ja, jeg har gjort dette som en tradisjon her hver høst. Jeg kjøpte de på Claes Ohlson, men det kan jo hende at de finnes hos deg også.
   Det finner jeg ut i morgen, men prognosene er kraftig regn i hele morgen. Vi får se hvordan det blir.

   Slett
 9. Very nice. I love these garden lights !

  SvarSlett
 10. Kjekt med blomster i oktober, fine hvite Asters. Så mange fine lykter du har i hage din.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå begynner det virkelig å minke på blomstringen. Da er det kjekt å ha noen asters som blomstrer. Tusen takk.

   Ha en fin dag!

   Slett
 11. Din vita aster påminner om en jag hade här. Men den var dubbel och hade 2 - 3 rader 'kronblad'. De är väldigt vackra. Astersläktet delades upp i flera nya men det är nog 4-5 år sedan nu. Jag brukar använda SKUD och ibland dubbelkolla mot the Plantlist. Jag vill gärna ha utebelysning men vill ha en som kan ladda sig själv och som kan hålla länge.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Doble asters er så fine ja, men de har jeg ikke sett i salg her. Takk for tips om de to, Carina. Nå har jeg bokmerket de.
   De jeg viser her lader seg selv. Hvor lenge de varer vet jeg dessverre ikke. De er opprinnelig svenske og kjøpt i nettbutikken til Claes Ohlson :)

   Klem, Marit

   Slett
 12. Det ser virkelig smukt ud med lygter udenfor i mørket, Marit - det er en idé, jeg vil tage til mig her :-)
  Så fint at du har nye blomster her så sent i sæsonen.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er så hyggelig å se på de i mørket, Gitte :)
   Her har det vært så fint vær så lenge at det er fortsatt mye som er i blomst.
   Klem

   Slett
 13. Hei Marit.
  Jeg lurer også på hver høst om astersen rekker å blomstre, og det gjør de like overraskende hvert år:-)
  De rosa/lilla, lys blå og hvite kommer tidligere enn den dyp blå. Tror de har omtrent samme solforhold...
  Det er veldig hyggelig med lys i hagen. Vi har litt dårlig erfaring med lykter med batteri, men har en del elektriske lamper som vi har timer på. De lyser noen timer hver kveld. (Samt noen solcelle-lamper)
  Hyggelig med en kveldsrunde i hagen da.
  Det øser ned her også.
  Ha en fin kveld/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin

   Ja, de er så sene at en blir jo bekymret for om de rekker å blomstre. Ja, de blomstrer til forskjellige tider. Jeg håper min lilla vil rekke å blomstre innen frosten kommer. Mine med batteri har lyst så fint, og har stått ute i et år. Nå i høst måtte jeg bytte de ut, men de kostet ikke en formue på Europris ;)
   Nå lyser de så fint hver kveld. Jeg har ingen elektriske lamper, men kunne tenke meg en som lyser opp hele vinteren. Ja, det er så hyggelig å ta en kveldsrunde i hagen. Ja, det gjør det her også.
   Ha en fin kveld.

   Slett
 14. Asters må være en af de seneste blomster til at blomstre, men fin er den når den kommer i gang.
  Du har mange fine lygter i din have, det hygger meget i mørket.
  klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er veldig sene, men det er alltid så hyggelig å se de i blomst hvis de når å blomstre.
   Ja, det er så hyggelig å se på de nå når kveldene har blitt så mørke.
   Klem

   Slett
 15. Ja, alle de stauder, vi traditionelt har kaldt asters, er blevet delt op i forskellige grupper med nye mærkværdige navne. Mine favoritter er Aster dumosus(pudeasters på dansk) fordi de altid er blomsterrige og ikke kræver nogen form for opbinding.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn har det visst blitt. Merkelige navn ja. Jeg fikk i går tips om den, og den skal jeg lete etter. Takk til deg også 😊

   Slett