torsdag 7. oktober 2021

Oktoberstart i hagen...

 TrädgårdsFägring har startet opp på ny med nye medarbeidere, og denne ukes tema er nettopp overskriften over her. Jeg er ikke så flink til å skrive etter et gitt tema, for jeg har som regel nok av temaer fra mitt eget hode å bruke ;)

Men jeg får prøve likevel.  Oktober har startet med masse regn, men nå har det endelig stoppet. 

Jeg kommer i dag med noen oversiktsbilder fra hagen. Jeg tar så lite av de i forhold til rene blomsterbilder, så nå skal jeg vise litt av det. Alle bildene er tatt 1. og 2. oktober. Etter det har jeg faktisk ikke tatt noen bilder. Det er delvis pga. alt regnet, og fordi jeg har tatt opp igjen en gammel hobby. Mer om det siden.

Dette er fra et parti av hagestien som slynger seg rundt i halve hagen. Denne lille lønnen plantet jeg i fjor og den har vokst veldig mye bare i år. Det er Acer palmatum 'Black Lace'.
Etter den vokser et tre jeg er veldig glad i, nemlig mitt oppstammede hjertetre Cercidiphyllum japonicum 'Pendula'. Som mange andre trær her så plantet jeg det på feil sted i begynnelsen da jeg flyttet hit. Jeg var da ikke kjent med blåleirens egenskaper på godt og vondt. Jeg visste heller ikke at halve hagen og vel så det var fylt med nettopp blåleire. Blåleire har flere gode egenskaper, og en av de er jo at den holder godt på fuktigheten. I dette tilfellet med hjertetreet ble det for mye fuktighet. Roten råtnet bokstavelig opp, og jeg kunne dra det rett opp neste vår. Siden jeg ikke gir meg så lett og ville ha dette treet her prøvde jeg meg med å plassere det der det nå står. Der var det omtrent bare sand, og i tillegg er det en helling der så vannet renner bort. 

Nedenfor hjertetreet står denne Hydrangea paniculata 'Early Sensation'. Den har faktisk blomstret siden  i begynnelsen av juli, og blomstrer fortsatt! 

Dette bildet er tatt 5. juli i år, og her ser dere alle knoppene på den da. Den må være en av de beste navnesorter som er av de, for denne bare fortsetter å blomstre og blomstre og som den gjør nå.

Nedenfor denne står de tre Larix kaemferi 'Pendula'som jeg også plantet to av i høst.  Den ene var merket det, og de to andre var merket 'Stiff Weeper'. Jeg antar at det er nesten samme plante. Jeg har den 'Stiff Weeper' et annet sted i hagen også, men jeg klarer ikke å se forskjell på de.

Jeg tar med dette bildet for å vise hvor jeg har jobbet så mye i høst. Her er mitt nye bed og her går den nye hagegangen med grus på rett inn til venstre fra den steinbelagte hagegangen.

Når en går videre derfra kommer en til de nye "fuglene" og det blå "vannet". 

Her ses også da området hvor jeg plantet så mange av irisene og som jeg kalte for irishekken :)
Det ser litt komisk ut nå, men jeg håper at det blir bra til neste år.


Dette er der hvor de nye heuchera 'Carnival Candy Apple' ble plantet.

Dette er den andre veien igjen mot lønnen som sto der fra før og hvor jeg har plantet mye løk.

Her er hele det nye bedet i hele sin lengde. Alt av grusen er gjennomvannet av alt regnet, og det ser helt annerledes ut nå enn da jeg først tok bilder herfra :)

Jeg har kjøpt litt mer løk som skal plantes nå snart bare den kommer. Så er det nye drivhuset jeg venter på skal komme, og jeg ser at nå begynner det å bli kritisk her angående temperaturen ute. Neste fredag melder yr om en blå 0, og det betyr frost her da. Jeg har georginer/dahlia, engletrompeter/brugmansia, agapanthus, camellia og mye mye mer som jeg nå må bestemme meg for om skal bæres ned i kjelleren om forbli der til våren eller å ta sjansen på at det klarer seg ute til evt. drivhuset er kommet opp. Jeg får delvis panikk av denne problemstillingen, så jeg føler meg helt rådvill. Det er for mange planter å flytte ned i kjelleren og så opp igjen føler jeg, og samtidig er det alt for ergerlig hvis alle disse plantene dør...
Hvis jeg først får slept alle ned i kjelleren tviler jeg på at jeg orker å flytte de ut i det nye drivhuset når det en gang kommer opp... 

Så til min gamle hobby. Jeg har begynt å strikke igjen, og har begynt å lage julepresanger til barnebarna. Om jeg rekker å gjøre alt det jeg har planlagt ferdig innen jul vites ikke, men sånn er det når en tar seg vann over hodet...God helg/weekend! Vi får besøk av barn og barnebarn på lørdag, og innen det har jeg fryktelig mye å gjøre her ;)

41 kommentarer:

 1. I have really enjoyed seeing this overall view of the garden. It is interesting, well organized and gives your readers an idea of the scope of it all. I am very happy to hear that you have taken up knitting. I will carefully check what I need and let you know shortly. I will be able brag about my beautiful "Handmade in Norway" winter hat! Hugs. David

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. Yes David, it's not so easy to understand how my garden looks. So therefore I show these pictures.

   Oh yes, please do ;)

   Many hugs, Marit

   Slett
 2. Hello,
  Your garden views are beautiful. You did a great job on the new garden bed and the area with the birds and bath. Happy knitting. Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Happy Weekend!

   Slett
 3. Hej Marit
  Hvor blev jeg glad for at se oversigtsbilleder fra din have, jeg tager jo selv mange, ved du. Nu kan man rigtig se, hvad du har lavet og plantet, det er så godt, bliv ved med det :) Uha strikke, dem der strikker har ikke tid til at blogge, så galt går det forhåbentlig ikke hos dig.
  Klem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth

   Ja, du er veldig god til å vise oversiktsbilder :)
   Jeg har vist noen før, men disse viste litt bedre hvordan resten var. Ja, jeg har ingen planer om å slutte med bloggingen ;)
   Klem

   Slett
 4. Hei Marit

  Ja, det er alletiders at "Trädgårdsfägring" er på banen igen. Temaer er måske ikke heller lige mig, men det passer da glimrende for dig her:)
  Kan godt se dilemmaet, for lover de nul grader og er vejret klart, så kan du have pænt meget markfrost... Det er da vist iøvrigt ret sent i år?
  Vi håber det bedste!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er så bra, for det blir færre og færre bloggere. Vi behøver sånne "samlingsplasser". Jeg har egentlig alktid blogget etter mitt "eget" hode, så dette med å blogge etter et spesielt tema er jeg ikke så vant til.
   Ja, det passet godt i dag :)

   Det er nettopp det de gjør, og alt som normalt skulle i kjelleren hadde jeg nå satt der for lenge siden. Jeg liker ikke å holde på ute når det har blitt frost. Ja, blir det klart i været kan det fort bli flere minusgrader. Ja, det er veldig sent. For to år siden kom det snø 4. Oktober (tror jeg). Etter denne tørre og varme sommeren virker det som alt er forsinket.
   Ja, det får vi bare gjøre!

   Ha en deilig aften

   Slett
 5. A beautiful garden. So much to see and enjoy!

  SvarSlett
 6. Kjekt å se alle de fine oversiktsbildene fra hagen din. Kombinasjonen av stier og trær, samt planter er bare imponerende og må gi deg mye glede.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var hyggelig å høre! Ja, det gir meg mye glede.

   God helg!

   Slett
 7. Kære Marit
  Tak for oversigtsbillederne - den slags er altid et godt supplement til nærbilleder. Jeg tror irishækken bliver flot.
  Frygteligt dilemma, du har. Jeg tror, jeg ville slæbe det hele i kælderen, som du jo har gjort mange gange før og så hele tiden sige "Dette er sidste gang. Dette er sidste gang." Så kan du få dit drivhus uden stress og gøre det klar osv. osv. Skulle der være nogle planter, du er mindst knyttet til, eller som kan erstattes, kan du jo tage chancen og lade dem stå ude.
  God fornøjelse ;-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Tusen takk. Jeg håper at irishekken blir flott til neste sommer. De vil neppe blomstre til neste år siden de fleste ble delt når de ble flyttet, men de kommer uansett med grønne blader. Ja, det er et kjedelig dilemma. Jeg håper at jeg hører fra drivhusselgeren i dag med en avklaring på hva som skjer og når. I verste fall må jeg slepe alt ned i kjelleren en siste gang som du sier. Mange av de som hortensia vil jeg fortsatt la stå ute og heller legge en duk over de hvis det skulle bli veldig kaldt. Den hvite pasjonsblomsten skal jeg ta inn i kjelleren og heller ta opp igjen. Agapanthus likeså. Så får jeg utsette det vanskelige valget en uke frem og håpe på at kulden gir seg igjen. Takk for dine gode råd :)

   Slett
 8. Hei Marit! Veldig spennende å se oversiktbilder av hagen din. Så fint det er. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Så hyggelig å høre. Tusen takk.
   Ha det godt. Klem, Marit

   Slett
 9. Väldigt roligt att se översiktsbilder hos din Marit. Det blir så fint och jag är full av beundran för allt jobb du lagt ner. Och så förstår jag att du inte vet hur du ska göra med växterna du ska övervintra i och med att växthuset är försenat. Camellior brukar klara några minusgrader. Jag har haft mina ute p.g.a. platsbrist i uterummet ända till slutet av oktober/början november vissa år. Du nämner inte hortensiorna men dom klarar sig annars bra länge, jag har min ute till jul. Går det inte att lägga över fiberväv? Eller är det alldeles för många kanske. Sedan beror det ju på hur kallt det blir. Hoppas det löser sig, vilket det ju säkert gör. Frågan är bara hur. Håller tummarna att växthuset kommer snart.

  Önskar dig en fin helg"
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg forstår godt at du liker det :)
   Tusen takk. Nei, det er litt vanskelig, for nå melder de om frost fra tirsdag og frem mot neste helg. Ja, når de har stått ute hele sommeren så tåler de det. Jeg kommer til å la hortensia stå ute med duk over seg hvis det blir enda kaldere. Det løser seg innen tre uker tror jeg, og så får jeg se hva jeg velger å gjøre innen det.
   Jeg tror at det hår helt fint.

   Ønsker deg også en god helg!
   Klem, Marit

   Slett
 10. Lite frost tar inte knäcken på växter som tex kamelia - jag har testat många gånger. De kan bli fula i bladen men kommer sig bra igen. Så det du tänkt ha i växthuset borde klara några nätter med ett par minusgrader. Det ser väldigt tätplanterat ut i den nya rabatten :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei det går nok fint, men jeg har alltid tatt de inn inn i begynnelsen av oktober. Så jeg har aldri sett hvor lite/mye de tåler. Der er det tett beplantet ja. Jeg liker det :)

   Klem, Marit

   Slett
 11. Hej Marit!
  Din trädgård är riktigt fin, och du har gjort så mycket fint i år igen. Hoppas att ditt växthus kommer i tid så du får upp det. Förstår din oro. Är så imponerad över allt du hunnit med.
  Visst är det trevligt med stickning. Jag har stickat tre par mönsterstickade sockor nu i höst och stickar benvärmare i mönster nu.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika,
   Tusen takk. Ja, jeg håper at det ikke er mer enn tre ujer til det kommer.
   Jeg det er så hyggelig. Oi, de hørtes veldig fine ut. Du får ta bilder av de :)
   God helg til deg også.

   Slett
 12. Dejligt at se oversigtsbilleder fra din have! - Og spændende at se hvad alle dine nye kreationer bliver til næste år! Du har et ægte dilemma med alle dine planter som skulle have været ind i det nye drivhus, men jeg håber du får nogle gode idéer til løsninger over strikketøjet!
  Coronaen har betydet forsinkelser og flaskehalse mange steder i produktionen, og der er vel ikke noget at sige til det. Sådan en pandemi har mange konsekvenser...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Jeg har ikke så mange planer for neste år enda... ;)
   De kommer nok gjennom en lang vinter.
   Ja, jeg er usikker på hva jeg skal velge, og alt avhenger i grunnen av når drivhuset kommer opp. Det får jeg vite i neste uke (håper jeg). Ja, strikketøyet gir tid til å tenke.
   Ja, den har gitt betydlige forsinkelser og mangler på alt mulig. Nei, sånn har det bare blitt, og det får vi ikje gjort noe med.

   Slett
 13. Visst ser det lite höstlikt ut, men fortfarande mycket grönt och en hel del växter. Kanske beror det på den rikliga nederbörden. Inget ont, som inte har något gott med sig.
  Du har det så fint i din hage!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det begynner å ligne på høst her. Ja, jeg tror nok at alt regnet vi fikk i sommer har gjort at det ikke har blitt så tørt her tross alt. Det er helt sant. Tusen takk! God helg.

   Slett
 14. Tack för en fin rundvandring i din trädgård! Mycket inspirerande med gångar, trappor och nivåskillnader. Och vilka spännande hängande Lärkar! :)
  Coolt med irishäcken, vilken färg har den?

  Trevlig helg och lycka till med din stickning! /Birgitta

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for dine hyggelige kommentarer! Irisene er hvite og lilla.

   God helg til deg også!

   Slett
 15. Det er spændende at se oversigtsbilleder fra din have. Det er en utrolig smuk sti, der bugter sig igennem haven. Og det er meget fint anlagt langs stien med planterne, der vokser i græsset. Man får indtryk af, at man går i en stor parklignende have.
  Du må meget gerne vise flere oversigtsbilleder.

  hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk.
   Ja, jeg skal vise flere oversiktsbilder i fremtiden :)

   Slett
 16. Hei Marit.
  Takk for en fin hagerunde! Fint å se oversiktsbilder av hagen. Flott at utgangen av stien fører blikket mot trapp gjennom et vakkert hageparti. Er det et drivhus som skimtes der?
  Kos deg i helgen, om med strikking:-)/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin
   Tusen takk. Ja, det er det gamle drivhuset som står der.
   Jeg har hatt familiebesøk i hele dag, og jeg har kost meg masse :)

   Slett
 17. Wow, You do have a beautiful garden !

  SvarSlett
 18. Jeg håber, du har haft et hyggeligt besøg af børn og børnebørn, Marit.
  Hvor er det smukke billeder fra din have! Jeg har også et hjertetræ - et af de fineste træer i haven især her om efteråret.
  Det lyder dejligt, at du er begyndt at strikke igen!
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Gitte, de var her i hele går, og det var så hyggelig. Det var høy aktivitet og høye lyder, men Ares brydde seg ikke om det :)
   Tusen takk! Hjertetre er veldig fine trær, og det er ekstra flott om høsten med sitt gule løv ja.
   Ja, ikke sant! Jeg håper at jeg når å gjøre alt ferdig til tre barnebarn innen jul
   Klem ;)

   Slett
 19. Hej Marit,

  Tycker du håller dig bra till temat, även om det ju inte är ett måste. Det är trevligt att läsa om och se bilder från din lummiga trädgården oavsett! Vad många olika små fina träd du har och det verkar bli fler och fler med tiden. Blir i
  Överraskad av att din hängkatsura inte trivdes med mycket väta, trodde att de vill växa fuktigt. Kanske blev det för mycket pga leran? Din nya plantering har tagit sig bra, och till våren kommer irisplantorna vuxit till sig ordentligt ska du se.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,
   Det er bra at det ikke er et påbud da ;)
   Tusen takk. Ja, det blir bare flere og flere trær her, for jeg er så glad i de.
   Jeg tror nok det var den tunge leirjorden som hadde skylden får det ja. Der den står nå får den besten for lite vann for der er det bare sand. Ja, nå ser alt det nyplantede så merkelig ut, men jeg tror som deg at det vokser seg til når våren kommer.

   Ha det godt!

   Slett
 20. Det er altid interessant at se oversigtsbilleder fra andres haver, men du har helt ret i, at det er meget lettere at tage nærbilleder af blomster og planter. Jeg krydser fingre for, at drivhuset når frem i tide. Ellers har din mand måske en stor presenning, som I kan lægge over planterne. At blive nødt til at bære dem i kælderen ville være SÅ ærgerligt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nettopp sånn det er. Portretter av blomster er ye enklere 😉
   Jeg begynner å bli nervøs for at det ikke gjør det, for da må jeg bare sette en del planter i kjelleren. De melder ned mot frost hele denne uken og allerede fra i morgen natt. Så jeg må ta den avgjørelsen alt i dag 😳
   Jo, han har det, så jeg må tenke og bestemme meg i dag.
   Ja, det er så ergerlig.

   Slett
 21. Thank you for a wonderful walk in your beautiful garden!
  Take care !

  SvarSlett