mandag 4. oktober 2021

Antagelig riktig navn, og kanskje var det ikke skjærene likevel...

På fredag var jeg innom gartneriet her, og da snakket jeg med hun som har jobbet der og har vært med på å drive stedet i over 40 år. Hun har masse kunnskaper, og jeg fikk da et navn på disse alpefiolene/cyclamen jeg ofte kjøper om høsten.  Jeg spurte henne om navn på disse, og da sa hun at de heter Cyclamen coum. Det finnes mange varianter av coum, og dette ga plutselig mening. Jeg har sådd mange av de selv og har sett at noen som har lignet på disse, men jeg har bare ikke forstått at det kunne være den jeg har som har så flotte blader. Likevel står det på pottene jeg nå kjøpte persicum hybrid. Er det noen som vet hva de egentlig heter? ;)

Denne er min nye favoritt :)

Hun sa til meg at disse kan være en variant av Cyclamen coum. Jeg kjøpte denne og en farge jeg ikke hadde fra før her om dagen. Ny samlerdille? Nei, ikke helt ny, for jeg har hatt flere av de hvite i potter inne i kjelleren i vinter. 


Her er flere av de nye. Den som er nærmest til venstre her har en ubestemmelig farge som er mellom rosa og fersken. Jeg planter de i underskålene på store ampler (uten oppheng). Jeg bruker torv/sandblandet jord og knust leca. Jeg kjøper poser av det om vinteren her, for det brukes til å strø med når det er glatt her om vinteren. Det er supert å bruke til planter som behøver god drenering.

Jeg skrev et innlegg for en stund siden at jeg hadde gått til krig mot skjærene for at de ødela blomstene på mine alpefioler/cyclamen.  Det kan være at de også gjør det, for i det lille rommet mellom veggen og kattegården hvor jeg satte de har ikke flere blomster blitt knepet av. Men på dette bildet  her har jo nettopp dette skjedd. Disse står ikke så innestengt som de andre, så det kan fortsatt være skjærene som gjør dette.  Jeg  fikk høre en historie av hun på gartneriet, for hun fortalte at på slutten av 1970 tallet dyrket de vanlig alpefiol/Cyclamen persicum i gartneriet som de solgte til jul. De dyrket de i drivhuset med lite varme på. Disse gamle drivhusene de hadde da var ikke helt tette, og der kom det inn mus. Hun fortalte meg at der lå blomstene klipt av som de gjør her hos meg. Er det mus som er synderen likevel? Jeg har ikke noe kamera der, så jeg kan dermed ikke være helt sikker. Jeg vet jo at det finnes to forskjellige mus som finnes her, både spissmus og markmus. De ser jeg om vinteren der jeg forer fuglene, så det er mus rundt her. Det er umulig å si sikkert, men blomstene blir bitt av enten det er mus eller skjærene som gjør det. Disse plantene er giftige, så jeg forstår ikke helt hvorfor de holder på sånn...


Dette er altså de hvite jeg har hatt i potter i et år nå. Bortsett fra av noen har glede av å bite av noen av blomstene, så er det fortsatt mange blomster igjen.

Jeg kjøpte disse to i 2018. Den ene døde, mens den andre lever i beste velgående.

Sånn så den ut i går, og under bladene så jeg at det var mange knopper. Bildet ble tatt i går, og de vakre bladene er blanke av veldig nye regn.

 Tidligere var alpefiol en fast juleblomst her i Norge, før julestjernen gjorde sitt inntog her på 1980 tallet.  Det var Tormod Hegg fra Lier som satte disse i produksjon her i landet. Her kan dere lese den spennende historien om det.

Til slutt litt om været som kan beskrives med et ord: vått!
I går ble det som yr spådde, nemlig mye regn. Det kom 45 mm i går og det skal regne her helt til og med onsdag. Ikke i sånne mengder som i går, men likevel regn. Total regnmengde på en uke her er nå på 173 mm...

På toppen av det hele ble strømmen borte her i går i en time, og det gikk et jordras rett over lågen men på andre siden av elven her jeg bor. Strømstansen skyltes nok trær som falt over strømkablene. Nå er bakken så mettet med regn at trær velter. Nå holder det med regn...

36 kommentarer:

 1. Hej Marit
  På DMI skriver de: regn, regn og atter regn. :) men her hos os får vi ikke så meget, mange vandhuller er tørret ud, jeg synes, det er helt fint nu, jeg er glad for, at vi ikke får så meget som jeg, det er Bent også for så skal der pumpes vand væk :)
  Jeg husker godt, at der var alpevioler til jul, min mor havde dem i den kolde stue, der holdt de sig fint. Dette her er nok en anden slags, men hvor er dine fine med de lyse blade.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Etter onsdag skal det bli sol her og det håper jeg på. Her renner alt regnet ned i bekken, men det minner nå om en elv. Nå vil jeg hare ha sol :)
   Ja, det var selve juleblomsten tidligere. I en kald stue klarte de seg fint inne, men nå er stuene varme og de trives ikke godt da.
   Ja, bladene på de er veldig fine, og blomstene er ren bonus :)
   Klem

   Slett
 2. Du får sette de inn til kattene så er de trygge for angrep :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette skjer om natten, og da er mine katter inne ;)
   Likevel er dette rett ved kattegården og det må uansett lukte mye katt der.

   Slett
  2. Da finner du ut om det er skjærer eller mus som tar dem.

   Slett
  3. Ja, men mus og fugler har til og med vært inne i jattegården mens kattene er der. Mine to er åpenbart ikke særlig skremmende ;)

   Slett
 3. Du må ønske dig et vildtkamera til jul, Marit, så du kan se synderen.
  Øv, at I måtte undvære strømmen. SÅ er det altså for meget!!!!
  Her lover de 5 mm regn i morgen - det bliver bare sjældent til noget, så vi risikerer intet.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kunne jo være en god idé for å få sett hvilket dyr som er synderen her ;)
   Ja, i går ble det "too much" av det meste!
   Dette med regn blir for meg litt ambivalent. Det var fryktelig tørt her for bare en uke siden, kg så kommer plutselig syndefloden... En mellomting hadde vært fint, men det går visst ikke her. Får håpe at du får dine 5 mm da, elllers kan du få litt av meg ;)

   Slett
 4. Uanset identiteten er det en flot samling cyclamen, du har opbygget. Jeg må sige, at jeg er mere tilbøjelig til at gå med etiketten end med damens forslag. Coum blomstrer januar-marts, men hvis den drives frem inden døre, kan den selvfølgelig godt starte tidligere. Coums blomster er buttede og ikke aflange som de fleste andre arters blomster, og det er de måske også på den første cyclamen, du viser; men samtidig er coums blade afrundede i stedet for spidse, og det synes jeg ikke, nogen af dine er. For at komplicere sagen yderligere er man nu begyndt at krydse persicum med nogle af de hårdføre arter, så du ender nok med at måtte nøjes med at nyde de smukke planter uden at vide nøjagtigt, hvad for nogle cyclamen det drejer sig om.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har jeg fått meg, og jeg nyter de vakre blomstene og bladene uansett navn. Men vi hagenerder er nå en gang skrudd sammen sånn at vi gjerne vil vite hva vi har kjøpt... 😉
   Kanskje det er en krysning av coum/persicum?
   Når de bestiller disse inn til gartneriet så står det på listene deres utecyclamen. Så de er helt klart krysset med noe som tåler kulde bedre enn de som er beregnet til å være inne i en stue. Ja, de er flotte uansett navn!

   Slett
 5. Hello Marit,
  Your Cyclamen plants are beautiful, I love the various colored blooms and the pretty leaves. I hope you find out what is eating your plants. Too much rain and the landslides sound bad, I hope you stay safe. Take care, enjoy your day! Have a great new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. Yes, but either way I can't stop it. I'm safe here, and today the sun shine very much. Strange weather. Take care you too, and have a great new day and the week ahead!

   Slett
 6. When I first saw "Cyclamen" I thought you had started to recycle men, Marit! Even you would not be so wicked! Rain! Rain! We either have too much or too little it seems. Better look for your rubber ducky and water wings. You will be able to do the backstroke in the garden if it keeps on like this. Many hugs. David

  SvarSlett
  Svar
  1. Even I would not be so wicked, David!
   You don't have high thoughts abut me... ;)
   Yes, it's nothing in between. I hope the rain stops for a long time after Wednesday.
   Big hugs, Marit

   Slett
 7. Hej Marit!
  De är så fina dina cyklamen. Jag har köpt några som står i växthuset, brukar inte klara av dem, men hoppas att få njuta av dem ett tag. Inte vill man att någon biter av blommorna, hoppas att de får vara ifred nu.
  Idag har vi äntligen lite solsken, men det är otroligt blött i trädgården.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Hvis de kan stå i skyggen klarer de seg fint ute, men de vil ikke ha sol og trives best når det er kjølig. Ja, nå vil jeg ha de i fred.
   Det er det her også nå, men i kveld skal det begynne å regne igjen.
   Ha det godt.

   Slett
 8. Hei Marit

  Ja, den Cyclamen har lige blade efter din smag:)
  Cyclamen persicum er man først nyligt begyndt at krydse med andre arter - som hybrid betegnelsen antyder. Måske er det ikke en hybrid men af de utallige kultivarer der er på markedet? Der er 2 underarter af Cyclamen persicum: C. persicum var. persicum og C. persicum var. autumnale (plus en masse forskellige farver).... autumnale er jo speciel ved at være efterårsblomstrende;) jeg kunne forestille mig at den indgår.

  Lyder ikke godt med jordras ned i elven og at træerne vælter i den mudrede jord. Vejret er unægtelig blevet mere ekstremt!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, de bladene synes jeg er så fine :)
   Det er jo helt umulig å si. Ja, der er du nok inne på noe i og med at den autumnale blomstrer om høsten. Det gjør den nok da ja :)

   Nei, det er helt vilt hvordan været har vært i det siste året. Det er ikke bra når jordras går midt i veien, og den ble jo da stengt i går. Det er mindre trafikk på den siden men likevel. Ja, været er blitt mye mer ekstremt i det siste.

   Ha en deilig dag og ny uke

   Slett
 9. Så fine Cyclamen, jeg kan ingenting om dem, men flotte er de. Har prøvd dem ute i hagen uten hell, tror det regner for mye her, så jeg nøyer meg med en krukke på trappen. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er veldig fine med mønsteret i på bladene. Her er det for kaldt for disse, for de tåler bare -3. Men Cyclamen hederifolum har klart seg ute her i et par år. Krukke på trappa er jo veldig fint med disse.
   Ha en fin dag.

   Slett
 10. Så mange fine Cyclamen du har i hagen din. Håper musene lar de være i fred fremover.

  Ha en fin dag i regnet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, de kan spise fuglemat, og det gjør de også.

   Ha en fin dag i regnet du også!

   Slett
 11. Man kan da roligt sige du lever i en regntid nu. Det er ikke så godt med jord der skrider og træer der vælter, og 173 mm er jo helt vildt på en uge!
  Jeg vil ikke blande mig i din navne-forvirring hos Cyklamen, blot sige at jeg nyder dem allesammen uanset hvad de måtte hedde:) Mus kan godt finde på at bide blomsterstængler over, men jeg aner ikke hvorfor. Der er mange mysterier i en have!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert at det kan kalles. Det er ikke noe hyggelig når det blir sånn. Ja, det er helt vikt på bare en uke.
   Ja, de er vakre selv uten navn :)
   Det er helt sikkert at det er, og siden de er giftige også er det enda mer mystisk!

   Slett
 12. De är så fina dessa Cyklamen och du har en annan variant än dem som jag brukar köpa men dina har otroligt vackra blad.Jag brukar köpa någon på hösten och det ska jag troligen göra även i år för de är så dekorativa och vattnar man dem på rätt sätt så kan man få ha dem kvar länge.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så fine, men som du sier så har de andre blad enn de vanlige. Hvis de ikke får for mye vann kan de blomstre lenge inne hvis de står litt kjølig ved siden av et vindu.
   Ha det godt!

   Slett
 13. Your Cyclamen plants are gorgeous, Marit.

  I hate it when there's too much rain.

  Stay safe, my friend.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Veronica.
   Yes, mee too. It's very wet here at the moment.

   Stay safe you too, my friend.

   Slett
 14. Hello Marit!
  I love cyclamen, they are reborn after rest.
  Have a nice new week!
  Hugs!

  SvarSlett
  Svar

  1. Hello Tania!
   Yes, they need a rest, and then they come again.
   Have a nice new week you too!
   Hugs!

   Slett
 15. Det er helt ekstremt vejr, du beskriver. Det er aldrig sjovt, når strømmen forsvinder.
  Dine Cyklamen er smukke. Jeg har aldrig haft dem i haven. Jeg tænker, at de er lidt for sarte til at vokse mellem alle mine robuste bunddækkeplanter.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har vært et ekstremt vær i over en uke her nå. Nei, det er helt sikkert at det ikke er. Tusen takk. De tåler kun - 3, så de er nok litt sarte til å være plantet ute selv hos deg. Jeg har de i kjelleren om vinteren under lys.

   Slett
 16. Så flotte alpefioler - det var veldig flotte blader på dem. Min har masse fine blader nå, men ikke blomster ennå. Mus som biter av blomster på giftige planter - ikke spesielt lurt av dem. Skulle hatt et kamera, ja!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, de har veldig flotte blader, og det er i grunnen de jeg kjøper plantene for, men blomstene er jo også fine. De hvite jeg har er i full blomst nå. Nei, det virker veldig dumt, og hvorfor de gjør det er ikke godt å si. Ja :)

   Slett
 17. Hello, Marit,
  you have beautiful cyclamens, I love them all. You are lucky to have a basement to store them in the winter. I have no way of keeping cyclamens in the cold season.
  I think maybe the ticks are eating the cyclamen flowers.

  SvarSlett
 18. Det är vackra cyclamen men som flera påpekat de har inget med coum att göra. Det finns massor av C persicum hybrider och eftersom de säljs som slit och släng för höstfint i krukor så får de sällan sina namn utskrivna. Det finns en Allure-serie, Facila-serien, Fleur-en-vouge osv. Men kan du odla dem i västhuset, frostfritt under vintern så kommer de tillbaka. De är ju fleråriga i det vilda.

  Kram, Carina

  SvarSlett