onsdag 27. oktober 2021

Kan en motstå planter med 70 % avslag?


 Nei, selvfølgelig ikke, og derfor har det blitt med hjem noen planter som er beregnet for neste års prosjekt...

Neste års prosjekt allerede? Nei, det skulle jeg egentlig ha gjort i år, men det ble gjort et annet prosjekt i høst i stedet for. Jeg kjøpte flere planter i vår til dette, men av en eller annen mystisk grunn har de blitt plantet i nærheten av der jeg holdt på i høst ;)

Så derfor har jeg begynt igjen å samle nye planter nå. Disse skal stå i det gamle drivhuset i vinter. Det nye drivhuset har jeg nå sluttet å snakke om. Nå er det flyttet nok en uke ut i november til uke 45. Jeg begynner seriøst å tvile på at det kommer opp i år,  men nok om det. Jeg er lei hele greia akkurat nå.

Parykkbusk/Cotinus coggygria 'Royal Purple' har jeg to av fra før. Den ene står i le av drivhuset og har blitt ca 2 meter høy. Den andre måtte flyttes når spisestuen ble bygget. Den trives ikke så godt der den står, for det er for mye leire der. Jeg la mye grus der når jeg la ned løk der i høst, og håper at det kan hjelpe litt på dreneringen der på sikt. Parykkbusk er merket som H3, og da er den i grenseland angående herdighet her. Men med god drenering og en litt skjermet plassering overlever den jo her.


Disse kjenner jeg ikke til fra før. De heter Abies procera 'Glauca', også kalt Nobeledelgran. De kan bli 20 meter høye, så jeg må tenke meg godt om før jeg planter de.
Jeg har en egen evne til å glemme hvor store trær faktisk kan bli... ;)

Jeg tok noen bilder i går av de siste fargesprakende lønnene her før de mister bladene. Det er nest før men det er over en uke siden det var frost i tre dager her, så jeg synes de har beholdt bladene lenge.Denne er tydelig merket av frosten, for der har bladene nå blitt oransje. 

Tre forskjellige asters som blomstrer nå. Den lave hvite til venstre har doble blomster.

Rogn/sorbus 'Dodong' i silhuett mot en flott høsthimmel. I dag er det meldt om 14 grader her, så vinteren som var på besøk i forrige uke kom og gikk igjen. Det har jeg ikke noe i mot. For hver dag som går blir vinteren kortere, og våren en dag nærmere :)
Det gjelder å se det som er positivt!

Ikke så lett å se hva dette er. Det er ormeskjegg/Opiophogon planiscapus nigrescens med blader av rogn/Sorbus 'Dodong' oppå seg. Naturens egen vakre kreasjon :)

Nok en asters som endelig blomstrer. Denne flyttet jeg nå i høst, og den har veldig mange knopper. Håper at alle kan få åpne seg innen frosten kommer igjen, men det er litt vel optimistisk kanskje...

28 kommentarer:

 1. Utrolig mye farge i hagen din ennå. Hjemme hos meg er det dårlig med både farger og blomster nå. Men planlegging av neste år er i full gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, bladene sitter fortsatt på, og det er jo nesten utrolig etter tre frostnetter med godt under null. Det er lurt å starte planleggingen nå ja.

   Slett
 2. Hello Marit: I think it's a good idea to accept the fact that the new greenhouse is probably not going to be erected this year. If by some stroke of good fortune it does happen you will be a happy gardener. I suspect in fact that you are happy most of the time. Hugs. David

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello David,
   Yes, I have to accept the fact. Yes, if that happends it will be great, and will will be very happy. I am happy most of the time, yes :)
   Hugs, Marit

   Slett
 3. Utroligt så mange farver, der er i din have, selvom I allerede har haft frost tre nætter. Jeg var SÅ tæt på at sende en bestilling af sted over nettet i weekenden, men ombestemte mig og venter til foråret. Der er selvfølgelig en risiko for, at planterne er udsolgt til den tid, men i det mindste slipper jeg for at skulle opbevare dem hen over vinteren. Vores drivhus er allerede optaget.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, fargende i hagen varer veldig lenge i år. Det vil jeg tro at du var ja 😊
   Ja, drivhus har lett for å bli fulle av planter som må overvintres på denne tiden av året. Mitt er også fullt av hortensia, for i år gidder jeg ikke å bli plaget med lus i kjelleren 😉

   Slett
 4. Hello,
  I love the asters, it is nice to see their pretty color. The Wig Bush and the Maples are beautiful.
  I like to think that spring is one day closer. Take care, have a happy day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello,
   Thank you. Yes, me too because the winter is long enough as it is here.
   Take care you too, and have a great day!

   Slett
 5. Ja her er det også lunt med 14 grader, til gengæld blæser det en del, så vi får se, hvornår bladene blæser af, de må gerne blive i morgen med, da jeg skal have besøg i haven.
  Den gran bliver godt nok høj, men hvor er den flot.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Her er det ikke vind, så her er det veldig varmt i dag. Jeg har vært ute og har fått klippet gresset og bladene på bakken en siste gang. Ja, den blir veldig høy, men det sto at den som ung plante hadde litt uregelmessig vekst. Sånn som den ser ut nå så ser den ikke ut til å bli så høy, men det kan åpenbart endre seg :)
   Klem

   Slett
 6. Ja jeg må le, Marit: Selvfølgelig måtte du købe planter, du der ikke har mere opbevaringsplads. Det er vel nok irriterende med det drivhus, men som du er inde på, så er det nok bedst at glemme det som en mulighed i år.
  Hvor er der mange flotte farver i din have. Man tror ikke, I har haft frost, men jeg har jo set isen på vandet, så det er rigtig nok :-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant Lisbeth, for det tenkte jeg jo ikke et sekund på 😂
   Ja, jeg begynner å innse at det neppe kommer opp i år. Det er så ufattelig ergerlig, men det er ikke noe å få gjort med det.
   Ja, nå er det et fyrverkeri i hagen her. Vi hadde tre netter på rad med -3 grader, og den siste natten varte frosten i 12 timer. Det var da alpefiolene ble skjeve, så da var det kaldt. Jeg klarer ikke å skape is på dammen uten frost 😉
   Hilsen Marit

   Slett
 7. Hello Marit,:=) Your colourful flowers are a joy to see. I too hope you will be able to see all the Aster blooms open. Your Maple tree is still looking beautiful. It reminds me of my two Acer trees,...I wonder if they are related!
  Hugs and Take care,:=)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Sonjia :)
   Thank you. Yes, it have been very nice to see them all open up. I think all Acer trees are related in some way.
   Hugs and take care you too!

   Slett
 8. Hei Marit

  Nej, et godt tilbud er det svært at sige nej til:)
  Ærgerligt med drivhuset og forsinkelserne. Men er de først begyndt at montere, så er det hurtigt færdigt - og vi håber da på at det ikke bliver yderligere forsinket.
  Nydelige billeder!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Karsten

   Ja, det er sånn det bare er :)
   Det er ergerlig ja, og det er jo uvisst når det kommer for de har ingen dato å gi meg.
   Det er mitt håp ja, men jeg begynner å tvile på om de får dette drivhuset i høst.
   Tusen takk.

   Ha en deilig aften

   Slett
 9. Det var fine farger på de nye Parykkbuskene du har vært heldig og fått til en god pris. Tenk at Astersene fortsatt blomstrer.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, fargen på de er så fine, og med 70% avslag nle det en god pris ja.

   Ha en fin dag!

   Slett
 10. Dit spørgsmål i overskriften er vist såkaldt retorisk, og selvfølgelig må du lige have lidt flere planter der skal opbevares på en eller anden måde gennem vinteren. 20 meter høje graner er måske lige i overkanten, men du har jo heldigvis plads nok.
  Spændende hvad du nu har fundet på Marit - med et nyt haveprojekt, men det finder vi nok ud af til næste år:) Dejlige Asters og smukke røde løn! Stadig meget at nyde...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble kanskje litt retorisk :)
   Jeg tror nok at jeg kan legge granene ned ute i vinter, for de skal tåle klima her godt. 20 meter høres fryktelig høyt ut ja, så det er mulig at jeg kan klippe de mens de vokser til så de ikke blir så høye. Jeg har plass til de ja, men så høye trær er det nok av rundt her fra før.
   Dette hageprosjektet har vært påtenkt i flere år Ulla, men jeg kommer liksom ikke i gang med det. Vi får se hva neste år bringer :)
   Tusen takk. Ja, fortsatt er det noe å nyte her.

   Hilsen Marit

   Slett
 11. Nei, det er umulig å motstå, uansett hvor lite plass vi tror vi har. Trengte jeg flere Heuchera? Helleborus? Sedum? Nei, hvem *trenger* stauder? Men vi vil ha dem! Nå får jeg nok prøvd ut trikset med å overvintre stauder i potter som ligger på siden under snøen igjen...

  Viftelønn er fantastisk vakkert. Dine er flotte! Her fryser de såpass ned hver vinter at de aldri blir mer en meterhøye.

  Og den gransorten blir flott når den vokser opp. De blir nok 20 meter høye. En nabo av foreldrene mine har noen som er over 50 år gamle, og de er tre ganger så høye som huset.

  Ha en fin dag! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nettopp sånn vi er som er litt over gjennomsnittet hagegale ;)
   Ja, vi vil ha dem, og tar bryet som kommer med overvintring på kjøpet. Ja, hos deg er det vel full vinter? Her er det fortsatt veldig mildt.13 grader akkurat nå.

   Ja, de er så vakre. Her kan de bli flere meterbhøye hvis de får tiden på seg.

   Oi, det er litt av en høyde! Jeg må tenke meg godt om når jeg planter de :)

   Ha en fin dag du også!

   Slett
 12. Hello, Marit,
  I love your new Cotinus coggygria, beautiful leaves. Of course, you have a little space in your old greenhouse for all your new purchases. I have 2 greenhouses, and I am glad that the most delicate plants will overwinter there. Hope you have a new greenhouse by Christmas :-) Your plants are bright despite the frosty nights. There has been no frost here so far.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Nadeza,
   Thank you. Yes, the leaves are so beautiful. I must have a litte space left for them there, but now it's very full. No more plants will be put in there. Two greenhouses sounds wonderful. I hope it too! :)
   Then you are lucky. I hope the frost can wait until December.

   Slett
 13. HeiMarit! Jeg liker veldig godt å kjøpe planter som er så mye nedsatt. Det er helt fantastisk med varmere dager og netter. Håper det varer en stund til. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, det gjør jeg også. Sånne kupp kan en jo ikke la gå fra seg. Det er det så absolutt, og jeg nyter det så lenge det varer. Vinteren blir en dag kortere så lenge det er sånn.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 14. Vi är nog lika i vårt samlande och i många växtslag vi gillar men perukbuskar har jag aldrig fallit för ;) Det finns en gran jag gärna vill ha, P omorica, men jag har inte kommit på något bra ställe att ha dem på - jag vill sätta 3 i grupp. Du får kanske sätta dina i utkanten av trädgården längs gränsen nånstans :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi kan ikke være enige om alt vet du ;)
   Jeg vet hvem gran du mener, og jeg lurer på om det er en sånn jeg har i hagen. Den er smal og ikke så bred i voksemåten. Men jeg er ikke helt sikker. Ja, jeg skal nok finne et sted i utkanten av grensen her.

   Klem, Marit

   Slett