søndag 17. oktober 2021

En tredelt løsning, løkplanting del 2 og trefelling...

 Mye på en gang som "vanlig" herfra ;)

Jeg starter først med løsningen på mine "planteproblemer" så langt.

1/3 av plantene er foreløpig satt ned i kjelleren. Det er engletrompet/brugmansia, agapanthus, cordyline, og noen georginer/dahlia. 

Brugmansia 'Maya' som begynte å blomstre etter at jeg tok den inn. Den dufter helt nydelig, og jeg skulle ønske at bĺogger hadde en funksjon som het "legg til duft" ;)

Ute står forsatt alle mine hortensia og alle frøplanter av cyclamen og alle de cyclamen jeg har som står i potter. Den siste 1/3 står i det gamle drivhuset som ikke er helt tett, og det er flere pelargonia, alle mine camellia, en stor myrt og en variegert hawairose/hibiscus. Der har jeg på litt varme om natten enn så lenge. Jeg håper at jeg snart får en leveringsbekreftelse på drivhuset, men det er altså ikke før neste mandag at den forløpige datoen er. Det er bare å smøre seg med den tålmodigheten jeg ikke har ;)

I forrige uke fikk jeg to løkbestillinger, og de ble plantet på fredag. Det var i siste liten, for i natt var det -2,5 grad her og is på hagedammen.

Det som ble plantet er:

Fritillaria 'Beethoven'

Tulipa 'Pulchella'

Fritillaria meleagris 'Alba'

Crocus 'Jeanne d'Arc'

Allium 'Graceful Beauty'

Muscari 'Azureum'

Erythronium 'White Beauty'

I dag har vi hatt besøk av en nabo som er skogsarbeider. Han har felt ned mange av de store trærne rundt her, og det er jeg glad for. De begynte å bli så høye, at de bare måtte ned. Trær er jeg veldig glad i opp til en viss størrelse. Når de blir 15-20 meter høye er de vanskelige å få ned. Min mann har båret opp store vedkubber, og jeg har båret kvist. Nå er hele hagen ryddet, men det er fortsatt flere trær som skal felles. De han felte i dag var gråor/Alnus incana. De har hatt små nøtter som har sittet på greinene om høsten. De har sådd jeg overalt her, og jeg har sammenlignet det med ugress. Jeg er glad for at de nå ikke får spredd seg mer her.

Alt til sin tid, og jeg har hatt glede av de i mange år. Dette var en treklynge på sju velvoksne trær som nå er borte her. Det føles nå som en lettelse, for de blir jo ikke mindre med årene...

For noen dager siden og på kvelden tok jeg bilde av mitt oppstammede hjertetre/Cercidiphyllum japonicum 'Pendula'

Da hadde det fortsatt mange blader.

Sånn så det ut i dag tidlig etter oktobers første skikkelige frostnatt. Da var det plutselig ikke mange blader tilbake.

Sånn så det ut på bakken.

Jeg raket de opp og la de rundt alle sommerfuglbuskene/Buddleia davidii og enkelte roser. Bladet på midten av bildet og som nesten er helt brunt duftet eplekake. Dette skjer hver høst rett før alle bladene faller av. Hvorfor de dufter sånn vet jeg ikke, men det er en morsom hageopplevelse hver høst her. Igjen skulle blogger hatt funksjonen "legg til en duft".
Da kunne dere også ha kjent eplekakeduften! :)

I natt blir det nok også frost, for det er kun 3,5 grad ute nå. 

26 kommentarer:

 1. Sånn funksjon vil jeg ha også. Legg til duft, da ville hageblogger bitt en helt vidunderlig opplevelse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant! Det måtte ha vært vidunderlig, ja.

   Slett
 2. Dejligt at få fældet nogle meget høje træer. Bladene i midten er det ikke fra hjertetræet, de har normalt duft - bare ikke de tre jeg har. Det siges, de dufter af honningkager.
  Allerede frost, ja det er ikke sjovt, når man har så meget sart, som du har.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er deilig å få de bort, for nå ble de plutselig alt for høye. Jo de aller fleste i den haugen var fra hjertetreet, og det som lå i midten og var brunt duftet så godt. Honningkaker eller eplekaker, de dufter veldig godt rett før de feller bladene.
   Ja, sånn er det her dessverre. Det er nettopp det jeg har, men de gir hagen en ekstra dimensjon.
   Klem

   Slett
 3. Hei igen Marit

  Ja, så kom frosten - men det er jo også sent på året - jeg kunne forestille mig at du andre år kunne risikere frost allerede i slut august eller starten af september?
  Godt du fået de mest sårbare planter ind!
  Alletiders at få disse gråelletræer fældet når de når den højde. de giver god ved der brænder længe:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej igjen Karsten

   Så hyggelig at du kommer på besøk igjen her på bloggen :)
   Ja, plutselig kom frosten. Normalt og for bare noen år siden fikk vi snø 4. oktober. Men det har skjedd mye med klima her bare de to siste årene.
   Ja, det måtte jeg bare, for ellers hadde det gått galt med de. De gjør det ja, for vi har hatt det som ved tidligere. Nå gir vi trærne som betaling til han som gjorde den store jobben med å felle de. Det er fryktelig mye jobb, så det er helt riktig at han får veden :)

   Ha en deilig aften

   Slett
 4. Hej Marit!
  Det låter bra att du har en plan för en del av dina växter. Hoppas att ditt växthus kommer snart. Det är bra att få bort träden innan de är allt för stora. Bra med en granne som kan hjälpa till. Det skulle vara trevligt med doft på bloggen, men bara om det doftar gott.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, jeg måtte bare få de fleste inn, for nå er frosten kommet hit. Ja, det håper jeg også. Ja, de må til slutt ned innen de blir for store. Ja, han er veldig dyktig. Ja, jeg mente kun duft som var god så klart :)
   Ha det godt.

   Slett
 5. 'Maya' er en fantastisk sort, ja. Min står fortsatt ute. Må få tømt og vasket drivhuset i morgen.
  Ble noen ekstra løk, ser jeg. Allium 'Graceful Beauty' ser veldig fin ut. Prøver kanskje den neste år. Vi som bor inntil skog må gjøre noen uttynninger i blant, ellers gror vi igjen. Ja, gråor er en mester i å spre seg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er den virkelig. Jeg tok ikke sjansen på å la den stå ute mer her. Det er litt av en jobb ja.
   Det ble det helt på tampen. Den ser veldig fin ut ja.
   Ja, sånn er det bare, og trær kan være halvstore lenge helt til de er kjempestore ;)
   Den er nesten som ugress :(

   Slett
 6. Fine bilder av løvfall og løv på bakken i hagen din. Godt å få vekk trær som blir for høye.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det var godt å få de ned.

   Ha en fin dag!

   Slett
 7. Brugmannsia og dens slægtninge har jeg simpelthen aldrig haft held med. Den er ellers så elegant. Det er en balancegang med træer i haven. De giver højde og karakter og er uundværlige, men stjæler lyset, når de bliver for store, og selvsåede træer i hundredevis er en stor plage.

  SvarSlett
  Svar
  1. De er litt vanskelige ja, og jeg har ikke hatt hell med de selv. Jeg kjøpte tre små stiklinger i fjor høst som jeg hadde i kjelleren i vinter. Disse har variegerte blader og heter det samme som det yngste barnebarnet :)
   Ja, det er en balansegang, for når de blir for store blir de et problem. Det er de så absolutt.

   Slett
 8. Ja, når frosten kommer er det om at redde alt hvad reddes kan, og det lyder som om du knokler som du plejer Marit. - Og så måtte kælderen i brug endnu en gang! Fint at få besøg af én som kan hjælpe med træ-fældning, selvom I må klare oprydningen selv. Her kunne vi også godt bruge en mand med en sav...
  Godt du nyder duften af blomster og blade selvom den ikke kan sendes ud på Internettet.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er det vinter her og da må en redde det som reddes kan i natt var det frost i 12 timer, og i morgen meldes det om snø. Den blir nok borte igjen, men vinteren har meldt sin ankomst. Ja, jeg gjør jo det Ulla, for det må jeg. Ja, det er irriterende å måtte bære planter ned i kjelleren enda en gang, men jeg hadde ikke noe valg.
   Det er så godt å ha hjelp av en som kan felle trær, for i den størrelsen som de var så var det godt å få de ned.
   Ja, da må du nok lete etter en som kan det. Det er ikke alle som behersker den teknikken.
   Ja, den duften er så deilig, men jeg får desverre ikke delt den med dere :)

   Slett
 9. Kære Marit
  Jeg kender det: Træer er vidunderlige, men lige pludselig bliver de for store. Det er godt, du har en kyndig og hjælpsom nabo, og at I selv er flinke til at tage fat. Sådan nogle træer fylder vanvittigt, når de kommer ned på jorden.
  Det er vist en god løsning, du har fået lavet med nogle planter i kælderen. Når I allerede har fået nattefrost, så SKAL du jo gøre noget. Drivhuslevering eller ej. Og det var også godt, du fik lagt løg i tide.
  Duftende æblekageblade... hvor spændende. Jeg glæder mig til sådan en duftfunktion på bloggen.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, de er vidunderlige helt til de ikke er det mer, dvs. helt til de blir for store. Ja, det er så godt å ha han til hjelp. Han er 75 år, men arbeider fortsatt hver dag i skogen. Ja, det er helt sant, og min mann bar opp store vedkubber i flere timer i går. Naboen hadde med seg traktor, og kubbene ble bare lagt i skuffen på traktoren. Enkelt og greit! :) Han bor rett i nærheten, så det er kort vei bed til han.
   Ja, sånn måtte det bare bli, for de tåler ikke frost. Ja, nå er jeg egentlig ferdig med alt ute, og det er godt for i morgen er det spådd snø.
   Ja, ikke sant. Det hadde vært fantastisk hvis det hadde vært mulig :)

   Slett
 10. Your whole basement is going to be overtaken by plants, Marit. They are going to run wild and grow like crazy, climbing up the walls, wrapping themselves around the stairs, slowly invading the kitchen, and on through the house. Better lay in a chain saw and practice using it. It's always good to be ready! Hugs from your Canadian pal, David.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes David, and that's the way it always have been here in the past years. They have not been growing on the walls ;)
   Yes, that's true!
   Hugs from your Norwegian friend, Marit

   Slett
 11. Det låter som om du har en bra lösning på gång Marit, bara nu växthuset kommer som det ska. Annars blir det kanske källaren igen för växterna du nu har i dit gamla växthus, kameliorna till exempel?
  Ja ibland måste träd fällas. Det finns en del höga träd i skogsbacken bakom vårt hus. Dom börjar bli väldigt höga och jag är rädd varje gång det blir höststorm för om något av dom skulle falla skulle det falla rakt in i vår trädgård, över alla azaleor och rhododendron, staket och kanske vår redskapsbod. Men det är kommunens träd så vi kan inte göra något. Det är bara att hoppas att dom står stadigt. Dom ser friska ut och har ju stått där i många år.
  Ja nu är de kalla nätterna här. Vi har haft markfrost tre nätter i rad. Inatt var det -3,8 och på skuggiga platser på gräsmattan ligger frosten fortfarande kvar. Vi går mot vinter ...

  Önskar dig en fin måndag kväll!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Anita!
   Ja, nå har jeg funnet en god løsning på mine "problemer". Jeg har akkurat kommet inn etter mange timers jobbing med å bære inn alle mine cyclamen. Jeg måtte gjøre om inne i kjelleren igjen, men nå er alle inne i kjelleren som fortsatt sto ute av de. Flere av de var litt frostskadde, men jeg håper at de kommer seg igjen. Nå har jeg plass til camellia der også, så da skal jeg ta de inn på onsdag. I morgen er det meldt om snø her, så da orker jeg ikke holde på ute. Nå er det kun hortensia som står ute inntil veggen, og de skal jeg siden sette i drivhuset når jeg flytter mine hortensia. Mye frem og tilbake, men sånn må det bare bli akkurat nå.
   Ja, trær må ned når de blir for høye og store. Så skummelt det hørtes ut med trærne rundt din hage. Får håpe de holder seg friske i mange år til!
   Ja, det gar vært tre frostnetter på rad her også, og - 3,3 i natt og den frosten varte i over 12 timer. Nå ligger det is på hagedammen og den smelter ikke heller.
   Ja, det gjør vi!

   Ønsker deg en fin mandag kveld også!
   Klem, Marit

   Slett
 12. Det är nog lika bra att ta in växterna och kunna känna sig lugn med att de är skyddade. Brugmannsia är länge sen jag hade så jag har glömt bort doften. Det kom alltid nån grön larv, mästare på att göra sig osynlig, och sen åt den på bladen. Det blev så fult så jag slutade övervintra dem. Men det är synd för det är en fantastiskt vacker växt.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det måtte bare bli sånn nå når det var meldt så kaldt. Nå kan jeg ta det med ro. Det er bare alle hortensia som står ute nå. Jeg bar inn alt av cyclamen nå i ettermiddag, så nå er de også trygge for kulden. Det var - 3,3 i natt, så nå er det øyeblikkelig forsmak på vinteren. De har meldt om snø i natt :(

   Denne er variegert og er veldig vakker. Jeg kjøpte de som små stiklinger i fjor høst, og hadde de i kjelleren i vinter. Ja, det er mange som liker å spise på bladene deres. De er veldig fine ja.

   Klem, Marit

   Slett
 13. Det er så koselig å holde på i skogen, jeg har ikke så mye skog her i min lille byhage, men på hytta blir det litt skoging, en veldig kjekk aktivitet. (Jeg har også kjøpt, og satt ut Crocus Jeanne D'Arc, alle i samme bed for en gang skyld). Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en fin aktivitet det, og nyttig er det også. Det har jeg også :)
   Ha en fin kveld.

   Slett