torsdag 21. oktober 2021

Høstfarger, og fra den ene ytterlighet til den andre...


I går fortsatte jeg min tømming av det gamle drivhuset, og jeg fikk plass til alt det jeg skulle ha inn i kjelleren. Siden tok jeg og flyttet alle mine hortensia som sto ute inn i det tomme drivhuset. Der får de nå stå uavhengig om det nye drivhuset kommer opp eller ei. Det er litt varmere der enn ute,  og så jeg får håpe på at vinteren blir mild. 

Ute i hagen sitter mange av bladene fortsatt på trærne. Jeg tok en fotorunde i går, og fanget inn litt farger før de snart blir borte.

Flotte farger på de japanske lønnene/Acer palmatum nå rett før de mister bladene. Alle hosta har klappet totalt sammen etter frosten, for det tåler de ikke. De ser ikke akkurat vakre ut sånn de er nå ;)

Lønn nr. tre i samme bed og sammen med en mørkbladet bøk/Fagus sylvatica 'Purpurea Pendula'

Her er de igjen bare fra en annen vinkel

Her er de samme trærne bare på nedsiden av bedet. De vokser rett utenfor kjøkkenvinduet, og jeg nyter synet av de hver dag. 

Dette er nok en lønn som står nederst i hagen. Det er bare spørsmål om tid før denne kaster bladene for den er mer utsatt enn de som vokser bak huset. Rosene blomstrer fortsatt, og det er bare å nyte de så lenge de varer. 
Jeg er så glad i disse purpurfargede lønnene, for de er en fin kontrast til den smaragdgrønne thujahekken som vokser rett ved siden av de. 

Dette er til ventre for lønnen.  Her ses frostens skader veldig tydelig. Hortensia/Hydrangea paniculata  'Limelight' har vært grønn i fargen helt frem til nå, men nå ble den brunrosa.

Sånn er det hver høst med den første frosten, men i år er det minst tre uker senere enn det kan være her.  Høsten blir lengre her og vinteren kortere. Akkurat det liker jeg ;)

I forrige uke hadde vi tre frostnetter på rad, og nå på tirsdag kom det altså litt snø. I går ble det hele 14 varmegrader, og det er helt utrolig hvor fort været kan skifte. I ti dager fremover melder yr om 10-12 grader midt på dagen og ikke noe frost. Jeg håper at det holder seg sånn frem til jul!

36 kommentarer:

 1. Hej Marit
  Ja indtil nu har det været mildt i vejret, men i dag er det koldt og blæsende her, jeg var lige en tur ude, men det tog ikke lang tid, inden jeg gik ind igen. Mine hostaer er lidt flotte endnu. Du har så mange fine acer, det er skønt.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Det blåser her også i dag, men det er varmt og solen skinner. Det forstår jeg godt. Du er heldig som får beholde dine hosta såpass lenge. Tusen takk. Ja, jeg er glad for de.
   Klem

   Slett
 2. Hello Marit,
  What a lovely look at your garden, the maple trees are gorgeous. We are still have some mild weather lately, no frost here yet. Take care, enjoy the rest of your week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. The maples are always so beautiful in the autumn. That sounds very nice. Today the weather is warm and sunny.
   Take care you too, and have a great day!

   Slett
 3. Ja, du har flotte farver nu Marit. Vejret opfører sig virkelig underligt hos dig, med frost og sne og nu milde høsttemperaturer. Forstår godt dine Hosta og Hortensier må give op for i år, men hvor er det dejligt du har fået bragt alle dine sarte vækster i sikkerhed! Din have kan sikkert være ganske smuk et stykke tid endnu hvis vejret arter sig som lovet.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er fargene på sitt flotteste før de forsvinner for denne gang. Ja, det skifter veldig nå. Hosta tåler ikke frost i det hele tatt, så de ser ikke så vakre ut nå mer.
   Jeg er veldig glad for at alle er i sikkerhet nå i kjelleren. De kunne ha stått ute igjen nå, men jeg gidder ikke å slepe de opp nok en gang. Jeg håper på det ja, for det er fortsatt mange trær som magnolia som har tykke blader som vil beholde bladene lenge på.

   Hilsen Marit

   Slett
 4. De vakre høstfargene trøster oss med det kalde været som stormer mot oss.
  Hos oss begynner bladene å farge og jeg håper at stormene venter litt lenger ... fordi de blåser bladene fra trærne og så blir det bart og grått ...
  Strålende høsthilsener til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er sant Viola! Det er så trist hvis alle bladene blir borte på en gang ja. Strålende solskinn her i dag, og jeg sender litt sol ned til deg :)

   Slett
 5. These warm falls are very pleasant from a human perspective, Marit, but when viewed from the perspective of a planet heating up it is not good news. Hugs from Ontario. David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, that is true David. It is not good news at all.
   Many hugs, Marit

   Slett
 6. Frosten tog lige pynten af din hortensia. På den anden side er der forbløffende mange blade tilbage på dine træer, selvom I har haft frostvejr.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den gjorde det, men den har blomstret og pyntet hagen siden august, så det er jo flott likevel. Det synes jeg også, så det er bare å nyte de mens de fortsatt sitter på trærne.

   Slett
 7. Kære Marit
  Den er vel nok markant, din acer. Flot! Man kan stort set ikke se, at du har haft frost - mine hostaer er også ved at klatte sammen. Forhåbentlig holder kulden sig væk et stykke tid endnu. Her har vi haft ret meget blæst i dag, så det har været koldt.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, de er markante hele sesongen, men spesielt nå om høsten. Nei, det synes ikke så godt enda at det har vært frost her. Jeg håper på det ja, men på denne tiden kan vi vente oss det meste. Det har blåst mye her også i dag, og da kan jeg tenke meg det har vært mye mer hos dere. Her var det 10 grader i dag og masse sol.
   Hilsen fra Marit

   Slett
 8. Hej Marit!
  År förvånad över att dina träd har sina löv kvar, här har mina stora lönnar tappat nästan alla blad. Ser riktigt fint ut hos dig. Hoppas att dina hortensior kommer att ha det bra i ditt gamla växthus och klara vintern där. Tråkigt att det nya blev försenat.
  Ha det bra /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er i grunnen jeg også, for vi har hatt frost flere netter. Tusen takk. Ja, det er bare å håpe på at de klarer seg der. Ja, det er så ergerlig, men det er bare sånn det er nå.
   Ha det godt.

   Slett
 9. Her er så si alle løv falt ned på bakken, så nå som snøen har gått også så er det vel bare å vente på at den skal returnere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hos deg kommer den nok litt tidligere enn her i lavlandet. Jeg håper det er lengt til jeg ser snøen igjen.

   Slett
 10. Fine bilder av dine purpurrøde Lønnetrær. Her har ikke lønnene fått høstfarger ennå.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Det er stor forskjell på Vestlandet og Østlandet på våren og høsten.

   Ha en fin dag!

   Slett
 11. Väldigt vacker färg på lönnen Marit. Och jag känner igen det där med hostan. En morgon när man tittar ut så ligger den bara platt på marken. Det går så snabbt. Och även om 'Limelight' inte längre är limefärgad utan brun av frosten så är den dekorativ ändå. Det är det som är så trevligt med hortensiorna. Det är samma sak med min 'Annabelle', den stod grön och fin utanför fönstret till arbetsrummet (där jag sitter just nu) men efter förra veckans frost blev alla blommor bruna, men ... vackra ändå fast på ett nytt sätt.
  Önskar dig en fin fredag och helg!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Anita. Ja, hosta er så vakre helt til frosten tar de, men etterpå blir de bare ekle...
   Ja, det skjer nesten over natten. 'Limelight' er fin helt til den får frost på seg, og det samme med 'Annabelle' ja. Likevel er de veldig dekorative.

   Ha en fin kveld, og god helg!
   Klem, Marit

   Slett
 12. Det är alls inte konstigt att du gillar dessa så vackra träd vilken färgprakt de visar den här årstiden.Här har nästan alla lövträd tappat sina vackra höstlöv nu när snön har kommit.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så fine med sine røde farger på bladene helt til de faller av. Når snøen har kommet har høsten gått over i vinter, i hvertfall hos deg. Her ble det plutselig varmt igjen og 10 grader i dag.
   God helg.

   Slett
 13. Hei Marit.
  Lønnene er bare nydelige. Jeg vurderer å plante ut min, men tør ikke. Jeg stoler ikke lengre på klimasonene. Enten så har dere i sør gått ned noen klimasoner - eller så har vi i nord gått opp noen. Selv om jeg bare har to klimasoner opp fra deg så tror jeg ikke at min tåler å stå ute.
  Tenk at du har 14 grader på dagtid - så varmt har det nesten ikke vært hele sommeren her.....
  (oppgitt fjes - det er det jeg mener med at vi har gått opp noen klimasoner)
  Ha en flott dag,
  Lena

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lena,
   Ja, de er så fine. Jeg forstår godt hva du mener, en jeg hadde likevel prøvd. Der hvor jeg bodde før kjøpte jeg mine først lønner maken til de jeg viser her. Da bodde jeg på Kongsberg, og den gangen var det H5 der. Det gikk fint hvis de var plantet litt lunt. Nå har vi nok hått ned en klimasone som du sier, eller i hvertfall en halv ;) Det er nok H3/4 her nå tror jeg. Jeg hadde tatt sjansen som sagt, men hvis du gjør det så gi den veldig god drenering. Det er undervurdert hvor mye drenering har å si for overlevelsen. Det er i hvertfall min erfaring. Det var kun en dag, men både i går og i dag har det vært 10 grader midt på dagen. Du får flytte sørover Lena, tor hos deg går det åpenbart feil vei dessverre :(
   Ha en fin helg!

   Slett
 14. Fine lønner! Ja, her klappet også flere Hosta sammen. Håper også på en mild vinter, og lang høst.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, de tåler overhodet ikke frost. Det gjør jeg også! :)

   Slett
 15. Hej Marit!
  Så vackra höstbilder. Oktober är en underbar månad, inte minst om solen skiner.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Birgitta,
   Tusen takk. Ja, det en den, og som du sier spesielt når solen skinner.
   God helg!

   Slett
 16. Än så länge är hösten njutbar med alla vackra färger. Senare när den blir brun blir det lite segare. Lönnen fantastisk!
  Allt gott
  /Anette

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er det enn så lenge. Her er det strålende sol, og det er fortsatt høst. Jeg må si at jeg nyter det så lenge det varer. Tusen takk.
   Ha det godt!

   Slett
 17. Att tömma ditt drivhus måste har både tid och på krafterna.
  Fina höstbilder fra din hage.
  Tänker fortfarande ofta på både dig och mina resenärer från Kongsberg efter det fruktansvärd som hänt hos er.
  Sköt om dig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mye jobb. Jeg venter fortsatt på mitt nye drivhus, og har måttet gjøre om på alle mine planer for plantene som da måtte ned i kjelleren i år igjen.
   Tusen takk, Lena. Det var en fryktelig hendelse, og det er ufattelig at noe sånt kunne skje her. Det var så fælt, og jeg tror det vil ta lang tid før byen Kongsberg er seg selv igjen.
   Ha det godt.

   Slett
 18. Skönt att du fått in och undan allt vinterkänsligt. Det är väl nästan att det inte är särskilt trevligt att montera växthus även om det kommer nu i höst. Vackra lönnar du har och jag vet ju att du gillar de rödbladiga :)

  Kram, Carina

  SvarSlett
 19. Åh vad jag önskar att jag kunde ha åtminstone några japanska lönnar, men det går inte med vår jord. Därför njuter jag extra mycket av dina fina bilder.....
  KRAM/Susie

  SvarSlett