onsdag 15. september 2021

Maratondag...

 I går natt var det kun 5 grader her, og det påminte meg om at nå må jeg få opp farten her. Jeg startet dagen i går med å fjerne gresstorv, for nå måtte jeg grave plass til å få satt ned mange løker. Som "vanlig" ble det noen løkbestillinger i år også. Det må til for å sikre neste års løkblomstring.

Det som jeg plantet  først i går var de store liljeløkene jeg fikk. Så fortsatte jeg med alle de løkene som har kommet i posten den siste uken. 

Etter det begynte jeg å fjerne enda mer gresstorv siden jeg også skal plante alle de heuchera jeg kjøpte på salg. Da var jeg til slutt så sliten at jeg måtte stoppe. Det gjelder å gi seg i tide har jeg lært meg nå... ;)

Løkene jeg plantet i går var disse :

Narcissus 'Altruist'

Narcissus triandrus 'Thalia'

Narcissus triandrus 'White Marvel'

Tulipa pulchella 'Persian Pearl'

Anemone blanda 'White Splendour'

Muscari 'Night Eyes'

Muscari 'Grape Ice'

Muscari azureum

Fritillaria meleagris mix

Crocus chrysanthus 'Cream Beauty'

Crocus chrysanthus 'Romance'

Crocus chrysanthus 'Advance'

Anemone nemorosa 'Blue Eyes' som ikke er en løk men en rotbit. Denne hvitveisen har blitt en favoritt her. 

Her har jeg plantet løk i en lang rekke og som en lang S. Det blir spennede å se hvordan blomstringen blir til neste år. Det var eneste måten å få plass til alle sammen på.

Her er min nye "hagekatt" som har fått en sommerfugl på halen. Det er fortsatt mye arbeide igjen, men jeg ser slutten på det nå. Heretter er alt bonus som jeg klarer å få gjort i år innen vinteren kommer. I  morgen er det meldt om regn hele dagen og 25 mm. Det hadde vært helt nydelig,  for det er veldig fryktelig tørt her nå. Bjørkene slipper bladene sine på grunn av tørken, og det pleier de ikke å gjøre før det har vært nattefrost. Det har det enda ikke vært her, og jeg håper også at det er lenge til vi får det.

Den nye hagekatten har fått selskap av denne Heuchera 'Beaujolais', og den passer godt til den rustne fargen. De er litt slappe etter at jeg gravde de opp, men det retter seg med tiden. Disse hadde uvanlig store røtter til heuchera å være. 

Det blomstrer fortsatt flere sommerfuglbusker i hagen, og nå blomstrer også denne som nesten døde i vinter.
Buddleia davidii 'Pink DeLight'. Den klarte bare å få frem en blomst, men det er tross alt bedre enn ingen blomster!

'Glass Slippers'


'White Profusion'

Hydrangea paniculata 'Wim's Red' som nå begynner å skifte til rosa :)

Rett ved siden av den står 'Leonardo da Vincii'

I dag er det helt overskyet, og det blir for første gang på lenge at det ikke blir noe sol. Da er det bare å kle seg godt når jeg skal ut og jobbe. Det er kun 9 grader nå, og det oppfatter jeg som kjølig ;) 

Etter denne fantastiske sommeren har jeg vent meg til temperaturer som har ligget på rundt 25-30 grader i hele sommer. Nå er det nok slutt på det. 

30 kommentarer:

 1. Kære Marit - når du sætter dig noget for, så skal intet åbenbart stoppe dig :-o
  Det lyder, som om du får et flot forårsflor - det skal jo 'desværre' forberedes her i efteråret, hvor det begynder at være koldt. Jeg skal også snart lægge løg, men jeg venter på, at vi får det koldere, så bedene er småvisne, og jeg kan trampe rundt uden at det gør så meget. Vores dag- og nattemperaturer er fortsat over 15 grader (rekord), men det skulle begynde at falde i næste uge.
  Pas nu godt på dig selv og husk at nyde dine mange flotte blomster og resultater.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lisbeth
   Ja, du har nok rett i det ;)
   Jeg holder på så lenge jeg orker og til det blir for kaldt. Der er jeg en pyse, for jeg liker ikke å holde på med hagearbeide når det blir for kaldt. Ja, skal en få løkblomstring må det settes ned løker ja. Det er meldt om kjøligere vær her også fremover, og da får nok dere også merke litt av det. Takk for dine gode ord, Lisbeth. Jeg må nok ta det litt mere med ro nå, for nå begynner ryggen å gjøre vondt. Jeg skal prøve på å nyte litt også :)

   Slett
 2. God morgon Marit!
  Så trevligt att läsa om alla dina aktiviteter i trädgården. Tänk när alla dina lökväxter kommer upp, då kommer belöningen för slitet med att plantera dom. Anemone nemorosa 'Blue Eyes' har jag också i mitt "vårhörn" vid vår altan. Tror att jag köpte den i England för många år sedan. Din nya rostiga katt är så fin och med en vacker fjäril på svansen. Katten matchar verkligen Heuchera 'Beaujolais' i färgen. Och så 'Leonardo da Vinci' ... menar du att den blommar så fint nu? Fantastiskt.
  Här sken solen imorse men nu har mörka moln dragit in. Inget regn spås men det återstår att se.
  Lycka till med allt inför hösten och ha en fin onsdag!

  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. God morgen Anita!
   Ja, det er jo derfor vi legger løk for nettopp å få den belønningen som denne vårblomstringen gir oss :)
   Ja, den kan du nok ha kjøpt der, for her er den ikke så ofte å se til salgs. Tusen takk. Ja, den passet godt til den 'Beaujolais'. Jeg så i min "faste" nettbutikk som selger denne rustne hagepynten at de nettopp hadde fått inn denne katten, og da visste jeg akkurat hvor den skulle stå ;)
   Farger og fargeharmoni er er morsomt å hokde på med.
   Ja, den blomstrer for annen gang akkurat nå. Det er helt fantastisk ja.
   Jeg speider etter solen her også, men i dag tror jeg ikke den dukker opp. Himmelen er helt grå, og det skal komme regn i kveld. Det ser jeg frem til!

   Ønsker deg en herlig onsdag!
   Klem, Marit

   Slett
 3. Egentlig er det et stort arbejde at lægge låg. Jeg er desværre tilbøjelig til ikke at lægge dem dybt nok, og hvis jeg skal gøre det helt perfekt, skal jeg også lægge grus i bunden af hullet, så drænet bliver godt i vores tunge lerjord. Leonardo da Vinci er en fantastisk god rose.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Det har jeg også en tendens til, for det er jo så mye arbeide nettopp med å grave hullene dype nok. Ja, godt dren er viktig for løkene, og spesielt når en har tung leirjord. Det har jeg også en del av her.
   Det er den så absolutt!

   Slett
 4. Her er det ikke spådd regn før i morgen, og det håper jeg virkelig kommer. Det er ikke trivelig når det er så tørt. Det har vært flere skaubranner i turområder de siste dagene. Skjønner ikke at folk må ha bål når det landet i lyngen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan jeg forstå at du håper på, for det gjør jeg også. De melte om 25 mm før i dag, men må er det halvert. Kanskje det ikke kommer noe i det hele tatt :(

   Slett
 5. Hello Marit,
  Your gardens look beautiful, the hydrangeas are some of my favorites. I can imagine the row of flowering bulbs will be lovely next year too. The little cat is cute. We have cloudy and cooler days lately, maybe some rain tomorrow. Take care, enjoy your day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Thank you. I love hydrangeas too. I hope they will come with many flowers next year. Yes, I guess it's Autumn who is coming next. I hope we will get some rain tomorrow, because we need it badly.
   Take care, and have a great day!

   Slett
 6. Så, det ble noen løk, ja! Det er så mange flotte narsisser, og de tar jo ikke rådyra engang. Jeg slo også til på en Anemone nemorosa 'Blue Eyes' nå. Hadde en, men redd den ble overkjørt av noen storkenebb. Nå får den plass i det nye "Koreabedet". Vakker Heuchera som står til rusten! Var forresten innom et estetisk vakkert gartneri ved Moss på søndag. Dyhre gård og gartneri. Fantastisk sted med det utvalget av Heuchera.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, ingen høst uten noen løk ;)
   Jeg vet ikke hva som jeg gjør galt, men her kommer ikke narcissene tilbake samme hva jeg planter :(
   'Blue Eyes' er en av de flotteste hvitveis jeg vet om. Tusen takk. Det har jeg hørt om, men jeg har aldri fått vært der. Takk for tips!

   Slett
 7. A garden in a northern landscape does have its challenges, Marit. But since you were smart enough to plant Buddleia davidii all will be well!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, that's very true David. It's not all who survives here. Haha, I'm sorry to tell you, but they are not hardy at all here ;)
   I'm doing some thrics, and then they survive ;)

   Slett
  2. Be sure to take very, very, very good care of them. Ignore your husband, your mother and the cats if necessary!

   Slett
  3. Yes David, I will take very good care of it as I can. The problem with them is the cold winter here.

   Slett
 8. Hej Marit
  Sikken et pres, når det pludselig bliver koldt, jeg håber, du når det i tide.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja, det er mye som skal gjøres innen det blir vinter, men jeg fikk gjort veldig mye i dag. Nå ser jeg enden på dette heldigvis. Da kan kulden bare komme.
   Klem

   Slett
 9. Hej Marit!
  Det är så trevligt i vår när alla vårlökarna tittar fram och blommar. Har också beställt både narcisser och tulpaner. Vi får hoppas att det inte blir frost riktigt ännu. Vill gärna att mina dahlior får blomma ett tag till.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er så hyggelig når løkene blomstrer tidlig om våren. Det forstår jeg veldig godt. Det er så fine dahlia du har nå. Får håpe at de får blomstre en stund til.
   Ha det godt.

   Slett
 10. Det blir fint med alle de nye løkene du har satt i jorden. Sommerfuglbusker er fine høstplanter.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håper på det. Ja, de er så fine akkurat nå.

   Ha en fin dag!

   Slett
 11. Ja, det virker som om sommeren er slut for i år, og vi må lægge sommertøjet væk. Det lyder hårdt du skal til at sætte tempoet op! Det er jo næsten som at spurte efter en maraton, og det lyder opslidende!
  På den anden side kender jeg efterhånden din stædighed, så du skal nok nå det hele.
  Dejligt med alle de nye løg du får i jorden. Det er ligesom penge i banken:) Flot dine sommerfuglebuske leverer blomster stadigvæk! Jeg ved man kan tage stiklinger af dem og det var måske en idé, hvis du er i tvivl om de overlever vinteren. Din have ser stadig sommer-fin ud trods de lave temperaturer!

  God arbejdslyst!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, akkurat må er det blitt høst her, og for en gangs skyld regner det i dag. Det er ikke de store mengdene som kommer, men nå er alt av nedbør bedre enn ikke noe.
   Jeg jobbet som en gal i hele går, og fikk gjort det jeg hadde som mål. Så nå kan jeg senke skuldrene og ta det litt mer med ro.
   Ja, det var en god sammenligning Ulla! :)
   Løk i bakken er en god investering. Da er det bare å glede seg til neste vår. Ja, jeg vet at det går an, så jeg skal vurdere det. Jeg har aldri prøvd det før, men har lest om at flere har lykkes med det. Jeg håoer de overlever vinteren, men da har jeg en backup hvis det skulle gå galt. De kom veldig sent i gang i år fordi de frøys helt ned i vinter.
   Tusen takk!

   Slett
 12. Så fin din leonardorose er, min er helt strippet etter at jeg flyttet den, men nå ser jeg at det begynner å spire nytt bladverk. Det er noe det med å jobbe på for å få gjort alt før det blir for kaldt, her har vi nok litt bedre tid enn det du har, men det er mye på listen også. Tror ikke jeg skal kjøpe noe særlig løk i år, men jeg så du hadde noen fine ting på listen din. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Det nye bladverket på din kommer nok fint igjen. Ja, alt jeg rekker nå er jo bonus, og da slipper jeg det til neste år. Ja, du har så klart bedre tid enn meg. Her tror jeg det kan bli ganske kjølig fremover, og da stopper arbeidslysten min. Ja, en må jo ikke legge løk hvert år, men nå hadde jeg et ledig sted å legge de.
   Ha en fin dag.

   Slett
 13. Hei Marit! Det er godt å legge våren i jorda. I dag var det høstlig, ganske kaldt. Vi fikk dessverre altfor lite regn. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, det må til hvis en skal få løkblomstring. Ja, det var riktig guffent og kjølig i går. Vi fikk også alt for lite regn dessverre.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 14. Skönt när det närmar sig en punkt när man kan tänka - nu är resten bonus :) Och du kommer få väldigt fint flor till våren när lökarna blommar. Nästa vår ska jag nog skaffa nån fjärilsbuske igen - testa där jag satt de sol- och torktåliga växterna. Men jag ska nog ändå sätta den i sand som jag blivit rekommenderad.

  Igår kom mängder av regn och det var väldigt välbehövligt - både för det var torrt och för det jag hade planterat nyss.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Ja, nå er resten bonus. Jeg har fått gjort veldig mye nå i det siste, og det er så herlig. Jeg håper jo at det blir flott blomstring til våren.
   Jeg skal prøve å ta stiklinger av den ene jeg har i tilfelle den ikke overlever. Jeg trodde de klarte seg i ditt klima? Sand eller grus, for de må ha god drenering for å overleve.

   Så heldig du er, for her kom det kun 7 mm.

   Klem, Marit

   Slett