torsdag 31. oktober 2013

Linselus...

Som mange vet, så har jeg to katter. De liker bli fotografert, og har jeg fremme kamera så er de på plass. Jeg mistenker dem for å være linselus...


Zafir


Zfinx

Til slutt en Phalaenopsis orkidé

onsdag 30. oktober 2013

Supergode, superenkle horn, og utsikt fra kjøkkenet...

I går hadde jeg et anfall av husmoraktivitet her. Jeg satte en gjærdeig, og lagde horn av den.  Det er ikke så ofte at det skjer, men i går hadde jeg ånden over meg ;-) De er veldig enkle å lage, og smaker veldig godt.

Oppskrift på horn, ca. 24 stk.

7,5 dl melk
1 pakke fersk gjær ( gjær for søt gjærbakst)
0,8 dl sukker
1/4 teskje salt
150 gram margarin (Melange eller tilsvarende som er godt egnet for bakverk)
ca 1 kg hvetemel ( ca. 2,1 liter)

Lag en løs deig og sette den til heving i ca 45 minutter med plast eller lokk over. Jeg pleier å sette bakebollen i oppvaskkummen med lunkent vann. Da hever deigen seg veldig fort.

Her er deigen ferdig hevet

Del deigen i to, og kjevle ut den ene delen til en stor sirkel. Del den opp i tolv deler, og rull de til horn. Gjør akkurat det samme med den andre delen av deigen, altså 24 horn.

Pensle de med egg og strø over valmuefrø, og etterhev i 10 minutter

Stekes i 225 grader C  i 15 minutter

Her er det ferdige resultat! Nam....


Utsikt fra kjøkkenvinduet

tirsdag 29. oktober 2013

Flere fuglebilder...

Som jeg skrev i går, så blir det noen flere bilder av fugler i dag :) Det er i hovedsak tre faste fugler som er på fuglebrettet, og i dag er det spettmeisen sin tur. Den heter Sitta europaea på latin, og er en særdeles sulten fugl på foringsplassen. Den spiser minst halvparten av det jeg legger ut, så jeg synes den minner om skjæra, bare i mindre målestokk ;-)






Hvis dere lurer på hvordan dette huset henger i luften, så henger det på et annet stort fuglebrett med kroker som er beregnet til å henge i en stige med en malingsboks. Jeg passer på å ikke få med det store fuglebrettet når jeg tar disse bildene :-) Fuglehuset vant jeg i fjor hos Anne på Moseplassen, og det liker jeg så godt. Det er bare å ta opp taket og fylle på mat.

mandag 28. oktober 2013

Fugler i hagen...

Jeg har foret fuglene i lang tid nå, og de spiser meg nesten ut av huset. 1 liter med villfuglblanding er borte på meget kort tid. Men det er utrolig koselig å ha disse små fjærballene på besøk hver dag, så de er tilgitt at de er så sultne ;-)  Jeg leste her om dagen om et nytt for som var laget av peanøtter, og som var tilsatt fett og laget til små pellets. Av det ble det ikke noe søl og det kan være en stor fordel, får av denne villfuglblandingen ser gårdsplassen ikke ut...  Er det noen andre som har prøvd dette?

Jeg satt ute her en dag på trappa og tok mange bilder av småfuglene. Så de får dere se i noen dager fremover... ;-)


Den vanligste av den alle, men akk så trofast. Kjøttmeis, Parus major, som sitter på restene av en stor cosmos...


lørdag 26. oktober 2013

Helgegleder # 40...

Helg igjen, og nye gleder. Disse bildene er fra denne uken etter at snøen forsvant. Fortsatt mye å glede seg over i hagen.

En sliten Hydrangea paniculata 'Limelight' som fortsatt blomstrer etter to måneder omtrent. Lang blomstring på den, ja...

En som kom veldig sent i blomst er denne, og sikkert fordi jeg flyttet den i høst også. Den har det enkle navnet Physostegia virginiana 'Variegata'...  På norsk Virginia leddblomst. Forferdelig navn spør du meg...
Nei, heller de latinske navnene... ;-)

Nok en sliten blomst, Verbena bonariensis. Den har også blomstret veldig lenge...

En sedum som ligner på små krystaller...

Her fikk jeg meg litt av en overraskelse, for jeg trodde aldri at den ville rekke å blomstre en gang til i sommer. Men det gjorde 'Coral Dawn' til slutt til tross for minusgrader og snø...


Til slutt en av mine favoritt trær i hagen. Japanlerk som skifter fra grønt til gult.
Larix kaempferi et eller annet.

Ha en fin helg!

Se flere helgegleder hos Vivi
Helgegleder - en fotoutfordring!

torsdag 24. oktober 2013

Skiftende årstider på noen få dager...

For to dager siden lå det snø på plenen her, i går var det hele 17 grader og kliss vått, og i dag strålende solskinn og 11 grader akkurat nå. Så det har gått fra vinter til vår omtrent på bare få dager.

Dette er tatt for to dager siden...

Etter det har det kommet ca 50 mm med regn her, og all snøen er borte.

Flotte høstfarger i åsen

Masse løv på bakken, for nå har alle trærne i hagen sluppet nesten alle bladene sine. De har jeg nå kjørt gressklipperen over, så nå har meitemarken fått masse mat... ;-)

En fast hagegjest om høsten, Nøtteskrika , Garrulus glandarius

Parykkbusk med høstfarger

Min nye Skimmia

Min "gamle" Skimmia som jeg kjøpte i vinter, og plantet ut i vår. Den har nå fått rosa knopper.

Jeg fant i dag en clematis i blomst som har overlevd -5 som det var her sist helg. Ikke dårlig det...

Iris ensata tuen som blomstret så lenge i sommer. I bakgrunnen Salix purpurea 'Pendula' i høstfarger.

Til slutt en rose som har blomstret utrolig lenge, 'Burgundy Ice'. Ikke like fin lenger, men den har blomstret  over all forventning denne sesongen.

tirsdag 22. oktober 2013

To kontraster, og en ubehagelig tur...

I forrige uke tok jeg et bilde av de berømmelige glassbærene som jeg har skrevet så mye om. Jeg håper i det lengtse at de til slutt skulle bli lilla, og det ble de også.

De ble lilla til slutt! Dette bildet ble tatt en dag hvor sola skinte som bare det,

og i går så åsen sånn ut...
Snø og skodde...

Snøen har heldigvis smeltet nå. I dag har det øsregnet her hele dagen.

I går bråbestemte vi oss for å ta en kjapp til til Sverige for å handle litt. Jeg sjekker alltid værmeldingen på forhånd, for jeg blir så lett båtsyk. Det skulle ikke være mer enn 3-4 m/s, og det skulle jeg jo tåle. Vi hadde ikke mer enn så vidt kommet ut fra Sandefjord før det var skikkelige bølger. Jeg hadde akkurat gått for å handle litt, og kom tilbake kritt hvit i ansiktet. Det dummeste enn gjør er jo å gå oppe når det er sånne bølger. Men jeg var ikke klar over at det var sånn før jeg plutselig merket akkurat det. Følte meg temmelig grønn i trynet for å si det sånn.Det gikk bedre bare jeg fikk satt meg ned, men det var ingen behagelig tur. Godt at jeg ikke hadde bestilt frokost på båten... ;-)
Jeg var innom Vextriket i Strømstad, men fant ikke noe som fristet. Tydelig at jeg var ikke i form... ;-) Jeg kjøpte bare en Skimmia som var grønn/hvit.
Den kunne ligne på denne. Jeg har planer om å få plantet den i bakken innen vinteren kommer for alvor, og så se om den overlever her.

søndag 20. oktober 2013

Helgegleder # 39

Jeg får starte med gårsdagens helgeglede, for da hadde jeg bursdag! Jeg har fått mange fine blomster, og viser noen av de her.

Søt phalaenopsis

Lilla cala har jeg aldri hatt før, og vet svært lite om stellet. Jeg leste på lappen at den skulle ha moderat med vann og kunne stå tørt gjennom vinteren. Hvis noen har erfaringer med denne planten, så si gjerne noe om stellet. Jeg likte fargen utrolig godt!

Her om dagen var jeg på Plantasjen og kjøpte likegodt noen gaver til meg selv ;-)
Rosa julesjerne, Euforbia  'Princettia' heter den visst...
Jeg forbinder ikke den med jul, så den kan jeg ha her nå :-)

En lilla phalaenopsis til i vinduet...

Det var hele - 5,3 grader her i går tidlig, så det lå i luften at vinteren ville komme på besøk. I dag så snør det ute, men det skal bli mildt i midten av uken igjen. Så det er nok bare et skremmeskudd som forteller oss hva vi har i vente senere...
Bilde tatt ut gjennom vinduet i gangen. Jeg skal ikke ut i dag, nei...

Jeg har fått sporet pakken med trepeonene på posten her i Norge, og de ble sendt kl.  02.00 fra Beijing i går. Jeg tror de er her i midten av uken når snøen har smeltet igjen (håper jeg)...

Jeg gleder meg veldig til de kommer! Hullene er ferdig gravd, så skulle det fortsatt ligge snø her, så skal jeg nok klare å få de ned i bakken likevel.

Ha en fin søndag med eller uten snø!

Se flere helgegleder hos Vivi

fredag 18. oktober 2013

For et halvt år siden...

Blommig Fredag igjen, og i dag er temaet for et halvt år siden...

Jeg måtte lete gjennom mine innlegg, og fant at jeg hadde skrevet et innlegg den 18. april. Når jeg åpnet det og så på bildene så fikk jeg se dette:




Sånn så altså hagen ut 18. april i år. Grøss og gru, det er altså ikke mer enn en halvt år siden det lå masse snø her...

Jeg hadde åpenbart satt ut stemor på trappa, så det må ha vært litt vår i lufta...

Camellia som blomstrer i drivhuset

Julerosene som jeg kjøpte på hagemessen blomstret også i drivhuset.

Jaja, ut fra bildene så ser en at det var en sen vår i år. På søndag melder yr.no om snø her, så da er det bare å konstatere at det var ca et halv år med vår, sommer og høst innen snøen igjen kom tilbake...

Gå inn på Hélenas blogg og se flere bidrag


Ha en fin helg!


Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...