torsdag 17. oktober 2013

For siste gang i år...

I går fikk jeg gravd 5 hull til trepeonene, og la over tykk duk slik at de er klare hvis det skulle komme snø. Da er det bare å få plantet de og fylle igjen hullene. Yr har moderert seg noe på snøen, og uansett melder de i slutten av perioden 10 grader. Så alt som måtte komme som snø vil smelte igjen! Gjett om jeg er glad for det...  I går tok jeg inn camelliaene i gangen, så nå står de der ved vinduet fulle av knopper. Jeg fikk et godt tips i går om at de ikke skulle ha for stor forskjell på temperaturen, så derfor tok jeg de inn nå. Jeg håper at det går bra og at jeg en gang på vinteren får se blomster på de.

Jeg klippet også ned alle dahliaene mine som sto i drivhuset. Jeg tok de ut av pottene og satte de i kasser. De står ennå ute, men skal snart ned i kjelleren. Det ble ikke en kasse, men 3, 5 kasser med dahlia. Huff, jeg syntes det var veldig mange planter å ta hånd om i går. Når skal jeg lære at alt må inn på høsten...

Jeg tok bilder av de flotteste i går før jeg klipte de ned. Jeg tok mange inn i går som avskårne, så jeg har fortsatt glede av de.











Årets mest eksklusive kompost? 

47 kommentarer:

  1. Hur förvarar du dina dahliaknölar? Bäddar du ner dem i torv? Jag såg på youtube några filmer, där de tog bort smårötter och delade rotklumpen så de fick varje knöl för sig. (Självklart var det noga med att få med "ögon" med varje knöl). Det verkar ju behändigt och platsbesparande, men jag vågar nog inte ge mig på det. Tänkte, att jag i alla fall skulle prova med EN dahlia, men jag tycker det är så svårt att se var ögonen är, så jag lät bli.

    Ha det gott!
    /Ruben

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har tatt mine ut av pottene og lagt de i plastkasser. De var litt fuktige, men jorda tørker vel opp etterhvert. Jeg har ikke gjort dette før, så det er første gang jeg prøver. Jeg har før tatt potter rett inn med jord og det hele, og latt de stå vinteren over knusk tørre. Jeg har tenkt å bare sette de kjølig, og håpe på det beste. Det er sikkert veldig plassbesparende det du beskriver, men det tør jeg ikke prøve på. Håper du lykkes med din ene dahlia.

      Ha det godt!

      Slett
  2. Du store så mange skjønnheter du har, det er litt jobb med å grave opp og ned men belønningen er jo så stor.
    Og tenk de blomstrer helt til hode blir klippet av på høsten.
    Ha en fin dag Marit.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, ja det er mange sorter jeg har her nå. Mine har ikke stått i bakken, bare i potter. Så jeg slapp å grave de opp. Men det var mye jobb bare å klippe de ned og samle de i kasser. Håper at noen overlever til neste vår.
      Ha en fin dag du også!

      Slett
  3. Good morning Marit

    You have very nice one there.....the colors are lovely, and the photo's to.

    I wish you a very nice day,

    Greetings, Joop

    SvarSlett
    Svar
    1. Good morning, Joop

      Thank you! Have a very nice day you too.

      Slett
  4. Oi,ja det var en flott kompost. Det blir mye å ordne på høsten her også,både planter som skal overvintre og annet dill dall som jeg har dratt ut i hagen i løpet av sommeren. I går snødde det her hos oss,men det var ikke noe å snakke om før det tok slutt heldigvis. :) For en høst vi har hatt....helt nydelig. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant! Den komposten er veldig flott, ja. Det blir mye som må inn på høsten, ja. Håper at snøen hos deg blir borte igjen. Denne høsten har vært kjempefin, sånn høst kunne jeg hatt vært år.

      Slett
  5. Åh, jeg nyder også mine dahlia i fulde drag nu lige før det slutter.
    Du har rigtig mange flotte, og du er heldig som kan opbevare dem. Jeg har ikke muligheden, så jeg køber nye hvert år, og så bliver udvalget ikke helt så stort.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det gjelder å nyte de nå før de ikke er mer! Det gjenstår å se om de overlever i kjelleren, for hvis ikke må jeg kjøpe nye til neste år jeg også... :-)

      Slett
  6. It must hurt your hart to cut of all this beautiful Dahlia's. You have a lot of beautiful ones.
    Have a wonderful day.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it hurted my heart very much yesterday to cut down these beautiful dahlia. It is stupid that they bloom so late in the autumn. Thank you!

      Have a wonderful day, Marijke!

      Slett
  7. Hei Marit

    Ja, det er da noget af en kompost - du kommer til at få luxus jord:)

    Godt at det ikke ser ud til frost hos dig nu - men du er godt forberedt under alle omstændigheder.
    Sidste år i Värmland plantede jeg pæoner i starten af november - alle kom fint i år - og en af dem blomstrede:)

    En dejlig dag til dig

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Karsten

      Ja, den jorden bør bli veldig bra! :-)

      Det ser ikke ut til at det blir så kaldt her, og heller ikke så mye snø. Det er meldt om 10 grader i slutten av neste uke, så jeg rekker nok å få trepeonene ned i bakken innen det blir skikkelig frost og snø. Ja, de i Kina sier at trepeonene tåler veldig mye. De vet det nok :-)

      Ha en deilig dag!

      Slett
  8. Åh, dom är makalöst vackra! Och vackrare kompost får man leta efter :) Jag ser att du tagit in dina camellior. Jag tror det var bra. Nu håller vi tummarna för att knopparna utvecklas så du får vacker blomning framåt februari.

    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er de, og en skal lete lenge etter en så vakker kompost, ja! Ja, etter dine gode råd i går, så gjorde jeg det :-) Jeg håper de vil klare å blomstre en gang, ja. Takk for gode råd!

      Klem Marit

      Slett
  9. Nesten synd å klippe de ned når de blomstrer så flott fremdeles. Du har mange fine, håper de klarer seg fint gjennom vinteren. Mine skal få stå ute til frosten har vært her. Jeg overvintrer de i drivhuset, der jeg holder det frostfritt. Da klipper jeg de ned og setter hele pottene inn.
    Spennende med camelliaene. Håper på blomstring, og da får vi vel se bilder.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er fryktelig å måtte klippe de ned nå, men når det skal bli snø her snart, så orker jeg ikke å holde på med det da. Jeg har ikke på varme i drivhuset mitt, for her blir det fort 25 minus om vinteren. Ja, hvis de blomstrer blir det bilder av de, garantert!

      Slett
  10. Mange flotte Dahlia som har blomstret hos deg, håper de klarer vinteren. Godt den første snøen ikke blir liggende ennå.

    Ha en fin torsdag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg håper de klarer seg i vinter. Jeg er ganske spent på det. Ja, det er alt for tidlig med snø nå.

      Ha en fin kveld!

      Slett
  11. There they go your beautiful dahlias, I have them still in the ground, but the coming days I have to dig them up too. I also save them in boxes in the basement, usually with success.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it is a shame that I have to cut them down. It is sad that they bloom so late in the autumn. It is good to hear that you have success with them in boxes.

      Slett
  12. Godt det ikke gik så galt som først antaget, de er ikke altid lige gode til at beregne vejret må vi sige. Smukke dahliaer godt du kunne tage mange ind i vaser. Spændende hvordan det går med dine camellier. Og hvordan det går med mine :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg håper at vi slipper snø, men uansett om det kommer noe så melder de om 10 grader etterpå. Da vil det uansett smelte. Ja, etter å ha lest din blogg i dag, så skjønner jeg at du var uheldig. Jeg finner nok fort ut om det går bra med mine.

      Slett
  13. Herlige dahliaer du viser. Det er slitsomt når de skal inn, så mine gikk til heden i år :) Har ike plass i drivhuset på våren heller, så da blir det ikke så mye av det slaget. Ha en fin kveld, Marit.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er mye jobb med disse dahliaene. Jeg har heller ikke god plass på våren, så det spørs hvordan dette går. Ha en fin kveld du også.

      Slett
  14. God ide, at gøre hullerne klar, så det er nemt at gå til, når træpæonerne dukker op.

    Det er lidt af et arbejde at have dahlia, men flotte er de. Jeg har ikke vinteropbevaringsplads til dem, så jeg nøjes med at kigge i haverne hos Jer andre.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er greit å ha det meste klart til de kommer. Det er mye jobb ja, så jeg tror ikke at jeg skal ha like mange til neste år. Jeg regner med at det blir litt svinn i vinter ;-)

      Slett
  15. i like the ones that look like starbursts. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, I like them too. They are beautiful.

      Slett
  16. De er virkelig noen skjønnheter.

    Ha en fin dag.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er de :)

      Ha en fin kveld.
      Klem

      Slett
  17. Dine dahliaer er fortryllende, Marit! Dejligt at høre, yr.no har modereret deres varsel, og at det ikke bliver så slemt. Her har vi haft regnvejr det meste af dagen, så det blev en våd fornøjelse i Zoo :-)
    Ha' en dejlig aften! Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Ja, de skifter været stadig, så jeg vet snart ikke hva jeg skal tro om det. Men forhåpentlig så blir det bedre enn fryktet. Ja, du kunne nok hatt bedre vær i dag, det er helt sikkert.
      Klem, og ha en deilig aften!

      Slett
  18. Huff, det var litt trist - alle de flotte georginene! Enda vi har hatt så lang fin høst, har vi egentlig alt for kort høst og sommer... Driver med og tar inn planter jeg også. Det er kaldt nå.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er litt trist når en må gjøre det. Da er det like før det blir vinter. Ja, det er nok best å få inn plantene nå, for det kommer nok snø.

      Slett
  19. No to piwonie będą zasadzone. Dalie miałaś cudne w tym roku i w przyszłym będą cieszyć Twoje oczy. Pozdrawiam.
    Vel, er peoner plantet. Georginer du var fantastisk i år og neste vil glede dine øyne. Hilsen.

    SvarSlett
    Svar
    1. No, the peonies are not plantet, I have just prepared the holes to plant them in. Thank you!

      Slett
  20. Det er vemodig å klippe ned plantene for vinterlagring....

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er det virkelig. Jeg liker det ikke...

      Slett
  21. Med så flotte georginer så er dei vel verdt å ta vare på. Eg har seldt unna ein god del knollar i år so det vart berre to kassar til vekksetjing i år. I år har eg samla frø av villgeorginene mine, og no har ei masse med frøhovud liggande til tørk.
    Får vone at du får pionane dine i jorda slik at dei finn seg litt til rette før frosten og telen set inn.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg synes absolutt at de er verdt å ta vare på, så jeg håper i det minste at noen av de klarer vinteren i kasser. Spennende med egne frø av georginer!
      Ja, jeg håper og tror at det går bra nå. Vi skal få snø, men så mildvær igjen mot neste helg. Det går nok bra håper jeg.

      Slett
  22. Dear Marit!
    You show beautiful dahlias.
    It is a pity that the frost destroyed my flowers.
    Your photos are beautiful. Especially on a day like today when it rains.
    I wish you good night.
    Good night.
    Lucia

    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Lucia

      Yes, it is a pity that the frost takes our flowers away. Thank you!
      Have a wonderful day, Lucia!

      Slett
  23. Dina dahlior är underbara! Synd att de hamnar på komposten, men så är det. Du får glädjas åt dem nästa sommar igen:)
    Ha en fin kväll Marit
    Kram Maria

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk! Ja, sånn er det bare. Vinteren kan vi ikke unngå dessverre. Jeg håper de klarer seg gjennom vinteren.
      Ha en fin dag, Maria.

      Klem Marit

      Slett
  24. Så deilig, tross alt, å kunne skjære inn så mange flotte dahlia og sette i vase langt mot slutten av oktober! Så deilig.

    SvarSlett

Et lite vårtegn...

I dag så jeg svarttrosten/ Turdus merula for første gang i  denne vårvinteren som vi har nå. Jeg forstår godt at den ikke har villet komme t...