tirsdag 30. juli 2024

En effektiv søndag....

 Mannen har virkelig vært effektiv i byggingen av det som skal bli en utebod. På lørdag og søndag gikk det virkelig hurtig med byggingen. Han har satt det opp selv og uten hjelp, og jeg er veldig imponert. Det er ikke ferdig, men det går fremover.


Sånn så det ut på søndag  klokken 10.45. Det skal beskjæres mer bak der bare så det er sagt :)


Klokken 11.30


Klokken 13.45


Klokken 16.15. Det var veldig effektiv jobbing!


Etter å ha begynt på taket i går har mannen bestemt seg for å kappe av noe på de lange bordene som stikker ut. Det er sikkert ment at en kan ha en sitteplass utenfor der, men det skal vi ikke ha. Vi har to sitteplasser her fra før, og det holder lenge. Her kan vi få 30 cm med tung snø i løpet av en natt, og da er det for spinkelt med et tynt tak som stikker langt ut uten å måtte sette støtte under der. 


Taket ble påbegynt i går.


Sånn ser det ut sett innefra pr. nå.


Jeg har nettopp kjøpt to nye stoler til å ha i drivhuset, og skulle det regne litt en dag går det an å sitte der og hygge seg innendørs uten å bli våt. 

søndag 28. juli 2024

Litt sensommer shopping...

 På denne tiden av året så er det flere ting jeg gleder meg til som vil blomstre i hagen fremover. 

Jeg har vært jo så glad for min helenium blomstrer nå. Jeg hadde jo så mange av de tidligere, men så flyttet jeg de og da døde de neste vinter. Nå har jeg kjøpt to nye helenium, og de skal jeg plante ut nå snart. De står i potter, men da føler jeg meg sikker på at de vil klare seg. De som døde var spadd opp og flyttet fikk jeg kanskje ikke med hele rota. Så da krysser jeg fingrene for at de nye vil overleve.

Helenium 'Peach Sundae'

Helenium 'Adios'

Buddleia davidii 'Harlequin'. Denne skal absolutt bo i teltet i drivhuset i vinter, for den tror jeg ikke overlever ute her. 

Monarda bradburiana. Er det noen som kjenner til denne og har prøvd den i hagen? Jeg har sett forskjellig herdighet oppgitt på denne, så jeg får bare plante den ut og håpe på det beste. Jeg er så glad i temynte/hestemynte/ Monarda, og det er insektene også. 


Et av mine mange staudebed i full blomst nå. Jeg har veldig mange Astilbe og hosta i det bedet.


Temynte/Monarda didyma 'Beauty of Cobham'


Høstfloks/ Phlox paniculata.


Clematis 'Jackmanii White' fremstår som mer lyseblå enn hvit, men det får være det samme. Det viktigste er at den blomstrer. Den klatrer bare høyere og høyere. Den vil opp i lyset!


Denne står ved siden av, men den foretrekker å holde seg nede rundt stammen.


I samme bed bare mer til venstre har se selvsådde solhattene/ Echinacea tatt helt av. Jeg har sett frøblandinger av denne, og da heter den 'Paradiso mixed'


De samme solhattene, men denne rosa hører også med til de. Den opprinnelige planten som jeg plantet der døde, men den satte åpenbart veldig mange frø.



Ligularia dentata 'Britt Marie Crawford'


Hvit solhatt / Echinacea


En ny solhatt uten navn


Astilber i blomst i bakgrunnen


Dette er Klematis 'Mandy' som har plutselig vokst en annen vei, og blandet seg med syrinhortensia. Hagen lever noen ganger sitt eget liv, og det er helt ok.


Klematis 'Princess Kate'


Denne fylte solhatten har jeg hatt i mange år. Echinacea 'Double Pink Delight'


En av de mange selvsådde Rudbeckia 'Sahara' som ofte skifter i form og farge.

I dag skal det ikke regne, så nå skal jeg ut og arbeide i hagen :)

fredag 26. juli 2024

Grunnarbeide, solhatt og noen sommerblomster...



 Jeg kan starte med å vise et bilde fra grunnarbeidet til den redskapsboden som mannen min holder på med. Han fikk jo ikke kommet i gang på lenge på grunn av et evigvarende regn. Nå har det vært litt bedre vær innimellom, og da går det an å få gjort noe ute. Først måtte det gamle drivhuset tømmes. Så måtte det rives og kjøres bort før vi kunne begynne på grunnarbeidet. Da det gamle drivhuset ble satt opp i august 2006 plantet jeg året etter flere små trær som skulle gi skygge inn der på ettermiddagen.  Nå var de ikke små mer, og hard beskjæring måtte til.  Noen planter måtte også spas opp og flyttes.  Mannen min har gravd plass til en grunnmur av blokker. Dette redskapshuset blir litt større en det gamle drivhusett, så det var noe som måtte bort av planter. Mannen spadde opp en stor buksbom / Buxus sempervirens som jeg  har lagd fra en stikling for lenge siden. Jeg aner ikke hvor jeg skal plante den nå, men jeg må jo  finne en plass til den et sted. 


Noen av årets sommerblomster.


Dahlia er så fine nå på sensommeren.


Hortensia/ Hydrangea og hibiscus. I går med hele to blomster på en gang :)


Høstfloksen / Phlox paniculata er i gang med blomstringen. 
'Blue Paradise' heter denne.


En ny solhatt som er kjøpt nå nettopp. Det er den vanlige Echinacea purpurea 'Magnus'. De kommer igjen her om ikke annet.


Denne har jeg hatt før, men den døde i vinter. Så jeg måtte ha en ny av den. 'Nougat' heter den.


Tar  med et bilde av Klematis 'Multi Pink' med humlebesøk. Etter å ha sjekket med ArtsOrakel appen så heter denne mørk jordhumle / Bombus terrestris. De er det mange av her.

God helg!

onsdag 24. juli 2024

Litt mer om den "døde" rosen...

 Jeg får ikke fullrost arkivet til bloggen, og der finner jeg alt jeg har skrevet om siden oppstarten i 2008. Det beste er jo at jeg kan søke etter navn øverst til venstre på bloggen. Nå var det den "døde" rosen jeg skulle søke etter, og det kom flere treff på 'Morten Korch'. Den ble kjøpt 14. juli 2014. 


Sånn så den ut når jeg kjøpte den. Det var kjærlighet ved første blikk, men den viste seg å være litt lunefull.

Jeg skrev i 2016 at den hadde overlevd vinteren. 

I 2018 skriver jeg at den hadde stått opp dra de "døde" etter å ha vært borte i 2017. Etter det har jeg ikke skrevet noe om den i det hele tatt før nå i 2024. Det er tydelig at den har hatt en lang søvn inntil i år. Det er noe som har skjedd med alle plantene i nærheten der etter at den store lerken som sto der ble felt. Jeg har en  klematis som jeg nå må beskjære der, for den har begynt å vokse alle veier og over og rundt planter som står der. Det er klart at treet på 3-4 meter tok både lys, vann og næring fra alt rundt seg. 

Uansett er jeg veldig glad for at denne rosen har stått opp fra de døde for annen gang :)

Jeg vurderer å flytte den til det store rosebedet, for der får den mer sol. Jeg får tenke på det.

Så litt bilder fra rundt om i hagen akkurat nå. Jeg har drevet med beskjæring av roser, klippet hengealmen og tulipantreet.


Liriodendron tulifera 'Aureomarginata' heter den.


Jeg har aldri fått blomster på det, og det skjer sikkert ikke siden jeg beskjæret treet hvert år. Jeg er veldig glad i trær, men jeg liker å ha de i en sånn høyde at jeg kan holde de på rundt to meter. Bladene på treet minner mye om en tulipan, og det gjør blomstene også. Treet er en slektning av magnolia sto det i artikkelen.


Langt  nede i hagen har jeg en gang i tiden plantet en syrin som opprinnelig sto et annet sted. Jeg synes den ble så ensom der, så den fikk selskap av rosa astilber, og klematis 'Multi Blue'


Denne blomsten er som et kunstverk alene.


Syrinen er nok over to meter høy, og klematisen klatrer uten problemer oppover stammene.



Her er et nytt bilde av solhattene som har selvsådd seg. Det ser ut som det er mange frø som har spirt der. Dette er på utsiden av "min lille skog", og for to år siden plantet jeg tre forskjellige klematis i sammen der.
Det er 'Multi Pink' som synes på bildet.


Klematis er en fantastisk klatreplante, og her er det  'Jackmanii' White' som vil høyt opp i de oppstammede sypressene som står der. Den har vokst enda høyere opp enn det jeg fikk med på bildet. 


Denne Rudbeckia hirta som kommer opprinnelig fra frøblandingen 'Sahara', og denne har selvsådd seg midt i grusgangen. Denne hadde samme farge i fjor. Rustbrunrød vil jeg kalle fargen :)


På andre siden av hagen og ved rose/ klematisbuen blomstrer altså disse i sammen. De er så vakre nå, og har veldig mange knopper.


På andre siden av buen synes klematis 'Multi Blue' veldig godt og som jeg altså har to stykker av i hagen. 


Klematis viticella  'Super Nova' vokser på samme sted men på "baksiden". Den er som nevnt før en nykommer i hangen. Denne sorten har mindre blomster en de vanlige storblomstrete, men de tåler mer kulde. Viticella er godt egnet for de som har det kaldere om vinteren enn det jeg har :)

mandag 22. juli 2024

En "død" rose dukker opp, og en blomst med en uvanlig farge...

 Her om dagen da jeg var ute i hagen sperret jeg øynene opp, for der sto en rose om blomstret som jeg ikke har sett på mange år! Jeg kjøpte den i 2014, og den levde i tre år eller noe sånt før den forsvant. Jeg kjøpte den hos Hesleberg i Asker og rosen var sunn og frisk, men var nok på grensen i herdighet her. Siden har jeg altså ikke sett noe til den før nå. Jeg tror i hvert fall at det er den, for det var der jeg plantet den. 


'Morten Korch'?


'William and Kate'


Denne fargen er helt korrekt gjengitt. Det er en Hawaiirose/ Hibiskus rosa-sinensis 'Cato'
Jeg har sett mange Hawaiiroser, men aldri  noen som har hatt en sånn farge. Den er grårosa. Den måtte bare bli med hjem! :)




Diverse dahlia.


En "Spider" daglilje.


Dahlia 'Dark Spirit'


En dahlia som er uvanlig lav :)

I fire dager har vi hatt et deilig sommervær, og på lørdag og i går var det 27 grader i skyggen.  I dag har det regnet mye til tider, men her slapp i billig likevel. Andre steder har det blitt flom, og hus og veier har blitt ødelagt.
Bakken er så mettet av vann nå, at det er vel ikke hold i  noe til slutt.

En akrobat i fri utfoldelse...

 Jeg har nesten ikke sett ekornet/ Sciurus vulgaris i hele sommer, men jeg hadde ikke før hengt opp fuglematen ute før den var tilbake.  Den...