torsdag 11. juli 2024

Mange forskjellige blomster i dag...

 Sommeren og tiden raser i vei, og det regner omtrent annenhver dag.  Jeg er så lei dette regnet, men det nytter ikke å klage. Værgudene hører ikke etter uansett virker det som  ;)

Heldigvis er det noen fine dager med sol innimellom, og jeg tror at i år må en nyte de dagene ekstra mye. Vi fikk bare 14 dager med sommer i mai, og det er ikke meldt om noe bedre vær før langt ute i neste uke. Vi får se hva det blir til.

Her kommer noen bilder som er tatt i det siste og det faktisk var sol!



Syrinhortensia / Hydrangea paniculata 'Early Sensation' som er full av knopper. 


Lilium martagon 'Beethoven' skal dette være. Jeg har dobbeltsjekket med  bestillingen og navnet skal være riktig, men jeg finner ikke noe info om den på nett. Uansett er blomsten veldig fin. Den ligner veldig på 'Alberta Morning', og den har jeg fra før. Den er nok feilmerket, men det er ikke så viktig. Bare den blomstrer er jeg fornøyd :)


Denne er et mysterium i min hage. For to år siden døde nesten alle mine helenium ut. Året før hadde jeg plantet ut mange forskjellige, og blant annet denne som antagelig er Helenium 'Moerheim Beauty'. Hvorfor alle de andre døde samtidig får jeg aldri svar på, men uansett har jeg stor glede av denne nå.  Jeg tok et bilde av den i fjor og da blomstret den 4. september. Mange planter er tidlig ute i år. Den kan jo blomstret lenge innen jeg tok det bildet i fjor så klart, men det husker jeg jo ikke nå :)



En av mine yndlings sommerblomster er denne som bare kalles for lobelia mix med tre forskjellige farger. Insektene elsker den, og det var flere humler ute når jeg tok bildene. Nå er det plutselig mange humler her, og det er gledelig å se.


Som det sees på bildet så er skogen tett på her. Det er naboen som eier det på andre siden av veien, men jeg får låne plass til mine grushauger :)


Nede i hagen blomstrer clematis 'Multi Blue'



Dette er to bilder av det store rosebeder. Det går nesten bort til det store buskaset som er midt på bildet, og litt til høyre har jeg noen flere store roser. 'Therese Bugnet' og 'Louise Bugnet'  vokser der + 'Nuits de Young' som er en rose som er fra 1845. Den er liten og mørk lilla, og dufter godt. Thujahekken bærer fortsatt preg av bespisning av rådyr i vinter.


'Nuits de Young'



Disse irisene vokser i et eget bed rett nedenfor det store rosebedet.


Dette er min sommerfuglbusk / Buddleia davidii 'Black Knight' som jeg hadde i teltet i vinter. Jeg skulle hatt beskåret den ned i vår, men det gjorde jeg dessverre ikke. Derfor blomstrer den nå til feil tid. Hadde den stått plantet i bakken ( hvis den hadde overlevd) så hadde den blomstret i slutten av august da årest nyklekkede  sommerfugler er i hagen. Jeg har ikke sett mange sommerfugler så langt i år. Uansett har blomsten en vakker farge. Jeg har en eneste sommerfuglbusk i hagen som står plantet, og den står i det store rosebedet med hengealmen ved siden av seg. Kanskje den gir litt ly om vinteren. I år har den fryst helt ned akkurat som rosene, men jeg håper jo at den også vil blomstre i august som den pleier.


Echinacea/ Solhatt er i rute om ikke annet. 


Variegert klokkebusk / Weigela 'Magical Rainbow'


Denne martagonliljen vokser i et annet bed enn de andre jeg har. Den har en spesiell farge, og jeg aner ikke hva den heter.


Dette er en variegert utgave av stjerneskjerm /Astrantia. Bladene er hvite og grønne. Den heter 'Star of Magic' og den sprer seg ikke med frø som de gammeldagse sortene gjør. De blir som et ugress hvis en ikke klipper de ned etter blomstring.


Lilla valmue igjen.


Irishekken i full blomst. 
Iris x pseudata.

26 kommentarer:

  1. Tus flores se ven preciosas, me gustan mucho. Besos.

    SvarSlett
  2. Ja, det har varit mycket regn den senaste tiden. Vi har klarat oss ganska bra men på andra platser har det varit åska och översvämningar. Men som du säger, det lönar sig inte att klaga för vädergudarna lyssnar inte :) Vi får ta vara på solstunderna istället.

    Mycket vackert hos dig. Så konstigt att dina solbrudar, Helenium försvunnit. Här sprider sig mina men just nu har jag bara den vanliga gula. Din fjärilsbuske är väldigt vacker även om den blommar redan nu. Förra året såg jag knappt en enda fjäril i trädgården men i år har jag faktiskt redan sett en hel del. Jag låter min mynta gå i blom för den brukar påfågelögat älska. Förra året kom dock ingen men jag hoppas att de ska komma i år. Din irisgång är väldigt vacker!

    Önskar dig en fin torsdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har kommet mye regn i det siste. Her kom det nesten 200 mm i juni, og det er helt unormalt. Men det nye klima er her, og det er lite å få gjort noe med det nå.
      Ja, det er nettopp det vi må :)

      Ja, det er merkelig, men jeg hadde flyttet de året før. Kanskje det var det som var årsaken. Jeg hadde så mange forskjellige, og det er så trist at de plutselig forsvant.
      Ja, det er så vakker selv om den blomstrer på feil tid.
      I fjor i august så jeg veldig mange forskjellige her. Jeg håper at det kommer flere i august. Tusen takk.
      Her skinner solen i dag og nå har jeg klippet gresset, og det var veldig langt. Når det regner hele tiden får en jo ikke klippet det.

      Ønsker deg en fin dag! Klem, Marit

      Slett
  3. Hvert år har sine udfordringer - ikke mindst hos dig Marit - men du har jo så meget forskelligt at noget altid vil lykkes, og der er vel nok meget dejligt i din have netop nu.
    Jeg synes din tujahæk er kommet flot igen, og giver en rolig grøn baggrund for rosenbedet og de fine buske. Her blomstrer sommerfuglebusken i kolonihaven også, men den blev beskåret af rådyr i vinter, så den har vi heller ikke selv skåret ned. Dejligt der var en enkelt Helenium der overlevede, og dejligt med alle dine martagonliljer og iris!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er sant, Ulla. Det er mange utfordringer her ja, men sånn er det jo bare. Jeg har mye forskjellig ja, og alt kan jo ikke lykkes :)
      Det er så deilig med alt som blomstrer nå ja, og det nyter jeg nå. I dag skinner til og med solen!
      Thujahekken har kommet seg noe, men det er lett å se hvor de spiste. Ja, jeg vet at du også har utfordinger med rådyr. Jeg hater de og snegler, men begge deler er kommet for å bli dessverre. Ja, det er fint at den ene heleniumen overlevde.
      Tusen takk.

      Hilsen Marit

      Slett
  4. Det store rosenbed ser forrygende ud, og det er imponerende at thujahækken har kommet sig så meget. Den danner en fin, rolig, mørkegrøn baggrund for den varierede beplantning.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er stort med veldig mange roser. Jeg hadde plass til det etter at hagen ble gravd opp, og det er jeg glad for. Thujahekken har kommet seg mest der, for det ble den "bare" spist fra en side. Ja, den lager et rolig bakteppe for alle mine uroligheter 😅

      Slett
  5. Jeg er så enig med deg, kommer det ikke snart sommervær nå så blir det en fryktelig tung høst og vinter.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er en fryktelig sommer så langt minus de to ukene i mai. Det er fare for at det kan bli det ja.

      Slett
  6. One day, Marit, not so long ago actually, a group of plants went to an outdoor concert, and they were very impressed with the string quartets in particular, but they also loved the grandeur of the symphonies (especially the divine slow movement from the ninth), the choruses from the opera, and they swooned and dipped their petals when the piano concerto was played. They were so happy. The day was warm, the winds light, their roots were bathed in moisture and all was well with the world. One said to the others, “We have to learn who composed such ethereal music,” and they discovered it was Ludwig von Beethoven. They were so enraptured that one of them took the name, and that is how your flower came to be called Beethoven. And so it shall be forever more. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. You are amazing at making up imaginative stories, David. You should publish a collection of short stories! Think of everything you can write about :) Yes, you're probably right that that's how that flower got its name! Hugs and kisses, Marit

      Slett
  7. Hej Marit!
    Jag gillar Lobelia mycket, de fyller upp fint i både krukor och amplar tillsammans med något annat, I år har jag dem i vitt och ljuslila. Blir så förtjust i dina vackra Iris, mina vill inte blomma. I år var det endast en blomma på en Iris, de andra producerade inga blommor. Så har det varit sedan jag delade dem. Kanske dags att gräva upp dem. Vacker lila färg på klematis och fjärilsbuske.
    Vi har haft ostadigt väder med lite mulet, lite sol, och någon regnskur.
    Ha det bra /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, det gjør jeg også, og de er fine hele sommeren bare de får nok vann. Det har de til de grader fått i år!
      Jeg vet hvem farge du mener, og den er veldig fin. De jeg har er en helt spesiell type iris som er importert fra USA. De blomstrer sist av alle de jeg har. Tusen takk. Ja, sånn er det her ogdå, men i dag har solen vært fremme for første gang på lenge.
      Ha det godt.

      Slett
  8. Solbrud/helenium blomstrer fint, det gør den også her, godt din har klaret sig. Vejret kan vi ikke gøre noget ved, vi må bare glæde os, når solen skinner.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er en fin staude. Ja, jeg er glad for det. Nei, det må vi dessverre ta som det kommer. Det gjlr den her i dag, og det er jeg glad for.
      Klem

      Slett
  9. Det er nogle meget flotte og dramatiske martagonliljer, du har. Smuk rosenbed. Smart ide med iris hækken. Man kan rigtig nyde blomsterne tæt på stien.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, irishekken var en idé jeg fikk mens jeg lagde de nye bedene der. Det er bare et problem der, og det er at de irisene vokser veldig mye, og til neste år må jeg nok dele de. Ja, en kommer tett på blomstene.

      Slett
  10. Hei Marit! Det er en veldig god følelse å gå rundt i hagen å finne planter som blomstrer. Å finne vakre blomster. Ha det godt! Klem Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anne! Ja, det er jo det. Vakre blomster får en ikke nok av.
      Ha det godt! Klem, Marit

      Slett
  11. Dejlige billeder, Marit! Her har vi også fået ufattelig meget regn - men vi må jo bare nyde, når solen er fremme. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte! Ja, dette elendige været er overalt virker det som. Ja, det må vi gjøre. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  12. Mooie fotos van de bloemen. Hier regent het ook steeds, we zien ook heel weinig vlinders. Fijn weekend !

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Much rain and wind and no sun is not nice at all.
      Have a nice weekend!

      Slett

Endelig kom det litt sommer...

 Etter en mildt sagt våt sommer har det endelig blitt sommevær nå i september. I går ble det 24 grader på ettermiddagen, og det var så deili...