lørdag 13. juli 2024

En ny humlemagnet i hagen, og en liten kveldsvandring...

 Det var helt tilfeldig at jeg oppdaget denne stauden. Sist når jeg var på gartneriet for å kjøpe en rose så jeg i uteområdet der en staude som ikke bare hadde besøk av en humle, men av mange. I vinter har omtrent alle mine lavendelplanter dødd på grunn av kulden, men denne stauden jeg så kan erstatte nettopp lavendel. Den er veldig atraktiv for både humler og bier, og den er blå :)

Den heter kattemynte / Nepeta fassenii 'Walkers Low'. Navnet er litt misvisende, for den er ikke lav i det hele tatt. Den kan faktisk bli hele 60 cm. Men den kan klippes tilbake i siste del av juli, og da vil den blomstre til langt ut på høsten. 

Jeg er så glad i lavendel, men klima her er i kaldeste laget for de.  Da er det godt at det finnes planter som kan være en erstatning.

Den er helt klart i slekt med den kattemynten jeg dyrker til kattene. Bladene ligner litt men de er mindre, og på den jeg dyrker til kattene er blomstene hvite. 

På torsdag, i går og i dag har det merkelig nok vært  sol og fint vær :)

Jeg har fått klippet gresset, og det var lenge siden sist. Gresset trives utmerket i regnvær, og det er nesten så en kan se at det vokser. Dessverre så har brunsneglene / Arion vulgaris begynt å dukke opp etter så mye regn. De trives utmerket i regnvær :(

Jeg gikk en runde her om kvelden, og tok noen fargerike bilder.


Dahlia 'Creme de Cognac'


Dette er en helt ny alunrot/ heuchera som jeg kjøpte som en pluggplante i vår. Den heter 'Peachberry Ice'.


Dahlia med helt svarte blader. 


Iris x pseudata med en ny og spennende farge på blomsten. De slutter ikke å blomstre med det første :)Jeg har sagt det før, men nevner det igjen. Disse irisene som blomstrer nå er en krysning mellom gul iris/yellow flag/ Iris pseudacorus og Iris ensata. Disse setter ikke frø som de andre, så de sprer seg ikke som de andre. 


Ridderspore/ Delphinium Highlander 'Cha cha'


Denne solhatten med denne fargen har jeg ikke direkte kjøpt, men den har frøsådd seg selv :)
For to år siden kjøpte jeg en solhatt/ Echinacea mix. Den hadde gule, oransje og rosa blomster, og den blomstret   hele sommeren. I fjor så jeg at det kom opp frøplanter der denne hadde stått. Denne er altså en av de. Det er mange flere knopper i bakgrunnen, og det blir spennende å se hvordan de andre blir i fargen. 


Rosa mundi med  spennende mønster. 


'Aspirin'


'Lavender Ice'


Dette er en rose som er helt uten torner. Tenk at det går an! :)
'Mortimer Sackler' heter den, og den er nok en David Austin rose. Den kjøpte jeg i 2014, og den har til og med vært flyttet en gang. Her har en frekk snegle spist av rosen :(


Hydrangea paniculata 'Wim's Red'.


Det blir  mange blomster på den i år. I fjor klippet jeg den helt ned. Disse plantene er sånn at jo mer en klipper de jo mer vokser de.


'Koko Loco'

Den har en helt unik farge!


'Claus Dalby'


Før hadde jeg bare rosa, hvite, røde og noen lilla roser. 
Det har det virkelig blitt en forandring på!
Denne er helt ny i år, og den er også en David Austin rose. Den heter 'Lady of Shalott'

Jeg har glemt å lukte på den, men det står at den skal dufte godt. 

Roseforedleren David Austin krysset frem veldig mange roser mens han levde. Her står det ( på engelsk) litt om hans liv og hvor mange roser han krysset frem. Den første han krysset frem var i 1961. Den heter 'Constance Spry', og jeg har selvsagt den også. Den har ca. en million torner, så den bør en bare se på og ikke røre. Jeg kjøpte denne for lenge siden, og plantet den da ved siden av den store lerken vi fikk saget ned i fjor. Nå har den ikke noe å klatre i mer, men jeg må finne på et ett eller annet til den. Den er en klatrerose, og kan nok bli flere meter lang. Den ble klippet helt ned i fjor, og i år er den kraftigere enn noen gang. 

I samme bed plantet jeg en rose midt oppe i en steinhaug med litt jord rundt, og den er nok en Austinrose som jeg har trodd at har vært død flere ganger. Det burde den ha vært ut fra plassering, men neida i år er den større enn noen gang. Jeg skal få tatt bilde av den en dag. Jeg tror at etter at den store lerken ble borte, så har alt der begynt å vokse helt vilt. Den tok nok mye vann og næring fra alt av planter der. 

30 kommentarer:

  1. De rosene dine ser ut som de er laget av porselen. Sånn som de på potteskjulerene som bestemor hadde i vinduskarmen.

    SvarSlett
  2. Nu begynder de mættede farvenuancer at sætte deres præg på haven. Det holder jeg meget af. Solhatte, som sår sig selv, er guld værd, så det miks, du nævner, har jeg omgående noteret mig. Hos os er det kun green twister, der sår sig selv.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, og det har jeg også begynt å gjøre. Det er helt sikkert, og den må tåle mye siden den overlevde sist vinter. Jeg har en hvit som også selvsår seg, men jeg husker ikke navnet nå.

      Slett
  3. Jeg er imponeret over dine mange flotte blomster, når I har fået så meget regn. Her er det helt galt med regn i dag. Vi har fået 25 mm siden i morges, og haven er nærmest helt dækket af de brune snegle. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kan du si, for plantene har fått mye regn men jeg synes de er fine tross alt regnet. Det regnvære får vi i morgen. Det er ventet tordenvær og 20 mm nok en gang. Huff, det er dessverre sånn det blir etter mye regn.
      Klem fra Marit

      Slett
  4. Hello Marit,
    I am sure you have plenty of happy bees in your garden. So many beautiful flowers and plants. The dahlia is a favorite and what a lovely variety of roses. Gorgeous photos and post. Have a happy weekend.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      I hope so. Thank you.
      Have a great day!

      Slett
  5. Hej Marit!
    Så många fina rosor. Koko Loco köpte dottern i år, den är så fin, färgen är helt fantastisk. Wims red är vacker, den blommar tidigt, mina hortensior blommar senare. Såg att mina har knoppar , är glad för det, för någon har varit och ätit på dem med.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Ja, det er en fin rose. Jeg tror den er ekstra tidlig i år på grunn av varmen vi hadde i mai. Da jeg kjøpte den i 2019 blomstret den i august. Den er nok et par uker tidligere i blomst i år. Det er jo bra at du ser knopper, for da blir det jo blomstring.
      Ha det godt.

      Slett
  6. Sikke mange smukke farver du har i haven. Jeg har også købt D. 'Creme de Cognac' men min er slet ikke så flot som din. R. 'Koko Loco' er fantastisk!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er en flott dahlia. Jeg plantet min i kraftig kompostjord, og kanskje det er derfor min er så kraftig. Tusen takk! Den har en flott farge.

      Slett
  7. I am very late joining the party, Marit. I was out all day yesterday leading a birding outing, and by the time we got home and had dinner it was after 8 o’clock and we just relaxed. I am sorry to hear that an army of brown snails has invaded the garden. I would imagine that they are capable of doing serious damage. Perhaps some thrushes will show up to feed on them, or maybe you will take them indoors, add a little garlic and butter and you will have escargots a la Norvège. A new culinary treat, brought to you by Marit! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. That's ok, David. I'm happy for your comment anyway! Yes, the brown killer slugs are terrible. They eat plants, and they leave a disgusting slime on everything. I think the bagder maybe eat them and maybe the magpie.
      That's not a good idea :(
      They contain e coli bacteria, and I would never even think about eating them. No way!
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  8. Dear Marit!
    Amazing blooms in your garden indeed! that Delphinium Highlander 'Cha cha' is lovely and the roses and dahlias! It's nice that Austin roses are successful in Your garden, I think I dare to get some for my garden too!
    Our weather has been very variable this summer - really hot and dry and sometimes lots of rain! Fortunately, there has been no thunder or hail.
    All the best to You!
    Hugs!

    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Saila!
      Thank you. Yes, it's a lovely flower, and the plants in the Highlander series are very hardy. I'm very fond of roses, but the last winter was very hard for them. You should try one of two of them! We had two weeks of summer in May, but after that period we have got a lot of rain. It came almost 200 mm in June! We have got thunder too, but no hail.
      All the best to you!
      Hugs!

      Slett
  9. Your garden Marit is fantastic.
    I really liked the dahlias and roses!
    Here, our dahlias have a problem because of the heat!
    Have a beautiful and creative week!

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Katerina. The dahlias are beautiful flowers. I can understand your problem with the heat. I feel sorry for you. The heat must be terrible.
      Have a very nice week!

      Slett
  10. Hei Marit! Lavendel tåler mindre kulde. Her går det heldigvis bra, stort sett. Hvis jeg har dem i potter, legger jeg dem ned eller planter dem i komposten for vinteren. Det er utrolig av hva som overlever der. Lenge leve oransje!
    Klem Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anne!
      Ja, de tåler mindre kulde, men jeg har hatt mange som har klart seg godt inntil i vinter. Men i år er det kun noen få som har overlevd. Jeg kan ikke ha de i krukker. Her må de være plantet i bakken hvis de skal ha noen sjanse til å overleve. Ja, det er en farge som lyser opp!
      Klem, Marit

      Slett
  11. Vi blev lovet megen regn (en 100-års hændelse) i lørdags men fik 1,5 mm, og alligevel vokser både græs og snegle voldsomt. Heldigvis er der planter som kan klare sneglene, og det er skønt at se alt det forskellige du har i haven nu! Både lavendel og kattemynte dufter krydret, og det kan skadedyrene åbenbart ikke lide. Tænker også de slimede udyr holder sig væk fra roser med mange torne... Dine Hortensier lover godt og så er det jo dejligt at solhattene sår sig selv!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var meldt om mye mer regn her også, men kommer visst nok likevel. På onsdag var de meldt om 35 mm, og det skal også regne i dag. Jeg gir snart opp!
      Ja, gress og snegler liker seg i dette været. Ja, det er mange planter som sneglene ikke rører. Astilbe, kattemynte, helenium og clematis rører de ikke. Det er sikkert flere andre også. Den ene rosen som jeg viser og som ikke har torner er spist på, mens de med mange torner er ikke rlrt. Tornene har nok en forsvarsmekanisme som gjør at de får stå i fred. Ja, det er så morsomt at solhattene har sådd seg selv!

      Hilsen Marit

      Slett
  12. Todo está precioso en tu jardín, me encantan tus rosas, dalias y demás. Una felicidad pasear por el. Besos.

    SvarSlett
  13. Hej vilken tur att du hittade en ny växt i stället för Lavendel kattmynta har även jag i min trädgård och den är riktigt fin dessutom så förökar den sig lätt åtminstone här hos mig.Du har så många fina blommor i din trädgård din Riddarsporre var riktigt fin och lite annorlunda även din Alunrot var så fin i sin varma färg för att inte tala om din avackra rosor.Ha det gott/Margareta

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Ja, jeg er glad for at jeg fant de som erstatning for lavendel. Det høres bra ut at den øker til flere planter. Tusen takk. Ha det godt.

      Slett
  14. Mycket regn här på Västkusten också, men jag har varit i Stockholm och där var det bra väder. Ibland får man ha lie tur. Tillbaka till Västkusten och idag regnar det här.
    Vackra dahlior och rosorna är underbara.
    Ha det godt!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det vil jeg tro, for disse lavttykkene kommer ofte sørfra og går opp langs kysten av Sverige før de kommer hit. Min bror er i Stockholm nå, og der var det bare fint vær ja. Tusen takk.
      Ha det godt!

      Slett

Fortsatt blomstring i hagen...

 Det går hurtig mot vinter når vi nå nærmer oss november. I følge yr så blir det kulde når vi passerer 1. november. Vi har vært heldig i år,...