lørdag 6. juli 2024

Mange roser i dag...

 Jeg synes at roser er så vakre, og de fleste dufter også veldig godt. Men her trives mange roser dårlig, og det kommer av at klima her er for kaldt i noen vintre.

 I vinter frøys de fleste helt ned. De kommer nå helt fra rota, og da vil de ikke bli særlig store i år. 

Men de er i vekst igjen nå, og vil sikkert blomstre utover sommeren. Jeg vet at jeg kunne hatt andre roser og som tåler mer, men jeg er svak for engelske roser og lilla roser.

 Alle de lilla rosene jeg har sett er H4, og de tåler åpenbart ikke så godt ekstrem kulde.


Når det gjelder navn så er jeg usikker på flere av de. Jeg tror dette er 'Tranquillity' som er en David Austin rose, men jeg har hatt flere hvite som har dødd.  Den kan være 'Claire Austin' også. Navnet kan være det samme, for denne er frisk og sunn om ikke annet. 


'Leonardo da Vinci' som jeg måtte kjøpe på nytt i fjor. Den forrige var stor og kraftig, men plutselig så døde den. Denne er ikke mer enn 30 cm nå.


'Munstead Wood' har jeg hatt i flere år. Her sammen med 'Aspirin'


'Ebb Tide' som også nesten døde i vinter. Den dufter helt nydelig, og fargen er også så fin. Jeg leste akkurat at den var herdig til - 20, og da er det nesten rart at den overlevde - 27 i vinter. Det forklarer at den nesten døde. 


'Aspirin' som er en sunn og frisk rose uten problemer. Det er godt at det finnes noen sånne roser også :)
Den er nå  ganske lav, men den var høyere i fjor sommer. Det er jo  nesten to måneder igjen av sommeren, så rosene kan jo vokse seg høyere.


Dette er også en Austinrose, og det kan være 'Elegantyne' eller 'The Alnwick Rose'. Den er litt ferskenfarget, og ikke så rosa i fargen som mange av de andre Austin rosene jeg har. Det er en mørk utgave av Rosa mundi ved siden av.


Dette er 'Minerva'. Den dufter også veldig godt. De lilla rosene gjør ofte det. Den er knapt 25 cm nå.


Denne trives veldig godt her, og er H5 i herdighet. Det forklarer veksten på den. De andre er nok H4, og det er også det som er herdighetsonen her. 

Men en sånn vinter som vi hadde i år håper jeg at vi ikke får igjen på lenge. - 27 grader C tilsvarer -16,6 i Fahrenheit som jeg tar med for amerikanske lesere :)

'Gertrude Jekyll' heter denne.


På grunn av alt regnet her vil nok ikke denne springe mer ut. Den går i "ball" som det kalles og utviklingen stopper der. Til slutt kan jeg klippe bort en hel ball av kronblader. Det er trist med masse regn når rosene er på sitt fineste, men sånn er det bare. 

'Geoff Hamilton' heter denne rosen.


'Lavender Dream'


'Gertrude Jekyll' igjen.



Denne mere hvite utgaven liker jeg veldig godt.


Polkagris rosen/ Apotekerrosen, eller Rosa mundi som den egentlig heter. Den kan variere veldig i farge fra nesten helt ensfarget rosa til nesten helt hvitstripet. Den klipper jeg hardt tilbake etter blomstring, for den er litt for "vill" av seg og kan bli både stor og høy.
Denne rosen er fra 1500 tallet, så det er en rose som tåler mye. Jeg behøver ikke være engstelig for at den skal forsvinne ;)
Den remonterer ikke, men blomstrer likevel lenge for den danner mange knopper.

Så litt om været. Det regner ikke så mye av gangen, men det regner nesten hver dag. Natt til i går og i natt var det kun 6 grader her, og det er (is)kaldt til å være i juli. I fjellet har det kommet litt snø. Hvor ble det av sommeren?

God helg!

36 kommentarer:

  1. Ja, det var en hård vinter för rosor. Jag har ju inte så många men min enda Austin-ros frös ner helt. Lika med min klätterros New Dawn. De börjar komma igen nu och har lite knoppar men någon överdådig blomning blir det inte i år.
    Du har så fantastiskt många fina rosor. Dom ser friska och fina ut i bladverket också. Inga angrepp. Har märkt att det inte är så mycket angrepp överhuvud taget i sommar. Inga löss, inget spinn och inga fjärilslarver som äter upp bladen ... än så länge kanske jag skulle säga.

    Önskar dig en fin helg!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt sikkert. Ja, etter en sånn vinter fryser rosene helt ned. Det er jo godt at de har overlevd hos deg også, Anita. Nei, det blir nok ingen overdådig blomstring i år, men kanskje til neste år. Tusen takk. I år er rosene fine i bladverket ja, og har ikke fått sykdommer. Kanskje den kalde vinteren var godt for noe likevel. Ja, enn så lenge.

      Ønsker deg også en fin helg!
      Klem, Marit

      Slett
  2. Du har de fineste roser, Marit! Men det er synd, at der er mange, du ikke kan have, fordi jeres vintre er for kolde.
    Her er vi ved at regne fuldstændig væk i disse dage.
    Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte! Ja, men sånn er det når jeg bor her jeg bor.
      Det regnværet kommer hit fra Danmark, og det er ventet både tordenvær og styrtregn i natt. Huff!
      Klem, Marit 🥰

      Slett
  3. Beautiful roses, Marit. I like peach colored rose. There is no need to worry that some roses die in winter. In my garden, 2 roses completely died and the rest barely survived and are blooming now. May your surviving roses bring you joy!

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Nadezda. How nice to hear that the most of your roses survived. I hope so!

      Slett
  4. The roses are lovely Marit! It would be nice if the rain came at the right time. We could use more rain here, we have to water our plants now. Lovely collection of photos, your header is cute too. Take care, have a great weekend.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Eileen That's true, but it's not the way it is. In a couple of hours we will get heavy rain and thunderstorms. I wish I could send you some of my rain!
      Take care you too, and have a nice weekend!

      Slett
  5. I hope the weather improves Marit!
    Your roses are gorgeous!
    Here the roses are spoiled by the extreme heat and lice!
    Have a nice weekend!

    SvarSlett
    Svar
    1. I hope it too, Katerina! Thank you. That's sad. I hope your weather improves too!
      Have a nice weekend!

      Slett
  6. Now here’s the thing, Marit, I think you should begin hybridizing, selecting only the most durable and handsome species, and create a David Gascoigne Rose. Think how grand that would be and think of the fame we would both acquire. It would be a big success and since I shower with metronomic regularity it would doubtless smell sweet, and pollinators from all around would flock to it. If you need a special photograph to publicize it please let me know and I will visit a studio where they know how to do it right. People might even want to put it in a frame to be displayed alongside roses in a crystal vase on their dining room table. I will pay special attention to trimming my beard very neatly. Extra hugs and kisses today. So many your husband might even be jealous - but he is not going to have a rose named after him, so that’s the way it is!

    SvarSlett
    Svar
    1. Haha, David! You make me laugh out loud here! It's a very good idea, but you gave me another good idea. I do not hybridizing flowers, but I will perhaps try to clone one of my favorite roses. If I succseed with it I will name it after you! 😊
      You are right, he will not get a rose a rose named after him!
      Many, many hugs and kisses for your very good ideas!

      Slett
  7. Det er en flot samling rosenbilleder, du viser. Selv om jeg har fulgt din blog i snart mange år Marit, blev jeg overrasket over, at du har så mange forskellige roser i haven.
    Det må hvert forår være lidt nervepirrende at følge, om roserne kommer igen, eller om frosten har taget en del af dem.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Disse rosene har en lang historie her, og jeg skal faktisk lage et eget blogginnlegg om de. Takk for inspirasjon til det, Elna! Det er nervepirrende ja,og spesielt når vinteren ble så kald som i vinter. Det har gått overraskende godt likevel.

      Hilsen Marit

      Slett
  8. God helg! Helt utrolig at du har slikt pågangsmot som dette år rosene dør. Rådyrene spiser opp ting og regnet bøtter ned. Jeg blir litt motløs jeg av slik motstand. Kommer sikkert av at jeg ikke er den mest tålmodige sjelen.

    SvarSlett
    Svar
    1. God helg! Det er faktisk bare tre som har dødd i vinter. Men de har fryst helt ned de som har overlevd. Så det blir nok lutt mindre blomster i år. Ja, en kan bli motløs av mindre. Jeg er nok litt mer tålmodig enn deg, men noen ganger blir jeg også motløs. Det er ikke enkelt å ha hage i Norge.

      Slett
  9. Selvom frosten har tvunget nogle af dine roser til at starte fra bunden, har du jo alligevel mange, som blomstrer. Måske har du ret i, at de lilla er forholdsvis vanskelige at få til at trives, selvom det ikke fremgår af beskrivelsen af dem. Jeg synes i hvert fald heller ikke, de er de mest langtidsholdbare roser.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de kommer i blomst de fleste av de selv om noen kun er 20-30 cm høye. Det virker som noen av de lilla er vanskelige ja. Det er sant, men duften av de er helt fantastisk. Akkurat nå ødelegger alt regnet for roseblomstringen. Det er så trist.

      Slett
  10. Hej Marit!
    Vilken fantastisk samling av vackra rosor. Den kalla vintern var inte snäll med rosorna. Mina har också tagit skada av vintern. Fick klippa ner en del, men de överlevde.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Nei, den var ikke snill mot rosene. Det er bra at dine har overlevd også.
      Ha det godt.

      Slett
  11. Have a nice weekend. I love roses!

    SvarSlett
    Svar
    1. Have a nice weekend. I love them too!

      Slett
  12. Tienes muchas rosas marit, se ven preciosas aunque no hayan crecido mucho. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Teresa. I hope they will grow more if the weather gets warmer. Hugs!

      Slett
  13. Hei Marit!
    Du har så mange flotte roser og du har orden på alle sammen med navn og herdighetsgrad.
    Kald sommer er det her også, har vært nede i 6 gr en natt. Det må bli varmere snart.
    Ha en fin uke!
    Hilsen fra Turid

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Turid!
      Tusen takk. Ja, herdighetsoner er viktig her hvir det blir så kaldt om vinteren. Ja, denne sommeren er veldig kald. Her var det 10 grader i natt, men det var 6 grader forrige natt. Ja, det må det bli.
      Ha en fin uke du også!

      Slett
  14. Flot du klarer at have så mange roser, det glæder mig, du er jo som mig bidt af en gal rose :) Jeg tror, at den rose du er i tvivl om er Alnwick Rose. Undskyld jeg er bagefter denne gang
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er jo flott at så mange roser overlever her selv om de ikke blir så høye.
      Ja, vi er visst begge blitt av det! :)
      Takk for det, og det tror jeg også.
      Det går veldig fint. Jeg er jo glad for at du husker på meg :)
      Klem

      Slett
  15. Så många fina Rosor du har i din trädgård jag är också lite förtjust i Rosor och har några stycken bland annat polka gris rosen har jag och som är en favorit.Så trist att sommaren har kommit av sig man vill ju gärna att den ska fortsätta och vara varm nu när den äntligen har kommit.Vi håller tummarna för Er skull att värmen kommer tillbaka.Ha det gott/Margareta

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, de fleste liker jo roser, og polkagris rosen er jo veldig fin. Det er veldig trist at det er så kjølig, og her regner det nesten hver dag. Ja, vi må håpe på det!
      Ha det godt.

      Slett
  16. Ja-ja, så må du nøjes med dem der vil... Jeg tror faktisk du er født et helt forkert sted på kloden Marit, eller også elsker du bare store udfordringer. Under alle omstændigheder er dine billeder dejlige!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, jeg tror det må være en kombinasjon av begge deler, Ulla! Tusen takk.

      Hilsen Marit

      Slett
  17. Ohh. So beautiful. I love roses.

    SvarSlett
  18. Rosene dine er vakre, kjære Marit.
    Jeg elsker roser og jeg har bare duftende roser og masse rosa i hagen min.
    Og i år blomstrer rosene spesielt vakkert fordi været var veldig gunstig.
    En varm hilsen går til deg fra Viola

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, kjære Viola. Du må ta bilder av alle de flotte rosene dine! Det høres deilig ut med alle de duftende rosene du har. Jeg har også mange som dufter. En varm hilsen til deg også fra Marit.

      Slett

En akrobat i fri utfoldelse...

 Jeg har nesten ikke sett ekornet/ Sciurus vulgaris i hele sommer, men jeg hadde ikke før hengt opp fuglematen ute før den var tilbake.  Den...