mandag 30. oktober 2023

Sceneskifte...

 Usj... Høstens første snø er et faktum, og i løpet av natten har det nok kommet 5-7 cm med snø eller noe sånt. Det var meldt at det skulle komme, og det skal komme 10 cm til i løpet av dagen. I slutten av uken skal det gå over til regn, så dette blir nok ikke liggende. Mange av trærne har stadig alle bladene sittende på, og dette gjør at de har fått en tung bør nå.


Bikdet er tatt ut gjennom vinduet fra annen etasje i dag 07.15. Lokket på søplekassene forteller alltid hvor mye snø som har kommet.
Temperaturen er - 1 grad nå. 


Jeg fylte opp alt av mat til fugler og ekorn i går, men det er bare meisebollene som er lett tilgjengelig akkurat nå.



Stakkars svarttrosten / Turdus merula. I går var det bart og all mat var lett tilgjengelig, men sånn er det ikke i dag. Jeg skal fjerne snøen der senere i dag, men så lenge det skal fortsette å snø tett er det bare å vente. 

Høstens første snøfall er en realitet både for dyr og mennesker. Jeg er glad for at jeg har fått skiftet til vinterdekk på bilen. På dette føret har en ikke noe å gjøre på veien hvis en ikke har det.

lørdag 28. oktober 2023

Siste innspurt i hagen, og vil det det holde de borte...?

 På torsdag gjorde vi ferdig en stor oppgave her som måtte gjøres før snøen kommer. Det var nemlig å sette opp et elektrisk gjerde her mot rådyrene. Min mann har i det siste slått ned mange trykkimprignerte stolper og skrudd inn fester til trådene som skulle festes på de og som skal være strømførende. Så får vi se om det fungerer når snøen legger seg for det er da rådyrene pleier å komme. De har fortsatt mye å spise på rundt her, for bladene henger på veldig mange av trærne stadig vekk. Stormen Babet tok med seg  lite av bladene på trærne, men de faller nok av når det blir kaldt nok og når snøen kommer.


Sånn ser stolpene og festene ut og som de strømførende båndene skulle tres igjennom. Det var det vi gjorde på torsdag.  Det var litt jobb å få tredd de i tre høyder, og de måtte etterstrammes helt til alt var stramt nok til at de ikke slakket seg. Det ble ca. 900 meter med bånd, og det vil da si sånn ca. 300 meter med strømgjerder rundt her. 

Tomten her er bortimot umulig å gjerde inn, for den ender nede i en liten bekk, og skal vi felle flere trær der nede nytter det ikke å ha et høyt gjerde der. Så da ble det et elektrisk gjerde i stedenfor. På det lokale gartneriet her så jeg at de hadde gjort dette tidligere i høst. Der er de også  plaget av rådyr og spesielt tidlig på våren når de nettopp har begynt å ha planter ute .  Min mann nevnte dette allerede i vår her etter alle ødeleggelsene de forårsaket i hagen. Jeg var litt skeptisk til disse stopene, men de må jeg bare leve med. De er ikke forskjønnende, men alternativet så vi  sist vinter. Båndene går gjennom halve hagen, men de hvite strømførende båndene tar vi bort om våren når rådyrene trekker lengre inn i skogen. Vi ser dem ikke her i sommerhalvåret, så det er bare om vinteren de må holdes borte. Naboen her har også jaktlisens, men rådyr skal ikke skytes i innmark. Rundt her er det bare innmark. Her er en forklaring på hva som er innmark og utmark. Kort fortalt er innmark gårdsplass, hustomt og dyrket mark. På de store jordene rundt her dyrkes det korn hver sommer, og da går det ikke an å skyte rådyrene i nærheten her. 
Min mann spøker med at han vil starte med gaupeoppdrett, for da hadde det ikke vært noen rådyr igjen her  ;-)


Sånn ser båndet ut som vi har tredd gjennom festene som sitter på stolpene.


Her var vi halvferdige med jobben. Til høyre på bildet ved det treet er den ene veien hvor rådyrene alltid har kommet inn i hagen. De har flere innganger også, men dette er en av de mest brukte. De kommer oppe fra skogen på andre siden av hovedveien, og så krysser de den og løper over jordet til naboen. På den måten kommer de seg hit og smetter inn ved treet. Det synes fortsatt på de thujaplantene som står lengst vekk at de ble beitet på i vinter.


Det er nå tre høyder med elektrisk gjerde her, og jeg håper at de får prøvd seg på gjerdet med en gang og får seg et støt så de lærer at de skal holde seg borte. Gjerdet er ellers ufarlig for rådyr og fugler. Fuglene har fått seg en ny favorittplass, og det er nemlig å sitte på de hvite båndene. De veier alt for lite til at det slår ut på de. 


De kan i teorien komme seg inn hit hvor den lave kulethujahekken er og spise av den, men kommer det 30 cm med snø er den dekket av det og da er den utilgjengelig for de likevel.


 Mannen min har også slått ned stolper på tomta til naboen ( med tillatelse så klart), og da er det dobbelt sett med tråder der for å forhindre at de også kan spise fra naboen sin side. Han plantet thujahekk i fjor sommer, og den fikk også gjennomgå i vinter. Thuja og barlind/ Taxus må være favorittmaten deres. 


Dette er hekken som vi har plantet sammen med naboen i 2014. Det er lett å se hvor mye lys og vann lerketreet tok fra hekken, for på midten er de mye lavere enn de andre plantene. På midten av bildet ses også "bespisingen" foretatt av rådyrene sist vinter. Det grønne baret vokser jo ut igjen, men det tar ca. to år.


Dette er "porten" som må åpnes/ lukkes når jeg skal inn i drivhuset eller ned i hagen om vinteren. 


Rådyrene kommer  ikke lengre enn hit, men ikke innenfor der som vi nå har satt opp gjerde. Vi måtte stenge igjen her, for ellers hadde de kommet seg videre ned i hagen.Det gjenstår å se om det fungerer, for disse gjerdene er opprinnelig ment for sau. Sauegjerder er vanligvis mye lavere, men som sagt så håper jeg de får seg en smell og holder seg vekk. Jeg har også et "friareale som ikke er stengt, og det er der som jeg mater fuglene. Der må jeg jo komme til :-)

Det er først når det kommer snø at vi kan se sporene etter de. De pleier alltid å være her om natten når de kan gå rundt å spise i fred. Det håper jeg at det er slutt på nå, men det finner vi nok ut av når det eventuelt blir skikkelig kaldt og mye snø. Fremdeles har de mye å spise på i skogen. Dette er et dyrt eksperiment, men holder det rådyrene borte så er det verdt det. 

God helg / weekend!

torsdag 26. oktober 2023

Et værskille...

 Ja, det begynner å nærme seg vinter her i følge værmeldingen. Yr kan selvsagt ta feil, men snøen som kom i går ligger fortsatt oppe i åsen. Temperaturen ute har vært rundt 3 grader natt til i dag.


Jeg måtte bare ut en tur og ta noen bilder av de flotte høstfargene i går etter at snøværet hadde gitt seg. Åsen er ca. 200 meter høy, så snøgrensen er ikke langt unna nå. Det var så flott å se på snøen som har laget en magisk grense der oppe :-)

Det er ullrogn/ Sorbus ulleungensis 'Dodong' som har den flotte rødfargen til  venstre i bildet, og asklønn/ Acer negundo 'Flamingo' som står ved siden av den igjen. Som dere ser så sitter bladene fortsatt på de fleste trærne her fortsatt.


Bjørk/ Betula lyser så flott i gult oppe i åsen.

 

Det er nok de siste bildene med farget løv både på stauder og trær. Kommer det snø til helgen faller nok bladene hurtig av. Vi har ennå ikke hatt mer enn - 2 grader nå i høst, men det skal endre seg fremover. På tirsdag er det meldt om hele - 6 grader her, men det håper jeg jo at ikke stemmer. 


Dette treet som er en japansk lønn / Acer palmatum 'Atropurpureum' nyter jeg synet av utenfor kjøkkenvinduet enn så lenge.


Hosta har bidratt til mange flotte grønne planter gjennom hele sommeren, men nå er det slutt. Men forfallet og de gule bladene er vakkert det også på sin måte. 


 På søndag er det altså meldt om 5 mm, og det vil si ca. 5 cm med snø, og 7 cm på mandag. Da får jeg på følelsen at vinteren har kommet selv om det selvsagt kan bli mildt igjen og at snøen kan smelte igjen. Det blir alltid så mye arbeide med snøen, og det verste av alt er at det blir glatt. Det hater jeg...

Denne krukken med høstlyng og batterilys som slår seg på hver kveld er noe jeg har ute hvert år. Lyngen beholder fargen til langt ut på vinteren.
Litt pynt må jeg ha ute selv om det blir vinter. Det gjenstår å se hvordan det blir fremover angående været, men det går uansett mot vinter her.

 Jeg sådde mine første alpefiol/ cyclamenfrø for sesongen 2024 her om dagen. Jeg har også kjøpt flere amaryllis / Hippeastrum enn noen gang før, så jeg håper på flott blomstring utover vinteren. Det gjelder å hygge seg inne når det blir vinter. November er regnet som en høstmåned i følge kalenderen, men som regel kommer vinteren da på mine kanter av landet. Til eldre jeg blir til mindre liker jeg vinteren. Den forhindrer meg å jobbe ute i hagen, og da må jeg holde på med planter inne i stedenfor. Sånn er det hver vinter :-)

mandag 23. oktober 2023

Et nytt telt...

 Snøen som kom på lørdag gikk veldig fort, og det regnet litt i hele går. I dag er det meldt om 8 grader og sol, og dagen skal utnyttes til det fulle. Inn med alt som ennå  ikke har kommet inn av hagemøbler og diverse ting. Det er utrolig hva jeg har ute om sommeren av krukker, skåler, jordsekker, vanningsutstyr og så videre, men alt sammen må inn innen snøen kommer. Jeg har vært litt opptatt i det siste, for jeg hadde fødselsdag i forrige uke, og den har blitt feiret sammen med familien. Ikke noe rundt tall, men det er hyggelig å treffes uansett. Av min mann fikk jeg en nydelig bukett, og et gavekort som kan brukes på det lokale gartneriet. 

Ellers har jeg fått flere orkidéer og en stor grønn plante. Jeg er så fornøyd! 

Vi har satt opp et nytt telt i drivhuset. Siden jeg har kompostert alle mine hortensia ( et pent ord for å kaste de ), så er det ikke så mye som skal overvintres i år. Det andre teltet var så stort, og det var veldig mye jobb å sette det opp og ta det ned. Så i år har jeg kjøpt et mye mindre telt, og det var satt opp på 15 minutter. Det ble så mye jobb i vinter med å vanne alle de hortensia i teltet, og så fikk de lus alle sammen til slutt.

Jeg har fortsatt mulighet til å sette en ovn inn der hvis det blir veldig kaldt. Selve teltet har en bunn av plast, og veggene er av doble lag med bobleplast. 


I dag skal jeg sette bonsaiene og sommerfuglbusken inn der, og så skal de få bo der frem til våren. Jeg har også en stor fikenplante som skal være der i vinter. Problemet  med den er at den har blitt så stor. Jeg leste akkurat at jeg kunne beskjære / klippe av toppen på den, men ikke av sidegreinene. Der sitter neste års fruktanlegg, så det går jo ikke. Det er sidegreinene som har blitt så lange, så de skulle nok ha vært klippet litt ja. Hele planten er full av fikenkart, men jeg tror ikke at de vil modne i vinter nei. Det er nok ikke det rette klima her til å dyrke fiken.


Den evig sultne fikk tak i litt meisebolle likevel...
Pelsen dens har skiftet til mere gråfarge nå som det blir vinter. 


I går hadde jeg besøk av tre svarttroster/ Turdus merula her. De pleier å fly nærmere kysten når det blir veldig kaldt, men i milde vintre blir de værende her. Jeg håper på en mild vinter, for i desember/ januar ble det for første gang på mange år - 22 grader her i et par dager. Det er veldig kaldt synes jeg. Så jeg håper at det ikke gjentar seg denne vinteren.

lørdag 21. oktober 2023

Ut gjennom vinduet...

 ...tar jeg mange bilder av både ekorn og fugler.  Fuglene er helt desperate i dag etter mat, for nå har det akkurat begynt å snø her. Det er også mye vind i dag på grunn av uværet Babet. Her som jeg bor ligger jeg i le av fjellene, men det blåser mye likevel. Snøen har vært meldt i mange dager at den skulle komme i dag, så den kom ikke som noen overraskelse. Likevel er det alltid noe eget med den første snøen som kommer. Det er nok bare i dag det kommer noe, for det skal gå over til regn i morgen.

Jeg måtte kjøpe en ny fuglemater her om dagen, for ekornet hadde ødelagt den ene jeg hadde fra før. Den var av tre, og den har hengt ute i mange år. Det går an å reparere den, men det blir ikke akkurat nå.

Da jeg hang opp den nye materen gikk det to døgn før de ville spise fra den. Alt nytt må undersøkes før det er trygt å bruke. Jeg forstår at fuglene er skeptiske, for den kunne jo være en felle ;-)


Blåmeis/ Cyanistes caeruleus  hygger seg med meiseboller.


Den som ses delvis her er bjørkefink/ Fringilla montifringilla. Den har jeg ikke sett siden tidlig i vår, men det er hyggelig at den kommer nå som jeg forer fuglene her regelmessig.


Høstfarger og en stålblå himmel.


Dette er den nye fuglemateren, og kjøttmeisen/ Parus major har funnet ut at den er trygg å spise fra.


Snø er ikke så lett å "fange" i kraftig vind.


Fortsatt er det veldig mye blader igjen på trærne.


Felix hygger seg inne nå...


...med utsikt til alle fulematerene.


Det gjør Ares også, og de bytter plass på hvem som skal sitte i dette vinduet. De har to vinduer med utsiktsplass, og de er flittig i  bruk. 


Magnoliatreet er fortsatt like grønt.


Skjæra / Pica pica er også sulten


Solsikkefrø og meiseboller er den også glad i.


Pilfink/Passer montanus og kjøttmeisene er det veldig mange av her. 


Astersen blomstrer fortsatt så fint, men nå er det nok snart slutt på det. 


Mens jeg var skrevet dette innlegget så har snøen begynt å legge seg på bakken...


...og på rhododendron i hagen. Snø er så pent å se på, men det er altfor tidlig å få snø alt nå. Den blir nok borte igjen, men jeg vet jo hva som kommer snart igjen.


Jeg har fylt opp ekornkassen med hasselnøtter, og ekornet er her og spiser hver dag. 

God helg / weekend!

onsdag 18. oktober 2023

Bilder fra oktober...

 Her kommer en liten oppsummering av bilder som er tatt i oktober, men som ikke har blitt vist på bloggen tidligere. 


3. Oktober 


Kongsberg jernbanestasjon


4. oktober. Bonsai med høstfarger


16. oktober 


Hosta etter frosten


Denne har ennå ikke fått så mye rødfarge enda. Den er jo mørkerød hele sommeren, men den pleier å bli rødere før bladene faller av.


Bilde fra i går 17.oktober.  Alt er fortsatt veldig grønt i hagen her.




Disse tre bildene tok jeg i går på vei hjem og er tatt ikke så langt herfra. 
På de synes høstfargene bedre. 

Tilbakeblikk 2024 del 3...

 Da er jeg kommet til månedene juni og juli. I fjor kom det ikke mindre enn 354 mm med regn på de to månedene. Det er jo nesten utrolig hvis...