mandag 16. oktober 2023

Innhøsting av frø...

I helgen som har vært har jeg høstet inn mange blodbegerfrø. Jeg har fått tømt de store pottene de sto i, og har klippet ned plantene. Til uken som kommer er det meldt om kuldegrader igjen, og det er også meldt om sludd neste mandag. Jeg vet at det er langt frem dit, men vinteren kommer jo snart uansett. Så jeg orker ikke å holde på ute i hagen når det blir kaldt. Jeg har fortsatt noe å gjøre ute innen vinteren kommer, men jeg har likevel ikke så mye igjen. Hagesesongen 2023 er øyeblikkelig over, og det er helt greit.

Så tilbake til innhøstingen av frø. I fjor tok jeg også inn mange frøkapsler av blodbeger/ Rhodochiton, og la de da til tørk i en eggekartong. Jeg visste ikke tidligere  at jeg kunne modne frø inne på den måten, men jeg leste om det et sted at det gikk helt fint. Jeg var heller ikke sikker på hvor spiredyktige frøene var, så jeg sådde alt av frø i tilfelle det var dårlig spireprosent. Det skulle jeg ikke ha gjort, for det ble alt for mye som spirte.

Når jeg skal så blodbeger neste gang skal jeg ikke så like mange frø, nei ;-)


Dette er noen av de innsamlede frøkapselene. 


Halvveis i sorteringen, og Ares  ville være med og holde meg med
 selskap når jeg startet med dette i går. Han har også selskap av en annen katt på bordet, men den sier ikke så mye ;-)



Sånn ser kapslene ut etter rensing. 


Her er det ferdige resultatet når alt er renset. Mye frø i år ja...
Nå skal de ettermodne i romtemperatur, og når de er klare er det tid for å så de igjen... 


Sånn så de ut i slutten av august, og det er jo ikke så merkelig
at det ble mye frø ut av de :-)

28 kommentarer:

  1. Meget arbejde, men også meget glæde er der ved selv at fremelske blodbæger. Nu begynder vores klimaforskelle så småt at kunne mærkes, for her vil der gå et stykke tid, før haveåret 2023 er forbi.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er mye arbeide men også mye glede i arbeidet med dette. Vil du ha noen blodbegerfrø senere i binter når de er modne? Ja, det er sånn hver høst og vår. Da synes forskjellene veldig godt. Her var det - 1,5 grad i natt.
      Akkurat nå er jeg glad for at uteåret og hagesesongen er over. Min sesong blir så lang på grunn av blodbegersåingen, og jeg starter allerede nå med å så noen cyclamenfrø jeg har kjøpt fra Jelitto. Så det er ikke så lang pause jeg har fra det som har med hage å gjøre 😉
      Men det er jo dette jeg liker!

      Slett
  2. Your Ares is a cute kitty. What a great idea, collecting the goblet seeds. It is a beautiful plant with pretty flowers. Take care, have a wonderful week!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. I need them, and they are very expencive to buy.

      Can I ask you for a favour? I have written a comment on Lavender Dreams blog. It goes right to the spam box at once. Can you please tell her to check the spamfilter?

      Take care you too, and have a great week!

      Slett
  3. I don’t think I have ever seen a pink egg carton, Marit, and here they have been repurposed as a repository for seeds. I remember when we were banding Barn Swallows we used egg cartons to carry the young from the nest to the banding table. When dealing with birds an egg cartons seems especially appropriate, doesn’t it? Don’t relax in your preparations for winter. It’s just around the corner now. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Here they are white, pink, yellow and green, David. It depends on who delivers them. I think egg cartons can be used to many things. Yes, I think so. The birds are safe in them. I have been outside in the garden today and have worked there for many hours. I have a little more to prepare , but I see the end of it now. The winter is comming soon, and then I'll be finished with all the work.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  4. Så vackra fröerna är. Visst är det bra med äggkartonger, dom går att använda till mycket :) Ares är så fin där han ligger och betraktar vad du gör. Och den vita katten är också väldigt fin men ganska stillsam som sagt :)
    Ja nu är går trädgårdssäsongen 2023 mot sitt slut. Vi hade minusgrader imorse här och nu blåser det iskalla nordanvindar.

    Önskar dig en fin måndag kväll!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er veldig fine. Eggkartonger kan brukes til så mye ja. Tusen takk. Ja, den hvite katten sier ikke så mye, nei ;-)
      Det hadde vi også, så nå er det vinteren som kommer om ikke alt for lenge tror jeg. Her er det vindstille akkurat nå, men ellers har det blåst veldig mye i det siste.

      Ønsker deg også en fin mandag kveld!
      Klem, Marit

      Slett
  5. Dejligt at du skriver om at samle frø nu, Marit - det skal jeg også se at få gjort. Der er noget særligt ved at så sine egne frø om foråret. Og så er det dejligt at se Ares - at han holder dig med selskab. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er jo tiden for å gjøre det nå, Gitte. Det er så hyggelig å så egne frø, og fint at du også samler inn frø. Tusen takk. Ja, han liker å holde meg med selskap, og det er jo veldig hyggelig. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  6. Bel lavoro! Farlo è sempre come pensare con positività al futuro ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you! Yes, we have to think positively, and look forward to the next gardening season :)

      Slett
  7. Så vackra blommor dem vill man ju gärna ha till en annan sommar och även fröna var som en ögonfröjd.Äggkartongerna passade även till föremålet och den fina svarta kissen var även han som ett smycke.Det är en kul hobby att ta vara på fröer.Ha det gott/Margareta

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, skal det bli flere planter til neste år må jeg samle frø nå. Frøkapslene er så fine de også ja. Eggkartongene passer godt til å tørke frø i ja, og det virker som de tiltrekker seg fuktigheten i de. Tusen takk. Ja, det er en fin hobby.
      Ha det godt.

      Slett
  8. Svar
    1. Yes, it have been very many seeds this year.

      Slett
  9. Dejligt med alle de frø, dem har du jo altid succes med.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det pleier å gå fint med de frøene.
      Klem

      Slett
  10. Mooi de zaden in de eierdozen. En de kat ligt erbij.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it very nice to use them for seeds.

      Slett
  11. Jeg synes nu stadig der er mange frø Marit, men jeg er ikke bedre selv. Du skulle se hvor mange frø jeg har af valmuer og trælupin... Jeg kunne starte en planteskole hvis jeg ville:-) Det er fine frøkapsler dine blodbæger giver, og måske kunne du bruge dem til dekoration også.

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er veldig mange frø Ulla, men jeg tar vare på de. De er dyre i innkjøp hvis en kjøper de fra firma som selger blomsterfrø. Nå slipper jeg det om ikke annet ;-)
      Ja, det gjør du nok. Du får starte en liten planteskole! Jeg synes det er hyggelig å samle frø.
      De kunne nok brukes i en dekorsjon ja. God idé!

      Hilsen Marit

      Slett
  12. Dear Marit :=)

    You have found a great way to store your seeds .Your egg boxes are pretty in pink
    here they are always cardboard colour. I wish you great success with your seeds. They are from a beautiful climbing plant, and decorate your garden so well.
    All the best,
    Hiugs


    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Sonjia :-)

      Yes, they are very nice for storing seeds. I like the pink color :-)
      Thank you.
      All the best to you too!
      Hugs

      Slett
  13. Hej Marit!
    Det är så bra att kunna få frön från egna växter. Har också plockat en del.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, det er så fint å kunne gjøre det, og frøene har jeg snart bruk for igjen :-) Så bra at du også har plukket inn frø.
      Ha det godt.

      Slett
  14. Un buen trabajo Marit, yo también he recogido alguna. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Teresa. It's nice to collect seeds. Hugs.

      Slett

Mange blomster, og en flyvende gjenstand observert...

Jeg starter i dag med å vise en orkidé/ Cypripedium som jeg kjøpte flere av her på det lokale gartneriet. De har ofte veldig mye spennende, ...