fredag 6. oktober 2023

Oktoberblomstring...

 Det fine været vi har hatt i det siste har fortsatt inntil i dag, og i flere dager nå har vi fått gjort mye i det nydelige solskinnet. I juni kjøpte jeg en ekstra utgangsdør til drivhuset slik at jeg kan lufte i begge ender.  Det fant vi ut at ble helt nødvendig i den tropevarmen som var da. Min mann fikk hjelp av en nabo, og så fikk de satt døren inn etter litt prøving og feiling. Nå er den på plass og jeg gleder meg allerede til neste sesong. Da blir det mye lettere å få luftet der. Jeg har både automatiske lufteluker og vifte der, men når det ble 30 grader i skyggen ute var det ikke nok.

I går fikk jeg tømt ut all jord av store plantekasser og vasket de. Det er så godt å få gjort dette nå før det blir vinter. Da er det klart til neste sesong. Tidligere i høst har jeg fått utnyttet noe av jorden som jeg dyrket tomater i. De hadde ikke like mye røtter som chiliene. Så den har jeg resirkulert og brukt på nytt i flere bed hvor jeg har lagt løk nå.

De tre trærne som ble felt her fikk vi gitt bort til den hjelpsomme naboen i går. Vi fikk også satt opp et armeringsnett i bakkant av "Min lille skog", så nå får ikke grevlingen kommet inn den veien om ikke annet. Jeg så etter i går, og ingen hvitløk har blitt gravd opp så langt. Til gjengjeld har den endevent gressplenen her, og det lille vi har av gress her har den "hevnet" seg på. Jaja, gressplen er det jeg bryr meg minst om.

I området der vi fikk felt to store trær ryddet min mann bort kvister i går. Plutselig fikk jeg se en rhododendron som sto der og blomstret. Den kjøpte jeg i 2016 og som var en mini import fra Danmark. Den har ikke blomstret her før, men kanskje den har likt alt regnet i sommer. 




Rhododendron 'September Charm' heter den. Det er jo helt spesielt at de kan blomstre så sent som nå. 


Dette motivet har jeg blitt så glad i. Til høyre og nesten på midten av dette bildet er det en bitteliten rosarød knopp. Den kommer jeg tilbake til.


Alle mine solbruder/ Helenium døde i vinter bortsett fra denne. Dette er  'Sahin's Early Flowerer. Jeg er så glad for at en klarte seg om ikke annet.




Disse asterene har akkurat startet blomstringen. De får utrolig mange knopper hvert eneste år, men noen ganger tar frosten de før de får blomstret.
Høstaster / Symphyotrictum novi-belgii 'Marie Ballard'


Denne lille astersen kjøpte jeg i vår, det er veldig morsomt at den kommer  med blomster første året her. 
Den heter så  mye som Aster nowobelgijski 'Winston Churchill'
Så klart måtte jeg jo ha den også i hagen :-)
Fargen på den den skal være skarp rosa, og snart får jeg se hvordan den blir bare den får åpnet seg. 



Denne astersen står midt i solen, og det er den første som blomstrer av de jeg har av asters her. Jeg tror den heter Symphyotrictum novi-belgii 'White Swan'


Dette er også en asters jeg har som kommer i blomst nå.
Aster alpinum 'Pinkie' 


Blodbeger/ Rhodochiton har enormt med blomster nå. Det er jo så synd at frosten tar den til slutt, men sånn er det bare. Jeg har en liten ampel som jeg skal overvintre som et eksperiment, men denne store her tar for mye plass i kjelleren.  


Nærbilde av frøkapsel som ser ut som en liten ballong. Den lar jeg sitte på så lenge som mulig. Hvis de ikke blir modnet på planten innen frosten kommer så klipper jeg bare av de, og legger de i en eggekartong til ettermodning. Det gjorde jeg for første gang i fjor, og det fungerte veldig godt. Jeg fant flere modne frø i går, og det er jo bra. Da er neste års blodbegerplanter sikret!
I januar sådde jeg alt av frø som jeg hadde høstet i fjor, og det skal jeg ikke gjøre igjen i år. Det ble litt for mange planter ;-)

God helg/ weekend!

34 kommentarer:

  1. Dejlige billeder - og hvor er du flittig, Marit. God idé at få sat en dør i den anden ende af drivhuset. Det er mærkeligt at se, at rododendron blomstrer mange steder nu, det ser vi også her. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte. Ja, det ble helt åpenbart i sommer at det ble for varmt i drivhuset. Det er ikke uvanlig etter en lang sesong at noen rhododendron blomstrer litt igjen på høsten. Det som er spesielt med den jeg viser er at den har hovedblomstringen sin på høsten 😊
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  2. Du har mange blomster at vise også nu. Jeg gættede på R. September Charm, inden jeg så, du havde skrevet det, den har jeg nemlig også.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, fortsatt er det mye i blomst her, men nå melder yr om kun to og tre grader natt til søndag og mandag. Da kan det bli frost her, og jeg vet jo at det kan skje relativt hurtig. Så jeg nyter blomstene alt jeg kan nå :)
      Ja, det gjorde du nok! Jeg husker at du hadde den på Samsø også. Det er en nydelig rhodo, og veldig spesielt at den blomstrer så sent.
      Klem

      Slett
  3. It is a really good thing to provide extra ventilation in the greenhouse, Marit. It is for good reason that the alternative name is hot house. You have so much work to do in preparation for winter! But you still have the pleasure of so many blooms all around you. The weather is so crazy though. Two days ago, here, it was 29 degrees. That’s too hot for me in summer, let alone in October. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it's very nice to think about that it's fixed for next summer. Hothouse is a very good name, David! Yes, I have to much to do right now, because the first frost can come this weekend. I hope not so, but it's the time of year when snow can come. In the mountains it came last night.
      It sounds too hot! I don't like it in the summer either. We have got a little rain and it's 13 degrees today. That's more normal.
      I don't like this crazy weather, but we can't do anything about it.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  4. September Charm er en sjov afveksling fra de forårsblomstrende rhododendron. En ekstra dør i drivhuset er uden tvivl en fin forbedring, når det handler om klimaet i drivhuset. Pludselig og sommetider uden varsel er frosten der, og så er det godt at være på forkant med arbejdet med krukkerne.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, alle de andre rhododendron blomstrer jo på våren, så det er fint at det er noen som blomstrer på høsten også. Det vil hjelpe mye på temperaturen der ja, for i sommer var det nesten 50 grader der inne. Ja jeg har holdt på å rydde på det ene planterommet i dag, og har fått inn alle agapanthusene jeg har. Plutselig er frosten der ja, så det er best å være i forkant. Enn så lenge så står alle mine camellia i drivhuset.

      Slett
  5. Så otroligt mycket som blommar hos dig. I min trädgård finns nästan ingen färg.
    Vilken ögonfröjd!
    Trevlig helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er mye som fortsatt blomstrer her selv om det nærmer seg frost. Tysen takk.
      God helg!

      Slett
  6. Det fortsätter verkligen att blomma hos dig Marit! Det låter bra med en dörr ytterligare på växthuset. Att kunna vädra när det är hett är viktigt. Din blodbeger (kallas Törnrosas kjortel hos oss) är verkligen fin.Ska bli spännande att se om den går att övervintra.
    Här hade vi första frostnatten inatt. Det var minus 1,5 när jag steg upp. Men nu har ett regnväder dragit in.

    Önskar dig en fin fredag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det gjør det fortsatt her Anita, og enda har jeg ikke hatt frost. Ja, det tror jeg blir bra, for i sommer ble det veldig varmt der. Det navnet er så vakkert! Det norske navnet kommer fra det latinske navnet, Rhodochiton atrosanguineus. Sanguineus betyr blod :-)
      Da har du fått frost før meg, for enn så lenge har det ikke vært frost her. Men den kan komme i natt. Det regnet her i dag tidlig, og nå har det flyttet seg til deg :-)

      Ønsker deg en fin kveld og god helg!
      Klem, Marit

      Slett
  7. Sikke mange fine asters. Det er dejligt med alle de blomster her sidst på sæsonen. Heldig for dig at frosten ikke er kommet endnu. Din blodbæger er meget flot. Sådan en har jeg ikke set før.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, de er så fine akkurat nå, og de klarer akkurat å blomstre her når det første frosten kommer. Ja jeg er glad for at den ennå ikke har kommet, men den er nok ikke langt unna. Den første snøen har kommet høyt opp i fjellet ;-)
      På dansk tror jeg den heter Torneroses kjole. Den må sås i januar, og de er ikke så ofte å se i salg på grunn av at de må vokse i så mange måneder innen de begynner å blomstre.

      Slett
  8. Svar
    1. Thank you. Yes, it have grow very big this summer.

      Slett
  9. Hej Marit!
    Så många fina Astrar du har. Det är fint att ha blommor som blommar lite senare än allt annat. Vi hade nattfrost så jag tror att mina dahlior är slut för säsongen. Har inte varit ute och tittat till dem, det har varit regn och ruskväder idag. Hoppas på bättre väder imorgon så kanske jag kan ta upp dem. Din Törnrosas kjortel är riktigt fin. Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Ja, nå setter jeg ekstra pris på de. Da kom den for en gangs skyld først til deg. Her har vi enda ikke hatt frost. Ja, det er en fin blomst, men det er mye arbeide med den ;-)
      God helg.

      Slett
  10. Flot med alle dine asters i blomst, og flot med alt det arbejde I får gjort i haven her mens det stadig er fint vejr! En ekstra dør i drivhuset er sikkert en god investering, og grævlingen må nu nøjes med græsplænen... Måske virker nettet eller også er det hvidløgene?

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg er veldig glad for dem, og at de kom i blomst før det blir frost her. Ja, alt som en får gjort nå er ren bonus. Døren tror jeg er en veldig god investering ja. Grevlingen må nøyes med gressplenen ja, og den angriper den hver natt her. Den har ikke gravd opp noe så langt i det området hvor hvitløken er. Nettet stenger den ute i bakkant av den lille skogen, så nå får den ikke "angrepet" mine bed fra den veien.

      Hilsen Marit

      Slett
  11. Hello Marit,
    It would be nice if the good weather continued. Your plants seem to loving the weather and rain, so many beautiful blooms. I have never seen our rhododendron blooms a second time in a season. The blood goblets are so pretty. Take care, have a happy weekend.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Yes, it would be very nice. I think my plants have liked this wet summer very much. Some of them bloom twice. One of them is named 'Cunninghams White'. Thank you.
      Take care you too, and have a great weekend.

      Slett
  12. Mooie bloemen Marit. Wij hebben ook nog steeds mooi weer in Nederland.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Caroline. That's nice to hear.

      Slett
  13. Dear Marit :=)
    You are truly inspirational. I was just looking at your vegetable yield and those chillies look fantastic, also the garlic which is essential in the kitchen also looks good. Your garden is full of pretty flowers. I like the Blood Goblet very much. I sometimes forget that your flowers are in pots, and because frost is a problem, you can move them to a safer place. I hope the warm weather continues so that the buds on some of your flowers will open.
    Best wishes from a very hot Portugal.
    Hugs.

    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Sonjia,
      Thank you. Yes, many plants must I have in large pots. All my camellias grows in big pots, and soon I must take them in my basement. It will be colder for the next days, and then it will be a little warmer. Here it's 6 + right now, and it feels chilly.
      Best wishes from a cold Norway.

      Slett
  14. I agree, Marit, that the greenhouse should have 2 doors. I always open them to ventilate. I like your autumn flowers, my asters are blooming too. I also have sedums just like yours.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it was too hot there in June, and a new door was very needed. I think it will be better next summer. Thank you.

      Slett
  15. For en flott blodbeger, har en jeg også, men den er pitteliten. (Og gøy med Rododendronblomstring nå, hender det kommer en blomst eller to her også). Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Jeg plantet mange sammen i en stor potte, og det har de likt :-)
      Ja, mange sorter får en gjenblomstring på høsten. Ha en fortsatt fin dag du også. Hilsen Marit

      Slett
  16. Når man rydder eller beskærer buske og træer, kommer der somme tider planter til syne, som man helt havde glemt. Det var da en dejlig overraskelse at finde en blomstrende Rhododendron.
    Det er fine asters, du viser. Jeg kan især godt lide den med de hvide blomster.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt sant, og det var virkelig på tide å få bort noe der. Ja, det var en fin overraskelse. Tusen takk. Jeg liker den veldig godt, for jeg er så glad i hvite blomster.

      Hilsen Marit

      Slett

Mange blomster, og en flyvende gjenstand observert...

Jeg starter i dag med å vise en orkidé/ Cypripedium som jeg kjøpte flere av her på det lokale gartneriet. De har ofte veldig mye spennende, ...