mandag 23. oktober 2023

Et nytt telt...

 Snøen som kom på lørdag gikk veldig fort, og det regnet litt i hele går. I dag er det meldt om 8 grader og sol, og dagen skal utnyttes til det fulle. Inn med alt som ennå  ikke har kommet inn av hagemøbler og diverse ting. Det er utrolig hva jeg har ute om sommeren av krukker, skåler, jordsekker, vanningsutstyr og så videre, men alt sammen må inn innen snøen kommer. Jeg har vært litt opptatt i det siste, for jeg hadde fødselsdag i forrige uke, og den har blitt feiret sammen med familien. Ikke noe rundt tall, men det er hyggelig å treffes uansett. Av min mann fikk jeg en nydelig bukett, og et gavekort som kan brukes på det lokale gartneriet. 

Ellers har jeg fått flere orkidéer og en stor grønn plante. Jeg er så fornøyd! 

Vi har satt opp et nytt telt i drivhuset. Siden jeg har kompostert alle mine hortensia ( et pent ord for å kaste de ), så er det ikke så mye som skal overvintres i år. Det andre teltet var så stort, og det var veldig mye jobb å sette det opp og ta det ned. Så i år har jeg kjøpt et mye mindre telt, og det var satt opp på 15 minutter. Det ble så mye jobb i vinter med å vanne alle de hortensia i teltet, og så fikk de lus alle sammen til slutt.

Jeg har fortsatt mulighet til å sette en ovn inn der hvis det blir veldig kaldt. Selve teltet har en bunn av plast, og veggene er av doble lag med bobleplast. 


I dag skal jeg sette bonsaiene og sommerfuglbusken inn der, og så skal de få bo der frem til våren. Jeg har også en stor fikenplante som skal være der i vinter. Problemet  med den er at den har blitt så stor. Jeg leste akkurat at jeg kunne beskjære / klippe av toppen på den, men ikke av sidegreinene. Der sitter neste års fruktanlegg, så det går jo ikke. Det er sidegreinene som har blitt så lange, så de skulle nok ha vært klippet litt ja. Hele planten er full av fikenkart, men jeg tror ikke at de vil modne i vinter nei. Det er nok ikke det rette klima her til å dyrke fiken.


Den evig sultne fikk tak i litt meisebolle likevel...
Pelsen dens har skiftet til mere gråfarge nå som det blir vinter. 


I går hadde jeg besøk av tre svarttroster/ Turdus merula her. De pleier å fly nærmere kysten når det blir veldig kaldt, men i milde vintre blir de værende her. Jeg håper på en mild vinter, for i desember/ januar ble det for første gang på mange år - 22 grader her i et par dager. Det er veldig kaldt synes jeg. Så jeg håper at det ikke gjentar seg denne vinteren.

32 kommentarer:

  1. Det lyder dejligt med en hyggelig fødselsdag for familien - og gode gaver! Det glæder mig du forenkler lidt i din vinter-opbevaring, og nu håber jeg det nye telt virker som det skal, men det bedste var naturligvis om vintrene blev mild i år.
    Når fuglene har spist af mejsebollerne bliver de vel så små at egernet kan få lirket dem ud af selv den bedste beholder, men jeg ved du under den føden, så det er nok ok:-)

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har vært veldig hyggelig med masse besøk. Jeg var nødt til å forenkle det, for det ble alt for mye jobb. Ikke var det vellykket heller...
      Ja, det blir spennende å se om teltet fungerer, og det beste er helt klart en mild vinter. Men det gjenstår å se.
      Det er nettopp sånn det er, og da får ekornet tak i de uansett. Jeg gjør jo det, for det kan ikke være så enelt for de å finne mat når snøen en gang legger seg her. Så da får de dele maten med fuglene :-)

      Hilsen Marit

      Slett
  2. Hej Marit!
    Gratulerar i efterskott, det var en vacker bukett du fick av maken. Ditt nya tält ser riktigt fint ut, jag har satt upp mitt lilla växthus i det stora, har bara några växter som jag övervintrar i det, men använder det sedan när jag börjar så perenner i vår.
    Alltid lika trevligt att se ekorren och koltrasten är en favorit. Hoppas också på en mild vinter.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Ja, den er fortsatt så fin, og det er jo gledelig at den holder så lenge. Ja, det er fint å få satt opp det nå.
      Ja, de gir så mye underholdning her, og det er så hyggelig å se på de.
      Ja, det får vi bare håpe på.
      Ha det godt.

      Slett
  3. Hej,ett grattis kommer från mig.Du har så fina bilder på dina djur i trädgården även på den fina buketten.Presentkort på blommor brukar man gilla som trädgårdsintresserad det brukar vara fint att använda när man vill köpa sig lite fägring.Ha det gott/Margareta

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej! Tusen takk. Ja, gavekort er alltid så fint å få, for de kan brukes på alt mulig. Ha det godt.

      Slett
  4. Happy birthday, Marit. I am sure that your family does not have to give a whole lot of thought to your gifts. If it flowers, that’s it! The addition of the tent in the green house seems like a smart idea. You will be able to create a microclimate within a microclimate sheltered from the macro-climate! We had our first frost here overnight. It had to happen sooner or later, and after all we are almost into November. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, David. That's true, and I have made it very easy tor them. Yes, it's always flowers I want, and they know it.
      I hope the tent will create a warm spot for my plants. Yes, it would come to you too, and we know it will. Here it's 6 + right now, and the sun shines. It can't be better late in October here where I live.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  5. Jeg hadde med kamera sist jeg var på besøk hos sønnen min, der er det nemlig ekorn. Men tror du de kom mens jeg var der? Nei så ikke snurten av annet enn småfugler. Ble noen trivelige bilder av dem også da.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, de gjorde nok ikke det, for de kommer ikke på kommando. Småfugler er hyggelig å ta bilder av de også.

      Slett
  6. Hello Marit,
    I hope you had a lovely birthday and visit with your family. The bouquet looks beautiful. The bubble tent looks interesting, a neat way to keep your plants warm. Love the cute squirrel and blackbird. Take care, have a wonderful week!

    SvarSlett
    Svar

    1. Hello Eileen,
      Thank you. Yes, I hope the tent will keep my plants warm during the winter. The blackbird is a beautiful bird.
      Take care you too, and enjoy the week ahead!

      Slett
  7. Congratulations! I had a birthday yesterday :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you! Congratulations to you too! :-)

      Slett
  8. Tænk at du måtte kompostere dine hortensia, det var synd, men du kan jo ikke blive ved med at have det hele inde, men et fint lille telt, du har fået.
    Vi har desværre kun set rotter i vores fuglekugler, det er knap så spændende, men nu har jeg i det mindste også egern, de er bare ikke så glade for at sidde stille.
    Tillykke med fødselsdagen i sidste uge.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg måtte til slutt det. Det er synd ja, men det ble for mye arbeide. Teltet er veldig fint ja, og det kommer fra Danmark :-)
      Huff da, rotter er ikke hyggelig å få i fuglematen. Ja, det er jo hyggelig at du nå har fått deg ekorn. Nei, de sitter ikke mye stille. Tusen takk.
      Klem

      Slett
  9. Tillykke med fødselsdagen. Det var godt, du havde en dejlig dag. Det er en flot buket, din mand har en god smag :-)
    Det ser ud til at være et godt telt, og så er det tilmed nemt at stille op. Det er rigtig træls, når planter får lus. Det sker af og til, at planter jeg tager ind fra haven om efteråret, har utøj. Så gør jeg kort proces og smider dem på komposten.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Elna. Ja, vi hadde det veldig hyggelig her.Ja, eller så fikk han god hjelp av den dyktige damen som lager buketter på hagesenteret :-)
      Jeg er spent på hvordan det blir i det nye teltet i vinter. Ja, lus er ikke godt å bli kvitt når en først har fått det på plantene. Noen ganger er det ikke annet å gjøre.

      Hilsen Marit

      Slett
  10. Så fin idé med teltet til nogle af dine sarte planter, Marit! Jeg nyder dine smukke billeder - elsker jo blandt andet egern og fugle.
    Hjertelig tillykke m fødselsdagen også her. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg tror og håper at det kan fungere. Det finner jeg nok ut av i løpet av vinteren. Tusen takk! Klem fra Marit 🥰

      Slett
  11. Din mand ved tydeligvis, hvad der gør dig glad. Nu er det, du bliver straffet for din ubændige trang til at omgive dig med frostsarte planter 🙂

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, han vet det etter mange års erfaring 😉
      Det er heltsant. Nå skal hortensia heretter betraktes som ettårige, og det er jo det de er her. Plantene overlever når de er plantet i bakken, men da vil de ikke blomstre fordi de fryser så mye tilbake.

      Slett
  12. Grattis i efterskott Marit! Trevligt att fylla år och träffa släkt och vänner. Och passande presenter fick du också.
    Så du håller på fortfarande med att plocka in inför vintern. Hortensior är hopplösa, dom får alltid löss. Jag har ju bara en så den kan jag hålla efter. Skönt med ett litet tält, lättare att hålla lite mer värme i också.
    Fint väder här idag men senare i veckan och till helgen väntas regn.

    Önskar dig en fortsatt fin vecka!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Anita! Ja, det er jo det, og jeg får alltid passende gaver ;-)
      Ja, men nå er jeg nesten ferdig. Alle plantene er nå satt i teltet, og det er tre grader varmere der enn ute. De blir spennende å følge med på hvordan det hvordan det blir der i vinter og da skal de lite varme til der for å holde det varmt ja. Ja, hortensia er håpløse å ha inne, for de får alltid lus.
      Her har det regnet litt i dag, og det er grått og overskyet og 6 grader.

      Ønsker deg også en fortsatt fin uke!
      Klem, Marit

      Slett
  13. Hei Marit, gratulerer så masse med vel overstått DAG! Kjempekos med besøk og feiring. Her har det vært litt vel mye "liv" den senere tid. Igjen! Og det fortsetter nok slik en stund til. Likevel ser jeg innom din blog og den gjør meg glad gang på gang. Må visst stille meg i kø for blodbeger frø for den planten jeg etterhvert fikk til har vært en skuffelse. Noen få blomster i begynnelsen så tørka bladene til tross for god stell. Flyttet den t.o.m bak huset med mindre sol men den "ville" bare ikke. Nå ved sesongens slutt har den endelig fått 5 store fine blomster men de setter nok ikke noe frø nå lenger.
    Nå har vi fått regnvær etter noen uker med knall vær. Håper frosten lar vente på seg en god stund til for jeg har det meste stående ute enda, tid og krefter strakk bare ikke til. To netter med 0 grader hadde vi men alt klarte seg heldigvis og nå er nettene milde igjen. Måtte det vare ....
    Hilsen Annette

    SvarSlett
    Svar

    1. Hei Annette,
      Tusen takk. Ja, det har vært veldig hyggelig med besøk av både store og små. Det er så hyggelig å høre fra deg igjen. Jeg håper at vel mye "liv" ikke er noe negativt?
      Det er så koselig at du legger igjen en kommentar her, og de setter jeg veldig stor pris på.
      Jeg kan sende deg noen frø bare de har fått ettermodnet. Nei, så sent på året danner de nok ikke mer frø. Det var jo fint at du fikk noen blomster på de til slutt.
      Her har vi fått litt snø som regnet bort med en gang. Her er det meldt mitt kjølig i noen dager, og så skal det bli mildt igjen. Jeg håper at vinteren ikke kommer med en gang.

      Hilsen Marit

      Slett
  14. Happy Belated Birthday, Marit 🎂
    The bouquet is beautiful and your new tent looks nice.

    Hugs and blessings

    SvarSlett
  15. Good morning dear friend.
    A belated Happy Birthday to you. I'm so glad you had a nice time and received lovely floral gifts. No prizes for guessing what you would most appreciate. :=) The bouquet of flowers from your husband is beautiful. Gift cards are always a good idea, and I have just purchased two for both my daughter, and daughter-in-law who both celebrate their birthdays in October. Cute photos of the squirrel, and the squirrel and blackbird in the same picture. Your new bubblewrap tent will be a great help in keeping your more fragile plants frost free.

    Thank you for your lovely comment on my blog this morning. :=)
    All the best Marit.
    Bear hugs.
    Sonjia

    SvarSlett
    Svar
    1. Good morning you you my dear blogfriend,
      Thank you. No, it's not difficult to buy presents to me. Gift cards are nice to get and to give away. The squirrel is here every day and the blackbirds too. I love to watch them in my garden. I hope the tent will help my plants who will stay in the greenhouse during the winter.
      Thank you for all your nice comments on my blog.
      All the best to you too, Sonjia.
      Many hugs.

      Slett
  16. Felicidades Marit, mi cumpleaños también es en octubre el 13. Espero que la tienda funcione y tus plantas lleguen a la siguiente primavera. Espero ver pronto tus regalos. Un abrazo.

    SvarSlett
    Svar

    1. Thank you, Teresa. I have my birthday 19th October. Congratulations with you birtday 13th October. I hope the tent will help my bonsai plants and my butterflybush. Yes, I will show them to you soon.
      A hug to you too.

      Slett

Mange blomster, og en flyvende gjenstand observert...

Jeg starter i dag med å vise en orkidé/ Cypripedium som jeg kjøpte flere av her på det lokale gartneriet. De har ofte veldig mye spennende, ...