torsdag 26. oktober 2023

Et værskille...

 Ja, det begynner å nærme seg vinter her i følge værmeldingen. Yr kan selvsagt ta feil, men snøen som kom i går ligger fortsatt oppe i åsen. Temperaturen ute har vært rundt 3 grader natt til i dag.


Jeg måtte bare ut en tur og ta noen bilder av de flotte høstfargene i går etter at snøværet hadde gitt seg. Åsen er ca. 200 meter høy, så snøgrensen er ikke langt unna nå. Det var så flott å se på snøen som har laget en magisk grense der oppe :-)

Det er ullrogn/ Sorbus ulleungensis 'Dodong' som har den flotte rødfargen til  venstre i bildet, og asklønn/ Acer negundo 'Flamingo' som står ved siden av den igjen. Som dere ser så sitter bladene fortsatt på de fleste trærne her fortsatt.


Bjørk/ Betula lyser så flott i gult oppe i åsen.

 

Det er nok de siste bildene med farget løv både på stauder og trær. Kommer det snø til helgen faller nok bladene hurtig av. Vi har ennå ikke hatt mer enn - 2 grader nå i høst, men det skal endre seg fremover. På tirsdag er det meldt om hele - 6 grader her, men det håper jeg jo at ikke stemmer. 


Dette treet som er en japansk lønn / Acer palmatum 'Atropurpureum' nyter jeg synet av utenfor kjøkkenvinduet enn så lenge.


Hosta har bidratt til mange flotte grønne planter gjennom hele sommeren, men nå er det slutt. Men forfallet og de gule bladene er vakkert det også på sin måte. 


 På søndag er det altså meldt om 5 mm, og det vil si ca. 5 cm med snø, og 7 cm på mandag. Da får jeg på følelsen at vinteren har kommet selv om det selvsagt kan bli mildt igjen og at snøen kan smelte igjen. Det blir alltid så mye arbeide med snøen, og det verste av alt er at det blir glatt. Det hater jeg...

Denne krukken med høstlyng og batterilys som slår seg på hver kveld er noe jeg har ute hvert år. Lyngen beholder fargen til langt ut på vinteren.
Litt pynt må jeg ha ute selv om det blir vinter. Det gjenstår å se hvordan det blir fremover angående været, men det går uansett mot vinter her.

 Jeg sådde mine første alpefiol/ cyclamenfrø for sesongen 2024 her om dagen. Jeg har også kjøpt flere amaryllis / Hippeastrum enn noen gang før, så jeg håper på flott blomstring utover vinteren. Det gjelder å hygge seg inne når det blir vinter. November er regnet som en høstmåned i følge kalenderen, men som regel kommer vinteren da på mine kanter av landet. Til eldre jeg blir til mindre liker jeg vinteren. Den forhindrer meg å jobbe ute i hagen, og da må jeg holde på med planter inne i stedenfor. Sånn er det hver vinter :-)

36 kommentarer:

  1. Du bor så vackert Marit. Den översta bilden med snön på träden i kontrast mot de med röda och gula löv är så fina. Och bild två och tre med färgprakten från din trädgård är också väldigt fina. På sommaren är det massor av färg från blommande blommor. Nu står löven för färgen och du har kombinerat allt så fint.
    Även här har dom hotat med snö, hela söndagen. Men sedan ska det bli regn så jag hoppas den går bort igen så att jag slipper skotta. Är ensam hela nästa vecka då maken är på golfresa.
    Roligt med amaryllis. Jag har för första gången försökt spara några amaryllislökar som fått vatten och näring under våren och sommaren och blivit kraftiga och fina. I början av oktober klippte jag bort bladen och tog bort all jord från rötterna och nu ligger dom i "vintervila" i papperspåsar i kylskåpet. Ska pröva att ta fram dom och "väcka" dom i slutet av november. Enligt uppgift behöver dom minst 6 veckors vila för att producera nya knoppar. Men jag kommer att köpa också för jag vill ju gärna vara säker på att få några blommande amaryllisar till jul och nyår :)

    Önskar dig en fin torsdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Anita. Ja, området rundt her er vakkert, og jeg liker å se på åsene som er rundt her. Snøen måtte jeg bare få tatt bilder av i går for den var så fin der som en kontrast. Høstfargene er fortsatt så fine, og trærne vil ikke slippe bladene enda. Får håpe du slipper å måke snø. Golfreise høres spennende ut. Vi har sluttet å spille golf, men følger med på alle store turneringer på tv.
      Det er flott at du skriver om hva du gjør med dine amaryllis etter blomstring. Jeg har hatt en løk som jeg har hatt siden i fjor høst. Dessverre har den ikke fått noe gjødsel i sommer, så den vil neppe blomstre på nytt. Den står tørr nå i kjelleren, men den har fortsatt grønne blader. Skal jeg bare la de sitte på gjennom vinteren? Skal de da visne ned til neste vår? Jeg har aldri lykkes med å få igjen noen blomstring på de, men har lyst til å prøve på nytt. Noen av de løkene jeg kjøpte er veldig store. Ja, du har alltid så mange fine som blomstrer rund juletider.

      Ønsker deg også en fin torsdag.
      Klem, Marit

      Slett
    2. Jag kommer att rapportera till dig hur det går med mina amaryllislökar. Det är ju mitt första försök :) När det gäller näring så tror jag att din lök fått näring av de gröna bladen så det är inte omöjligt att den kommer att blomma om igen. Däremot är det nog bra om den får stå lite svalt under en period viket den väl gör i din källare. Svårt att veta om du ska klippa av bladen. Jag gjorde ju det för dom vissnade aldrig och jag kunde ju inte lägga dom i kylen med bladen kvar men ... vi får se om det blir något av dom. Nya blad kommer det säkert men frågan är om dom sätter knopp.

      Jag visste inte att du spelat golf. Det gjorde även jag för många år sedan men nu är det bara maken som gör det. Men vi följer också alla stora tävlingar på tv. Senast tittade vi med spänning på Ryder Cup och min favorit är Viktor Hovland. Tycker han är så duktig och så trevlig. Och så var det så roligt för vårt nya svenska hopp, Ludvig Åberg, att han fick spela med Viktor.

      Önskar dig en fin fredag!
      Kram Anita

      Slett
    3. Ja, det må du gjøre Anita. Den løken min har stått ute i hele sommer, og har fått mye regn på seg. Den har stått tørt siden september, og den står som nevnt i kjelleren. Det er ikke så kaldt der enda, men rundt 14 grader. Men det er bare sånn det er. Den har stadig grønne blader som ikke ser ut til å ville visne ned.)
      Jo vi spilte litt, men så sluttet vi. Ja, Ryder cup var så spennende å se på. Det var så morsomt å se både Victor og Ludvig spille i sammen. Golf er et spennende spill å se på tv. Jeg tror ikke folk forstår hvor vanskelig det spillet faktisk er. Så jeg er så imponert over hva de får til.

      Ønsker deg en god helg!
      Klem, Marit

      Slett
  2. Dejligt at du har taget billeder af høstfarverne, jeg har jo ikke så mange her i min have, men jeg nyder dine billeder. Nu må du så have hul på vinteren, den er altid lang hos jer, det er værst, når den bliver ved langt ind i foråret.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, nå måtte jeg bare benytte anlednigen mens de ennå henger på trærne. Tusen takk. Ja, nå har den nesten begynt her, og den er så lang ja. Det er helt sant.
      Klem

      Slett
  3. Jeg har også vært på tur for å knipse høstfarger i snøvær. Det er en nydelig kontrast. Men snøen kunne godt vente bitte litt til for min del.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, snøen kan godt vente til desember for min del også.

      Slett
  4. Kombinationen af stedsegrønne og løvfældende planter i alle efterårets farvenuancer er virkelig iøjnefaldende. De fremhæver gensidigt hinanden.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de synes godt nå mens det ennå er løv på trærne. Det gjør de ja.

      Slett
  5. Hello Marit,
    Your photos are beautiful, love the views of the colorful trees and your garden. Your maples look lovely. I am not looking forward to a cold snowy winter. Beautiful post. Take care, have a great day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,

      Thank you. No, I 'm not happy about the winter either. I hope the snow can wait until Chrismas.
      Take care you too, and have a great day!

      Slett
  6. Such a beautiful area, Marit. You still have lots of colour to decorate the landscape and the snow provides a lovely contrast. I am very happy that you went out with your camera to share these gorgeous scenes with us. Yesterday it was 19 degrees here. Crazy weather! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, David. Yes, I like the landscape here very much. The snow was so funny to watch. It sounds very crazy. The weather is not what it used to be...
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  7. Det var spesielt - og vakkert! Ja, nå gjelder det å stålsette seg mot første omgang med førjulsvinter. Tar en ny omgang med raking, og får tømt de siste pottene i dag. Trur eg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant. Snøen frøys fast oppe i åsen :-)
      Den varer nok ikke så lenge, men lenge nok. Jeg har fått gjort siste forberedelser i dag jeg også. Det er godt å være så ferdig som en kan få vært. Skal utlove skuddpremie på grevlingen her. Den hadde rotet i alle bedene i hagen hvor jeg hadde plantet løk... :-(

      Slett
  8. Det er utroligt smukke høstfarver, du har fotograferet, Marit - dem ser vi ikke så fine her.
    Jeg gruer for mørket nu, når vintertiden begynder på søndag, og det vil være mørkt allerede klokken 17.
    Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte. Det gjør jeg også, for jeg holder nesten ikke ut tanken på at det bli mørkt allerede kl. 17.00 på søndag. Det er to mørke måneder fremover nå før solen snur igjen. Det er til å bli deprimert av.
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  9. Det er flotte billeder Marit! Haven ser skøn ud med de gode farver, men det allerførste billede er jo helt fantastisk. Her kan man nærmest se de forskellige klimazoner op ad åsen. Godt du en masse planter at hygge dig med inde i huset når vinteren tager fat!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Ulla. Ja, klimasonene er enkle å se opp i åsen. Jeg er glad for jeg har dem nå ja.

      Hilsen Marit

      Slett
  10. Hej Marit!
    Så vackert det är med alla höstfärger i din trädgård. Det ser fantastiskt ut, jag saknar rött, det blir en sån färgklick. Jag har äntligen fått mina tulpanlökar, så jag skall gå ut och få planterat dem. Klarar dina sådder sig hela tiden tills det är dags att plantera ut dem, eller tar det lång tid för dem att gro och växa ? Jag gillar heller inte vintern då det blir halt och isigt. Då får det hellre vara lite vacker vit snö, men inte blött.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Rødt er så fint om høsten sammen med de andre fargene. Så bra at du har fått dem nå. Det tar lang tid for dem å vokse, så de er klare til å plantes ut på sensommeren til neste år. Nei, vinteren er jeg egentlig lei selv om snø er pent å se på. Is er ikke noe jeg ønsker nei. Når det blir bløtt og det fryser til så blir det så glatt. Vi får håpe på at det ikke blir sånn.

      God helg.

      Slett
  11. Det er flotte billeder du har taget med høstfarver og med sneen på åsen. Vi ved at vinteren er på vej, men det er rart at få lov til at se på de gode høstfarver lidt endnu.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det gjelder å nyte høstfargene så lenge de varer. Her sitter bladene veldig lenge på trærne i år.

      Slett
  12. Helt herlige bilder! Ha en flott oktober-helg ^^

    SvarSlett
  13. Tusen takk. Ha en fin oktoberhelg du også :-)

    SvarSlett
  14. Hei Marit!
    Nydelige høstfarger hos deg! Og vakkert med de hvite toppene rundt :)
    Flotte bilder! God helg :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Edgar!
      Tusen takk. Snøen gjorde det hele spesielt ja :-)
      God helg til deg også!

      Slett
  15. Svar
    1. Yes, they have been very beautiful this autumn.

      Slett
  16. Los colores se ven preciosos, por aquí todavía no hay muchos colores otoñales. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Yes, the colors are beautiful. I guess you will get autumncolors later. Hugs.

      Slett

Mange blomster, og en flyvende gjenstand observert...

Jeg starter i dag med å vise en orkidé/ Cypripedium som jeg kjøpte flere av her på det lokale gartneriet. De har ofte veldig mye spennende, ...