onsdag 11. oktober 2023

Bedre sent enn aldri...

 Til tross for tre frostnetter på rad så har nesten ingen blomster tatt skade. Det ble aldri mer enn -2 grader, og det tåler de fleste bortsett fra begonia.  Det er ikke så mye blomstrende igjen i hagen nå, så dere får nok se astersene her flere ganger innen det er helt slutt.  



De ble ikke skadet av frosten, og endelig har de sprunget ut. 
Den lille magnolia som står til venstre ble beitet helt ned av rådyr sist vinter. Den er i live, så jeg har et lite håp om at den vil vokse opp igjen.


Denne tålte frosten også, og dette er navnesorten 'Winston Churchill' som endelig har fått vist frem fargen på den åpne blomsten. Den kjøpte jeg som nevnt tidligere i vår. Det er jo fint å få sett den nå. Knoppen var  nesten rød, men fargen er skarp rosa på den nå.



Det er enormt med blomsterknopper i år. Alle de vil nok dessverre ikke få blomstret, men jeg nyter uansett de som har åpnet seg nå.


Denne skulle bare bli 30 cm, men den har blitt 50 cm i år. Jeg tror det må skyldes alt regnet i sommer. Angående regn har oktober så langt vært veldig tørr her. Så langt  har vi kun fått 3,7 mm! 



I forrige innlegg skrev jeg opp alle navnene på astersene, så jeg skriver ikke de igjen i dag. Det er bare å se der for de som gjerne vil vite navnene :-)


Så litt annet. Denne høstfloxen/ Phlox paniculata ett eller annet har bestemt seg for å blomstre nå. Bedre sent enn aldri...



Disse hostaplantene står i "min lille skog". Der er det overhengende greiner, og der er plantene godt beskyttet mot den første frosten. Hosta pleier å klappe i sammen bare det er 2 + grader, så disse beholder nok bladene en stund til. Steinene i bakkant kan tas bort nå, for nå har jeg fått gitter bak de. 
Hosta 'Paul's Glory'


Rosen 'Aspirin' som ser uforskammet frisk ut etter tre frostnetter...


Lavendel/Lavandula som også har bestemt seg for å blomstre nå den også. Dette er 'Hidecote Blue'


En stilkrose jeg kjøpte som barrotsplante i mars. Jeg tror vel ikke at den overlever vinteren, men jeg vet jo ikke...
'Julia's Rose' heter den. 


Dette  er 'The President' som også blomstrer nå i oktober. Alle blomster tas i mot med takk nå!


Tidløs/Colchicum 'Waterlily'. Den plantet jeg for en måned siden og trodde at den ville blomstre til neste høst. Det er jo hyggelig at den ville blomstre alt nå.


Denne lønnen tok jeg bilde av i går. Det er veldig lite høstfarger her enn så lenge. Fargen på denne er veldig mørk, men den skifter nok snart til glødene rød. Acer palmatum 'Burgundy Lace'.


Her er gitteret mitt som er et gammelt armeringsnett og  står i skrånigen ned mot bekken. Gjennom der kommer ikke grevlingen mer.

I dag skal jeg til tannlegen, men leser kommentarene deres senere :-)

29 kommentarer:

  1. Dejlig du stadig har noget at nyde i haven.
    God tur til tandlægen
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er så deilig å ha noe å nyte nå mens det ennå er varme i været. Tusen takk.
      Klem

      Slett
  2. Det er så smukt at se dine have, som den ser ud her i efteråret, Marit. Dejligt også, at magnoliaen har klaret at blive bidt ned. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Gitte. Ja, jeg håper jo at den kan klare seg. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  3. I am impressed by some of the characters in your garden, Marit. Who knew that Winston Churchill and the President would come to visit, and even stay a while? I am taking note of your importance in this world. As you point out some plants are frost-hardy provided it doesn’t get too cold, and then just for a few hours overnight. Here we still have not had the first frost and even our Begonias are still colourful and lively. And they don’t even have an exalted name. I have decided I will call them Gascoigne’s Glory and Bauman’s Beauty. Rolls off the tongue nicely, doesn’t it? I hope the dentist is gentle in your mouth and you return home with a gleaming new smile. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
  4. Jeg har inntrykk av at roser klarer fint litt frost. En gård i nærheten hadde sådd solsikker i jordekanten langs veien, de er helt svarte nå, alle sammen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de tåler fint noen minusgrader. Det er jo trist at frosten tar de så tidlig, men sånn blir det bare noen ganger.

      Slett
  5. Astrar kan man aldrig få för mycket av! Hoppas nu att den lilla magnolian klarar sig. Fantastiskt att den klarade ett så svårt angrepp.
    Höstfloxen är väldigt söt och hostan är ju lika vacker som under sommaren. Tänk vad bra det är när dom kan växa och få skydd av andra växter. Här har hostorna säckat ihop efter de senaste frostnätterna. Och så klart att rosen ser frisk och fin ut. Den heter ju 'Aspirin' ;)
    Hoppas du inte behöver ta aspirin när du varit hos tandläkaren utan att det går bra.

    Önskar dig en fin onsdag kväll!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er helt sant, Anita! Ja, det er nesten ikke til å tro at den overlevde. Ja, den er så søt, men jeg forstår ikke hvorfor den blomstrer så sent. De andre jeg har er avblomstret for lengst. Hostaplantene har klart seg veldig fint ja. Det er godt at planter kan beskytte hverandre en stund til. Ja, den heter det :-)
      Jeg tror at jeg skal ta en smertelindrene tablett til kvelden, men det er ikke fryktelig vondt heldigvis.

      Ønsker deg også en fin kveld!

      Slett
  6. Det har varit några frostnätter här också, men inte många grader minus.
    Du skriver, inte så mycket blomstring i trädgården nu. Jag tycker du har väldigt mycket kvar. Jättekul att se.
    Hoppas tandläkarbesöket gick bra, jag ska dit imorgon.
    Sköt om dig!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har nok vært litt frost mange steder nå. Tusen takk. Jo da, det er fortsatt endel som blomstrer her :-)
      Det gikk veldig fint, og jeg håper det går bra med ditt besøk der i morgen.
      Ha det godt!

      Slett
  7. Hej Marit!
    Oj så många fina astrar du har och den röda eller rosa är väldigt fin. Dina hosta ser så gröna och frodiga ut och rosor fortfarande i blom.
    Ha det så bra /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Det ble en veldig spesiell farge på den ja.
      Hosta i dette bedet har klart seg veldig godt ja.
      Ha det godt.

      Slett
  8. Ja, nu må du nyde de dage hvor det ikke regner og hvor frosten ikke er hård. Mange planter klarer et par frostgrader, og navnlig når de står beskyttet under buske og træer. Det viser hvor vigtigt det er at lave en have i flere etager...
    Dejligt dine asters kommer så flot her mod slutningen! Der er blomster til både haven og til mange buketter. De små overraskelser netop nu er også velkomne, ligesom de allerførste forårsblomster, og dine Hosta står jo meget fint endnu. Det solide hegn har været en god idé!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det skal jeg gjøre. Beskyttelse hjelper godt mot frosten i begynnelsen av frostperioden ja. Hage i flere etasjer er nok noe å tenke på ja hvis en har mulighet til det.
      Jeg er så glad for at de blomstrer så fint nå. Ja, asters er en veldig holdbar blomst, og fin i buketter ja. Det er helt sant, og jeg setter like stor pris på disse nå som blåveisen om våren. Det at de hostaene ikke har visnet ned er takket være trærne somstår rundt og løvtaket over de. De andre hosta i hagen har fått frost på seg. Ja, det var min manns ide, og det fungerer veldig godt mot å få grevlingen inn den veien. Der kommer den ikke inn!

      Hilsen Marit

      Slett
  9. Ja, Aster er jo bankers når det gjelder blomstring etter frosten. Mine begynte blomstringen for lenge siden, så de er litt ute av normalsesongen, som så mye annet. Rosene dine ser virkelig spreke og friske ut :) Julia's Rose er vakker. Bare å håpe hun er tøff også.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er bankers sent på høsten. Mine blomstrer alltid sp sent. Vet du hva dine heter? Det må finnes noen sorter eom blomstrer tidligere ja. Alle mine blomstrer akkurat nå. Tusen takk. Det er hun og det er jo lov å håpe på at hun kan overleve her. Etter regnet i morgen skal jeg hyppe opp jord rundt stammen.

      Slett
    2. De bruker jo ikke å blomstre så tidlig, men alltid tidligere enn Novi-belgii og andre store. Jeg har bare Aster amellus og Aster alpinus. Gitt bort de store, for de blomstret jo ikke før det var for sent.

      Slett
    3. Ja, det er jo de jeg også har. Mine rekker akkurat å blomstre innen det blir frost. De er så fine, og det er så synd at de blomstrer så sent.

      Slett
  10. Hello Marit,
    It is wonderful to see so many pretty blooms and colors late in the season. Your plants and flowers are beautiful. Love the photos. Take care, have a great day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. Yes, I enjoy them now while I can. Take care you too, and enjoy your day!

      Slett
  11. Der er stadigvæk masser af fine blomster i din have.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, selv om de startet å blomstre sent så er de fine nå 😊
      De varer nok til neste harde frostperiode kommer.

      Slett
  12. Dear Marit:=)
    How strange that quite a few of your flowers are blooming so late in the year, but also so wonderful. It is always a feast for the eyes to see the flowers in your garden. Your Asters are beautiful. I love their colour, and think they are a must for any garden as they are also of long duration.
    All the best Marit, I hope the frost keeps away.
    Big Hugs
    Sonjia :=)

    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Sonjia,
      Yes it's strange. I think they comes from a warmer climate than here. I think they comes from New England in USA. Thank you. For some years ago they bloomed when the first snow came. So I think they always will bloom very late here.
      All the best to you too, Sonjia.

      Slett
  13. Marit, I forgot to answer your question. You did see a Camellia. It is planted outside my bedroom window, and it has now reached my window. It is full of rose like blooms and is one of my favourite shrubs.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you for your answer, Sonjia. I thought so. You are very lucky who can grow them outdoors. On Sunday I put 15 camellias in my basement. They grows under light for about 7 months. They are one of my favourite shrubs too.

      Slett
  14. Todavía se ven preciosas flores en tu jardín. Besos.

    SvarSlett

Mange blomster, og en flyvende gjenstand observert...

Jeg starter i dag med å vise en orkidé/ Cypripedium som jeg kjøpte flere av her på det lokale gartneriet. De har ofte veldig mye spennende, ...