torsdag 16. mars 2023

Ekorn, rådyrfavoritter, snøbilder og besøk av en påskekylling eller to...Det er lenge siden jeg har sett ekorn her, men på tirsdag var det et her og spiste fuglemat. Ares fulgte nøye med ut gjennom vinduet.


Etterpå satte den seg under magnoliatreet......og der satt den veldig lenge. Hva den så på vet jeg ikke.

Jeg har ikke sett et eneste rådyrspor i nysnøen  i hagen, og det er jo oppmuntrende.  Jeg har nå fått tilsendt en flaske med Trico Garden fra Sverige som jeg skal sprøyte på thujahekken. Rådyrene har spist store hull i den, og heretter må jeg bruke de to hjelpemidlene jeg har veldig ofte. Thuja er desverre en av deres favoritter.


Under den store haugen er min fugleredegran / Picea abies 'Nidiformis'. Den ser akkurat nå ut som en sovende stor bjørn :)


Sånn ser den ut om sommeren. Dette bildet er fra 2021. Da hadde jeg hønsenettingen på barlinden / taxus hele året, og med veldig god grunn. Den innpakkede barlinden i høyre kant av bildet ble totalt beitet ned vinteren 2018/19.  


Dette bildet er fra april 2019. Som dere ser lar ikke rådyrene en eneste grønt skudd være igjen. Dere forstår sikkert hvorfor jeg nå pakker den inn hver eneste høst ;)


Sånn så den ut nå i sommer. Det grønne baret vokser jo ut igjen på den, men det tok faktisk hele tre år før det ble som den var før. Barlind er altså også en favoritt hos rådyrene ved siden av thuja og roser. Til høsten skal jeg være i forkant av rådyrene og bruke de erfaringene jeg har nå. Det er ikke sikkert det blir like mye snø neste vinter, men heretter gjelder føre var prinsippet. 

Denne planten heter Taxus baccata 'Davidii'. Jeg plantet den da vi lagde hagedammen i 2009. Da var den veldig liten, og til tross for bespisning har den klart seg godt. Barlind tåler åpenbart mye "beskjæring ".


Dette er også fra tirsdag. Nysnø i hagen er veldig pent, men nå holder det synes jeg. Fra i kveld og frem til lørdag kan det komme så mye som 40 cm til med snø! Det skulle ikke være lov! I natt var det - 15 grader her, og det er helt utrolig når vi er i midten av mars. En skulle heller tro at det var i januar... :(


På søndag fylte jeg opp flere fuglematere, og denne som er til peanøtter er veldig populær. Den er stadig tom.


På morgenen i går så jeg plutselig denne lille gulspurven/ Emberiza citrinella fra kjøkkenvinduet. 


Er den ikke søt?


Det kom flere utover dagen.Med litt godvilje så synes jeg at den ligner litt på en påskekylling. Kanskje er den her til påske også :)


32 kommentarer:

 1. Jeg er glad jeg har kornåkre rundt hagen min, da spiser de seg mette før de når fram til det jeg har om sommeren. På vinteren er det meste dekket av snø. Godt du har funnet noe som hjelper mot ubudne gjester i hagen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det forstår jeg godt at du synes. Rådyrene er så og si her bare om vinteren. Om våren, sommeren og høsten er det for mye trafikk og folk som er ute.
   Ja, jeg er glad for at de holder seg borte, i hvertfall akkurat nå. Dette må prøves ut over en lang periode, og se hvor lenge de virker.

   Slett
 2. Så trist med dessa rådjur när de kommer in i trädgården och äter upp buskar och annat som de gillar.Hoppas du kan få dem att låter bli med ditt nya medel.Det var en söt gulsparv vi brukar ha dem här också.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er trist at de spiser og ødelegger så mye i hagen. Jeg håper på det ja. De er så søte ja, og hyggelig å høre at de er hos deg også.
   Ha det godt.

   Slett
 3. It is a running battle that you wage with these deer, Marit. But, I think you are winning. Your garden has evidently become a magnet for birds and I am very pleased that you are taking such good care of them. I would imagine a lone squirrel is welcome too. The spring solstice is almost here. Soon the snow has to melt! Fingers crossed. Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it's like a battle, but I will try to win David!
   I have a lot of animals and birds here, and most of them are very welcome in my garden. I love to see the squirrel, and I have missed it for a long time. Yes, it must soon be spring here, or else I will be mad ;)
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 4. Hej Marit!
  Du har så mycket snö, trodde det hade sjunkit ihop lite, men det är ju massor. Bra om medlet hjälper mot rådjuren, det är inte trevligt att de äter av dina växter. Ekorren är så söt och de små gulsparvarna också. De ser ut som små påskkycklingar.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er masse snø her nå, og enda mer skal det bli :(
   Det ser ut som det virker ja, og det er jeg veldig glad for. Ja, de er så søte.
   Ha det godt.

   Slett
 5. Hello, Marit
  It is a shame the deer at eating your plants, after all your hard work. It is a constant battle. The squirrel is cute, but my favorites are the birds. They are adorable. Take care, have a great day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, it's a shame, but now I hope I can stop them doing so. Yes, they are very cute all of them.
   Take care, and enjoy your day!

   Slett
 6. Det er godt, at du har succes med at holde rådyrene væk fra planterne. Så er det hyggeligere med besøg af egern og guldspurve

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jeg så glad for. De er mye hyggeligere enn rådyrene ja.

   Slett
 7. Jeg har også set gulspurve i dag, 2 stk. Og jeg har nok fortalt dig, at vi også har egern her. Naboen fortalte at der har været 2, men i vinter var der kun en. Den hedder Egon :)
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du også har både gulspurver og ekorn. Ja du har fortalt det før, for du hadde jo ikke det på Samsø. Det var da et passende navn på den :)
   Klem

   Slett
 8. Jag har tänkt skriva till dig flera gånger om Trico garden. Vi brukar ha upp till 10 rådjur utanför tomtgränsen. Vi började använda Trico garden för flera år sedan. Nu har de lärt sig. Vi sprutar runt tomtgränsen ca 3 gånger vår och höst. Man kan blanda en svagare blandning än den som står på flaskan. Det luktar tillräckligt ändå. Rådjuren är inte vårt problem idag utan haren och honom vet vi inte hur vi ska stoppa.

  SvarSlett
  Svar

  1. Tusen takk. Så bra at de lærer seg dette og holder seg borte. Jeg kjente at det luktet sterkt da jeg mottok pakken. Flasken var pakket i plast inni esken, men likevel luktet det mye. Da skal jeg lage en svakere blanding enn det som står på flasken. Takk for info. Harer har jeg heldigvis ikke her. Hvem er du? 😊

   Slett
 9. Hvor er det godt 'påskekyllingerne' kan finde frem til din have midt i sneen! Her er der mad og hygge ovenpå deres lange rejse, og nu håber jeg dine planter kan være i fred for de lokale rådyr!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg også. Akkurat nå kan de ikke finne noe som helst, for her har vi et fryktelig uvær med store mengder snø. Det håper jeg på fremover nå ja!

   Hilsen Marit

   Slett
 10. Dear Marit the plant that the deer like has changed it's shape considerably since it was first planted. I'm glad you are winning the battle against the deer. Nice to see the squirrel and that little bird with the puffed up feathers to keep itself warm,is simply adorable. I hope you don't get any more snowfall, enough is enough! I say that about the rain downpours we are getting every day, but the forecast is for more rain.
  Hey ho, can't win with the weather!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear Sonjia
   Yes, now it have grown a lot since 2009. I like the plant, but the deers like it too. Yes, I hope I will win the battle against all the deers around here. They are both very cute. We have got 40 cm with snow this week, and enough is enough! Now it rains here too. I prefer rain right now. It's terrible so much rain you get! I hope it will end soon. No, we can't win against the weather. We must take what comes. Happy weekend!
   Warm hugs!

   Slett
 11. Googlade i veckan eftersom det dök upp en 'ny' fågel vid matningen. Och då hamnade jag på en hemsida som berättade vad olika arter äter och hur de äter. Där stog bland annat att gulsparven vill äta på backen och därför ska man mata de där. Många fågelarter ville också ha hackade solrosfrön men det orkar jag inte så jag satsade på skalade istället. Men nu har jag i vart fall skaffat flera olika typer av kost till de små fjäderfäna.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, gulspurven og dompapen vil helst spise på bakken, og jeg tror at det er mange flere som vil det. Jeg kjøper store sekker med solsikkefrø uten skall, og det liker alle fugler. De som ikke spiser på bakken fra før søler og griser så mye at mye havner på bakken uansett. Det høres bra ut.

   Klem, Marit

   Slett
 12. Hei Marit! Nå er jeg inderlig lei av vinter (akkurat som det hjelper) med snø og kulde. I dag har det snødd i mange timer. Nå pøser det ned. Det er tross alt bedre.
  Vi er innmari plaget av rådyr i vinterhalvåret. De spiser og spiser. Jeg lurer på hvorfor du kjøper Trico Garden fra Sverige! Er det forskjell på den du kan kjøpe her?
  Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, det er jeg også, for denne uken har vi fått minst 40 cm med snø. Det har regnet i kveld og det er tross alt bedre ja. Rådyr har blitt en plage her også. De spiser på alt de kommer over.
   Jeg prøvde å bestille det fra et firma her i Norge, nen fikk etter bestilling en mail om at de ikke hadde det likevel. Så det vet jeg faktisk ikke.
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 13. There's a whole lot of snow there!
  So glad you were able to keep the deer away from the plants.

  Hugs and blessings, Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, we have a lot of snow right now! It looks promising, and I hope they will go away in the future.

   Warm hugs, Veronica!

   Slett
 14. You've really had the snow and cold weather. It's nice to fill the feeders and see the birds come. I love that little fluffed up bird! He's posing for you!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I've had enough of both of them lately. I love to see them here every day. Yes, I guess it does! :-)

   Slett
 15. Wow you have lots of snow! Nice pics and the little yellow bird is so sweet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it's very much snow here this winter. Thank you!

   Slett