torsdag 2. mars 2023

Prikling og nye eksperimenter...

 Nede i kjelleren i mitt "varme" rom hvor jeg sår frø og har stiklinger har jeg nå et eksperiment med mine blodbeger frøplanter. Jeg har kjøpt et minidrivhus, og to forskjellige plantebrett til å lage "pluggplanter"  av mine frøplanter. Begge to har undervanning så frøplantene ikke skal tørke ut så fort.

Jeg priklet mange frøplanter på tirsdag. Å prikle er å plante om småplanter i hver sin potte ( fra frøplanter som en har sådd tidligere) :)

I forrige innlegget fra tirsdag ser dere alle frøplantene fra en plastboks. Jeg har sådd i to sånne bokser, så det er nok å ta vare på her.

Det jeg holder på med nå er et eksperiment for å finne ut hvordan frøplanter får det best og utvikler seg hurtig. For de som ikke kjenner til blodbeger/ rhodochiton fra før kan jeg gi en kort innføring. Det er en plante som kommer fra Mexico, og når den dyrkes her regnes den som en ettårig sommerblomst som må / bør sås mellom slutten av desember til midten av januar. De bruker veldig lang tid på å utvikle seg, og det er forklaringen på at de så sjelden er til salgs i hagesentere og gartnerier. Det er ikke lønnsomt å dyrke en plante som bruker så lang tid på å blomstre.

Jeg har dyrket denne planten hvert år siden 2003 (tror jeg). Jeg lærer stadig noe nytt om den, så jeg synes det er morsomt å få til en plante som er litt vanskelig :)


Her er et bilde fra i fjor høst. Når de først har begynt å blomstre så holder de på til frosten tar de. 


Dette er et bilde fra noen år siden. De kan bli veldig store hvis en gir de nok vann og gjødsel.

Det går an å overvintre den også, men plantene blir finere når de er nysådde synes jeg. 

I år prøver jeg meg frem med forskjellige teknikker for å finne ut hva som er optimalt for de. Siden mine egne frø spirte omtrent 150 % har jeg nok av frøplanter til at jeg kan prøve meg litt frem.Disse ser ut til å trives  best. De har litt større potter, og de har lokk over som bevarer luftfuktigheten.


Disse har litt mindre jord og ikke noe lokk. Jeg får se om de også vil vokse seg større. Siden skal jeg vise den siste "pluggboksen". Den var så vrien å sette sammen at jeg holdt på å gi opp. 


Disse cyclamenfrøene sådde jeg for ca. en måned siden. De utvikler alltid en liten rund "knoll" før de utvikler blader.
Dette er Cyclamen purpuracens. De har jeg ikke hatt før, så de må bare prøves ut her de også. 


To nye Paphiopedilum flyttet inn her i går. 
Denne heter P.  'White Lady'


Denne heter P. Maudiae gx.( Venus Slipper Orchid)


Den har også veldig fine blader. Jeg leste at disse plantene kan blomstre opptil to måneder, og det er jo det min ene gjorde som nettopp nå er avblomstret. 


Sånn ser Revira ut, og det er bitte små kuler som pr. nå ligger oppå snøen. Sporet som ble laget for noen dager siden er helt klart satt av rådyr.
Likevel så jeg i dag spor etter et rådyr som hadde gått igjennom hekken fra naboen sin side.  Kanskje var jeg vel optimistisk,  men jeg gir ikke opp. I går fikk jeg bestilt Trico Garden også. Så når det blir vår skal jeg spraye rundt i hele hagen. Rådyrene skal lære seg at de skal holde seg borte herfra. 

Til dere som har brukt Trico garden i hagene deres, hvor lenge varer duften av det ? Hvor ofte må jeg spraye det på nytt igjen?

40 kommentarer:

 1. God idé at eksperimentere lidt med metoderne når du har planter nok, og med 150% spiring må man sige du er godt forsynet:-) Tænk at de små størrelser skal blive til store slyngplanter på bare et år! Hvis dine forsøg lykkes - og du er jo en erfaren blodbægerspecialist - kan du vel få en forretning ud af det, navnlig nå du ingen konkurrence har fra planteskolerne.
  Din grønstribede orkidé er helt fantastisk - både blomsten og resten af den store plante!
  Jeg følger nøje med i dine rådyr-eksperimenter Marit, og havde jo håbet du nu havde fundet en løsning:-)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tenkte som så at siden jeg har så mange frøplanter kan jeg gjøre noen forsøk med de. Ja, jeg er godt forsynt med de i år, Ulla ;)
   Ja, sånn er det, men de vokser egentlig veldig sakte. Så derfor bejøver de minst fire måneder med vekst innen de blomstrer.
   Jeg har solgt blodbegerplanter i mange år allerede, og har faste kunder på de hvert år :)
   Tusen takk. Ja, de er så fine, og jeg håper at jeg lykkes med de også.
   Ja, det må du gjøre, og jeg skal fortelle hvordan det går her. Det får jeg sett så lenge det er snø på bakken. Når det er blitt bart her er de ikke i hagen mer. Om våren og sommeren er det for mye folk ute til at de vil være her.

   Hilsen Marit

   Slett
 2. Dina småplantor i minidrivhuset ser verkligen välmående ut. Bra att kunna ha så pass många plantor att du kan göra lite experiment. Och så cyklamen är också på väg.
  Ja det där är definitivt spår av rådjur. Så dom kommer fortfarande in till dig. Men förhoppningsvis äter dom inget.

  När det gäller Trico Garden så är ju jag nybörjare. Det var först förra sommaren jag prövade det på mina blå phlox så jag är definitivt ingen expert. Men min känsla var att det höll ganska länge efter det att jag sprutat. Men då jag var så rädd att dom skulle komma och äta och jag inte visste hur länge det höll så sprutade jag nog mer ofta än jag kanske behövde. Men nog har jag känslan av att det höll i flera veckor. Men jag tror det är fler som tittar in här hos dig som har använt det i flera år så jag tror du kan få bättre råd än från mig :). Men en sak är i varje fall klar. Hos mig hjälpte det i varje fall så det verkar effektivt.

  Önskar dig en fin torsdag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de gjør det Anita, og jeg er overrasket over den synlige forskjellen allerede.

   Ja, det er det ingen tvil om. Det er fint at du forteller om det, for jec har jo lest om at det virker. Det kjøpte jeg av en svensk mann som åpenbart har oppdaget et marked her i Norge :)
   Ja, jeg håper at flere forteller om sine erfaringer med det.

   Ønsker deg også en fin torsdag!
   Klem, Marit

   Slett
 3. My goodness, your ingenuity and creativity know no bounds, Marit. I am quite sure that your subterranean facility is a research centre devoted to plant propagation and that before long a white coat will be required to enter the sanctum! Good luck with your new techniques. As for the spray to deter the deer I have no experience with it at all, but it seems to me that if the spray mimicked a bear or a wolf it would be effective. No deer in its right mind would think of nibbling on the cedars if there was a possibility a wolf was lying in wait. Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Oh yes David, I have many plants sown from seeds already! You should know me so well by now ;)
   The white coat in the garden will stay there for a long time. In next week it will be very cold here, and I don't like it at all!

   Can you send me a canadian wolf? Here in Norway they shoot them because the sheepfarmers don't like the wolf very much. I want to protect the wolf, but the sheepfarmers don't agree.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 4. Jeg venter ennå på frøposene jeg bestilte for mange uker siden, så jeg håper de ikke har blitt borte i posten. De ble sendt uten sporing, så det er ikke så godt å finne ut hvor de befinner seg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo ergerlig at du ikke har sporing på de, for da er det jo umulig å vite hvor de er. Hvis du har bestilt de fra utlandet må de fortolles først. Det kan ta sin tid, for det har jeg opplevd mange ganger.

   Slett
 5. Hello Marit,
  Your Goblet plant is beautiful. You are doing great growing all seedlings. The Lady Slipper is beautiful.
  I know seeing the deer prints do not make you happy. Take care, have a great day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you. I hope they will grow a lot vefore the spring comes.
   Yes, the Lady Slipper is beautiful.
   I hate to see the deer prints here. They are so many around our yard.
   Take care you too, and have a nice day!

   Slett
 6. Purpurascens har overlevet ude i haven her i flere år, men er ikke begyndt at brede sig, ligesom hederifolium og coum gør. Den er sjov at have, fordi den blomstrer på et andet tidspunkt end de andre. Utroligt at du har fået fingre i to nye paphiopedilum. Har du købt dem samme sted som den første?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg så de på en svensk blogg, og fikk så lyst til å prøve de. Men da blr nok de bo i kjelleren om vinteren de også. Blomstrer den midt på sommeren?
   Ja, jeg var heldig der. Nei, de to første fant jeg på min matbutikk av alle steder. Disse fant jeg i en norsk nettbutikk som både selger og sender planter 😉

   https://www.melbygartneri.no/

   Slett
  2. Ja, den småblomstrer henover juni, juli og august.

   Slett
  3. Takk. Ja, det var det jeg trodde 😊

   Slett
 7. Deer are beautiful, but they are real garden pests.

  SvarSlett
 8. Ja, blodbeger må ma ha! De gjør mye av seg. Sånne venus-slipper-orkideer er i en fascinasjonsklasse for seg. Tør ikke ha sånne jeg, men kan beundre dem hos deg :)
  Har hørt rykter om at Trico Garden virker. Fikk kjøpt en flaske fra Sverige, men har ikke hatt bruk for den ennå. Hvor fikk du tak i?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må en ha hvert år :) De gjør mye ut av seg ja, og blomstrer veldig lenge. Det er de ja. Du burde prøve de, for de er ikke så va skelige. Men du kan beundre de her ja :)

   Ja, det har jeg også hørt. Jeg bestilte de fra en nettbutikk. Jeg tror de sender fra Sverige. Min flaske er nå underveis :)

   https://www.hylte.no/trico-garden-viltbeskyttelse

   Slett
  2. Tusen takk! Det står faktisk på flasken at den er framstilt av fåretalg. Da må jo fåreull (råull er fettete) ha noe for seg?

   Slett
  3. Ja, det må jo virke på samme måten. Så hvis du har tilgang på saueull kan du jo bruke det.

   Slett
 9. You are doing a fantastic job growing all the seedlings.
  I hope they flourish before spring arrives.

  Hugs and blessings, Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Veronica.

   Have a nice weekend! Hugs.

   Slett
 10. Kjære Marit, eksperimentene dine er flotte, det blir spennende å se hvilke av frøplantene som blir best... og du får starte et salg :-)) Eller. Jeg tror også andre hageelskere vil kunne glede seg over det.
  Jeg ønsker deg stor suksess med å holde rådyrene unna. De ser så vakre ut, men de er ikke venner i hagen.
  Klem fra meg

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Viola,
   Tusen takk. Ja, det blir spennende å følge med på. Ja, noen gir jeg bort, og andre selger jeg :)
   Rådyr er vakre å se på, men jeg vil ikke ha de i hagen.
   Klem, Marit

   Slett
 11. Hej Marit!
  Det ser fint ut i dina sådder. Har likadana sålådor och de utan lock har jag hittat ett lock och botten som de passar perfekt in i. Hade tänkt gå ut i växthuset och så lite till, men nu börjar det snöa så det får bli senare. Riktigt fina orkidéer .
  Trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Så bra at du har lokk og såkasser som passer til hverandre. Her venter jeg på kulden som skal begynne fra i kveld. Allerede i morgen skal det være - 8 eller enda kaldere. Det skal vare i en hel uke eller mer, så det er ikke vår her enda.
   Tusen takk.
   God helg.

   Slett
 12. Visserligen gör du ett experiment men vilken massa plantor du kommer få av blodbägaren. Jag har för mig man brukar säga att en sprayning med Trico garden håller i 5-6 veckor. Men jag brukar spruta tulpanerna så fort de sticker upp ur jorden och sen oftast inte spruta nån mer gång. Jag behöver göra en annan omgång för magnoliorna i samband med att de fejar hornen osv. Så jag använder periodvis på olika ställen.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg sådde mine egne frø, men jeg kunne nok bare sådd halvparten. Men jeg har mange faste kunder, så jeg skal nok bli kvitt de. Ok, det var fint å vite. Det har aldri vært så mange rådyr her som nå i vinter. Men da er nok ikke Trico garden til så mye hjelp. Når vi får mye snø, kommer jeg ikke ned i hagen likevel. Jeg må spraye før det kommer mye snø, men så lenge som fire måneder virker det ikke.

   Klem, Marit

   Slett
 13. Jeg har fulgt dine eksperimenter med Blodbeger i mange år, jeg tænker lidt på, hvad du bruger dem til, du viser ikke, hvad du bruger dem til om sommeren, så har jeg i hvert fald ikke lagt mærke til dig. Du er så dygtig til at så og prikle.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, du har nok det, Lisbeth. Joda, jeg viser det jo på to av bildene? Jeg planter de så de henger nedover på det øverste bildet, og at de er plantet i en stor krukke i bildet under der igjen :)
   De kan brukes både i ampler og i store krukker. Da må de bare ha noe å klatre i :)
   Du ser det nok på de to første bildene.
   Tusen takk.
   Klem

   Slett
 14. Dette blir spennende!! Kjempefine planter!
  Du får si fra før du starter salget, kanskje jeg vet noe mere til da;-) har såååå lyst på en 17. Mai i Oslo, mest pga alle de fine bunadene som er å se den dagen;-)
  God helg ønsker jeg deg! Her kommer visst vinteren tilbake....det er til å bli gal av...
  Hilsen Annette

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, jeg kan jo skrive om det på bloggen hvis jeg bare husker på det, Anette ;)
   Ja, 17. mai i Oslo er jo en opplevelse!
   God helg til deg også!
   Det gjør den her også. I en uke nå fremover nå er det meldt om tosifrede kuldegrader... Brrrr...
   Hilsen Marit

   Slett
 15. Så spännande med din sådd. Du har verkligen gröna fingrar och massor av kunskap. Så roligt att du delar med dig.
  Trevlig helg!

  SvarSlett
 16. Spännande med din sådd! Alltid lika kul att kika in till dig...
  Kram från ett blåsigt Öland & Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk.
   Klem fra et kaldt og blåsende Norge. Hilsen Marit

   Slett
 17. Good morning dear Marit,
  Sorry for not commenting but I had the flu and is spreading over Holland. Maked me more sick as the Corona did. Love your Orchids.
  Have a wonderful sunday

  SvarSlett
  Svar
  1. Good morning dear Marijke,

   That's ok, don't think about it! I'm so sorry about the flu you have. It's the same here. I have a terrible toothache, and I need to go to the dentist today.
   I had corona last year, and got very sick. I lost my voice, and felt so tired for many months. They are not nice to get any of them!
   Thank you!
   Have a wonderful day, and get well!
   Many hugs!

   Slett
 18. Vad spännande med dina sådder själv har jag inte börjat ännu men det blir inte länge förrän det ska bli av.Vad trevligt när man sår en växt och den blommar ända till vintern kommer sådana vill man ju ha.Din orkidé är otroligt vacker och inte bara blomman utan även bladen är dekorativa.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er spennende å så frø. Den blomsten heter på svensk Torneroses kjortel tror jeg. Kanskje du kjenner den fra før.
   Tusen takk. Ja, bladene er veldig dekorative.
   Ha det godt.

   Slett