fredag 10. mars 2023

Mens jeg venter på våren...

 Ja, det gjelder å smøre seg med den tålmodigheten en ikke har nå...

Jeg prikler tomatspirer, planter roser og stauder i potter inne. Jeg prøver å ikke kikke ut på isen og snøen som ligger frosset fast i hagen. Jeg er innom kjelleren daglig og nyter camelliablomstringen der. Jeg er så lei snø og kulde, og venter utålmodig på at kulden skal slippe taket. Jeg er også innom drivhuset daglig og slår av og på ovnen der inne i teltet. På dagtid blir det så varmt at jeg må lufte der. Ikke lett å finne en optimal temperatur der nå. - 11 på torsdag natt, og da var det - 1 i teltet som laveste temperatur. Det var også -12 i natt. Nå melder yr om snø fra mandag, og det ønsker jeg ikke. Men ingen har spurt meg ;)


Mine primula trives veldig godt i teltet. Der er luften fuktig og kjølig om natten, og det liker de. Det er evigheter til de kan plantes ut, men jeg håper de overlever  til det blir vår ute. Primula Belarina 'Baltic Blue'.
Jeg leste akkurat på en engelsk hageside at de var kortlivede. Er det noen som har hatt de i hagen i flere år?


Denne bekymrer meg akkurat nå. Det er en bonsai jeg kjøpte i fjor, og på grunn av at det har blitt for varmt i teltet har den begynt å folde ut bladene alt for tidlig. Bladene tåler nemlig ikke frost når de har foldet seg ut. Det skal ikke være enkelt nei. Jeg håper at denne fryktelige kulden forsvinner for godt nå.
Camellia i blomst.


Dette bildet sier alt. Jordsekk som er klar til bruk, påskeliljer   og stemorsblomster som ble kjøpt inn alt for tidlig. 
Venter jeg på våren? JA!!!

God helg/weekend!


41 kommentarer:

 1. Ja nu är vi trötta på snö både du och jag och vill ha vår. Här har det snöat i flera dagar, vi har inte lika mycket som hos er men tillräckligt. Trafikproblem och problem med tåg också, det märkte jag igår när jag skulle ut och åka. Men ... det är då vi får dra oss tillbaka till våra blommande rum, du till din källare och jag till uterummet :)
  Din primula är helt ljuvlig, vilken vacker blå färg och dubbel dessutom. Jag har flera primulor i trädgården som kommer upp år efter år som jag har köpt den här tiden och sedan planterat ut. Dom klarar sig till det är dags att plantera bara man inte glömmer bort att vattna dom. Det vore väl fantastiskt om den vackra blå ville blomma i din trädgård nästa år.
  Och jordsäck ja, det ska inhandlas jord här i helgen för även om det är kallt i uterummet ska jag snart börja plantera om allt som står där.

  Önskar dig en fin fredag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar

  1. Ja, det er vi Anita. Oi, ja da har du fått mer snø enn meg. Her er det bare iskaldt, men med masse sol. Ja, ikke sant. Det er godt å ha de å trøste seg med. Tusen takk. Ja, jeg håper jo at de skal overleve her. Ja, jeg skal også kjøpe mer jord i dag.

   Ønsker deg også en fin fredag!
   Klem, Marit

   Slett
 2. Frøene mine har endelig kommet, så jeg skal så i helga. Det kom noen løker også som skulle plantes mellom mars og mai. Har vel mistanke om at det blir mai før det blir varmt nok til å sette dem her hos meg, om jeg ikke skal ha de i potter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra da. Ja, jeg tror også at det blir en veldig sen vår og d3t er ikke lurt å plante de alt nå.

   Slett
 3. Ja det er ikke nemt, med vejret har vi ikke noget at skulle have sagt.
  Jeg har lige siddet og læst på en anden blog, at de var i England og havde håbet på forår, men der var der også sne.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, der kommer vi til kort. Været gjør som det vil. Ja, jeg har også lest om det. Det er kaldt over alt.
   Klem

   Slett
 4. Hei Marit, her snødde det igår men gikk over til regn i løpet av dagen, heldigvis! Men siden har det plasker ned og blåser veldig.
  Slike primula har jeg kjøpt flere ganger men de takket for seg hver gang. Er vel en slik tidlig-vår- bruk og kast- plante, desverre. Kjøper de ikke lenger.
  Tenk...igår fikk jeg blodbeger frø fra en liten bedrift som har spesialisert seg på sjeldne, eksotiske planter ;-) Fant de tilfeldig på internet og tok sjansen selv om jeg var skeptisk.. Men de leverte pr omgående og jeg sådde de ut med det samme. Gjett om jeg er spent!!
  Ellers kjøpte jeg endel jord igår pluss noen planter, til tross for at jeg har null plass akkurat nå men måtte bare...hihi
  Ha en fin dag
  Annette

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anette!
   Takk for info. Da er jeg redd for at du har rett. Ja, dessverre for de er så fine.
   Neimen så morsomt da! Jeg håper at du får spiring på de med en gang!
   Ja, ikke sant. Det er sånn det er nå mens vi venter på våren. Kjenner til det :)
   Ha en fin dag!
   Hilsen Marit

   Slett
 5. Good morning my winter-weary warrior. I think you will have to move to the Costa del Sol! As you know, I am not a gardener but we have primroses in our front garden and they are perennials. They appear every year, all by themselves without any coaxing from us and still have flowers late in the fall. I will see if I have pictures; if not I will be sure to take some this year and send them to you. Hang in, spring will come - at least that's what they say. Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Good afternoon my dear birdman!
   Yes, I guess I must move to a sunny country. David, I have many primroses in my garden, and they are all perennials. Not all primroses live very long, and I guess the blue primulas are one of them. Yes, please show me some photos of your primulas. I love primulas.
   Yes, the spring will come sooner or later.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 6. Esa prímula es preciosa, alguna vez tuve algunas pero se secan rápidamente y no las volví a tener. Aquí ya casi está la primavera, hoy hace 20 grados, demasiados para estas fechas, aunque a mí no me importa me gusta el buen tiempo. Ayer plante ( mi marido jaja ) cuatro arbustos y compre Ornithogalum dubium, es precioso. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Teresa. I wish I had your temperatures. Haha, I like that you are planting bushes. Yes, Ornithogalum are very beautiful.
   A kiss to you too.

   Slett
 7. Nej, ingen spørger dig! - Det er så sandt, så sandt, og ingen har spurgt mig heller:-)
  Generelt er du nok meget tidligt ude, hvis du vil undskylde mig, og det er ikke nemt når du insisterer på at være i gang hele vinteren. Har du aldrig hørt om vinterpause? Jeg er faktisk glad for at holde en plantepause og beskæftige mig med andre ting her i den kolde tid. Og koldt er det jo meget ofte i marts måned, ja, faktisk kan vi få frost helt ind i maj, så der er ingen grund til at skynde sig. Sådan tænker jeg.
  Håber din bonsai overlever trods alt, og også alt det andet naturligvis!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, sånn er det bare Ulla. Ingen har spurt oss ;)
   Jeg er veldig tidlig ute ja, og det har sin forklaring i at sesongen her i Norge er minst to måneder kortere enn i Danmark. Så hvis jeg skal få glede av blomster som bruker lang tid på å utvikle seg må jeg starte tidlig. Dahlia bruker evigheter, og frosten tar de noen ganger her innen de engang får blomstre. Så du forstår sikkeet Ulla, at jeg MÅ starte mye tidligere enn hos deg. Jo jeg har vinterpause i november og desember :)
   Jeg har jo drivhuset, men på grunn av kulden kan jeg ikke begynne der enda.
   Den ser fortsatt fin ut, så jeg tror den klarer seg.

   Hilsen Marit

   Slett
 8. Good evening dear Marit

  I wish i could do something to make you feeling better but i can not. Also in Holland we don 't have springweather. Sheer up and try to enjoy what s going on inside of your house.. big hugs

  SvarSlett
  Svar
  1. Good evening dear Marijke,

   I don't feel bad, but I long for spring. I think it's cold weather across hole Europe. Oh yes, I love my basement!
   Big hugs.

   Slett
 9. Beautiful blooms. You appear to be very ready for spring!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. Yes, I'm very ready for spring, but the weather is not!

   Slett
 10. Hej Marit!
  Det ser ut som att du har våren inomhus. Vilken otroligt vacker primula.
  Vi har också kallt och lite snö. Men vi får hoppas att våren kommer snart.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, våren er inne, men ikke ute. Tusen takk. Ja, de er vakre.
   Her er det meldt om mye snø på mandag. Jeg håper at de tar feil. Det får vi håpe på.
   Ha det godt.

   Slett
 11. Jobbigt med lönnen men kanske har den ändå en omgång knoppar till på lut ifall... Har för mig att lönnarna hade grönskat för några år sedan när det blev hård, sen frost och alla blad frös. Efter några veckor bröt de igen. Primulan - en del av de klarar sig utomhus men de fyllda brukar vara kortlivade - tyvärr.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mye jobb, men det virker som det har gått bra så langt. Det var - 1 i natt i teltet. Jeg hadde også lønner i hagen som frøys, og de fikk ikke nye blader før neste vår. Ja, det er synd at de er så kortlivede. Da skal jeg ikke kjøpe flere av de siden.

   Klem, Marit

   Slett
 12. Beautiful flowers Marit! I am looking forward to seeing some spring blooms here, we do have a few daffodils blooming now. It is still cold here, with rain mixed with snow showers. Take care, have a happy weekend.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Eileen!
   I guess you have much warmer climate than here.
   Take care you too!

   Slett
 13. Ja man är ju lite ivrig. Jag törs inte använda värmefläkten på grund av de dyra elpriserna tyvärr. Brukar annars ha den på i mars. Kram Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, etter en lang vinter så lengter vi jo etter våren nå. Det forstår jeg godt. Jeg har et telt inne i drivhuset og bobleplast oppå der igjen. Da bruker jeg ikke så mye strøm.
   Klem, Marit

   Slett
 14. Det skal ikke være enkelt, nei. Og tålmodigheten er godt strekt. Det blir vel pang vår når alt dette frosne har smeltet. Griselekker primula. De ekstra lekre primula'ene bruker å være kortlivede hos meg ;) Kanskje en ide å sette noen primula i drivhuset for litt vårføllse?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er helt tydelig. Det er nettopp det den er. Ja, hvis det brått blir varmt kommer alt på en gang. Tusen takk. Jeg har mine i drivhuset, og de trives veldig godt der. Da ligner det på vår der om ikke annet.

   Slett
 15. Det er ærgerligt, at du ikke bliver spurgt, Marit ;o) Så kunne du også have fået lune vinde sendt ned til os i Danmark, for her har nattefrosten bidt sig fast.
  Jeg forstår godt dine frustrationer, for du har så mange planter opbevaret indendørs, som du venter utålmodigt på at få plantet ud.
  'Baltic Blue' er simpelthen bedårende. Godt du kan gå inde i varmen og glæde dig over dens blomster.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant, for det synes jeg også ;)
   Jeg skulle gjerne ha sendt noen varme vinder til deg, Elna!
   Her var det - 13,5 grader i natt, og nå holder det med kulde og snø.
   Ja, jeg skulle gjerne fått plantet ut mange planter, men det går ikke å få plantet ut noe på lenge her.
   Tusen takk. Ja, jeg er heldig som kan gjøre det.

   Hilsen Marit

   Slett
 16. Temperatuen så tidlig om våren er vanskelig. Når sola (en sjelden gang) dukker frem, så blir det fort tropisk i glasshusene. Så de må passes hele tiden.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er veldig vanskelig. Her var vi hatt mye sol, og da må det luftes selv om det er minusgrader ute.

   Slett
 17. Your camellias are amazing, Marit. Surprisingly, they bloom well in this cold season. Of course, you put in a lot of effort to maintain the temperature,

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Nadezda. I have them in my basement, and the temperature there is very stable. So my basement are perfect for camellias.

   Slett
 18. Marts måned er en svær tid. Solen er højere og dagene er længere og fortæller at foråret er på vej men sneen og nattefrosten siger noget helt andet. Æv! Det er svært at være tålmodig. Heldigt at du kan nyde dine camelliaer indendørs.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. Så kaldt som det er her nå har det ikke vært på mange år i mars. Det er vanskelig ja. Ja, jeg er heldig som har min kalde kjeller hvor de trives så godt.

   Slett
 19. Bonjour,
  I love your blue primrose "Baltic blue". I have never seen this kind of primroses before. I have wild primroses in the garden and that are in bloom despite the rotten weather : storm and heavy rain (the much needed rain).
  Have a nice day
  Hélène (France)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bonjour,

   Thank you. I think this primrose is sold many places here in Norway, but I think they do not live very long here. I have other primulas who lives in my garden too. Here we got a lot of snow today. Bad weather is everywhere at the moment.
   Have a nice day you too!
   Marit

   Slett
 20. Jeg har hatt mine Primula Belarina i flere år. Den eldste har jeg hatt siden 2017, og de andre siden 2019. De ligger fortsatt under snøen nå, men de var i live før den siste snøen kom. Hilsen Solveig S

  SvarSlett

Det går mot vår selv om det ikke virker sånn, og drivhuseffekt...

 I går kom det en en kort snøbyge når jeg kjørte til butikken. Det varte kun i noen minutter, men det var som å være midt inne i en snøstorm...