onsdag 8. mars 2023

Plassmangel allerede...

 Som vanlig vil jeg si så er det trangt om plassen i den "varme" kjelleren allerede. Jeg har forregnet meg i år, for jeg trodde/ håpet at våren skulle komme like tidlig i år som i fjor. Jeg hadde planlagt å flytte frøplanter bort i teltet i drivhuset for å få bedre plass i kjelleren. Nå har jeg allerede fått roser, georginer/ dahlia og flere stauder + flere sommerblomster som lobelia, femtunge/ scaevola og fuchsia. Det ble en stor strek i mitt regnestykke om å flytte planter bort i drivhuset, og det har blitt avlyst på grunn av den plutselige kulden. Den er ikke så plutselig egentlig, for jeg leste for 14 dager siden av det ville bli en kald mars måned. I dag tidlig var det hele -14 grader ute, og dette skal fortsette helt frem til lørdag med tosifrede minusgrader. Etter det skal det bli rundt - 8, så det hjelper ikke så mye. Det er spådd/ meldt om at hele mars skal bli iskald. Hvor ble det av våren?

Jeg hadde jo bestilt alt dette i januar/ februar med håp om er  tidlig vår. De sier at dette været vi har nå er unormalt kaldt, og det stemmer jo veldig godt...  

Hjelper det om jeg sender inn en klage til værgudene? ;)

Nei, dessverre så hjelper nok ikke det. Så det blir trangt i kjelleren i lang tid. Når det blir så kaldt som - 14, så klarer jeg heller ikke holde temperaturen i teltet over null. Alt som står der nå tåler det, men frøplanter og dahlia tåler ikke frost i det hele tatt. Så de kan jeg ikke flytte på lenge. Det er mildt sagt irriterende, men det er bortkastet energi da det ikke går an å endre været ;)

Jeg kjøpte en skål med stemorsblomster/ Viola cornuta og noen perleblomster.Jeg hygger meg med innendørsblomster både i stua og i kjelleren. Det gjelder å holde humøret oppe, for det kan jeg behøve hvis det blir vinter i en måned til :(

Her kommer noen nye bilder tatt i kjelleren i det siste.Hva har skjedd med denne? Den var hvit i fjor sommer, men nå vet jeg ikke hva jeg skal tro...  Jeg har tre pasjonsblomster/  Passiflora, og denne har vært hvit før. Har den skiftet farge i vinter? Tiden vil vise det når den en gang kommer opp i lyset og ut av kjelleren. Enn så lenge nyter jeg den vakre fargen!


Camellia 'Hawaii'


Denne vet jeg ikke hva heter, og det ligner ikke meg å kjøpe røde camellia... ;) Det kan være 'C. Bonomiana' som hadde flere røde blomster sammen med de rosa. Det finner jeg nok ut av.
Jeg er jo glad for at den blomstrer her likevel.


Denne blomstrer trofast hver vinter, og i år har den veldig mange knopper. Camellia 'Margaret Davis'


Denne kjøpte jeg i fjor på denne tiden, og den heter 'Spring Festival'. 


Solnedgangen i går kveld. Det kan være vakkert ute selv om det er bitende kaldt. I skrivende stund er det - 13 grader, og yr melder om 0 grader som det varmeste i dag. Jaja, det får jeg ikke gjort noe med. Jeg skal ned i kjelleren og plante dahlia og stauder. Tålmodighet i mars måned er det lite av hos meg, men jeg må bare holde ut. Våren vil komme før eller senere, og antagelig  mye senere enn det jeg håpet på i år. Men sånn er det bare. Det er bare å gjøre det beste ut av det.

36 kommentarer:

 1. Hej Marit!
  Ja vi är flera som hoppats på en tidig vår. Nu har det varit snöoväder, men vi har klarat oss från det. Dina kamelior är riktigt vackra och Passionsblomman otroligt fin. Har du sått dem själv?
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, jeg er nok ikke alene om det. Så bra da. Her er det strålende sol og veldig kaldt. Tusen takk. Den som var hvit i fjor kjøpte jeg som stikling for flere år siden. Jeg har også en som er lilla. De står i samen, så kanskje de har viklet seg inn i hverandre. Jeg har ikke sådd den, nei.
   Ha det godt!

   Slett
 2. Du må ruste dig med tålmodighed og holde 'Spring Festival' i kælderen, og der er jo rigeligt at glæde sig over! Her er mit haveprojekt sat på pause mens nattefrosten varer - dog kun éncifrede minusgrader:-)

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg må nok det Ulla, for her er det veldig kaldt nå. Det er stadig - 7,5 grader nå kl. 12.05. Ja, spring festival i kjelleren duger når en ikke kan få vår ute! Jeg gleder meg jo veldig over alt som blomstrer der! Ja, det vil jeg tro at du har mått stoppe akkurat nå. Ja, ikke sant ;)
   Du er heldig!

   Hilsen Marit

   Slett
 3. Dear Marit :=)
  It's so frustrating when we are prevented from gardening because of a cold climate. Here it absolutely pouring down. Even the birds have disappeared, probably hunkering down in their nests. They can't get their feathers wet through or they are unable to fly

  Thank you for sharing some of your lovely camellia flowers. They are all so beautiful

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear Sonjia :)
   Yes, it's very frustrating. I hate thus cold weather we have right now. A lot of rain is not nice either when it's never stops.
   Poor birds!
   You welcome! Thank you so much!

   Slett
 4. Jeg kan ikke huske at det har vært så mange flotte himler så mange kvelder etterhverandre tidligere. Våren er liksom ikke tiden en forbinder med flott himmel på kveldstid. Du får ta ibruk soverom til planter, der kan du vel få det forholdsvis kjølig, men fremdeles varmt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er sikkert riktig, for det har vært mange fine solnedganger i det siste. Jeg har ikke plass der, for der er det opptatt av andre planter ;)

   Slett
 5. Dear Marit: I will have to check the records on your conduct over the past few months to see whether you have been a bad girl, because it certainly seems so, and this cold, miserable, ongoing winter is your punishment. The basement is now filled to capacity and, knowing you, you will probably order even more plants, so better clear a space in the kitchen, move the furniture in the bedroom, clean out the garage and rent a trailer. You are a hopeless case! But we all love you - hugs and kisses, David.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear David,

   Yes, it can look like that, but I hope I have been not so bad ;) I must look for more space, but there is nothing of it here. All is full already. This cold weather have given me a lot of troubles right now. Maybe I'm hopeless right now, but not when it all blooms ;)
   Thank you so much. Hugs and kisses, Marit

   Slett
 6. Deilig å se så mange vakre, fargerike blomster en marsdag der snøen laver ned. Gratulerer med kvinnedagen! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Her laver ikke snøen ned, men det er iskaldt. Gratulerer med dagen!

   Slett
 7. Prachtige bloemen Marit. En mooie headerfoto. Wij hebben vandaag ook sneeuw. Fijne dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Caroline. We have a lot of snow already.
   Have a nice evening.

   Slett
 8. Også her er foråret sat på standby, desværre. Du nyder selvfølgelig camelliernes blomster, men de ville være endnu flottere med mere luft og plads omkring planterne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn har det bare blitt nå. Det er jeg helt enig i, Marie. Det er bare meg som aldri får nok planter 😉

   Slett
 9. Good afternoon dear Marit,
  I wish I had the emailadres of the weathergods to ask them to bring springtemperatures to Norway. But I don´t have. It must be fantastic to be able to enjoy the flowers you have inside I hope they bring you a positive fibe. It´s also cold in Holland but not as cold as it is at your place. Nothing we can do about the weather.
  have a wonderful evening
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good evening dear Marijke,
   Yes, me too! That have been very nice. Then we both could send email to them :)
   Yes, I like my basement a lot. The fliwers there brings me joy. No, I guess it's very much colder here then in your place. No, there is nothing we can do about it.
   Have a wonderful evening you too.
   Rosehugs, Marit

   Slett
 10. Sí por aquí también está más retrasado que el año anterior, pero tengo muchos narcisos florecidos. Yo sigo comprando flores jaja. Tus camelias se ven preciosas. Abrazos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I have read about this cold weather, and it's all over Europe. It sounds lovely to have dafodills already. Thank you.
   Hugs.

   Slett
 11. Du är en sann optimist tänker jag. Problemet är konkret men du hittar nog en lösning. Dahliorna kan bara ligga och vila nånstans. Tänker att jag ska sätta mina i slutet av mars som tidigast. Om inte annat så lär vi oss. Numera sår jag allt senare, mycket senare efter att jag började läsa på om utvecklingstiden på framförallt grönsaker. Och om jag räknar baklänges från när jag kan sätta ut det så visade det sig att jag kunde vänta längre med sådd.

  Passionsblomman är vacker liksom kameliorna.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg prøver å være det, for det er bedre enn å være pessimist. Ja, det må jeg bare finne ut av. På et slags vis skal jeg nok få det til. Jeg har heller ikke tenkt å plante mine enda. Ja, en må bare finne ut nårdet er best å plante og så. Jeg har sådd tomater og chili, og ikke noe annet av grønnsaker. Agurk vokser veldig hurtig, så de vil jeg vente med. Ja, det er nok helt riktig.

   Tusen takk.

   Klem, Marit

   Slett
 12. Hei Marit!
  Ja, kjedelig med denne kulda nå - spesielt de veldig kalde nettene byr på utfordringer. Blir fine farger på himmelen da.
  Du får nyte plantene i kjelleren, selv om det blir litt trangt.
  Nydelige kameliablomstring hos deg! Fine sorter.
  Lite med gjenblomstring på mine. Jeg har kjøpt en liten Bonomiana, så det blir litt kameliablomster i år også.
  Flott farge på pasjonsblomsten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Edgar!

   Ja, det er helt tragisk, for nå kunne våren ha kommet i gang. Ja, det er ikke lett å holde på varmen nå uten å bruke mye strøm. Ja, det var så fint i går ettermiddag.
   Ja, jeg gjør jo det. Det er min egen feil ( og den kalde våren så klart ) ;)
   Tusen takk. Mine står ute hele sommeren i sol og litt skygge og de utvikler så mange knopper. En mann som driver med camellia lærte meg at de vil ha mye sol bare de får nok vann. Mine har veldig mange knopper i år etter den solrike sommeren i fjor.
   Det høres bra ut. Vi må jo ha camelliablomster nå!
   Fargen er fin ja, men jeg mener at den var hvit i fjor ;)

   Slett
 13. Hei Marit! Jeg blir også fortvila over kulda. Planer som må utsettes. Har heldigvis ikke sådd så mye enda. Har klart å holde litt igjen. Det må være deilig å gå ned i kjelleren til våren. Selv om det våren nytes aller best ute. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Ja, en kan bli fortvila, for det skulle det ha vært mye varmere enn det er nå. Jeg har sådd tomater og chili, men ellers ikke så mye andre grønnsaker enda. Har sådd noen flere alpefioler også. Ja, det er så deilig å drømme seg bort der. Ja, det er helt sikkert.
   Ha det godt. Klem, Marit

   Slett
 14. Vi håber altid det bedste, men desværre er vi nødt til at planlægge efter det værste. Vejret snyder os år efter år! Dine camelliaer er meget smukke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi er jo optimister til det motsatte er bevist, men som du sier er det det vi må planlegge etter. Det har ikke jeg gjort i år. Det er helt sant! Tusen takk.

   Slett
 15. Der er mange lækkerier i din kælder, og det må være så hyggeligt at gå dernede på en kold dag.
  Planter du allerede dine dahliaer i potte nu? De kan nå at blive store og pladskrævende, inden de kan plantes ud i haven.
  Jeg er spændt på at se, hvilken farve min passionsblomst får.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det er veldig hyggelig å se på blomstringen der nå. Nei, jeg må vente til de kan plantes i drivhuset. Ja, det kan jo bli spennende å se. Jeg har to som står ved siden av hverandre, og antar at det er den andre som blomstrer nå. Den hvite har alltid vært hvit 😊

   Hilsen Marit

   Slett
 16. Sådan kan det gå, når man satser, du kan ikke være lige heldig hver gang, men mon ikke det går. Det håber jeg.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sånn kan det gå. Jeg håper at det går bra. Tusen takk :)
   Klem

   Slett
 17. Love your beautiful camellias, Marit.
  Hope spring arrives early for you.

  Hugs and blessing!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Veronica. Yes, I long very much for spring, and I hope too it comes very soon!

   Many hugs!

   Slett
 18. Hej Marit,

  Du gör nog alldeles rätt i att njuta av dina blomstrande vänner i källaren och acceptera att det inte går att ändra på vädret, även om det vore önskvärt :) Men man får ju ändå hoppas att vädret rättar till sig snart....

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Ja, det er nok ikke annet å gjøre. Jeg skulle ønske at det var mulig akkurat nå, men sånn er det ikke :)
   Det hadde vært fint om det endret seg snart ja.

   Ha det godt!

   Slett

Litt snø pynter veldig opp...

 I går kom det helt uventet litt snø. Det startet på formiddagen, og det varte helt frem til kvelden. Det var så lett og luftig snø, og det ...