torsdag 23. mars 2023

Martagonliljer, roser, sitrusplanter og camellia..

 På mandag kom liljene i posten fra Danmark som jeg hadde bestilt noen uker tidligere. De som kom var Lilium martagon 'Snowy Morning' og Lilium martagon ''Alberta Morning'. Jeg er veldig lei av snø nå, men hvite martagonliljer liker jeg veldig godt :)

De fikk jeg plantet i går. Nå står de i potter på kjellergulvet hvor det fortsatt er kjølig. Jeg vil gjerne ha de i blomst når det blir litt varmere. De skal selvsagt plantes ut senere.

I fjor når jeg lagde min lille hagesti og miniskog så jeg til min store glede at omtrent alt av martagonliljer som jeg hadde plantet for mange år siden hadde klart seg til tross for at de i de senere årene hadde vokst i en mørk skog ;)

Jeg har ikke lykkes så godt med liljer her på grunn av at det er for mye leire i jorden her. Liljer liker nemlig  god drenering. Disse som jeg fant igjen i fjor har vært plantet et sted hvor det ikke er leire. De nye skal jeg plante i samme område. 

Jeg fikk også plantet resten av rosene i går som jeg kjøpte for en stund siden. De har stått i vann, og flere av de hadde utviklet fine hvite nye røtter i vannet. Jeg fikk også priklet 10 stk. Chili 'Chenzo' i går. Etter varmebehandlingen på badegulvet fikk de virkelig fart på spiringen. Nå har de fått hver sin lille potte, og de må plantes om mange ganger innen de blir til store planter. Min erfaring er at mange planter trives i litt små potter mens de vokser seg større. 


Rosene har vokst mye siden jeg fikk de. De var pakket veldig godt med vått papir, så de har klart seg veldig fint. 

Så litt fra kjelleren igjen. Camellia og sitrusplanter.
Meyersitronen min har beholdt veldig mange frukter gjennom vinteren.


Det har også min "vanlige" sitron. Snart kan de høstes. De bruker ca. 9 måneder på å bli modne. 

                             Camellia  'Hawaii' er en av mine store favoritter. Sikkert fordi jeg liker så godt fylte blomster.


Til slutt endte jeg opp i drivhuset igjen. Dette er ferskenknopper! De har så vakre blomster.
Snart vil de blomstre!

Været er mildt og grått med litt regn for tiden. Så lenge nedbøren ikke kommer som snø er det helt ok. Blir det sol og fint vær blir det kaldt igjen. Så heller grått vær og at snøen smelter. Som det kan ses utenfor drivhuset er det nok snø her fortsatt. Det er selvsagt snø fra taket på drivhuset som ligger der, men likevel er det mye rundt i hagen fortsatt. I følge meterologene er det ikke tegn til vårlige temperaturer på lenge enda :(

35 kommentarer:

 1. Hej Marit!
  Du har så mycket fint. Kameliorna blommar med vackra blommor och citrusträden är fulla med frukt. Hoppas snön smälter undan snart hos dig. Vårvädret hos oss är mycket omväxlande, regn och disigt ena dagen och sen sol nästa. Idag är det sol, så det skall bli en skön cykeltur.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Ja, jeg håper virkelig at den snart blir borte. Det høres fint ut med sykkeltur alt nå.
   Ha det godt.

   Slett
 2. Må si jeg falt for martagonliljen Snowy Morning. Helt praktfull er den.
  Den andre, Alberta Morning, ligner på ei jeg har selv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den falt jeg for også. Flere av martagonliljene ligner mye på hverandre, ja.

   Slett
 3. IBonjour Marit,
  t seems that winter wants to stay with you for a long time. I don't know in which part of Norway you live. I guess you are used to snow but after a while you need spring, especially in March.
  I am surprised that you can have lemons. I suppose your greenhouse is heated? Nothing is better than eating what the garden gives us, is there?
  I hope the weather will improve in your area.
  Bien à vous,

  Hélène

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Hélène,

   Yes, it looks like it never will end this year. I live in eastern part of Norway, and only 7 miles from Oslo. I have my lemons and camellias in my basement. It's about 10 degrees celcius during the winter there, and I have a lot of light for them too. Yes, that's true. I grow them in my greenhouse in the summer.
   Thank you.
   Have a wonderful day!
   Regards, Marit

   Slett
 4. Tænk at du køber en martagonlilje med det navn (det unævnelige:), men jeg håber du har held med dine liljer nu hvor du har fundet det rigtige sted at sætte dem. Martagonliljer er så fine!
  Og så kan du snart nyde dine citroner og servere en herlig Gin & Tonic for din mand. Det bliver jo herligt!
  Det grå vejr er ikke det værste og i det mindste er det ikke frostvejr - endnu.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nesten ikke til å tro at jeg kjøper noe med det navnet, men sånn ble det ;)
   Jeg håper på det ja, for de er de liljene trives godt der jeg har plantet de andre. Ja, de er veldig fine. Sitroner kan brukes til så mangt ja :)
   Nei, det er ikke det verste, for klarner det opp blir det frost igjen. Det har de meldt om natten i hele neste uke her, så vinteren er ikke over enda.

   Hilsen Marit

   Slett
 5. All is looking well, Marit, and you have blooms and citrus fruit to show us. Now if only you can get rid of all that damn snow and prevent more from falling your season outdoors can begin. This morning I feel a little smug. I have Snowdrops in my backyard! These lovely little things nod to me in friendly greeting as I walk by to fill my bird feeders. I think it is my just reward for living such a virtuous life! Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. I hate this snow so much that it makes me sick, David. You are very lucky! I hope you can send some warm weather my way. The snowdrops are wonderful signs of spring. I'm sure it must be so ;)
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 6. Hello Marit,
  Your white lily sounds beautiful. It will be nice to see the group of them blooming in the forest. I am amazed at your fruit, your citrus plants are doing great. Take care, have a great day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   Thank you. I hope they will bloom in my forest next year. The citrus plants grow very well in my basement.
   Take care you too, and enjoy your day!

   Slett
 7. Å såpass!! Ni måneder på å bli modne, det var nytt for meg. Jeg er spent på om sitrontreet mitt i det hele tatt har overlevd vinteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er såpass, ja. Sitrus er ikke de enkleste plantene nei, og de krever mye tålmodighet. Det blir spennede om ditt har overlevd vinteren.

   Slett
 8. Ja vi er ved at være trætte af regnen her, det har regnet meget hele ugen og skal fortsætte i næste uge. Men i eftermiddag skinnede solen, det var dejligt. Den camellia kan jeg godt forstå er din yndling. Mine roser er slet ikke begyndt at skyde endnu.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan jeg forstå at du er. Jeg er fornøyd med regnet, for det gjør at snøen smelter hurtigere. Mine roser har stått under lys i 15 grader, og da vil de jo skyte. Det er lenge til jeg kan plante de ute ;)
   Klem

   Slett
 9. Vacker kameliablomning - de är fina allihop. Hoppas att snön töar undan fort hos er nu. Här ska bli kallt i nästa vecka igen. Så idag körde jag ner några backar med nyplanterade växter till verkstan. Har tittat på mina chili men avvaktar med omplantering. Tänker att jag ska ge de lite näring först. Men jag har ont om yta också så ju mer jag skolar om och isär desto mindre yta blir det kvar.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det har den gjort frem til nå, men i neste uke vil det bli hard frost igjen her også. Ja, jeg kjenner til problemet, for sånn er det her også nå. Det begynner å bli veldig trangt om plassen.

   Klem, Marit

   Slett
 10. Hei Marit! Flotte martagonliljer du har kjøpt. Og rosene ser veldig fine ut - flere med god vekst allerede.
  (Det går veldig sakte med veksten på de rosene jeg tok inn i drivhuset, men det er liv i alle fall)
  Herlig sydlansk stemning i kjelleren hos deg med sitrustrær og blomstrende kamelia! :) Det er godt i ventetiden. Det går ikke så fort med våren nå, men plutselig så kommer vel varmen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Edgar!

   Tusen takk. De har stått såpass varmt at det var uunngårlig. Så bra at det er liv i dine roser. De som har stått i drivhuset i vinter ser ikke bra ut.
   Ja, her er det vår i kjelleren om ikke annet. Vi får vel tro at det blir vår i år også :)

   Slett
 11. Dear Marit :=)
  Everything is growing beautifully, Your Camellias are gorgeous, your fruit trees plentiful,and your white lily sounds lovely, and it is such an elegant flower. I use white lilies as cut flowers in vases around the house, even in my bedroom. I love them so much. "Snow snow melt away, come next year another day."
  Warm hugs, and have a lovely weekend.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear Sonjia :)

   Thank you. Yes, white lilies are very beautiful. I love white flowers anyway. Yes, I wish the snow would melt, but in the next 14 days it will be very cold here. No signs of spring for a long time.

   Have a wonderful weekend, and warm hugs to you too.

   Slett
 12. En miniskov fyldt med martagonliljer i bunden lyder som en drøm. Nu skal den sne tage at flytte sig, så naturen kan komme i gang.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg håper at det blir fint når det en gang blir ferdig der. Jeg håper av hele mitt hjerte at den vil flytte på seg, men det er ikke sånn ut på værmeldingen fremover. Det er meldt om ned mot - 10 i en uke fremover fra mandag, og kanskje enda lengre 😓

   Slett
 13. Det bliver godt når vejret bliver mere sommerlig og du kan plante dine nye liljer. De bliver fine i skoven. Tænk at du dyrker citroner. Er de ikke meget vanskelige? Det må være fantastisk at høste egne frugter. Jeg kan godt forstå at Camellia 'Hawaii' er en favorit. Den er så smuk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg gleder meg veldig til det. Jeg håper at de blir det ja. De er ikke så vanskelige, men en må ha et kjølig sted til de om vinteren. Hvis de står for varmt får de lett lus /utøy. Ja, det er veldig morsomt å høste egne sitroner. Jeg bruker de i min te :)
   Tusen takk.

   Slett
 14. Oi! Du har fått liljer og roser allerede! Håper veldig at jeg ikke får det jeg har bestilt på en stund, siden det på ingen måte er tid for å plante nå. Men har bange anelser. Jeg også liker hvite Martagon :)
  I dag har tomatplanter blitt pottet om. På høy tid. Alltid. Trenger mer plantelys.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har fått det. Barrotroser vil de gjerne bli kvitt de så fort som mulig. Jeg har noe i teltet i drivhuset og noe i kjelleren under lys der. Ja, de er så fine :)
   Jeg har fått priklet de i sine første potter, så mine er ikke store enda. Det passer meg godt akkurat nå.

   Slett
 15. Tus rosales se ven muy bien, bueno todas tus plantas. Besos.

  SvarSlett

Pionblomstringen er i gang...

Årets blomstring av pioner har vært litt ujevn, for etter varmesjokket i mai har blomstringen mer eller mindre stoppet opp.  Men nå har blom...