mandag 13. mars 2023

Mer snø, men flotte vårtegn i drivhuset...

 

Dette snøværet har det vært meldt om minst i en uke, men det var jo likevel lov å håpe på at det ikke skulle komme. 

Det skal komme ca. 20 cm med snø i løpet av dagen og det er også  meldt om mer snø fremover. Likevel er det et lite håp om at sprengkulden nå er over. Det er meldt om varmegrader hver dag fremover, så jeg er forsiktig optimist om at denne snøen her snart skal begynne å smelte.

I går i den kalde sonen i drivhuset så jeg et flott vårtegn.  Det er nå mange blomsterknopper både på fersken og aprikostrærne  mine. Til tross for -9 grader om natten der i siste der, så kommer de nå  med utsprungne blomster hvert øyeblikk. Siden det ikke finnes hverken bier eller humler ute enda, så må jeg finne frem malepenselene jeg kjøpte i fjor og leke bie igjen. Det fungerte i fjor, for da jeg fikk smakt på en aprikos og mange fersken. 


Dette er aprikostreet, og det føles nesten skummelt at det har begynner å blomstre nå selv om det er innendørs i drivhuset. Det har jo vært veldig kaldt om natten i det siste, men varmt om dagen. Det er jo sola og varmen som har satt i gang blomstringen der nå. Det er egentlig to måneder for tidlig. Disse trærne overlever ikke ute her, så da må det bare bli sånn.


Disse tre nærmest her måtte bare bli med hjem her om dagen da jeg var på gartneriet for å kjøpe jord. De blå primula i bakgrunnen bakgrunnen er altså veldig kortlivede etter det jeg har fått vite her på bloggen.
De tre foran er stauder, og kommer igjen år etter år. De heter Primula veris.


Dette er vanlig Primula vulgaris. De har jeg hatt  i drivhuset siden midten av januar. 


Alle kan plantes ut bortsett fra de blå. De vurderer jeg å plante i en krukke og ha i drivhuset neste vinter hvis de overlever så lenge. Denne er gulgrønn og halvfylt. De små knoppene ligner nesten på små tulipaner :)

På lørdag så min mann fem rådyr på eiendommen til naboen.
Nå som det er nysnø vil jeg  se spor etter de hvis de fortsatt er i hagen her. Etter at jeg la ut Revira har jeg ikke sett de her.  En  nabo av oss som bor lenger ned i veien her hadde kjøpt tre vårlyng og satt ut på trappa. Når hun kom ut en morgen var de spist helt opp. De har fått seg en eksklusiv smak i matveien vil jeg si :(

37 kommentarer:

 1. Sånn gulgrønn blomst som er på nederste bildet har jeg aldri sett tidligere. Den var utrolig flott. Vi har hatt rådyr i jordekanten tidligere, men i vinter har jeg ikke sett spor etter dem noen steder. Ikke elgen engang har tråkket rundt her. Håper de kommer tilbake når det blir mindre snø. Det er litt trivelig med dyr når man bor nære skauen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke jeg heller, så den måtte bli med hjem. Tusen takk. Joda disse dyrene er trivelige å se på bilder, men jeg ønsker ikke å se de her. Jeg forstår at de har hatt en vanskelig vinter og det er mangel på mat. Det er alt for mange rådyr rundt her, og de har ingen naturlige fiender. Alle gauper og ulv skal jo skytes...
   Ingen jakter på rådyrene heller, så rundt her begynner dette å bli et stort problem. Daglig er det rådyrpåkjørseler på veiene, og det er forferdelig mye lidelse de blir påført. Det er jo rart at det ikke er mye rådyr og elg hos deg. Oppe på veien er det mye biltrafikk, og det tusser av rådyr rundt her. I fjor ble det sett en flokk på minst 15 rådyr på andre siden av veien.

   Slett
 2. Ja, vilket bakslag det blev i vädret, men heller inte helt ovanligt.
  Så mycket snö du har.
  Här på svenska Västkusten kom mycket förra veckan också och det var kaos i trafiken. I natt kom också en hel del, men den håller på att töa bort redan.
  Dina växter ger hopp!
  Ha det fint!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er litt av et tilbakeslag, en uvanlig er det ikke nei. Det er veldig mye snø her ja, og mer skal komme. Det er nok mye varmere hos deg enn her. Ja, en må jo håpe på at det blir vår en gang!
   Ha det godt!

   Slett
 3. Bonjour,
  Je suis impressionnée de voir que vous pouvez avoir des pêchers et des abricotiers dans votre serre malgré le froid norvégien ! Vous devez avoir hâte que l'hiver se termine.
  Je vous souhaite une belle journée

  Hélène

  SvarSlett
  Svar
  1. Good morning,
   I do not understand French, but I can use google translate. Yes, it's impressiv that they have survived this long and cold winter.
   I long very mych for spring, and I hope this winter will end soon.

   Have a very nice day you too!

   Marit

   Slett
 4. I am very pleased, Marit, that you have been able to deter the deer with the taste for fine food from entering your garden. Not so lucky for your neighbours, but that's the way it is. I can see that we shall have to declare you the patron saint of pollinators as you go around with your little brush, dusting plants with pollen. Sex service for plants. I can see that gardeners will stop at nothing to guarantee success. And to think you were once Vikings terrorizing the world! Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I hope and think that the deers don't like the smell of this Revira. My neigbour have only big lawns, and don't have a garden. So I'm pleased if they stay there.
   Haha, David. Since the weather is awful here I must help my trees. A little brush is very helpful!
   Yes, it's strange to think about. We have become much different over the years I hope. I don't think I have much Viking blood in me.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 5. Det är likadant här hos oss, snön vräker ner men det ska bli milt och många plusgrader så förmodligen kommer den att börja smälta. Då blir det inte roligt att ta sig fram i snömodden.
  Din primulor är så vackra. Så synd att du fått reda på att de blå inte går att plantera ut. Men att sätta dom i en kruka och ha i växthuset kan ju vara värt att pröva. Den gulgröna med halvfyllda blommor är väldigt läcker.
  Så skönt att rådjuren inte kommer in i er trädgård nu. Då hjälper medlet du lade ut. Men ... så tråkigt för grannen att få sina plantor uppätna. Ja rådjur är en sak men här om dagen såg jag något annat när jag var ute på promenad i närheten av oss. Nämligen tre dovhjortar (kan det heta dåhjort på norska?). Dom var mycket större än rådjuren med kronor som var helt enorma. Nu är jag livrädd att dom ska komma in i trädgården.

  Önskar dig en fin måndag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er meldt om plussgrader fremover her også. Vi har fra før masse snø, så det blir ikke vår her på lenge tror jeg.
   Tusen takk. Ja, det er så ergerlig at de kanskje ikke overlever her, men uansett vil jeg plante de i større krukker og se hvordan det går med de i drivhuset neste vinter.
   Naboen min har bare en stor plen/masse gress. De har ingen prydplanter bortsett fra en thujahekk de plantet i fjor. Så det tror jeg går bra.
   Kanskje det er de som kalles kronhjort? De har veldig store gevir. Huff, jeg håper virkelig at de ikke kommer inn i hagen din, Anita!
   Trico garden vil vel skremme de også?

   Ha en fin mandag!
   Klem, Marit

   Slett
  2. Nej, kronhjort är en annan, den är ännu större än dovhjorten men jag har nu tagit reda på det latinska namnet, Dama dama. Och jag hoppas verkligen att Trico Garden även skrämmer bort dom, annars blir det inte mycket kvar i trädgården :)

   Kram Anita

   Slett
  3. Ok. Da kjenner jeg nok ikke til de :)
   Vakre dyr er de jo, men de er nok ikke noe å ønske seg besøk av i hagen. Det er godt hvis du kan bruke det mot de, ja. Jeg fikk min bestilte flaske av det i posten her om dagen, og det luktet stramt ja :)
   Jeg kan forstå at noen dyr ikke liker lukten av det. Jeg håper virkelig at de ikke finner din hage :)

   Klem, Marit

   Slett
 6. Her har vi fået regn og 7 plus-grader i dag, så lidt optimisme er på sin plads, som hos dig.
  Jeg planter alle mine primula ud i haven, men ofte forandrer de farve hvis de kommer igen året efter. De heftige røde og pink bliver mere og mere gule med tiden, og de dobbelte bliver enkle, men det er ok for mig:-)
  Rådyr er blevet gourmeter her i landet også. De æder f.eks. gerne blomster på kirkegården når der har været begravelse, og der er jo nok at vælge imellem i alle buketterne! Godt dit nye middel ser ud til at virke!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. 7 grader høres helt nydelig ut, Ulla. Det er jo lov å håpe på at det blir varmere her også fremover. Skulle gjerne hatt regn jeg også.
   Ja, det har jeg hørt om at de gjør, så hva som skjer med de da er jo bare helt merkelig. Skifte farge virker mystisk! :)
   Ja, bare de overlever her er det viktigste, og så får fargene skifte så mye de vil. Jeg kjøpte flere P. veris i fjor og plantet de ut på et nytt sted. I mai får jeg se om de kommer igjen.
   Sånn er det på mange kirkegårder her også. De spiser alt av blomster de kommer over. Ja, så langt ser det lovende ut. Jeg er spent på fortsettelsen, og nå kan jeg se spor i nysnøen hvis de har vært her igjen.

   Hilsen Marit

   Slett
 7. Hello Marit,
  I am not sure if my comments are coming through, maybe in your spam? Your greenhouse flowers are beautiful. The snow seems to be never ending, it does look pretty. Take care, have a wonderful week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Thank you for telling me about it. I had no idea that your comme ts was in the spambox.
   I will look at your comments later today. Now I must go to the dentist.
   Have a great day!

   Slett
 8. Hej Marit!
  Här får vi också snö, men den är blöt, så det blir inga stora drivor hos oss. Otroligt att dina fruktträd börjar blomma, hoppas att du får frukt på dem också. Primulorna är så vackra och vårliga.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!

   Her har det kommet mellom 15-20 cm. Det blir nok lenge til den forsvinner. Ja, det er helt utrolig, men det blir så varmt i drivhuset når solen skinner. Jeg må nok jobbe mye for å få frukt på de, men jeg må jo prøve. Tusen takk.
   Ha det godt.

   Slett
 9. Sneen vil åbenbart ikke give slip på dine breddegrader. Primula er også en forårsblomst, der frister mig meget I den periode, hvor man går og venter på, at foråret skal slå igennem i haven.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er helt tydelig. Ja, primula er et symbol på våren, og når de kommer i salg er det jo et tegn på at våren nærmer seg. Vi får håpe at den snart kommer.

   Slett
 10. Marit, Both of us still have enough snow to remind us that it is still winter. However your spring buds are ahead of mine here. I know my day will come. Good visiting you again as I promised Would do!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, that's very true. The winter is not over yet. I have trees in my greenhouse, and they get an very early start. Oh yes, the signs of spring will come to you too!
   Thank you for your vistit!

   Slett
 11. Dear Marit, Your snow seems never ending, it surely must be tiresome, but it looks lovely on the trees. Your Primroses are beautiful I like the blue ones very much, and shall try to buy some like yours to plant in a blue bowl in the kitchen window. Good luck with your dentist visit I hope you are not in pain!
  Warm hugs. :=)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear Sonjia

   Yes, it looks like that. Snow is pretty in photographs, but I'm very tired of it now. Thank you. I think it's better to plant them at your balcony, because it's a perennial, and they thrive best outside I think. I have tried to have primula in my livingroom, but they have always died. I have some pain in my teeths nearly all the time, and my dentist can not find out what is wrong. Thank you for your kind wishes my dear friend!
   Warm hugs!

   Slett
 12. Ja sne har du nok af, her har vi storm og regn, men også 10-11 graders varme, så snefnuggene forsvinder med det samme. Godt du har drivhuset, så du kan nyde foråret derinde.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skal være sikkert at jeg har. Storm og regn høres ikke godt ut, men 10 graders varme kunne jeg gjerne hatt her. Ja, jeg er veldig glad for at jeg kan nyte våren der.
   Klem

   Slett
 13. Good evening dear Marit,
  It´s great that you have the basement and greenhouse. What a great idea to pollinate the blossoms so you can eat your own growned frut.Weather is bad in Holland the first Storm of 2023 came over our heads today a thing I don´t like at all. But here we go again nothing we can do about the weather and accept what comes.
  Have a wonderful day
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good evening dear Marijke,
   Yes, and I had been mad if I didn't have them. That's the only way to polinate them when it's still winter here. I have not seen a single bee or bumblebee so far.
   A storm don't sound nice at all. The weather can we not control, and we must just accept it.
   Have a nice evening.
   Warm hugs, Marit

   Slett
 14. Che immagini! Se penso che qui i peschi e gli albicocchi sono tutti in fiore! Mi spiace per la troppa neve, se vuoi puoi mandarne un po' qui che non ci è stata quasi tutto l'inverno :D

  Ti auguro una buona primavera e spero che ti riesca a far maturare le tue albicocche e le pesche :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. I hope they will get some fruits this year too. I have spring in my greenhouse, and I'm happy for it. Yes, I will send you a lot of snow :) Here it's too much of it.

   Have a nice springtime!

   Slett
 15. Jeg syns jeg var flink som klarte å stå imot noen primula på hagesenteret her om dagen, kom bare hjem med en tet a tet påskelilje. Syns primula står så dårlig inne, håper dine holder lenge, de var veldig flotte. Fortsatt en del snø igjen her, selv om det har regnet i hele dag, håper på regn i morgen også. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men du var jo det! Primula trives veldig dårlig inne ja. Mine har bodd i teltet inne i drivhuset i to måneder, og det ute er det mye fuktigere luft. Jeg tror at de liker det og at det ikke er så varmt.
   Her er det masse snø, og når jeg ser ut ser det ut som det aldri skal bli vår her. Men det blir nok det i år også :)
   Ha en fin dag.

   Slett
 16. Tus árboles frutales están muy adelantados, tanto como los míos aquí en España, por aquí no nieva pero las heladas tardías los pueden dañar. Las prímulas están preciosas. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you. I hope my trees will tolerate the cold air inside my greenhouse. Hugs.

   Slett