tirsdag 28. februar 2023

Nesten bare elendighet...

 Ja, det kan ikke beskrives annerledes i hagen her  akkurat nå. Jeg tok en runde i hagen i går ettermiddag, og studerte elendigheten på nært hold. Hvilken elendighet? Jo det er oppspiste lønner, kristtorn og roser. Jeg behøver ikke beskjære de fleste av rosene mine i år, nei, for de var beitet helt ned.

 Men jeg har fått testet det middelet jeg kjøpte mot rådyr, og det virker veldig godt. Litt seint å finne ut det nå, men det skal brukes til høsten igjen. De virker under snøen også. Det er altså veldig små runde kuler som rådyrene ikke liker duften av. 

Middelet jeg brukte mot rådyrene heter Revira.

Jeg strødde det ut som et forsøk i forrige uke på et lite område i hagen. Det har kommet litt nysnø her etter det, og det har da vært enkelt å se at de ikke har vært der etterpå. Til tross for mye snø kunne jeg fortsatt gå oppå snøen i går ettermiddag uten å synke ned i snøen. Det var til stor hjelp da jeg gikk rundt og spredde middelet i  nesten hele hagen i går. Nå har jeg et lite håp om at de holder seg borte fra min hage fremover!

Skadene som er der nå får jeg ikke gjort noe med, men da har jeg troen på at nye skader kan unngås. 

Her kommer noen bilder som er tatt i det siste.



I noen dager i forrige uke var det et vakkert lag av rim på alt ute.


Det er ikke så ofte at store trær ser sånn ut.


Jeg har priklet veldig mange blodbegerspirer, og enda er det flere igjen. Jeg skal donere noen til hagelaget, og resten skal jeg gi bort / selge. Det å så blodbeger og få de til å spire er ikke så vanskelig. Det som er vanskelig er å holde de i live i mange måneder inntil det blir vår...


Her er et levende bevis på ødeleggelsene til rådyrene. Dette er en stakkers grein av en barlind/ taxus som dessverre har stukket opp av snøen. Som dere ser er den beitet helt inn til stammen. Det er ikke noe grønt igjen på den. Den vil overleve, for jeg har opplevd dette før. Men det er jo ergerlig...


Camelliablomstringen i kjelleren er mye hyggeligere å se på!



Bladene ser gule ut, men det er bare ledlyset som gjør at de ser sånn ut.


'Hawaii' står ikke under det lyset, og ser derfor bedre ut :)



Alpefiolene/ Cyclamen liker seg godt i kjelleren.


Siste bilde av orkideen som blomstret så lenge. Den blomstret i over to måneder, og det er ny rekord!

38 kommentarer:

  1. Det er ergelig å få ting ødelagt når man har lagt ned mye jobb og penger i å få til noe fint. Du kan ikke gjerde inn hagen din da?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er så ergerlig. Nei, det nytter ikke uten alt for nye jobb. Tomta her er ikke firkantet, og går nede i en bekk og i en bratt skråning. Jeg satser på å bruke dette middelet hver høst fremover, for det skal vare i et halvt år i følge produsenten. Det skal jeg teste ut til høsten igjen, for da skal jeg legge det ut på hele tomta her.

      Slett
  2. Jeg føler med dig, for det er jo ikke sjovt at være vidne til al den ødelæggelse rådyrene laver. Barlind er så vidt jeg ved det vi kalder taks, og det undrer mig stadig at de kan lide at spise disse giftige planter. Kunne være meget interessant at vide hvilket middel du nu strør ud, da det åbenbart virker. I min kolonihave kunne der sandelig godt bruges et virksomt middel mod disse grådige dyr!
    Dine billeder af rimfrosten er meget smukke og i kælderen trives alt heldigvis uden angreb af nogen art!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det var fryktelig i går å gå rundt i hagen og se på all ødeleggelsene! Ja, det er den samme planten. Det undrer meg også, for de spiser også thuja her og de er også giftige. De inneholder thujon som er temmelig giftig.

      Middelet heter Revira.

      https://stebio.no/revira-avskrekking-mot-dyr-25597p.html
      Jeg vet ikke om du får sett linken Ulla, og hvis ikke kan jeg endre bloggen og legge inn linken der.
      Ja, det forstår jeg veldig godt. Det virker i hvertfall livende det jeg har sett her så langt av dette middelet.
      Tusen takk. Ja, heldigvis er det ingen angrep der! :)

      Hilsen Marit

      Slett
  3. Rådyrene må være desperate, når de æder af dine barlind. Hvis de holder sig fra roserne fremover, har de vel sådan set sparet dig for selv at skulle beskære dem😏

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, men det er de nok også, for det gar vært en veldig kald vibter i år med over en halv meter med snø på det meste.
      Ja, ikke sant 🤨
      Jeg foretrekker nok å beskjære rosene mine selv! 😉

      Slett
  4. Hej Marit!
    Nej så tråkigt, det är inte trevligt. Hoppas att detta medel håller dem borta. Det var en lyckad sådd med så många plantor. Det är svårt att hitta plats för allt, så jag får lov att börja senare med sådderna. Men igår sådde jag lite till i växthuset. Hoppas de klarar sig. Så vackra kamelior, och cyklamen.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej igjen Marika,
      Jeg fikk frem din kommentar nå. Ja, sådden ser bra ut. Jeg har bare sådd litt tomater og chili, og litt juleroser som står ute i kulden. Så bra at du sår i drivhuset alt nå. Du får nok fin spiribg på de etter en stund. Tusen takk.
      Ha det godt.

      Slett
  5. Hello Marit,
    I am sorry the deer have eaten your plants, I am glad you found a way to protect them now.
    The frosty images are beautiful and I love the first Camellia bloom and the last orchid. Lovely plants and flowers.Take care, enjoy your day and the week ahead.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Yes, that's a pity. I hope it stays thar way, but I have just found it out. So I will try it again in the autumn. I never see deers here in the summertime, but they are for sure here in the winter.
      Thank you.
      Take care you too, and have a great day!

      Slett
  6. I can understand your angst, Marit, at the damage the deer have done in your garden. It is surprising to me that they have resorted to eating yew, which indicates perhaps that they were quite desperate. Now it is you who are desperate. I hope that your remedy to keep them away works, otherwise they will soon be nibbling on new shoots in the spring. Better get a wolf, I think! Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes David, this is not fun at all. They have done so much damage this winter, and of course have this winter been very hard for them. A friend of mine who is a gardener have told me that the plant yew is not poisonous to deer if they only eat the green on it. Yew gets small red berries, and it's them who is very poisonous. In a town near by here it's a graveyard with a lot of yew planted around. There have many deers been found dead, and they expect that it can have been reason that they have eaten yew. Here they also eat my thuja hedge, and it is also poisonous. In thuja it's a poison called thujon, and I guess they can die of it too. They are very hungry when it's little food for them.
      Yes, I'm very desperate, but I hope this remedy keeps them away. I never see them here in the spring. Then there are too many people around, so then they are out in the forest. Yes, I would love to have a tame wolf here. I guess my cats would not like them ;)
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  7. Hei Marit, skulle så gjerne kjøpt både blodbeger frø og planter hos deg. Som jeg nevnte før engang så fikk jeg ikke en eneste plante av frøposen (10 frø) som jeg kjøpte i Holland. Veldig synd. Til nå har jeg aldri sett ferdige planter i hagesentrene her i sør tyskland.
    Vil ha vår nå...ute!!!;-) men det snør her....makan!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!
      Du står som anonym på bloggen min, så jeg vet ikke hva du heter :)
      Jeg vet at du har skrevet her en gang før, men jeg har glemt navnet ditt.
      Så synd da, ellers kunne du fått frø av meg. Jeg sådde alle jeg hadde for jeg var ikke sikker på om de ville spire. De spirte omtrent 150 %, så det var jo dumt. Jeg kan gjerne selge deg planter til våren, men det er nok tvilsomt om de overlever i posten helt til Tyskland.
      Blodbeger selges sjeldent som ferdige planter her igså, nettopp fordi det tar minst fire måneder fra en sår plantene til de blomstrer. Det er alt for langt tid for et gartneri å drive de frem. Så derfor sår jeg de selv :)
      Her er det minst 20 cm med snø på bakken, så våren er langt unna her også. Huff, det høres fryktelig ut!

      Slett
    2. Sorry Marit, det var ikke meningen å være SÅ anonym, skal huske neste gang!
      Ja, synd at jeg er så langt unna og takk for omtanken men jeg stoler ikke på posten lenger. Plantene ville aldri overleve. Fikk tilsendt noen forsytiakvister fra Sfj engang og de brukte 9! dager. Bare en av 10 overlevde. Det var meningen at jeg skulle få stiklinger fra en spes busk med endel minner og historie;-)
      Muligens blir det en liten tur til tigerstaden i løpet av året...det ville jo vært en mulighet...men det spørs om og når, og ellers hvor i landet du er. Alt i det blå foreløpig...
      Ha en riktig fin kveld
      Hilsen Annette

      Slett
    3. Det går bra Anette. Nå skal jeg huske på navnet ditt :)
      Nei, det gjør ikke jeg heller. Jeg bor ca. 8 mil fra Oslo, litt sentralt på østlandet :)
      Ha en riktig fin kveld du også!

      Hilsen Marit

      Slett
  8. Hej så trist med rådjuren som härjat i din trädgård inte alls kul så bra att du hittat ett medel som kanske hjälper.Tur då att du har inomhus så vackra blommor som ger glädje de är verkligen fina.Ha det gott/Margareta

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er veldig trist at de ødelegger hagen her. Jeg er optimistisk i hvordan det går fremover med det middelet. Jeg håper i hvertfall at det hjelper. Ja, ikke sant. Tusen takk.
      Ha det godt.

      Slett
  9. Det er trist å få plantene oppspist av rådyr! Selv om rådyr er fine, vil du jo gjerne ha en fin hage til sommeren! Bra at du fant et middel som virker. Og snøen er også fin, det er lite som er vakrere om vinteren enn hvitrimede greiner :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er så trist, for jeg lager ikke hage for at de skal spise her.
      De er fine på bilder ;)
      Jeg håper at det virker ja, men jeg har bare prøvd de i en uke. Så jeg må nok prøve det ut litt mer, men det virker lovende.
      Det er helt sant :)

      Slett
  10. Men så tråkigt Marit, vilken förödelse. Men det var ju bra att du hittat ett medel att använda. Det kände jag inte till. Jag sprutar ju ett medel som heter Trico Garden men det där verkar ju bra om det även hjälper trots att det ligger under snön. Hoppas att det hjälper så att det inte blir mer uppätet.
    Många kamelior hos dig. Jag har flera som börjar slå ut nu också. Våren börjar verkligen komma till uterummet men ... nätterna är fortfarande kalla med 5-6 minusgrader så under nattimmarna har jag elementet på så att det inte ska bli för stor temperaturväxling mellan dag och natt. Och i mina gula clivior finns också massor av knoppar. Även om snön ligger kvar och det fortfarande är minusgrader på nätterna så känns det i varje fall som vi kommit ett litet steg närmare våren.

    Önskar dig en fin tisdag kväll!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja Anita, det er så ergerlig når rådyrene ødelegger i hele hagen. Det er mulig at det er et norsk produkt. Jeg har akkurat bestilt Trico garden fra Sverige, så nå skal rådyrene skremmes bort på alle måter.
      Jeg har jo bare prøvd det i en uke, men det virker jo lovende. Rådyrene har ikke gått inn i hagen igjen der jeg prøvde det først.
      I går tok jeg og la det ut alle steder jeg kom til.
      Ja, nå er det mange camellia i blomst her, og flere er på vei.
      Så bra at du også har camellia i blomst. Det er vår i kjelleren og hos deg i uterommet ja :)
      Det høres herlig ut!
      Her er det meldt om - 6 grader i natt.
      Ja, uansett er vi i mars måned i morgen, og da må det jo gå fremover.

      Ønsker deg også en fin kveld!
      Klem, Marit

      Slett
  11. Det ser som sædvanlig godt ud i din kælder, det er værre med haven, godt du har fundet et middel, der dur. Bent er ved at hegne haven ind både for hunde og dyr, men jeg har heller ikke så stor en have mere.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, i hagen er det fryktelig, for de har spist på mange roser. Ja, nå skal det legges ut til høsten igjen, for de er her "bare" om vinteren. Jeg håper at duften av dette homder de borte hele året. Nei, og da er det også enklere å gjerde tomten inn. Her er tomten for stor, og den går også ned i en bekk/ liten å. Det er også flere veldig store trær der. Så det er umulig å gjøre det her.
      Klem

      Slett
  12. Det er dejlige blomster, du har i kælderen, og der kan du da heldigvis holde rådyrene ude. Det er godt, hvis du har fundet et middel, der også kan holde dem væk fra haven. Men det er et stykke arbejde, at få det spredt ud, og det er sikkert også et dyrt middel. Jeg håber, roserne overlever den tidlige beskæring.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, de får stå i fred for rådyrene. Middelet ser lovende ut, og da er det bare å håpe at de holder seg borte i fremtiden. Ja, det var jo litt jobb å få spredd det ut, men nå er det gjort. Det kostet 400 kr for to liter, men det er drøyt i bruk. Jeg har fortsatt mer igjen.
      Det håper jeg også, men det vil tiden vise. Roser skal jo ikke beskjæres midt på vinteren, så det blir spennende å se om de har tålt det.

      Hilsen Marit

      Slett
  13. Tråkigt när rådjuren förstör.
    Så fint med dina växter inomhus.
    Ha det bra!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er så kjedelig når de ødelegger planter.
      Tusen takk.
      Ha det godt!

      Slett
  14. Hej Marit!
    Tyckte precis att jag kommenterade igår. Kanske ligger jag bland skräpposten igen. Hoppas att det nya medlet hjälper, så du får ha kvar dina buskar och träd. Vilken mängd med små fina plantor. Vackra kamelior och cyklamen.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Du har helt rett, for den lå plutselig i søppelposten ja. Det er så ergerlig at blogger ikke får orden på det.
      Det var fint at du sa i fra, og da fikk jeg frem din kommentar fra i går :)
      Ja, jeg håper jo på det. Tusen takk.
      Ha det godt.
      Hilsen Marit

      Slett
  15. Rim er lekkert!
    Ugreit når rådyrene beiter ned hele hagen! Jeg fikk tak i et par sekker råull fra en sauebonde i fjor, og la rundt i bedene. Det virker som jordforbedring, og skal holde rådyrene unna også.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er jo det. Det er ikke greit i det hele tatt, og i vinter har det vært veldig mange rådyr rundt her. Så bra da!

      Slett
  16. Hej Marit,
    Så bra att du hittat något som får rådjuren att hålla sig borta, vet så väl besvikelsen man känner när man ser vilken skada de gjort. Ofta så hämtar sig växterna bara man ger dem tid. Tur att du har så många! fina växter i källaren att glädja dig åt.

    Ha det gott! Ulrika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Ulrika,

      Ja, jeg tror at det virker noe i hvertfall. Det må prøves ut litt mer før jeg er sikker. Ja, det var helt fryktelig å se hvordan de hadde spist på rosene mine. Ja, det gjør de sikkert, men det er ikke bra med eskjæring midt på vinteren på rosene. Jeg må bare håpe på det beste. Ja, jeg er veldig glad for alle de plantene jeg har kjelleren.

      Ha det godt! Marit

      Slett
  17. Tus flores están preciosas. Creo que te había dejado otro comentario. Abrazos.

    SvarSlett

Mange fugler på besøk, og mens jeg venter...

 I dag var det veldig mange fugler på besøk her, og til en forandring var det også noen nye på besøk. Det har skjedd lite siden sist i hagen...