lørdag 4. februar 2023

Planer for neste sesong...

 Som "vanlig" har jeg jo alltid noen planer for den kommende sesongen. Jeg begynte på et veldig stort arbeide i fjor med oppstamming av trær, og lage bed der. Der ble jeg ikke ferdig, og det er der jeg skal fortsette i år. Året før ble det felt ned flere store gråortrær / Alnus incana bortenfor der. Jeg så på sensommeren i fjor at det kom opp veldig mange rotskudd av de der. Jeg begynte å dele/splitte opp stammene på de med beskjæringsaks i fjor på høsten slik at de kan tørke ut. Jeg vet jo ikke om det fungerer, men det finner jeg jo ut til våren. Poenget mitt er å få alle rotskuddene til å dø uten gift. Jeg føler meg langt fra sikker på at jeg lykkes, men jeg vil prøve. 

Jeg har også planer om få dekket til et stort område som jeg egentlig har hatt planer om i flere år. Det er ikke alltid så enkelt å få til alt jeg vil...  ;)

Jeg satser på en lang sesong med mye fint vær og passe med regn! 

Så til noe annet. Min mann hjalp en kamerat med å flytte forrige helg, og siden han ikke ville ha noe betalt for det fikk han en vinflaske og en vakker blomsterbukett. Den var en sånn mixbukett, og i den så jeg en liten clematisstilk blant blomstene. Når står den i en vase med vann og med holdbarhetsmiddel for friske blomster. Hvordan kan jeg best få røtter på clematisen? Bør jeg ta den ut og bare sette den i rent vann? Noen som har prøvd dette før? Det hadde vært så morsomt å få røtter på den, og så få plantet den ut i hagen til sommeren :)

Linker til TrädgårdsFägring

34 kommentarer:

 1. Hej Marit!
  En riktigt vacker bukett, hoppas du lyckas att få rötter på klematisen. Jag minns då kommunen fällde några lövträd på området utanför oss. Plötsligt hade vi en hel skog med rotskott som var på väg in i trädgården och också kom in. Jag ryckte upp så många jag hann med och ringde kommunen. Vet inte hur de löste problemet men det kom inga fler rotskott.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Tusen takk. Ja, jeg håper også på det.
   Jeg vil tro at de kanskje sprayet området med roundup. Da dør hele rotsystemet.
   God helg.

   Slett
 2. See, you are already plotting and scheming for spring! I am filled with admiration and gratitude that you did not use poison to remove the alder roots. Bravo, Marit. I am unable to help with your question about the clematis but if your husband needs help with his bottle of wine I will be right over! Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Oh yes David, I am already planning for spring. I try to do my best, but I'm afraid that it can be very difficult to avoid poison. It will a huge problem here this season, so I must do all I can to kill them one way or another.
   Haha, I'm sure you can help him. I think I can help him too ;)
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 3. Hello Marit,
  Good luck with all your garden plans. The bouquet is beautiful. It would be nice to have the clematis get the roots in water? Have a wonderful weekend.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helllo Eileen,
   Thank you. Yes, I hope it can make roots, and I will try.
   Have a wonderful weekend you too.

   Slett
 4. Ja, det er fint å legge planer! Håper på en lang og fin sommer med masse sol og passelig med regn for både mennesker og planter! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant. Når vi har kommet ut i februar, så er det lov å tenke på våren :)
   Ja, vi satser på at det blir sånn :)

   Slett
 5. Hej Marit,

  Tänk att det alltid är något område som kan utvecklas till något bättre :) Kanske också tur att vi har några månader varje år till att samla krafter.
  Jag tror att jag sett att man kan dela klematisstjälken på mitten och placera den på ytan i en kruka med snittytan nedåt och sen se till att den hålls nere mot jorden. Antar att man håller den lagom fuktig till dess rötter bildats. Tror det var Carol Klein som gjorde så.... Krävs ju förstås att det finns åtminstone en nod (bladpar) längs med stjälken eftersom det är där rötterna bildas (lättast). Lycka till.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Ja, det er helt sant.
   Det meste kan utvikles mer ja :)
   Ja, jeg tror at du har helt rett i det.
   Ok, takk for tipset. Jeg har håpet at den kunne utvikle røtter i vann, men det er jo ikke sikkert at den gjør det. Jeg har ennå ikke sett på enden av stilken, for buketten er fortsatt så fin der den står :)
   Takk for god info. Jeg skal studere stilken i morgen.

   Ha det godt.
   Hilsen Marit

   Slett
 6. Hej igen....
  Med mitten menar jag "längs med".....

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei igjen,

   Det var godt at du forklarte det :)

   Slett
 7. Hei Marit! Jeg lærte på gartnerskolen å ta grønnstiklinger, dvs å ta toppstiklinger. Fjern de nederste bladene som fremdeles har grønn stilk. Stiklingen bør ha kontakt med potta, dvs helt inntil veggen av potta. Det stimulerer til rotutvikling. Sett aldri stiklingen midt i en potte. Det går nok også, men tar som regel lengre tid. Så at min store hagehelt Monty Don, gjør det samme. Ha det godt! Klem Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne!
   Så flott at du har kunnskaper om dette. Ja, det med stiklingbinntil pottekanten visste jeg fra før, men fint at du minner meg på det. Monty Don er min hagehelt også :)
   Ha det godt! Klem, Marit

   Slett
 8. Spennende med klematis stiklinger! Det eneste jeg har hørt, er at det kan være vanskelig. Og det er jo god grunn til å prøve! Jeg skal jammen teste rotskuddbehandlingen din. Jeg husker vi skrelte barken rundt på osp da jeg var liten. Det skulle hindre ospa å sette flere skudd. Vi har veldig mye kratt...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo det. Det har jeg hørt også, men jeg vil da prøve. Jeg vet jo ikke om det virker, men i teorien skal planter som ikke får vann dø. Ja, det er en kjent metode mot osp, for de setter utalkige rotskudd :(
   Det er det her også...

   Slett
 9. Mærkeligt nok har jeg aldrig haft held med de klematisstiklinger, jeg har lavet gennem tiden, mærkeligt skriver jeg, fordi jeg ellers har lavet mange slags stiklinger med succes. De rodskud får du sikkert meget glæde af 😟

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke jeg heller, så jeg gjør meg ingen store forhåpninger om å lykkes. Men jeg kan da prøve om ikke annet.
   Nei, de er bare masse arbeide, og jeg skulle gjerne vært de foruten...🤔

   Slett
 10. Dejligt at have planer for den kommende sæson! Vinter er den tid hvor der drømmes og planlægges, og det er så fint du allerede har flere projekter at arbejde videre på.
  Rigtig god arbejdslyst når den tid kommer!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, planer og drømmer er det nok av de de lange vintermåneder her. Jeg har nok å arbeide med bare snøen blir borte. Dvs. mai måned... ;) Tusen takk.

   Hilsen Marit

   Slett
 11. I fully agree with MannsGarden's comment, Marit. I also cut clematis in this way. Hope your new plant grows well. Hugs.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it's a very good advice, and it works well with other plants. I will try. Thank you. Hugs.

   Slett
 12. Vi havde også rodskud af gråel i haven, jeg har klippet og klippet, det hjælper, men det er et stort arbejde. Jeg har klippet en særlig flot clematis og sat i jord med det samme, det virkede, men hvordan den har det nu, ved jeg ikke, den venter på at blive hentet herover.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er helt forferdelige til å sette rotskudd. Det er veldig mye arbeide ja. Jeg håper at din clematis vil klare seg fint.
   Klem

   Slett
 13. Så roligt att det var en clematis med i buketten. Ser att du fått tips om hur du ska göra för att rota den så lycka till. Visst vore det roligt om det lyckades.
  Det där med rotskott kan vara ett elände. Vi har problem med asp Populus tremula som någon (kanske kommunen) har fällt någonstans i närheten och som nu sprider sig som en löpeld genom trädgårdarna och i skogen. Jag grävde upp jätterötter förra sommaren i mina rabatter där dom till och med trängt ut mina växter. Det var dom som förstörde mina gullvivor och lungört t.ex. Så om du får några tips så tar jag gärna emot dom också :)
  Här har det snöat idag men bara några cm. Men det blir ändå att skotta ikväll.

  Önskar dig en fin söndag kväll!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var morsomt å se den i buketten. Jeg har ikke sett det før i buketter. Jeg vil prøve å få det til, men om jeg lykkes det vil tiden vise. Jeg vet dessverre alt om osp som den kalles her. Det er samme elendigheten med de her også. Gråor og osp er der mer enn nok av her. Det er ikke enkelt å få tatt knekken på de uten å bruke gift (roundup). Jeg vil likevel prøve å ødelegge alle skuddene som kommer opp med å splitte de så de kan tørke ut. Jeg vet ikke om det vil fungere.
   Vi fikk snø på fredag og litt mer i går. Nå er jeg lei hele snøen, for det er minst 35 cm fortsatt med dyp snø her. Det nytter ikke å tenke på å gå i hagen på lenge.

   Ønsker deg også en fin søndag kveld!
   Klem, Marit

   Slett
 14. Un ramo de flores muy bonito. Marit, yo el tallo de clemátide lo plantaría en una maceta, creo que enraizará mejor.. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, Teresa. Yes, I think that's the best way to do it.
   Hugs.

   Slett
 15. Vilken fantastisk bukett! Hoppas klematisen klarar sig, väl värt att testa att få den rotad...
  Frostigt och kyligt här än. Längtar efter lite härliga vårtecken nu :)
  Ha en finfin vecka!
  Kram från Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Ja, det håper jeg også.
   Det er det samme været her, og -6 grader akkurat nå. Det gjør jeg også! :)
   Ha en fin uke du også!
   Klem fra Marit

   Slett
 16. Sånne oretrær og -skudd er skikkelig slitsomme. Jobber mye med disse og lignende. Med tålmodighet og møye holder man dem sånn nogenlunde i sjakk.

  SvarSlett
  Svar

  1. Ja, de er egentlig helt forferdelige. Både de og osp er fryktelige når det gjelder rotskudd. Tålmodighet er nok nøkkelen til å få de bort sakte men sikkert, ja :)

   Slett