torsdag 16. februar 2023

Fortsatt blomstring i kjelleren, spirene vokser og litt nytt fra dyrelivet...

 Ja, blomstringen i kjelleren bare fortsetter. Jeg tror det blir en lang sesong der nede i år, for det er veldig mange knopper på alle camelliaplantene.  I går var jeg der og vannet, og jeg fikk sprayet mot lus på en sitrusplante. Jeg flyttet rundt på plantene så de fikk enda mere lys. En sitrusplante var død, og da fikk jeg enda bedre plass der nede. Aldri så galt at det ikke er godt for noe ;)

Plantene der nede sluker vann, og jeg må passe på å få gitt de nok vann nå som det har blitt litt varmere ute. Temperaturen der nede nå ligger på akkurat 10 grader.



Camellia 'Kewpie Doll'


'Margaret Davis'


Dette er en knopp på 'Margaret Davis'. Den rosa kanten blir mye lysere når den springer ut. 


Alpefiol /cyclamen som ble kjøpt for to år siden, og som blomstrer nå. Den hadde mange knopper i høst, og siden det er såpass kjølig der trives den godt.



Dette er en del av sitronavlingen min i bakgrunnen :)


'Lady Loch'




Denne blomsten var jeg så uheldig å få knekt av når jeg var der nede og vannet. Jeg tok den med opp, og la den i vann.  Blomsten er veldig stor, og den ser ut som en fylt pion. Camellia 'Hawaii'


Mine blodbegerspirer vokser sakte men sikkert. De må ha spirt 150 % eller noe sånt.  Jeg har så vidt begynt å prikle dem, men de er egentlig fortsatt litt for små til det enda. Men det klør i mine (grønne) fingre, og da klarer jeg ikke å vente... ;)


Så litt nytt fra hagen. Bilde tatt gjennom vinduet, og på lang avstand. Denne "lille" er en råbukk siden den har fått horn. Dette var midt på lyse dagen, og de har for lengst funnet ut at vi som bor rundt her er ikke farlige i det hele tatt. Dette er langt nede i hagen, der beitet de i fred og ro. 


Som dere ser så er de to. De går sammen hele tiden. Den "lille" er antagelig en kalv fra i fjor.

Etter mildværet i forrige uke så har snøen sunket mye i sammen og de får stadig bedre tilgang på "ekslusiv" mat i form av roser  :(

Er det noen som vet hvordan en skal få de bort? Jeg vet en kan henge opp hår, bruke blodmel, og flere andre mer eller mindre virksomme metoder. Jeg har bestilt Revira, men om det virker vet jeg ikke. Når det kommer må jeg vasse i 30 cm med snø for å få lagt det ut. Jeg begynner å bli lei de nå...

40 kommentarer:

  1. Er det ikke fristende å ha de som blomstrer oppe i stua, isteden for nede i kjelleren?

    SvarSlett
    Svar
    1. Både ja og nei. Jeg prøvde det et år, og det var ikke vellykket. I stua var det altfor varmt, og de kastet mesteparten av knoppene. Det ble med det ene forsøket. I fjor hadde jeg alle sammen i drivhuset, og der ble det også for varmt for de. Så nå lar jeg de stå der nede, og da må jeg bare nyte de der. Det er veldig kort vei dit, så det er ikke noe problem. Jeg ville jo helst hatt de i stua, men det gpr ikke. Dette er hageplanter, og gadde jeg bodd på Vestlandet kunne jeg hatt de ute, men det gjør jeg jo ikke 😉

      Slett
  2. What a pity Marit that the deer are making you so much trouble. Unfortunately, I don't know how to scare them away because we don't have them in the garden. I like your cyclamens, they are beautiful.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it's a pity that they are in my garden every day. The snow is meltin, and they find more and more to eat. Thank you, Nadezda.

      Slett
  3. Hello, Marit
    Your blooms are so pretty. I just love the first Camellia bloom. I am glad the lice are removed. Sorry the deer are hanging around your garden, a dog would spook them away. Take care, have a happy day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. Yes, I must remove them at once. I'm very tired of them now. I don't have a dog, but I'm sure you are right. A dog had scared them. Take care you too, and have a great day!

      Slett
  4. Hej Marit!
    Det är så fint i din källare med alla blommor i blom. Så otroligt fina kamelior. Så tråkigt att inte rådjuren hittar annat att äta än dina växter. Vet tyvärr inte hur du skall bli av med dem. Det blir svårt att sätta ut medel, du har så stor trädgård. Det finns djurskrämmor som ger ljud ifrån sig då djuret går förbi. Inget ljud som människan hör. Om du sätter upp en eller två i närheten av där de brukar vara eller där de kommer in i trädgården. Kanske det kan hjälpa. Det finns speciella rådjursskrämmor.
    Ha det bra /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!

      Tusen takk. Ja, det er så ergerlig at de har fått seg en fast rute her inn i hagen hver dag. Nei, det vet ikke jeg heller. Jeg har lest om de, så det er noe jeg må vurdere. Takk for dine gode råd.

      Ha det godt.

      Slett
  5. Kameliaene dine er vakre, så vakre farger og forskjellige blomster. Dessverre har jeg ingen anelse om deg på grunn av rådyrene i hagen din. Krysser fingrene for at snøen forsvinner snart, så går de forhåpentligvis inn i skogen igjen.
    Vi har bare is på innsjøene og i skogen på nordsidene... ellers er snøen borte og de første vårblomstene dukker opp.
    En varm hilsen til deg Marit og masse glede med dine vakre kameliaer.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Viola. Ja, jeg må bare prøve forskjellige ting mot de. Det håper jeg også. Det høres deilig ut, for her er det fortsatt mye snø.
      Er varm hilsen til deg også, Viola.
      Klem fra Marit

      Slett
  6. It's always such a joy to look at your beautiful blooms.
    Sorry about the deer.

    Hugs and blessings, Marit.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Have a great day, Veronica. Hugs.

      Slett
  7. Med sådan en kælder har du nok at se til, selvom haven er dækket af sne. Vi forsøgte os med blodmel et år, men ingen af os kan mindes, at det havde en nævneværdig effekt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg har nok å ra meg av der nede. Det har jeg også lest, og at effekten av det blir hurtig borte.

      Slett
  8. Ja vi hegnede jo haven ind, det hjalp, de har ikke været inde siden, det samme vil vi gøre her, ellers tror jeg ikke, at vi får roser at se, men vi har jo heller ikke så stor have mere. Her skal det regne næsten hele dagen ja og blæse voldsomt, vores færge er igen aflyst, men vi bliver på Fyn nu. Hvor er det godt du har alle de fine blomster i kælderen, så er vinteren knap så lang.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg husker det. Det er garantert det som virker best, men det er umulig å få til her. Det regner veldig mye her akkurat nå, og vinden skal komme i kveld og i natt. Vi får nok merke det her også selv om vinden hos deg blir nok mye verre. Ja, de gjør at jeg holder ut de lange vinteren her.
      Klem

      Slett
  9. Det er meget irriterende med rådyrene og det ser ud som om de er flyttet ind i din have for alvor. Vi har det samme problem i kolonihaven, hvor de også bare ligger og kigger på os, når vi kommer, som om de tænkte: hvad vil de nu i 'vores' have? Alle de midler man kan bruge vænner dyrene sig til ret hurtigt, for sulten tager overhånd.
    Jeg tænker at der kun er ét at gøre Marit: du må gøre plads til dem i kælderen og give dem et rum at bo i til det begynder at blive rigtigt forår. Du kan vel godt lave et lille B&B for rådyr ved siden af dit eksotiske kamelia-rum, og jeg er sikker på du nok skal kunne finde noget lækkert foder til dem:-)
    - I det mindste har du dine dejlige blomster i kælderen...

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er så irriterende, jeg vet at du kjenner godt til problemet. De undrer seg nok på hva vi gjør der ja. Det er nok det som er det største problemet ja. De tilvenner seg det meste etter kort tid.
      Hehe, det er et veldig godt forslag, Ulla! Det hadde de nok likt veldig godt :)
      Ja, og jeg tror at jeg bare skal satse på å ta meg av de. Rådyrene kommer uansett.

      Hilsen Marit

      Slett
  10. Flotte kamelia! Jeg har også rådyr og ingenting hjelper. Men har hørt at folk med hund er lite plaga. Jeg har tenkt å prøve å beskytte tulipanene med strømgjerde i år. Så på YouTube kanalen til Sara Bäckmo at de gjorde det. Jaja.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, sånn er det når en bor i skogen. Ingenting hjelper nei. Ja, det har jeg også hørt, men jeg har to katter og har ikke tenkt å ha hund. Ok, det høres spennende ut. Får håpe at det fungerer hos deg.

      Slett
  11. Hvis jeg var dig, var jeg i kælderen på besøg flere gange om dagen. Sikke nogle fine blomster. Kameliaer er så smukke.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, og det er jeg også. Tusen takk.

      Slett
  12. Están preciosas tus camelias. Doy gracias por yo no tengo ciervos por mi jardín. Un abrazo.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Yes, they are not nice to have in the garden. Hugs.

      Slett
  13. Du har så mye spennende blomster, jeg så akkurat et Monty Don program på NRK, tror de kjører 2018 for tredje gang nå, der de besøkte en Cameliahage. De buskene var jo gigantiske, men et annet klima enn hos oss, Monty Don sa det bare var en sort som kunne vokse hos ham, men fikk ikke med meg hva det var. Foreldrene min hadde noe som kalles en rådyrskremmer, kjøpt på Claes Ohlson, den lager en pipelyd de ikke liker når de kommer nært nok. De var veldig fornøyd med den. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar

    1. Tusen takk. Ja, det tror jeg at jeg har sett en gang. De er busker som kan bli veldig store ja i det rette klima. Takk for tips, da skal jeg undersøke det. De må nok settes ut om sommeren, og ikke nå midt på vinteren som det er her. Ha en fin kveld.

      Slett
  14. Det enda som fungerar här är stängsel, minst 2 meter högt. Eller ett medel som är gjort på fårtalg, Trico garden. Vackra kamelior! Just nu är jag lite trött på mina kamelior mest för att jag inte har något bra ställe att ha dem där jag kan njuta av blomningen. I sommar tror jag att de som kan klara sig ute här faktiskt också ska grävas ner ute.

    Kram, Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg vet det, men det får vi ikke til her dessverre. Trico Farden bestilte jeg nettopp i en norsk nettbutikk. Dagen etter så ringte de meg og sa at de ikke kunne levere det likevel. Jeg får se etter det i Strömstad en gang vi er der.
      Tusen takk. Det er jo veldig synd det da! Hos deg kan kanskje de som heter williamsii overleve, mens japonica tror jeg vil dø. De overlever knapt ute i England. Men det er jo et forsøk verdt hvis du ikke kan ha de inne hvor du kan nyte de.

      Klem, Marit

      Slett
  15. Vilken källare med alla dessa blommande växter. Kamelian är underbar.
    En sådan kontrast till utebilderna.
    Trevlig helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er flott der nede nå. Tusen takk.
      Det er en stor kontrast derfra til ute ja.
      God helg!

      Slett
  16. Good morning dear Marit,
    What a difference it must be for you the see the flower beauty in the basement. Summer inside, winter outside. I wish I had these animals in my garden!!! Must be lovely to see them.
    Have a wonderful sunday

    SvarSlett
    Svar
    1. Good morning dear Marijke,
      I didn't see your comment before just now. Yes, it's a big difference from my basement to my garden who is still covered with a lot of snow. They eat everything they can included my roses, so I hate them ;) They are very pretty in photos!
      Have a wonderful Monday!

      Slett
  17. Hej Marit,

    Vilket härligt besök i din källare med alla vackra kamelior och citrusfrukter du bjuder på.
    Desto tråkigare att se rådjuren och höra att de verkar ha gjort din trädgård till "sin" under vintern. Som Carina skriver fungerar Trico Garden bra men det är ju förstås ett jobb att spreja allt, annars är det nog bara högt stängsel som hjälper. Hoppas du får tag i Trico Garden så att du i alla fall kan prova, här kan vi beställa 1 liters flaskor på nätet... de flaskor som säljs på många handelsträdgårdar är både alldeles för små och dyra. Lycka till.

    Ha det gott! Ulrika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Ulrika,

      Tusen takk. Ja, de er blitt en pest og en plage her. Ja, det er nok bare et høyt gjerde som virker best. Hm, ja da er dere heldige som kan det. Takk for dine gode råd!

      Ha det godt! Hilsen Marit

      Slett
  18. Nu har jag hunnit in till dig och läsa dina inlägg Marit. Men så många fina kamelior du har som blommar i din källare nu. Synd att ett av citrusträden hade dött men som du säger ... då fick du ju lite bättre plats :)
    Jaha, nu har du fått lika besvärligt med rådjuren som vi har. Men försök att spraya med Trico Garden, det hjälpte verkligen hos mig förra sommaren då jag äntligen fick knopp i mina flox efter att dom ätit upp två omgångar.
    Nu ska jag läsa ditt senaste inlägg om färger i trädgården ...

    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig at du leser de "gamle" innleggene, Anita. Tusen takk. Jeg vet ikke hva som skjedde med det sitrustreet, men antar at det hadde fått for mye vann. Ja, plassen var kjærkommen, og da var det helt ok ;)
      Jeg får ikke kjøpt det her dessverre. Jeg skal se etter det når vi skal en tur til Strömstad igjen. Det er fint å høre at det er noe som virker mot rådyr.

      Klem, Marit

      Slett

Nok en amaryllis i blomst!

 Ja, det dukker opp både det ene og andre her nå både inne og ute. Jeg starter i dag med to amaryllis som jeg plantet i november, men de har...