torsdag 2. februar 2023

Spor i snøen...

 Det ser ut som rådyrene har fått fast rute inn i hagen her nå. Det er spor etter de overalt. De prøver å få tak i fuglematen, og ellers har thujahekken blitt en ny foringstasjon for de.


Her går de inn i snøkanten fra veien og spiser av thujahekken.


Tydelige bevis...


Det ser ut som det har vært veldig mange rådyr her, men det kan også være de samme to som har gått her veldig mange ganger. Jeg har sett to i sammen tidligere, men de er her som oftest midt på natten. Da ser jeg jo ikke hvor mange som faktisk er her. Etter sporene å dømme ser det ut som det er en hel flokk...


Her har de vært og bespist naboens nyplantede thujahekk. Han plantet den i sommer, og allerede nå er de blitt hardt beskåret. Thujahekkene klarer seg fint med beskjæring, men disse små nyplantede fikk nok en veldig hard medfart akkurat i enden her.

I natt har jeg igjen hatt besøk av de. Det var mange ferske spor i hagen i dag tidlig. De hadde til og med prøvd å få ta i mat fra den store fortønnen. Godt at de fleste fuglematerene her er rådyrsikre! 


Det var ikke noe vind i natt, og sporene taler sitt tydlige språk. Ingen tvil om hvem som har vært her i natt.

32 kommentarer:

 1. De trenger mat. Så viltansvarlig i kommunen gikk ut i avisa her i dag, og fortalte om tynne avmagrede elger som sliter med å finne nok mat i vinter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, så klart de trenger mat. Det er veldig lite mat å finne for de nå. Det er jo enda verre for elgene som behøver enda mere mat. Det er vel noen som har noen rundballer med høy som de kan donere kanskje. Elgene spesielt behøver jo mye mat nå.

   Slett
 2. It is a very hard time of year for them, Marit, as you well know. I am sure you are torn between sympathy for the animals and the damage to your cedar hedge. There is no easy resolution of this dilemma. Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, it's a very hard winter this year for them, David. Yes, I feel very sorry for them, but I can't start to feed them here. I know they have eaten some bread I gave to the birds. It's not allowed to feed them either because of a disease called "skrantesyke" in Norwegian. Google translate has not a good translation of the word. It's a disease who attacs raindeer, deer and other animals. If humans gets the disese it's called Creutzfeldt-Jakobs disese. Yes, it's a huge dilemma.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 3. Hello,
  The deer do love the bird food, I feel sorry for them in the winter months. Hunting season here keeps their numbers down, we do not see them often. Take care, have a happy day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,
   Yes, they do. I feel sorry for them too. The problem here is that almost no one hunts them, and they have no natural enemies either. Lynx and wolf are shot instead. Understand it the one who can...
   Take care you too, and have a great day!

   Slett
 4. You have so many snow. Beautiful photos. I go in May to Denmark, Hvide Sande. Have a nice day. Greetings Caroline

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes, I have a lot of snow here. Thank you. I have been there once in Hvide Sande. Have a nice evening.
   Greetings, Marit

   Slett
 5. Hej Marit!
  Det är tråkigt att de inte hittar annat att äta, man vill inte gärna att de skall vara i trädgården och äta det man planterat. Hoppas att de hittar något i naturen.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er så kjedelig. Nei, jeg vil helst ikke ha de i hagen. Når snøen smelter pleier de å forsvinne, for da er jeg jo ute i hagen hele tiden.
   Ha det godt.

   Slett
 6. Ja det är jobbigt att få in rådjuren i trädgården, dom har nog svårt att hitta mat nu. Här är dom också och jag såg att dom åt på azaleaknopparna här om dagen. Thujorna äter dom gärna, jag ser hur dom äter på grannens thujahäck på andra sidan gatan. Jag planerar att spruta med Trico Garden så att dom inte äter upp alla knoppar. Vill ju i varje fall ha lite blomning i vår. Ja du Marit, det är inte lätt att vara trädgårdsägare alla gånger. Men vi får kämpa på :)

  Önskar dig en fin torsdag kväll!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er nettopp sånn det er. De har store problemer med å finne mat ja. Det er jo så mye snø her, og det er jo håpløst akkurat nå.
   Huff, ja de spiser på alt mulig. Det er jo synd med dine azaleaknopper. Ja, en vil jo gjerne ha blomster på det en har i hagen.Thuja tåler mye, så jeg er ikke engstelig på grunn av de. Nei, det er helt sikkert. Vi kan ikke gjøre noe annet, Anita! :)

   Ha en fin kveld du også!
   Klem, Marit

   Slett
 7. Hej Marit,

  Ja det är inte lätt att veta om det "bara" är två eller flera. Ofta så tar de ju samma väg dag efter dag och fågelmat är ju något som lockar förstås. Tänk ändå om de nöjde sig med fågelmaten och lät växterna vara ifred, inte så kul med nedbetade tujor som häck. Hoppas de hittar annat som lockar så att de byter promenadstråk snart.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Nei, det er jo nesten umulig å vite. Jeg har sett to i sammen, men det begynner å bli en stund siden. Det ser ut som de har den samme ruten her hver dag ja. Ja, det hadde vært fint hvis de gjorde det, men det føler jeg meg ikke sikker på. Nei, og de til naboen har fått en tøff start. Akkurat nå er jeg egentlig glad for at det er så mye snø her, for alle mine roser er dekket av snø.
   Det hadde vært fint hvis de gjorde det ja.

   Ha det godt!
   Hilsen Marit

   Slett
 8. Der er ingen tvivl, og rådyrene længes sikkert lige så meget til, at det bliver forår, som du gør.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de gjør nok det ja, akkurat som meg 😊

   Slett
 9. ¿ Tu jardín no está cerrado Marit ? siento que los ciervos pasen hambre, pero también siento pena por las plantas del jardín. Un abrazo.

  SvarSlett
  Svar
  1. No Teresa, my garden is not closed. I live very near the forest, and we have no fences. I feel sorry for the plants too.
   Many hugs.

   Slett
 10. Huffda, de er vakre å se på. Men ikke like trivelig når de snauspiser diverse hageplanter. Du har mere og dypere snø rundt hagen enn jeg har, og dermed trekker de enda nærmere vil jeg tro.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er så vakre, men de spiser alt de kommer over. Det er mye smø her nå ja, og har fått nye 10 cm i dag. De er desperate av mangel på mat ja, og derfor er de rundt huset hele tiden.

   Slett
 11. Det är inte kul med rådjur i trädgården om man inte vill ha dem där, vi har goda vänner som matar sina ute i sin trädgård då får de ha kvar övrigt som finns där.De är visserligen vackra djur men det är bäst för alla om de håller sig till skogen.Ha det gott/Margareta

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er ikke kult å ha de på besøk når en ikke vil ha de i hagen. Jeg er egentlig glad for all snøen vi har her nå, for da er rosene mine dekket så lenge. De er veldig vakre dyr ja, men de bør holde seg i skogen. Ha det godt.

   Slett
 12. Svar
  1. Ja, det er helt sikkert. De er på jakt etter mat alle sammen.
   Klem.

   Slett
 13. Hello Marit :=)
  It does seem to be a problem, I do feel sorry for these gorgeous creatures when food is scarce, but if you are not allowed to feed them, nothing can be done! If you were so inclined you could install night cameras so you could see how many deer pass your way!
  Have a lovely day
  Warm hugs.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Sonjia :)

   Yes, it's a huge poroblem for animals who live in the forest. I feel sorry for them too. No, we are not allowed to feed them.
   I don't mind if they are some few deers, but I don't want them to think my thuja hedge us a open buffet for them :)
   Have a wonderful evening.
   Warm hugs.

   Slett
 14. De stakkars rådyrene har nok problemer med å finne mat når det er så mye snø. Det er vakre dyr, men man vil jo ikke at de skal spise opp hageplantene eller fuglematen. Og legger du ut mat til rådyrene, kommer de jo garantert tilbake.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jo sånn det er, og spesielt nå i vinter da vi har uvanlig mye snø. De er veldig pene dyr ja, men jeg vil helst ikke ha de her.
   Det er nettopp sånn det er, for de husker hvor de får mat servert.

   Slett
 15. Hoppas det är äldre djur så att de kanske sen lämnar trädgården. Här lär mamman sina kid vad som är gott i trädgården och därför blir de sen kvar. Vackra djur, gott kött men det är obalans när de går in i trädgårdar.

  Kram, Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var to stykker som gikk i sammen tidligere i vinter, og det var nok en mor og et barn. Jeg har ikke invitert dem, men de er på jakt etter mat når snøen er så dyp. Ja, de er så vakre. Det er alt for mange av de runrt her, og ingen jakter på de heller.

   Klem, Marit

   Slett
 16. Når man er så plaget af rådyr, som du er, kan jeg godt forstå, hvis man får et had-kærlighedsforhold til dem. Hvis der er en stor flok, kan du jo ikke fodre dem.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar

  1. Ja, det er nettopp sånn det er. Jeg synes veldig synd på de, men jeg har ikke lyst til at de skal tro at de får mat her. Så jeg forer de ikke, men de finner mat selv i thujahekkene rundt hagen.

   Hilsen Marit

   Slett

Begynnelsen på slutten, og begrensningens kunst er vanskelig...

 Jeg håper i alle fall det, altså at det er slutten på vinteren vi ser begynnelsen på nå. Det har vært varmegrader i hele natt, og det regne...