onsdag 8. februar 2023

Nytt liv, og litt utsiktsbilder...

 Her om dagen var jeg inne i teltet i drivhuset for å vanne. Det er litt vanskelig å få riktig varme der inne nå, for når solen skinner blir det veldig varmt der, men samtidig er det fortsatt iskaldt om natten og hele - 9 ° nå i dag. I fjor høst hang vi opp en ledlampe der inne som er på 100 watt. Jeg satte en stor hortensia under den, og har egentlig ikke tenkt så mye på konsekvensen av varme og tørke midt på vinteren. Da jeg vannet den så jeg plutselig at det var mye levende liv der i form av nye grønne bladlus :)

Det var ikke så enkelt å få tatt bilder av de, men det er friske bladlus nede i bladene på bildet under her.


Jaja, lusene ble ikke gamle. Jeg sprayet de med neemolje, og den bruker jeg mot alt av lus. Jeg fikk før jul et angrep av ullus på noen hoyaplanter i stua, og det er nesten umulig å bli kvitt. Neemoljen klarer å holde det i sjakk så det ikke utvikler seg noe mer. Jeg fikk også ullus på to av mine camelliaplanter i høst, men det klarte neemoljen å knekke.

 Oppskrift på blanding til å spraye lus med her:

2 små korker eller en stor kork neemolje, 2 teskjeer Zalo eller et annet flytende oppvaskmiddel, og 1 liter vann. Tømmes på en dusjekanne, og den er veldig drøy i bruk. Jeg har kjøpt min neemolje fra Solheim gartneri, men det er flere som selger det. Det er i hvertfall mitt beste middel mot lus i alle former.


Min hvite julerose / Helleborus niger som jeg fikk til jul har det fint i teltet inne i drivhuset. Den skal plantes ut når det blir vår.


Utsikt mot naboen.


Utsikt inne fra drivhuset. Vinduene den dagen var fulle av isroser, men det gikk fint an å se ut av de likevel :)


Utsikt fra annen etasje her mot øst i det solen står opp. Dette er fra en dag i forrige uke. Da var himmelen nesten rød.


Dette er tatt i går på morgenen fra samme sted, men da var fargene mer pastellfargede. Soloppgang om vinteren er vakkert :)

26 kommentarer:

 1. Jeg kommer ikke inn i drivhuset mitt engang. Det er kommet så mye snø, at det nesten er helt begravd. Jeg har måket taket, så det smelter vel raskt når vårsola får varmet litt innenfra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det vil jeg tro oppe hos deg. Jeg har måket foran drivhuset i hele vinter, så der er det lett å komme inn. Ja, det vil det jo gjøre en gang når sola får mere tak.

   Slett
 2. Flotte udsigtsbilleder du har taget Marit, og dejlige farver på himlen! Problemer med lus bliver man vist aldrig færdig med, hverken indenfor i husene eller ude i haven. Godt du har fundet et middel der virker!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Ulla. Ja, fargene har vært så fine om morgenen nå i fmere dager. Nei, det er et problem som gjentar seg selv. Ja, det er jeg så glad for!

   Hilsen Marit

   Slett
 3. Hej Marit!
  Så vackert vinterlandskap och en vacker rodnad på himlen. Hoppas att du klarar av att bekämpa ohyran, inte skoj när det blir så. Idag skall jag heja på skidskyttarna. Johannes är helt otrolig.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Marika!
   Ja, det er så pent med vinterlandskapet og når himmelen blir farget rød. Ja, det håper jeg også. Det skal jeg jeg også gjøre! Det er han ja :)

   Slett
 4. Ja bladlus er altid en udfordring. Flotte morgenbilleder med fine farver sammen med sneen.

  SvarSlett
 5. I bet you swore a little when you saw those aphids, Marit. It's too bad that a couple of voracious lady bugs couldn't find their way in there. I hope your treatment keeps them under control. Hugs and kisses - David

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha David, you know me too well :)
   Yes, I swore at lot of words, and I hate them.
   The ladybugs aren't here in the middle of winter. I know it works, but it's a lot of treatments.
   Hugs and kisses, Marit

   Slett
 6. Good evening dear Marit,
  Beautiful photo´s you made!!! I hope your Hydrangea is doing well after the spray. and the lice will stay away. Must be beautiful to have a greenhouse. I wish I had the space to splace one.
  Have a wonderful evening
  Rosehugs Marijke

  SvarSlett
  Svar
  1. Good evening dear Marijke,

   Thank you. I think they are doing alright. I looked at them earlier today, and the lices was dead. Yes, it's so wonderful to have a big greenhouse. Yes, I know you want more space in your garden.
   Have a wonderful evening you too.
   Rosehugs, Marit

   Slett
 7. Tak for råd om neem olie, det lyder som et godt middel. Jeg lagde mærke til, at du vander i dit drivhus. Jeg har planter stående i vores garage, de føles rimeligt fugtige endnu, så de får ikke vand endnu.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er veldig fornøyd med dette middelet mot lus. Jeg har på litt varme der, og når solen skinner blir det plutselig veldig varmt der. Så jeg har vannet der flere ganger i vinter allerede.
   Klem

   Slett
 8. Hej Marit,
  Man kan inte säga annat än att vinterlandskapet kan vara väldigt vackert!
  Neemolja verkar vara ett måste om man drabbas av ohyra. Har så få inomhusväxter men har en del växter utomhus som brukar drabbas.
  Vad vacker julrosen var i sitt glas.

  Ha det gott! Ulrika

  SvarSlett
  Svar
  1. Hej Ulrika,

   Det er helt sant! Jeg har veldig god erfaring med den oljen, og den må jeg ha i beredskap hvis lusene dukker opp igjen. Jeg har så mange orkidéer, og de kan lett få ullus. Tusen takk.

   Ha det godt!
   Hilsen Marit

   Slett
 9. Dear Marit :=) I just read that the Aphids are already dead. The treatment works quickly. I don't know if I can buy Neem Oil here, but I am going to enquire. Many thanks for sharing the way it is mixed and used.Your white Christmas Rose looks beautiful, as do your lovely red morning skies. You took fabulous photos.
  Enjoy your day
  Bear Hugs, :=)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dear Sonjia :)

   Yes, it works very quickly. Here it's sold in many webshops. Thank you.
   Have a great day!
   Many warm hugs :)

   Slett
 10. Nu har jag skrivit upp receptet för att spraya bladlössen, tack Marit. Jag har ju min hortensia i uterummet och under tidig vår blir det alltid bladlöss på just den. Har kollat efter om det går att köpa neemolja här och det gör det. Zalo känner jag inte till men jag antar att vanlig såpa (ett rengöringsmedel som vi brukar använda i Sverige för att spraya för bladlöss) fungerar. Vet inte om du vet var såpa är eller om det bara är något som finns här.
  Och så dina utsiktsbilder, så vackra! Det är så vackert den här tiden då himlen ofta är orange eller vackert rosa. Extra fint också mot den vita snön.

  Önskar dig en fin torsdag!
  Kram Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du også kan få kjøpt neemolje hos deg også. Zalo er et diskmedel. Er det ikke det navnet på det hos deg det det vi kaller flytende oppvasksåpe? Noen ganger er det vanskelig med norske og svenske navn :)

   Zalo er et mildt og ufarlig middel, så plantene tar ikke skade av det.
   Tusen takk. Ja, den hvite snøen blir en fin kontrast.
   Nå har vi fått varmt vær her, og hele 6 grader og strålende sol. Snøen smelter og det er helt fint bortsett fra at det blir veldig glatt alle steder ute nå.

   Ha en fin torsdag du også!
   Klem, Marit

   Slett
 11. Hello Marit,
  You seem to be on top of everything, taking care of those aphids and lice. The hellebore is lovely, pretty bloom. The sky images are beautiful, lovely collection of photos. Take care, have a great day!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen,

   I need to take care of the aphids before they spread too much to the other plants. Thank you.
   Take care you too, and enjoy your day!

   Slett
 12. Tengo suerte que todavía no han aparecido por aquí los pulgones. Tus fotografías son preciosas. Besos.

  SvarSlett
  Svar
  1. You are lucky who do not have aphids. Thank you. Hug.

   Slett

Litt snø pynter veldig opp...

 I går kom det helt uventet litt snø. Det startet på formiddagen, og det varte helt frem til kvelden. Det var så lett og luftig snø, og det ...