fredag 10. februar 2023

Nye og gamle blomster...

 Ja, her inne i stuene er det en blanding av nye og "gamle" blomster. Orkidéene er de som blomstrer lengst og hyppigst. Nytt i fjor var at jeg fikk knopper på en "keiki" som er en luftavlegger av en phalanopsis som jeg kjøpte for flere år siden.


Denne begynte å blomstre sent i fjor høst, og siden har den bare holdt på. 


Det har denne også. Blomstring fra 23.12 2022. Den er fortsatt like fin.
Dette er altså et helt nytt bilde av den :)


Denne har også blomstret lenge. I bakgrunnen på bildet ses en "keiki" som henger opp ned. Når de får mange nok luftrøtter planter jeg de i orkidébark. På bilde nr. 1 i dette innlegget er det en sånn keiki som jeg har plantet for to år siden og som blomstrer nå. Her er en side ned mye info om formering av orkidéer. Keiki betyr barn eller baby. Den er en kloning av morplanten, så den blir helt identisk planten den er klonet fra. Det er ikke alle phalaenopsis som danner keikier. 


Denne har jeg hatt i mange år, og den blomstrer en gang i året og på denne tiden.


Denne gule phalaenopsisen har blitt veldig høy. Blomsterstilken måler hele 60 cm!  Denne har jeg også hatt i mange år.


Julestjerne kjøpt 23.12 2022. Jeg har to stykker som jeg skal prøve å holde liv i fremover. Det er fullt mulig å få de til å blomstre på nytt, for de er noe som kalles kortdagsplanter. Altså begynner de å blomstre når dagene blir kortere :) De behøver 14 timer natt og 10 timer med lys for å blomstre på nytt. Jeg har fått det til før for mange år siden :)
Det krever mye jobb, men det er jo morsomt å lykkes med det.


Det er første gang at denne kommer igjen med nye blomster. Den ble kjøpt i fjor, og det er jo så gøy å få de til å blomstre på nytt.


Praktmedinilla / Medinilla magnifica.
Dette er også en slags orkidé som vokser oppe i trærne akkurat som mange andre  orkidéer, og de lever av barken på trærne.

Den er en helt ny blomst som jeg ikke har hatt tidligere (tror jeg). Jeg føler meg ikke helt trygg på at den overleve her, for den skal ha mye vann. De andre orkidéene jeg har skal ha lite vann. Det vil tiden vise om den overlever her.



Begge disse to orkidéene er nye. Det er så hyggelig med litt ny blomstring inne nå :)

I natt hadde vi litt frost, men i døgnet før hadde vi hele 6 varmegrader. Det regnet, rant fra takene, og det var nesten vårstemning ute. Jeg vet at det er alt for tidlig å håpe på vår her alt nå, men uansett er det deilig med en pause fra kulden. 

God helg/weekend!

40 kommentarer:

  1. Hej Marit!
    Helt otroligt så många fina orkidéer du har. Jag som blir glad då jag får en att blomma om, för det mesta får jag ingen ny blomning. Idag har vi strålande sol och halt ute. Igår kväll hördes både blixt och dunder, och en förskräcklig blåst. Det är verkligen upp och ner med vädret.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!

      Tusen takk. Jeg steller mine orkidéer som små barn, så kanskje det har noe med det å gjøre :)
      Det er samme været her. Vi har også hatt både regn og veldig mye vind. Det var også meldt om tordenvær her, men det fikk vi ikke.
      Ja, nå er det veldig mye forskjellig vær på en gang.
      God helg.

      Slett
  2. Dina orkidéer är så fantastiska! De två nya är väldigt vackra. Så många blommor på den nedersta, rosa. När jag jobbade köpte jag ett år ett par julstjärnor som jag hade i kontorsfönstret. Dom fick stå kvar och till min stora häpnad fick dom framåt senhösten nya röda toppblad och blommor. Jag tror att det var idealiskt för dom, när jag gick hem för dagen släckte jag och dom stod i mörker. Dessutom drogs värmen ner på kvällar och nätter. Jag hade dom faktiskt kvar i flera år och dom blommade om flera gånger. Ska bli spännande att följa dina.
    Och så tror jag att du har rätt. Det vi kallar såpa är nog samma som det ni kallar "flytende oppvasksåpe" :)
    Här har vi sol idag och nollgradigt men väldigt blåsigt. Det skiftar mellan plus och minus hela tiden.

    Önskar dig en fin fredag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk! Ja, de er veldig vakre, og den lysegule kjøpte jeg nå nettopp. Den lysegule fargen liker jeg veldig godt :)
      Ja, det er nettopp sånn det er, og de skal ikke ha noe lys i det hele tatt i den perioden. Ja, problemer er bare om jeg har et sted hvor jeg kan ha de helt mørkt så lenge. Julestjerner er jo egentlig lettstelte planter.
      Ja, vi mener da akkurat det samme, Anita :)
      Her er det - 2 nå, men det skal bli veldig mye varmere fremover. På mandag er det meldt om 9 grader. Det er veldig variabelt vær nå ja.

      Ønsker deg også en fin fredag!
      Klem, Marit

      Slett
  3. Orkideer er egentlig veldig fine blomster. Jeg har vinduet fult på jobben.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er så fine, og de finnes i så mange forskjellige farger. Det høres veldig fint ut.

      Slett
  4. Hello Marit,

    Your orchids are so beautiful. The blooms are so pretty. I am not sure if my orchid will bloom again, maybe it did not like being repotted? It is so nice having all these lovely blooms around the house. Take care, have a great weekend!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,

      Thank you. I have never repotted my orchids, but I give them fertilizer often. Yes, I love to see them bloom, and they are so beautiful.
      Take care you too, and have a wonderful day and weekend!

      Slett
  5. Hvor er du bare god til orkidéer, det er jeg ikke, jeg håber det bliver bedre her i huset. Jeg ser frem til at min søn vil tage mig med ud og kigge på orkidéer,
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det hadde jo vært fint hvis de vil trives bedre i deres nye hus. Det høres hyggelig ut!
      Klem

      Slett
  6. Tus orquídeas se ven preciosas. Tengo que volver a las orquídeas, pero todavía sigue en casa la cochinilla algodonosa. Hoy aquí hace un sol esplendido. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Have a wonderful day. Kiss.

      Slett
  7. Oh, what beautiful flowers! Happy weekend;-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you. Happy weekend you too! :)

      Slett
  8. Din fruesko er min favorit. Når jeg (en sjælden gang 😉) besøger Plantorama, undersøger jeg altid, om de har sådan en i deres orkidé sortiment, indtil videre uden succes.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Marie. Jeg tror ikke at den er i salg hele året. Jeg kjøpte min i matbutikken av alle steder, og det var på høsten. Mine to begynte å blomstre i desember. Så jeg antar at du må lete etter den på høsten uten at jeg er helt 100 % sikker. Det kan jo hende at de er i salg på andre tider av året også.

      Slett
  9. Så flotte orkideer. Jeg skjønner jeg må gjødsle... Har aldri gjort det, mine lever og blomstrer, men ser litt slitne ut. Får kjøpe meg noe orkidegjødsel, er vel best det og ikke vanlig gjødsel? God helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det er noe en bør gjøre men ikke for ofte. Jeg pleier å gjøre det annenhver måned. Orkidegjødsel er sikkert best. Jeg bruker en vanlig gjødsel, men da bare halv dosr. Orkideer skal ikke ha mye gjødsel. God helg!

      Slett
  10. Dear Marit
    I have no luck at all with Orchids.:=( Yours are all beautiful. I especially like the new pale pink ones in the last image, but they are all lovely to look at. For about 6 months I had a white one in my bedroom but then it started to wilt, and died,so I bought another, and after a while the same thing happened so I have given up on orchids, although I'm pretty successful with other plants.
    Have a happy weekend
    Hugs and best wishes.

    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Sonjia :)

      That's so sad to hear about. Thank you. I think orchids are a easy plant to grow. I hope you will try them one more time :)
      They don't need much water, and they don't like sun.
      I love to grow plants, and it's nice to know that you are successful with other plants.
      Happy weekend to you too.
      Warm hugs.

      Slett
  11. Lekker i fargene, den siste der. Du har utrolig mange orkideer! Er meget svak for den prikkete...

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den fargen liker jeg også. Jeg har mange ja ;)
      Tusen takk.

      Slett
  12. Your orchids are amazing, Marit.
    Like I mentioned before, you really do have a super green thumb.

    Hugs and blessings!

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Veronica. Yes, I guess my thumbs must be green :)
      Many hugs.

      Slett
  13. Så vackra orkidéer!
    Nu måste man ha det fint kring sig inomhus, när det är snö utomhus.
    God lördag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det er sånn det er. Jeg lengter veldig etter våren nå.
      God helg!

      Slett
  14. Så mange flotte orkideer! Jeg har også en del av dem. Setter dem ned på gjesterommet når de er avblomstret, og så kommer det plutselig nye knopper. Blomstene bytter hele tiden plass. Jeg hadde to små, lilla som blomstret veldig lenge. Til advent satte jeg dem i lilla potter, og først nå begynner de å gi seg og vil ha en hvileperiode :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, de vil jo ha en hvileperiode etter blomstring. Noen av de mørke lilla blomstrer veldig lenge. Det er jo fint at dine har blomstret så lenge :)

      Slett
  15. The orchids are beautiful. I don't think I have the skills to grow them as well as you do. Thanks for the posting.

    SvarSlett
    Svar
    1. The orchids are easy to grow. They don't like a lot of water, and they don't like sun. Except from that they don't need much care.
      I'm sure you can grow them too. Thanks for your comment.

      Slett
  16. Hei Marit
    Nydelige orkideer hos deg!.
    Så flott Medinilla også! Den har jeg aldri dyrket selv, men jeg har hatt lyst til å prøve noen ganger.
    God søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Jan Edgar
      Tusen takk. Ikke jeg heller, og jeg føler meg ikke helt sikker på om jeg får den til. God søndag til deg også.

      Slett
  17. Vackra orkidéer och fint när de blommar om. Just nu är det underbart ute med många plusgrader och nätter som även de är på plussidan. Det går fort nu även om jag inte tror att våren är fullt på gång.

    Kram, Carina

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det er så fint når de blomstrer på nytt. Det er plussgrader her også. Det er nok for tidlig å håpe på vår, men det er uansett herlig å slippe kulden nå.

      Klem, Marit

      Slett
  18. Når nu jorden er dækket med sne udenfor, er det dejligt med flotte blomster i fine farver til at lyse op indendørs.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er nettopp sånn det er. Når jeg er veldig lei vinteren så kjøper jeg alltid nye blomster. Det gjør det litt lettere å holde ut når vi ikke får vårtegn i hagen før i april ;)

      Slett
  19. Du har så många fina orkidéer som blommar så otroligt vackert. Det måste vara rätt så trevligt att ha så mycket fägring den här årstiden beror säkert på att du kan sköta dem på ett riktigt sätt.Ha det gott/Margareta

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, flere av de blomstrer på nytt nå, og noen har jeg nettopp kjøpt. Jeg synes de er enkle å få til, men det er ikke alle som synes det. Ha det godt.

      Slett
  20. Lika "duktig" som jag är med trädgårdsväxter och växter i växthuset - lika urusel är jag med krukväxter. T.o.m. orkideér lyckas jag ta död på. Dom lever och är fina några månader, sen tappar jag intresset och dom stackarna får antingen inget vatten alls eller alldeles för mycket. Vilket är trist för jag tycker dom är så vackra...
    KRAM-Susie

    SvarSlett
    Svar
    1. Så trist å høre da! Orkideer krever egentlig bare litt vann, men en kan ikke glemme de helt bort da ;)
      Klem, Marit

      Slett

Nok en amaryllis i blomst!

 Ja, det dukker opp både det ene og andre her nå både inne og ute. Jeg starter i dag med to amaryllis som jeg plantet i november, men de har...