lørdag 16. april 2022

De "ekte" snøklokkene, og en kakeoppskrift...

 På torsdag hadde jeg min første hageøkt denne våren. Jeg begynte å rydde i bedet bak kjøkkenet, for det er det første bedet som var helt tørket opp etter snøen. Jeg skulle sette ned en pinne i bedet, men den knakk tvers av for der var det tele i bakken! Jeg trodde at den hadde forsvunnet, men der tok jeg feil. Det har vært så lenge kaldt her, så det er nok forklaringen på det. Jeg fikk ryddet i det bedet likevel.  Tvers over for dette bedet  ligger det fortsatt siste rest av snø her, og jeg måtte le når jeg så hva som åpenbarte seg der :)

Der sto det en gruppe med snøklokker som vokste rett opp av snøen. 





Der hvor disse vokser er det bare skygge, og der ligger snøen veldig lenge. Det skal sies at dette er siste snøflekk her som ligger der, og snart er den også borte. Fremover skal det bli varmere, og det gleder jeg meg til.
Dette var en liten tue for noen år siden, men nå har de øket i antall! Det er så morsomt når planter trives her. Pr. nå har jeg de på fem forskjellige steder.

Snøklokker heter Galanthus nivalis på latin. Galanthus betyr melkehvite blomster, og nivalis betyr snødekt. Så de lever virkelig opp til navnet sitt.

Den artikkelen jeg linker til er veldig bra. Den er fra Kew i England og er naturlig nok på engelsk. Jeg håper likevel at dere forstår den. Hvis ikke så bruk google translate :)


Bilde tatt ut gjennom vinduet av to ringduer/ Columba palumbus som er her hver eneste dag. I fjor var de bare to stykker her, men i år er de fire har jeg sett. Er det barna deres mon tro som også har slått seg til her? 

Så til kakeoppskriften som er fra Meny. Det er ytterst sjelden jeg poster kakeoppskrifter her, men jeg gjør et unntak nå i påsken.

Den heter saftig appelsinkake. Her i Norge er appelsiner ofte forbundet med påsken. Skiturer i fjellet, og spising av appelsiner i hytteveggen.  Vi nordmenn er jo født med ski på bena heter det seg, og da vil veldig mange gjerne gå på ski i påsken. Jeg for min del er lei hele snøen, og oppsøker den ikke for å si det sånn når den endelig er borte  ;)

Oppskriften jeg linker til er i gram, men jeg foretrekker å ha den i dl - deciliter når det gjelder sukker og hvetemel. Det går mye raskere å lage den uten å måtte bruke vekt.
Kakebakere som virkelig er opptatt av kakeoppskrifter bruker selvsagt vekt, men jeg baker veldig sjeldent og da passer min omregnede oppskrift meg mye bedre ;)

2 dl sukker/farin
200 gram smør/margarin
 (Smøret må være i romtemperatur, altså ikke kaldt)
1 teskje vaniljesukker.
Dette røres hvitt.
-----
3 egg (romtemperatur)
og kun ett av gangen så det får blandet seg godt med kakerøren.
----
I ts bakepulver
4 dl hvetemel

Dette siktes inn med en sil og vendes inn med en slikkepott. Da skal en altså ikke bruke kjøkkenmaskin mer, men kun håndkraft.
----
Tilsett revet skall av en hel appelsin, og
0,5 dl appelsinsaft. 

Da brukte jeg noe av saften fra det samme appelsinet som jeg hadde tatt skallet fra.
Dette vendes også inn med slikkepott. 
----
Stekes i 60 minutter i 180 grader midt i ovnen i en smurt randform. Her tok jeg bare med et bilde av den billigste formen jeg fant helt tilfeldig. Ingen sponsing her altså ;)
Det må være en form med non-stick belegg.

La kaken avkjøles i formen i 10 minutter står det i oppskriften. Jeg lot den stå i 25 minutter og banket kakeformen flere ganger i kjøkkenbenken før jeg snudde den på hodet. Den sitter nemlig veldig godt fast i formen. Da slapp den taket og jeg satte den da på en rist til avkjøling. Når kaken har blitt helt avkjølt skal det lages en glasur som en da tar på kaken til slutt.

3 dl melis
2 spiseskjeer med vann
1-2 spiseskjeer med sitronsaft. 
Her må en bare prøve seg frem etter som hvor tykk en vil ha glasuren.

 Det står at en skal bruke k-spade til kjøkkenmaskinen, men hvis en ikke har det så bruk en mixmaster.  Den gjør jo samme nytten, men da må en bare holde på lengre for å røre det hvitt.


Sånn så min kake ut etter pynting, men det er jo bare å bruke fantasien hvis en vil ha på noe mer pynt. Kaken var veldig god, så den kan jeg virkelig anbefale.

 Fortsatt god påske! 

38 kommentarer:

  1. Flowers that bloom in the snow! How wonderful and hopeful.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes they do, and its very hopeful, and I think spring is finally on its way now.

      Slett
  2. Hello Marit,
    I love the pretty Snowdrops, they are lovely blooms. The Ring Doves are cute. Your cake looks delicious, thanks for sharing your recipe. Happy Easter! Take care, have a great weekend!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. Yes, they are very cute. The cake was very nuce, and I have never baked it before. Happy Easter to you too.
      Take care you too, and have a nice weekend!

      Slett
  3. Både vintergækkerne og kagen ser lækre ud. Skønt at sneen er på retræte.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, nå er den snart borte, for nå er det varmt her med hele 15 grader ute!

      Slett
  4. The Snowdrops are beautiful, Marit. I remember even as a child being captivated by them. They are so delicate and slender yet at the same time very tough and defy winter. Sounds like a Norwegian gardener I know......😏. I think I have long passed the stage when any sport requiring snow as one of the ingredients is for me, so I will join you in not skiing. Now a nice walk in the snow birdwatching is a different thing entirely. I am glad that you were able to get out and work in the garden. You have been looking forward to it for so long. Hugs and kisses, David

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, David. Yes, they are very pretty, and nice that you liked them already as a boy! Maybe you could have a future as a gardener 😉
      I like snow in the wintertime, but not after January 😉
      Yes, I agree with you that walking is much better.
      I am very happy about it because it have been a very cold March and April so far.
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  5. Ja snödroppar är väl det mest underbara och ett säkert vårtecken! Ohhh den där kakan ser helt ljuvlig ut, mums :)
    PÅSKKRAM från Titti

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er jo det, og endelig har våren kommet hit også! :)
      Påskeklem fra Marit

      Slett
  6. Hej Marit
    Flot kage med masser af kalorier, det går ikke hos mig. Ja det er vintergækker/snøklokker i deres rette miljø, snø :)
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den er jo det, men så lenge en baker en en gang i året så går det nok bra ;)
      Ikke sant, og det er så morsomt når de vokser rett opp av snøen :)
      Klem

      Slett
  7. Nice to see the snowdrops. Hopefully it will only be a few more days before I see them here - HOPEFULLY!

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, its so nice to finally see them in bloom. I hope you will see your snowdrops very soon.

      Slett
  8. Hej Marit!
    Så fint med alla snödropparna. Tack för receptet, det låter riktigt gott.
    Ha en fortsatt Glad Påsk!
    /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Den var faktisk veldig god. Jeg hadde aldri bakt den før, men den blir nok bakt ved en senere anledning også.
      Ha en fortsatt god påske du også!

      Slett
  9. Dear Marite, It is truly amazing how tough the beautiful snowdrops are, to push up through the hard snow without being damaged at all. They are very lovely. I am happy for you that you finally got some outdoor gardening done, and it is nice that you have two pairs of doves in your garden. Your cake looks delicious.
    Have a very Happy Easter.

    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Sonjia
      Yes, they tolerate a lot of cold. Thank you. I like the doves who are around here. The cake was very tasty :)
      Have a very nice Easter you too!

      Slett
  10. Hei Marit.
    Den kaken så god ut. Synd at jeg er allergisk mot sitrusfrukter, ellers hadde jeg prøvd den. Her er vi noen skikkelige kakemonser. Vi har også duer her. Våkner av de tidlig om morgenen.
    Ha det godt.
    Hanne-Lise.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den var veldig god, og det er da synd at du ikke tåler sitrus. Duene lager mye støy ja.
      Ha det godt.

      Slett
  11. Snøklokker i snøen og med tæle. Ikke rart vi liker dem. Det er sikkert lurt å ha dem i skyggen. Jeg har slitt med få dem til og tror det er fordi det er for tørt. Koselig med duer og namnamkake! God påske!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er utrolig at de kan komme opp gjennom snø og tele. Nei, det er helt sant, for flotte er de. Jeg har de flere steder her, men det er i smyggen tuene har vokst mest, så de liker nok godt mere fuktighet ja.
      Ja, ikke sant! :)
      God påske!

      Slett
  12. Snøklokker er de ultimate vårblomstene som dukker opp først, fine bilder av dine.
    Appelsinkaken så god ut, riktig påskeaktig.

    Ha en fortsatt fin helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de kommer alltid først. Jeg har de flere steder her, og disse er de aller siste som kommer i blomst der som snøen ligger lengst. Tusen takk.
      Det er en riktig påskekake ja :)

      Ha en fortsatt fin helg du også!

      Slett
  13. Det är likadant hos oss, tjälen väntar en bit ner i marken. Men det var också minus 5 igår morse när jag steg upp. Men imorse så var det plusgrader så kanske att tjälen snart släpper hos både dig och mig.

    Din bukett med snödroppar visste precis var den skulle göra sig som bäst, jo mitt i snön :) Hos mig har det kommit en bukett med snödroppar på ett ställe där jag aldrig satt några. Men det brukar vara många fåglar där och jag undrar om dom kanske lyckas sprida dom dit på något sätt.

    Den kakan verkar delikat! Apelsin minns jag från barndomens friluftsdagar med skolan under vintern. Lärarna sa alltid att vi måste packa ner apelsiner i matsäcken så när det var rast stod vi alla barn och åt apelsin.

    Önskar dig en fortsatt fin påskhelg!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er da bare fryktelig at denne kulden ikke vil gi seg. Her var det - 2 i natt. Vi må jo håpe på at det snart må bli varmere om natten ja.

      Ja, ikke sant! Den passet bare så utrolig godt der midt i snøen. Jeg har en mistanke om at det er maurene som sprer frøene, for det er de som sprer frøene til blåveisen. Uansett hvem det er så er det så hyggelig å få flere av de.

      Den smaker veldig godt ja. Jeg hadde aldri bajt den før, men fikk så lyst til å bake den nå. Ja, sånn var det før, og det er morsomt med sånne minner.

      Ønsker deg også en fortsatt god påske!
      Klem, Marit

      Slett
  14. Kakeoppskriften bladde jeg bare over da jeg er helt elendig med bakverk.
    Det er dømt til å mislykkes vet jeg av erfaring :-)
    Jeg nyter heller bildene av snøklokkene og duene.
    Kurr-kurr.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er egentlig jeg også, men jeg fikk den brukbart til :)
      Det er hyggelig at du gjør det!

      Slett
  15. Akkurat sånn er det med snøklokkene her i hagen også. Det eneste stedet de trives er bedet der snøen ligger lengst. Og der ligger snøen ennå.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var intressant å høre om. Ja, jeg tror de trives best der det er mye skygge og noe fuktighet. Godt å høre at du også har snø igjen da, så jeg ikke er alene om det ;)

      Slett
    2. Godt og godt ;) Snøen er alltid treg å bli kvitt her. Ligger stadig hauger i de skyggefulle partiene, men ikkke mye nå!

      Slett
    3. Ja, alt er relativt ;) Det er den her også, men nå tror jeg det meste har smeltet.

      Slett
  16. I love the pretty snowdrops.

    And your cake looks divine!

    Happy Monday, Marit!

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you Veronica, and happy Monday to you too!

      Slett
  17. Preciosas tus campanillas, el pastel se ve delicioso. Besos.

    SvarSlett

Shopping våren 2024...

 Dette innlegget var egentlig tenkt som et  "note to self", men så ble det til et innlegg likevel. Det ble etterhvert også til et ...