tirsdag 12. april 2022

En forsiktig start...

 Det har smeltet mye i det siste, men det ligger fortsatt snø flere steder i skyggen. Det har vært et fryktelig vindvær rett fra nord i flere dager, og  det har ikke fristet å være ute i det hele tatt. I går måtte jeg ta meg en runde i hagen og se. Jeg har oppdaget noen få vårtegn siden sist jeg så etter, og det er om ikke annet en forsiktig start på våren her.


Hos mange andre som har en tidligere vår enn her er snøklokkene avblomstret for lenge siden, men ikke her. Her har de akkurat startet blomstringen, og de er meget etterlengtet. Våren her er sein i år, men jeg tar i mot alle blomster med takk nå :)


Dette er Heucherella x 'Golden Zebra' som jeg plantet i fjor som et eksperiment. Jeg  begravde de i masse løv, og kanskje er det løvet som har reddet de? Jeg tør ennå ikke å fjerne løvet, så våroppryddingen må bare vente. Senest i natt var det - 2,5 grad her, så vinteren er ikke over enda her.


Gult er kult om våren!
Dette er Crokus 'Romance', og de så ut som små soler i går :)


Det ultimate vårtegnet! Denne er også veldig etterlengtet.
Blåveis/Hepatica nobilis som trives veldig godt her.


Her stikker en rosa variant av Hepatica som har klart å komme seg opp og frem gjennom løv og barnåler.



Disse vokser i utkanten av et bed sammen med Corydalis. Crocus 'Striped Beauty'


Ikke så lett å se hva dette er, men det er knopper på Helleborus orientalis. På dansk kalles de for påskeklokker. De har egentlig ikke noe norsk navn bortsett fra juleroser, men det er jo Helleborus niger som kalles det og det navnet passer mye bedre på de. Så derfor passer påskeklokker mye bedre på disse, for det er jo snart påske :)


Jeg fant snøklokker/Galanthus nivalis flere steder i går, og jeg er så glad for at de endelig har spredd seg til flere steder her.


Svart er også en farge om våren :)
Disse glinset om kapp i vårsola i går, og de trives også veldig godt her. Opiophogon planiscapus 'Nigrescens'

32 kommentarer:

  1. Hej Marit!
    Så trevligt att se vårblommor hos dig, och att snön har försvunnit i alla fall bitvis. All den snön som kom förra veckan är nästan borta och mina krokus tittar fram. Julrosorna blommar fint, solen skiner och jag hoppas på ett fint väder i påsk.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar

    1. Hej Marika!
      Ja, endelig dukker det opp vårblomster her også selv om det fortsatt er litt snø igjen. Så bra at snøen snart er borte hos deg også. Ja, det er jo lov å håpe på det.
      Ha det godt!

      Slett
  2. Hello Marit,
    Lovely spring flowers. They are all looking beautiful. The Hepatica is a pretty color, I like the Crocus and the Helleborus. Take care, have a great new week!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Thank you. Take care you too, and have a wonderful day and week ahead!

      Slett
  3. These are all very good signs, Marit. I am sure that a stroll through the garden seeing all these flowers beginning to appear makes you very happy. More will arrive soon. I suspect that they are a little late this year due to a protracted period of mourning for Ukraine. It is not so many years ago that Norway was invaded by another dictator and history is repeating itself. Hugs and kisses, David

    SvarSlett
    Svar

    1. Yes, they are David. Yes, the signs makes me very happy, and I have waited a very long time to see them. Yes, maybe that's the way things are this year. On April 9, it was 82 years since World War II broke out here in Norway, and I have read too much about that war not 5o see the signs of repeating history. I hoped I was wrong, but as you say history repeats itself all the time. We never learn...
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  4. Kære Marit
    Hvor det glæder mig endelig at se dine dejlige vårtegn. Jeg ved, du jubler, for sikken et koldt forår. Her skulle det langsomt blive bedre fra nu af, men blæsten har vel nok været slem i kombination med kulden. Brrrrrr!
    Din lille sorte græs er måske ikke så forårsagtig, men det ER vel nok nogle flotte planter, du kan vise. Ikke et eneste halvvissent blad... imponerende.
    Mange forårshilsener Lisbeth

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjære Lisbeth
      Tusen takk, og det er veldig hyggelig sagt av deg. Ja, jeg gjør jo det, for vårtegnene har virkelig latt vente på seg i år. Her melder de snø i morgen, og det tror jeg på for det er så iskaldt ute her nå. Ja, denne vinden har vært fryktelig når det har vært så kaldt. Nei, den er jo ikke det, men den tiltrakk seg all min oppmerksomhet i går :)
      Iskald hilsen fra Marit

      Slett
  5. Men så härligt Marit! Du har ju ändå en hel del vårtecken och ... blåsippan, så vacker! Påskklockor tycker jag var ett vackert namn. Här heter det också bara julrosor men det är ju som du säger främst Helleborus niger som är den verkliga julrosen. Krokus är ju också ett riktigt vårtecken den här tiden. Jag ska se om jag kan hitta något hos mig i påskhelgen. Än så länge ligger det snö i dom rabatter där det finns vårblommor.

    Önskar dig en fin tisdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant Anita. Endelig kom det noen vårtegn her også. Den er en av de vakreste vårblomster som er synes jeg. Påskeklokker passer mye bedre ja. Huff, det er ikke hyggelig å ha snø i bedene nå. Her melder de om snø i morgen :(

      Ha en fin tirsdag du også!
      Klem, Marit

      Slett
  6. Hei Marit!
    Så mange flotte vårblomster hos deg nå! Spesielt fine er blåveisene og 'Striped Beauty' krokusen, synes jeg.
    Enig at de danske navnene for juleroser og påskeklokker er mye bedre og beskrivende.
    Imponerende at du får til Ophiopogon hos deg. Den ser jeg at noen lister til H2 plante.
    God påske!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Edgar!
      Ja, endelig skjer det noe her også. Tusen takk. Jeg synes at påskeklokker passer veldig godt ha. Jeg visste ikke at den var merket H2. Da skal jeg ikke fortelle plantene mine om det ;)
      De står omtrent i ren grus, og den gode dreneringen gjør nok at de overlever tror jeg.
      God påske!

      Slett
  7. Hi Marit, beautiful spring flowers, here it was windy and cold too. And rain. Now it's sunny.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hi Caroline,
      Thank you. Yes, this springtime have been very cold so far.
      I hope we get some rain because it's very dry here.

      Slett
  8. Hej Marit
    Endelig kom der også vårtegn hos dig, nu kan du snart nyde alt det, som vi andre har nydt for længe siden, så kan vi få lov at se det igen hos dig :)
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      Ja, endelig kom det vårtegn hit også. Ja, er ikke det fint! Vi får begge sett det to ganger :)
      Klem

      Slett
  9. Åh så dejligt at se de forskellige farver i haven igen efter alt den hvide sne.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant. Nå er det bare å glede seg til fortsettelsen!

      Slett
  10. Hei Marit.
    Fine bilder du viser og gule krokus er fin nå til påske. Her er krokus ferdig for i år. Var ute idag og hadde kukompost i bedene. Fy søren å kaldt det var. Får håpe på varmere vær etterhvert.
    Ha det godt.
    Hanne-Lise.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Hanne-Lise
      Tusen takk. Ja, de kom akkurat i blomst i rett tid til påske. Ja, hos deg er det mye tidligere går enn her. Ja, det har vært iskaldt lenge denne våren. Det får vi håpe på.
      Ha det godt.

      Slett
  11. Jeg gleder meg til jeg får en så stor hage at jeg kan ta en god runde å kikke etter vårtegn. Min runde etter vårtegn er relativ kort ennå, så jeg må nok inkludere både grøftekanter og skaukanter for å få til en runde. Men drivhuset er på gang igjen i det minste.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det gjør du helt sikkert, og det er virkelig morsomt å ha en stor hage hvis en er hagegal. Hvis ikke kan det bli en byrde. Men du er jo godt i gang til å bli det :)

      Slett
  12. Det var mange fine vårtegn i hagen din med søte Snøklokker, Krokus og Blåveis. Er enig med deg i at Påskeklokker er et bedre navn på Hellbourus.

    Ha noen fin Påskedager!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, jeg synes det passer bedre enn juleroser.

      God påske til deg også!

      Slett
  13. Skønt for dig at endelig se tegn på nyt liv og spirende forår i haven! - Og jeg kan sagtens tåle at se det igen:) Fine billeder af små men helt uundværlige forårs-bebudere, og det hele ser jo sundt og godt ud.
    Rigtig god påske Marit!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, endelig begynner det å ligne på vår her også. Det er pent sagt av deg, Ulla. Men vårblomstene kan absolutt sees flere ganger ja. Tusen takk.
      Riktig god påske til deg også!

      Hilsen Marit

      Slett
  14. Så härliga vårbilder det är verkligen förnöjsamt att gå runt i en trädgård som börjar våras.Du har så många fina blommor som Blåsippor och de gula blommorna var jättefina också.Ha det gott/Margareta

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, endelig så begynner våren å komme hit også. Tusen takk.
      Ha det godt.

      Slett
  15. Du fandt da mange vårbebudere på din rundtur. Her havde vi det mest fantastiske forårsvejr i eftermiddags, en velkommen variation fra det kolde blæsevejr, der ellers har domineret i april.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var da noen jeg fant. Så bra da. Her har det regnet og snødd litt i dag, men jeg håper at varmen snart kommer hit også.

      Slett
  16. Härligt att vårtecknen kommer till din trädgård också. Men om du har Galanthus i trädgården måste du kunna ha flera av sorterna också - de klarar lika mycket. I Sverige och UK kallas de julrosorna för Helleborus x hybridus så därför blir det hybridjulrosor på svenska. Det stämmer väl bra på norska också :)

    Glad Påsk! Kram, Carina

    SvarSlett
  17. Se ven lindas tus flores, espero que pronto se vaya el invierno. Besos.

    SvarSlett

God jul eller var det god påske?

 Vi er så heldige her nå for værgudene ombestemte seg brått angående våren. Snøen har lavet ned i to dager her, men heldigvis så blir det ik...