søndag 31. oktober 2021

Sene roser og mest oransje i dag...

 

I flere dager nå har jeg hygget meg med en rose som er veldig sen her, selv om den faktisk har hatt noen roser i blomst før i sommer også. Men det er akkurat som den først nå kommer skikkelig i gang med blomstringen helt på tampen av sesongen. Den heter 'Ambrigde Rose' og er en gylden Austinrose. Den passer jo så godt til alle andre høstfarger, så kanskje den venter med hovedblomstringen til nå? :)

Roseknopp med regndråper på...

Den er utvilsomt en vakker rose...

'Ambridge Rose' med en flue på besøk...

Siden jeg er i det gyldne hjørnet i dag tar jeg med denne Bispelue/Epimediumen med flott farge på bladene nå.

Etter at gråorene/Alnus incana ble felt har de også blitt oransje... Det ble hele ni trær som ble felt av de, så til neste vår skal jeg gjøre litt mer der de sto.

Denne astersen har jeg vist flere ganger, men den blir bare flottere for hver gang jeg ser på den. Flere og flere knopper springer ut, og det er jo supert med så fint og varmt vær som vi har nå. I går kveld og i natt kom det tilsammen 23 mm med regn, og mer regn skal det komme i morgen og på tirsdag. 

Solen skinner her i dag også, og det er 11,5 grad akkurat nå. Ikke dårlig det på siste dag i oktober. I hele oktober har vi fått 141 mm med regn, og det var 4. oktober hvor det kom så mye som 45 mm på en dag. Jeg er glad for at det ikke fortsatte...

Jeg klipte gresset for siste gang her om dagen, og da var det noen lønneblader som la seg pent på gressklipperen. De ba om å bli fotografert :)

Trærne skifter mer og mer farge for hver dag som går av de som fortsatt har blader igjen. Dette er den store hengeblodbøken som står ved siden av dammen. Den er en av de siste trærne her som feller blader. Bøk/Fagus sylvatica er kjent for nettopp det. Her blir det kaldt nok til at de slipper bladene, mens langs kysten er det vanlig at bladene sitter på hele vinteren.

Et bilde jeg tok i går av solen. Jeg måtte beskjære bildet litt for ellers hadde huset til naboen vært med :)

fredag 29. oktober 2021

Høstens (antagelig) siste kraftanstrengelse i hagen, og fortsatt mange flotte høstfarger...

Ja, jeg skriver antagelig, for høsten har plutselig blitt veldig varm her nå. Jeg har ingen planer i hagen nå, men finner plutselig på noe... ;)

Det er grått og overskyet men med 11 grader kl.10. Ikke dårlig det til å være her helt i slutten av oktober.  Klimaendringene har forlenget høsten med omtrent en måned, og jeg må bare nyte det selv om jeg ikke liker årsaken til endringene.

På onsdag begynte jeg på en jobb jeg har utsatt lenge, og det med god grunn. Det er fortsatt så mildt her, og jeg tenkte at nå var det bare å få gjort dette før det blir kaldt igjen. Jobben var nemlig å få klippet thujahekken her, og det er en krevende og tung jobb. Jeg har utsatt jobben utallige ganger, for den må gjøres i toppen av en trappestige/ gardintrapp (som de kalles her). Jeg begynte med friskt mot, men ble fort veldig sliten. Jeg har en ypperlig elektrisk hekkesaks som jeg kjøpte i fjor vår til jobben, og den er faktisk ikke så tung. Men den må holdes høyere opp enn lengden på mine armer og da kommer jeg bokstavelig talt til kort. Hekken var nok ca 2,5  meter på det høyeste, og også veldig bred  enkelte steder. Så den måtte klippes fra to sider. Opp og ned av denne trappen x antall ganger, og jeg har aldri regnet ut hvor mange thujaplanter jeg har untatt når jeg plantet hekken i 2007. Det er glemt for lengst, men det er mange planter. Det ble minst 4 ganger opp og ned pr. thuja. Det var 14 grader på onsdag og 14 grader i går. I tillegg hadde det regnet på morgenen begge dagene. Det var skyhøy luftfuktighet, og på toppen av det hele var det mygg ute! I slutten av oktober skulle ikke det være mulig her.

I går klippet jeg siste runde men da fra motsatt side av der jeg startet klippingen. Mens jeg holdt på tok jeg noen nye høstbilder. Det gjelder å få dokumentert fargene mens de fortsatt er her.

Jeg har ikke tatt noe "før" bilde av hekken da jeg startet. Men jeg har et bilde fra 14 oktober og det viser noe av hekken.

Dette er mot enden av hagen, altså der hvor denne store japanske lønnen står og hvor hekken ses til høyre. Dette bildet ble tatt 14. oktober og viser samtidig flotte roseknopper. Dette var altså før frosten kom her.

Dette tok jeg i går ut gjennom kjøkkenvinduet. Hekken er ikke helt jevn, men det klarte jeg heller ikke å få til. Opp og ned av trappen mange ganger pr. thuja er skikkelig mosjon, og etter hvert var jeg så sliten så fokuset var bare å få klippet hekken.


Dette er tatt ute og ble tatt i går det også. Disse plantene står i le av huset, og er ikke preget av frost enda.

Dette er tatt på omtrent samme sted, men det ble tatt på onsdag og da var det sol. Solen kommer nesten ikke inn i hagen mer på grunn av de høye åsene rundt her som også ses på bildet. Dette er mot nord i hagen.

Dette er en liten lønn som står ved der jeg la ned mange løk nå i høst. Acer palmatum 'Inaba Shidare'. De små lønnene som de store får flotte høstfarger de også.

Nok en liten lønn med sol som skinner på løvet med skiftende farger. Denne har fått frost på seg. Acer palmatum 'Garnet'

Nok en hekk som må klippes til neste år. Den beholder bladene veldig lenge. Blærespirea/ Physocarpus opifolius 'Diablo' med nesten svarte blader. Det er bak denne hekken at jeg skal gjøre mye til neste vår (tror jeg).

Nå har jeg  mange ganger vist bilder av de tre japanske lønnene mine bak kjøkkenet som har vært fulle av røde blader, men i går hadde den ene av de felt de fleste bladene. De ligger midt oppå en haug av visne hostablader. Det ser nesten ut som et maleri. Naturen er en fantastisk kunstner :)

Denne ene lengst til venstre av de tre hadde fortsatt røde blader i går. Fargen endrer seg for hver dag som går, og nå er de intens røde.

Her viser jeg en annen plante som står rett ved siden av,  nemlig bøk/Fagus sylvatica 'Purpurea Pendula'. Denne har mørk lilla blader om sommeren,  men nå har den også skiftet til høstfarge.

Litt lengre ned i hagen står disse to bøkene. De står sammen med en magnolia som står til høyre.

Her er den og den er også i ferd med å skifte fra grønt til mere gult. Den har vokst veldig mye i de to siste årene etter at jeg la duk og grus der. Da får de konstant fuktighet, for da fordamper det lite. Magnolia skal ikke klippes sies det her, men jeg må nok klippe den litt etter blomstringen neste vår. 

Her et lite overblikk oppover i hagen. Det er to hortensia/Hydrangea paniculata som nå også har fått gule blader. Det er 'Limelight' som står øverst. 

Dette bildet må jeg ta hvert år. Dette er den største lønnen øverst i hagen, og i går felte den mange av de røde bladene.


Hvilket flott lappeteppe av blader!

Jeg må ta med disse tre lerketrærne som også skifter farge om høsten, og før de feller nålene. Det var disse tre trærne som fikk meg til å gjøre det store prosjektet nå i høst, så jeg er veldig glad for den inspirasjonen de ga meg :)

Dette er den store hengeblodbøken ved dammen.

Her ved siden av den vokser det en gulbladet hengebøk. Begge to er i ferd med å skifte farge nå. De får senere blader om våren, og er også blant de siste til å felle bladene om høsten. Høsten er jo en veldig fin tid i hagen da alle løvtrær får så flotte høstfarger. Jeg  nyter de hver dag, og går noen runder da og tar bilder. Vi er heldige her som har fire årstider, og hver årstid har sin sjarm.

God helg/weekend!


onsdag 27. oktober 2021

Kan en motstå planter med 70 % avslag?


 Nei, selvfølgelig ikke, og derfor har det blitt med hjem noen planter som er beregnet for neste års prosjekt...

Neste års prosjekt allerede? Nei, det skulle jeg egentlig ha gjort i år, men det ble gjort et annet prosjekt i høst i stedet for. Jeg kjøpte flere planter i vår til dette, men av en eller annen mystisk grunn har de blitt plantet i nærheten av der jeg holdt på i høst ;)

Så derfor har jeg begynt igjen å samle nye planter nå. Disse skal stå i det gamle drivhuset i vinter. Det nye drivhuset har jeg nå sluttet å snakke om. Nå er det flyttet nok en uke ut i november til uke 45. Jeg begynner seriøst å tvile på at det kommer opp i år,  men nok om det. Jeg er lei hele greia akkurat nå.

Parykkbusk/Cotinus coggygria 'Royal Purple' har jeg to av fra før. Den ene står i le av drivhuset og har blitt ca 2 meter høy. Den andre måtte flyttes når spisestuen ble bygget. Den trives ikke så godt der den står, for det er for mye leire der. Jeg la mye grus der når jeg la ned løk der i høst, og håper at det kan hjelpe litt på dreneringen der på sikt. Parykkbusk er merket som H3, og da er den i grenseland angående herdighet her. Men med god drenering og en litt skjermet plassering overlever den jo her.


Disse kjenner jeg ikke til fra før. De heter Abies procera 'Glauca', også kalt Nobeledelgran. De kan bli 20 meter høye, så jeg må tenke meg godt om før jeg planter de.
Jeg har en egen evne til å glemme hvor store trær faktisk kan bli... ;)

Jeg tok noen bilder i går av de siste fargesprakende lønnene her før de mister bladene. Det er nest før men det er over en uke siden det var frost i tre dager her, så jeg synes de har beholdt bladene lenge.



Denne er tydelig merket av frosten, for der har bladene nå blitt oransje. 

Tre forskjellige asters som blomstrer nå. Den lave hvite til venstre har doble blomster.

Rogn/sorbus 'Dodong' i silhuett mot en flott høsthimmel. I dag er det meldt om 14 grader her, så vinteren som var på besøk i forrige uke kom og gikk igjen. Det har jeg ikke noe i mot. For hver dag som går blir vinteren kortere, og våren en dag nærmere :)
Det gjelder å se det som er positivt!

Ikke så lett å se hva dette er. Det er ormeskjegg/Opiophogon planiscapus nigrescens med blader av rogn/Sorbus 'Dodong' oppå seg. Naturens egen vakre kreasjon :)

Nok en asters som endelig blomstrer. Denne flyttet jeg nå i høst, og den har veldig mange knopper. Håper at alle kan få åpne seg innen frosten kommer igjen, men det er litt vel optimistisk kanskje...

mandag 25. oktober 2021

Solnedgang, og fortsatt litt som blomstrer...

 Først av alt vil jeg igjen få takke mine gode hjelpere med bloggproblemene jeg hadde på lørdag. Nå er de løst, og alt fungerer som det skal ( inntil videre, og til det neste gang google finner på noe nytt). 

I dag regner det, og det passer bra å rydde litt opp i bildene mine. De kommer litt om hverandre, og ikke kronologisk etter datoene men det går nok bra likevel :)


På fredag var det kraftig vind her, og da var solnedgangen helt magisk. 

Det så ut som skogen sto i brann

Sånn så det ut rett før solen gikk ned. Vi er ikke akkurat bortskjemt med sånne solnedganger her i innlandet, så da må jeg ut å ta bilder den korte tiden det er sånn.

Så hopper jeg til nattefrosten som var her i forrige uke. Da ble det så kaldt i bakken at det ble is på hagedammen.

Det ble is på den blå krukken også, og bladene fra trærne la seg pent på isen :)

En Austinrose som jeg ikke husker navnet på, men den er vakker uten navn også. Jeg gjetter på 'Geoff Hamilton', men er langt fra sikker.

Denne husker jeg for den heter 'Falstaff'. En stor og veldig tett rose. En favoritt, men den er ikke så villig til å blomstre her. Den kommer med noen få roser sent på sommeren, men den er verdt å vente på.

'Munstead Wood' er helt motsatt, og blomstrer hele sommeren her.

Acer palmatum 'Hubb's Red Willow' som er en av mine favotittlønner. Den er helt annerledes i bladene enn de fleste andre lønner jeg har.

Fra den ene dagen til den andre...
En natt med frost var nok til å få Catalpa x erubescens 'Purpurea' til å kaste alle bladene. Den er helt på grensen i herdighet her, og den kommer også veldig sent med blader om våren. Men så lenge den klarer seg her er det jo fint. De nye bladene på denne navnesorten er nesten svarte når de kommer. 

lørdag 23. oktober 2021

Blomstring, frøplanter i kjelleren, og bloggproblemer...

Jeg har som nevnt før at jeg har fått helt dilla på alpefiol/cyclamen, og siden disse er høstblomstrende så blomstrer de altså nå. De sto ute i tre netter med ned til -3 kuldegrader, og det likte de ikke. Så jeg måtte få de inn i kjelleren og da var blomstene helt skakke av frosten. De bare la seg over på siden. Etter noen dager i kjelleren har de rettet seg opp igjen. Det var nok helt på grensen av hva de tåler. 

Her står de stablet opp i nærheten av et lite kjellervindu.

Det er ikke noe å si på blomstringen på de nå.

Mange nye knopper på gang.

I fjor sådde jeg veldig mange frø av div. cyclamen og de er også flyttet inn i kjelleren.

Frøplanter som ble sådd i desember i fjor. Se på det fine mønsteret på bladene.

Disse sådde jeg i fjor fra frøkapsler som kom på plantene etter blomstringen. Jeg var usikker på om frøene var modne og om de i det hele tatt ville spire. Det ville de åpenbart!

Her er litt av produksjonen fra desember i fjor. Jeg har ennå ikke fått priklet de, og det hadde jeg planlagt å gjøre i det nye drivhuset. Om drivhuset er det intet nytt så langt, men neste "deadline" er 1. november. Da håper jeg de har noen gode nyheter til meg. 

Så til mine bloggproblemer. Jeg finner ikke igjen et "verktøysymbol" på bloggen som skal være synlig kun for meg nede på siden. Jeg får ikke lagt til nye lesere i leselisten eller noe som helst. 
Er det noen som kan hjelpe/forklare meg hvordan jeg finner dette og får dette frem? Det har skjedd før også, og jeg har lett lenge nå uten å få dette til. Jeg håper at noen datakyndige kan hjelpe meg :)

Oppdatering! Jeg fikk svar fra hjelpeforumet til blogger, og dette symbolet fjernet google i juli fortalte en mann meg. Jeg får ikke til å legge til flere nye lesere uten dette verktøyet. Det er sikkert mulig, men den kunskapen har ikke jeg.

Dette er altså symbolet jeg har spurt og lett etter. Da husket jeg om ikke annet riktig hvordan det så ut. Det hjelper dessverre ikke meg. 
Hvis det er noen andre som også har blogger og får lagt til nye lesere i sin bloggliste så fortell meg hvordan dere får til det. Jeg får det ikke til mer, og det var superenkelt før de fjernet dette symbolet :(




Tilbakeblikk 2024 del 3...

 Da er jeg kommet til månedene juni og juli. I fjor kom det ikke mindre enn 354 mm med regn på de to månedene. Det er jo nesten utrolig hvis...