onsdag 20. desember 2023

"Historier om ugress. Planter til nytte og glede". En bokanmeldelse...

 Jeg fikk boken "Historier om ugress" i november, og jeg har virkelig hygget meg med boken. Ikke det at jeg er glad i ugress, men det var veldig mange kjente ugress der og det var morsomt å lese om de. Noen av de befinner seg midlertidig i min hage også... ;)

Forfatteren av boken heter Knut Langeland, og han er en forfatter jeg kjenner veldig godt til fra før.


Jeg har tilsammen seks bøker av han. Den eldste jeg har ble skrevet i 1992. Den Ķnut Langland har skrevet mange flere bøker enn de jeg har, men fellesnevneren i alle sammen er plantehistorie og kulturhistorie. Denne boken om ugresset ble utgitt nå i år.

I boken om ugresset stiller han spørsmålet: Hvordan har plantene forflyttet seg sammen med åkerbruket gjennom Europa de siste 10.000 årene, og hvilke tradisjoner er knyttet til de ulike plantene?

Han har reist helt til Hellas for å studere de gamle skrifter som greske forfattere skrev, så han har virkelig gått i dybden for å finne ut mest mulig om hver enkelt plante.

Han skriver om ugress at det er de mest internasjonale av alle planter. De har spredd seg fra et opprinnelsesland, og har siden har de vandret over landegrensene. Ugressfrø har kommet med jord i tidligere tider, og derfor finnes det ugress i våre hager som ofte har reist  langt. 

Han er også veldig opptatt av nytten/ bruken av plantene fra gammelt av. Urter / planter ble før brukt som medisin. Mye av det som finnes på apotek i dag har sine røtter i planteriket.

Jeg kan ikke ta med alle 68 ugress sortene som er i boken, men jeg kan nevne noen av de:

Ryllik / Achillea millefolium

Skvallerkål / Aegopodium podagaria

Kveke / Agropyron repens

Ramsløk / Allium ursinum

Hundekjeks / Anthricus sylvestris

Burot / Artemisia vulgaris

Ugressklokke / Campanula rapunculoides

Geiterams / Epilobium angustifolium

Åkertistel / Cirsium arvense og så videre...

Han har også veldig god kjennskap til plantelatin. Som et eksempel kan jeg nevne den siste planten jeg skriver om. Cirsium kommer fra det greske navnet Kirsion som den greske urtebokforfatteren og militærlegen Dioskorides brukte på tistel. Arvense forteller at den hører hjemme i åkeren.

Lignende opplysninger har han om alle ugressene, så det er veldig  mye info om hver plante. 

Jeg kan anbefale boken til alle som liker plantehistorie, latinske navn og interesse for hvordan en kan bruke ugresset til noe nyttig.  Dette er også en bok som kan leses mange ganger. 

32 kommentarer:

  1. Baktanke og opprinnelse er alltid gøy å lese om. Da ser man litt mer sammenhenger enn man ville gjort uten informasjon. Det er synd vårt samfunn er blitt så kommersielt og overfladisk.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er jo nettopp det som er spennende å lese om. Informasjon er gull verdt. Det er helt sant. I dag er det bare et kjapt googlesøk på alt, og vi er tilsynelatende fornøyd med det...
      Det er dessverre sånn samfunnet var blitt, og det er ikke en god ting.

      Slett
  2. Hej Marit!
    Bland alla dem du räknar upp tänker jag på Röllekan som jag faktiskt tycker är fin. Den finns ju numera i olika färger att köpa. Hundkäx kan jag också tycka är fin. Det värsta ogräset vi håller på och bekämpar hos dottern är nog kveke, eller kvickrot som vi kallar den. Intressant läsning.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ryllik er egentlig veldig fin ja. Ja i dag finnes det jo nye navnesorter i forskjellige farger av de, og jeg har sett flere av de i salg her også. Ja, kveke er et forferdelug ugress, og det er nesten umulig å få bort. Tusen takk.
      Ha det godt.

      Slett
  3. Hello,
    It is interesting there are so many books on weeds. Hubby is constantly battling the weeds in our yard, I am glad it is his job and not mine. Take care, have a happy day!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello,
      Yes, it's very interesting. I'm batteling the weeds here too. I can imagine you are :)
      Take care you too, and enjoy your day!

      Slett
  4. It seems like a wonderful book, Marit, and one that I would enjoy immensely, but now you have turned the tables on me and it is in Norwegian and not in English. I would have really enjoyed the pleasure of a book we could both have read. Weeds are in many respects simply plants that don’t suit a gardener or horticulturalist, but they have their place and many provide significant habitat for numerous creatures - nettles for the larvae of butterflies, for example. I am very glad that you enjoyed the book by an author you cherish. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. It's a wonderful book, David, and I'm sure you would have enjoyed it. Yes, now the situation has been turned upside down, and for once it's you who won't be able to read it. It's a shame, but Norwegian is a tiny language in the grand scheme of things, so it probably won't be translated into English. Yes, weeds are valuable, and as you say, many insects depend on them. I grow nettles here because of some butterflies, so I just have to settle for having them in some places in the garden even if I dislike them. Yes, I am very happy with the book I got from my youngest son, which has such a pretty name :)
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  5. Ja, er det noen som kan skrive interessante bøker om planter og hagekultur, så er det Knut Langeland! Var på en vandring med ham rundt Bogstad gård, og det var utrolig mye spennende han kunne fortelle om villplantene vi fant.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er helt sikkert! Oi, det hørtes spennende ut! Når jeg var leder i hagelaget her fikk jeg han til å komme hit og holde foredrag om stauder. Han er utrolig kunnskapsrik, og flink til å fortelle.

      Slett
    2. Han kan holde foredrag om mye forskjellig!

      Slett
    3. Ja, det kan han, og burde sikkert vært benyttet mer av hagelagene.

      Slett
  6. Det verkar vara en väldigt intressant bok. Och vilken research han gjort. Även om flera av växterna klassas som ogräs så är dom fina. Rölleka t.ex. är ju en vacker blomma och Ramslök är ju väldigt gott. Intressant latinlektion också. Förstår att det var en uppskattad present.
    Nu har all snö gått bort här och idag är det gråväder.

    Önskar dig en fin onsdag kväll!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den er veldig interessant, Anita. Han har virkelig gjort mye forarbeide før han skrev boken, ja. Ja, det er flere av ugressene som har vakre blomster. Ryllik har også blitt foredlet og finnes både i rosa og gult har jeg sett i planteskolene.
      Ramsløk smaker veldig godt ja, men den kan spre seg veldig har jeg lest om. Ja, det er mye å lære av det som står der. Ja, det var den virkelig. Her er det fortsatt minst 10 cm med snø, og det skal komme mer i natt og i morgen. Jeg håper at du også får litt snø før jul.

      Ønsker deg også en fin kveld.
      Klem, Marit

      Slett
  7. Dear Marit :=) What a lovely gift from your son. I would also enjoy learning about the weeds which grow on the farm and in my garden. When you are a gardener and a nature lover you need to know all about weeds.

    Marit, this will probably be my last visit and comment before Christmas, so I wish you and your family a Happy Christmas and a New year full of love, peace, and good health.
    Many warm hugs.
    Your friend across the miles
    Sonjia.

    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Sonjia :)

      Yes, it was a lovely gift. The weeds can we learn much about. I know that many insects need them. I think I need to learn more about them.

      Thank you for your nice comment. I wish you and your family a Merry Christmas, and a Happy New Year!
      Many warm hugs to you too!
      You friend in the north.
      Marit

      Slett
  8. Ja ugress/ukrudt kender vi alle, flere af dem har vi i min have. Bl.a. skvalderkål.
    klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, sånn er det bare, og ugress har en egen evne til å spre seg. Det har jeg også her.
      Klem

      Slett
  9. Det lyder virkelig spændende med Knut Langelands bog om ukrudt! Også at mange af af arterne er blevet brugt som medicin, og at meget af vores medicin nu har rødder i planteriget. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er en spennende bok, Gitte. Ja, det er nettopp sånn det er. Før i tiden måtte folk lage sine egne medisiner, og da brukte de helt vanlige hageplanter og ugress. Klem fra Marit 🥰

      Slett
  10. Det lyder som en spændende bog. Måske bliver den med tiden oversat til dansk med tiden. Det kan jeg da håbe.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg vil jo tro at du ville klare å lese den på norsk, Marie. Men om den blir oversatt til dansk vil jo tiden vise. Det er lov å håpe på det ja 😊

      Slett
  11. Sounds like an interesting book.
    Glad you enjoyed reading it.
    Wishing you a merry Christmas filled with wonderful reads and joyous moments, Marit!

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, it's a interesting book. I wish you too a wonderful Christmas, Veronica!

      Slett
  12. Dette høres ut som en interessant bok, og interessante bøker! Takk for at du gjorde oppmerksom på dette forfatterskapet! Planters vei gjennom verden er jo spennende, og hva regner vi egentlig som ugress? Ønsker deg en god jul!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, han har skrevet mange gode hagebøker opp igjennom årene, så da kan du undersøke han som forfatter. Nei, si vel det. Ugress er vel planter som bare dukker opp uten at vi har plantet dem :)
      Ønsker deg også en god jul!

      Slett
  13. Hei Marit! Du har skrevet en god anmeldelse som skaper nysgjerriget. Ugress/planter er spennende. Da jeg tok gartnerskolen, hadde jeg en fantastisk lærer i plantekunnskap. Hun lærte oss hvordan latinske navn gir viktig informasjon om plantene.
    Jeg lærte også at kveke kunne ha et rotsystem på flere hundre meter. Men en ting skal en del ugress ha, de gir godt gjødselvann. Prøver å utnytte det.
    Ønsker deg en riktig god jul! Klem Anne
    P.S i natt snur sola

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anne!
      Tusen takk. Ja, latin er så viktig, og de fleste som er opptatt av planter burde lære seg mer om latin :)
      Ja, kveke er en av de verste ugress som finnes i hagen, og det rotsystemet går ikke an å utrydde manuelt. En liten rotbit er nok til at den overlever. Brennesle gar jeg laget gjødselvann av flere ganger, så noen ugress er absolutt nyttige. Ja, jeg vet, og det er en gledens dag i dag!
      Jeg ønsker deg og dine en riktig god jul! Klem, Marit

      Slett
  14. Este libro sería muy interesante para mi, me encantan todas las hierbas silvestres, muchas de ellas las conozco y para que sirven. Felices fiesta y Feliz Navidad, te deseo que lo pases feliz con tu familia. Un abrazo.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, I'm sure you had enjoyed the book, Teresa. I know you know many of these plants. I wish you and your family too a Merry Chistmas. A hug to you!

      Slett

Mange blomster, og en flyvende gjenstand observert...

Jeg starter i dag med å vise en orkidé/ Cypripedium som jeg kjøpte flere av her på det lokale gartneriet. De har ofte veldig mye spennende, ...