lørdag 30. desember 2023

Nye frø igjen, ny hagebok og snart frøsåing...

 Her om dagen lot jeg meg friste av en mail jeg fikk, og det var om en ny chilisort som ble bestilt og noen valmuefrø. 

Chili 'Chocolate Scotch Bonnet'. Denne sorten er veldig sterk. Det sto at en måtte vaske hendene etter å ta tatt på fruktene. Styrke er 100.000 - 300.000 på Scoville skalaen. Jeg spiser lite chili, men skal dyrke til yngste sønn og samboer som lager chilisaus som de igjen gir bort til slekt og venner :)

Til jul fikk jeg en ny hagebok som jeg leser nå, og jeg vil skrive en anmeldelse av boken når jeg en gang har lest hele boken. Jeg leser et kapittel hver kveld, så det tar litt tid. Boken er skrevet av Bill Laws, og som heter på norsk 50 planter som endret historiens gang. 

Ja, i neste uke skal jeg så både chili og blodbeger. I år skal jeg komme tidlig i gang med frøsåingen. Problemet med plass får jeg bare ta som det kommer. Jeg vet jo at det kommer så fort frøene spirer og skal prikles. Men sånn er det hvert eneste år. 








Det har vært så fine solnedganger her i det siste, og de må jeg jo ta  bilder av :)


Julegruppen vi fikk til jul holder seg veldig godt ute i gangen. Med den kulden som har vært her innimellom, så blir det mye kjøligere der enn i stuen. Vi har fått og skal få mye mer snø i løpet av noen dager nå før det igjen blir veldig kaldt. Jeg har lagt snø oppover grunnmuren alle steder hvor jeg har kommet til. Det isolerer veldig godt mot kulden.

Tradisjonen tro så starter jeg med et tilbakeblikk av første del av hageåret 2023 i neste innlegg. 

                                       Godt nytt (hage) år!

24 kommentarer:

  1. 'Scotch Bonnet' har jag odlat för många år sedan och den var jättestark minns jag. Nu för tiden odlar jag mest milda och medelstarka.
    Så vackert det är hos dig nu. Här har det varit väldigt vackra dagar som du såg i min årskrönika (tack för kommentar förresten :) ) Julafton var som ett julkort. Men det är bra för våra trädgårdar med mycket snö när det kommer in kyla. Jag tror inte det är snö i prognosen hos oss men vi får väl se om också vi får snö. Det har i varje fall blivit kallare igen efter några dagar med mildväder.
    Vilken vacker julgrupp. Den julrosen kan du plantera ut senare i vår :)

    Önskar dig ett Gott slut på året och Ett Gott Nytt År!

    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kunne jeg nesten tenke meg :) Jeg er ikke så glad i chili selv, men min yngste sønn er veldig glad i det. Jeg synes at det er morsomt å dyrke de, og det er det jo. Tusen takk. Ja, jeg så de vakre bildene fra julen hos deg. Det er jo så fint når det blir sånn til jul.
      Her er det kun - 3 nå, men i slutten av uken kan det bli - 20. Den spesielle julerosen tåler lite frost har jeg lest meg til, så hvis den overlever må jeg nok ha den i teltet i drivhuset. Det er en spesiell sort som bedre kan overleve inne hvis en har et kjølig plass til den.

      Ønsker deg også et riktig godt nytt år!
      Klem, Marit

      Slett
  2. Ja pladsmangel er ikke nyt for dig, men du finder ud af det. Held og lykke med det og rigtig godt nytår. Vi ses i 2024.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det er helt sant, for sånn er det hvert år :) Tusen takk,
      Jeg ønsker deg også et riktig godt nytt år!
      Klem

      Slett
  3. Det beste med slutten av året er disse tilbakeblikkene. Det er så mye man kommer på når man ser tilbake på bilder. Jeg har også laget en liten årskavalkade som kommer i morgen. Halvparten av tingene var egentlig glemt, men så ser man gjennom bilder og gamle innlegg på bloggen og vips så har det egentlig vært et ganske begivenhetsrikt år. Godt nytt år Marit med familie, to som firbeinte. Lykke til med nok et flott hageår!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er så hyggelig å se tilbake på året som har gått, og som du sier så er det så mye en kommer på når en først ser tilbake i bloggen.
      Godt nytt år til deg også Lillian, og til alle de du har rundt deg. Lykke til med et nytt begivenhetsrikt år, og et enda bedre enn det forrige!

      Slett
  4. Hello,
    I love chili's but not too hot. Your sky images are beautiful. The Christmas group looks lovely. Sounds like you will be busy sowing the seeds. Happy New Year to you and your family.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      I grow them for my youngest son. I likes to make chilisauce out of them. Thank you. Yes, I will have a lot to do in the next weeks.
      Happy New Year to you and your family too!

      Slett
  5. Der er altid et eller andet der frister dig Marit, så det undrer mig ikke du nu er i gang med endnu flere frø, men som en anden stærk kvinde sagde engang: 'Wir shaffen das!'... Jeg er sikker på du nok skal få dem allesammen i god gang - om du så også skal tage hele huset i brug:-)
    Rigtig godt nytår til dig og alle dine planter og dyr!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, sånn er det bare Ulla. Disse chilifrøene har jeg aldri sett før, så de må jeg bare prøve. Ja, vi skaffer det så klart!
      Jeg må nok holde meg til mitt planterom, for det er fullt alle andre steder ;)
      Takk, og jeg ønsker deg det samme! Ha et riktig godt nyttår!

      Hilsen Marit

      Slett
  6. It’s good advice to wash your hands thoroughly after handling chilis and Scotch Bonnet is especially powerful. We use chilis quite a bit and I remember once foolishly rubbing my eyes and the sting was terrible. I washed my eyes with water and that helped but the sting remained for quite a while. You are hot stuff anyway, Marit, so you don’t need chilis! I will look forward to your review of the new book you are reading. Happy New Year. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar

    1. Blogger have put your comment in my spamfilter again. I have no idea why they do so. They have never put your comments there before.
      Yes, I will remember to wash my hands when I harvest Scotch Bonnets. I have read about how painful it can be in eyes, and I'm sure you remember it well, David.
      No, I don't need chili! :)
      I'm sure you had enjoyed this book.
      Happy New Year to you too!
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
    2. I have given up trying to figure out how blogger works. I check my spam filter daily. I also quite often get a message that says, "Unable to publish your comment. Please try again later."

      Slett
    3. Yes, I try to check it too, but sometimes I forget it. Blogger has some problems, but that's the way it is. It works most of the time.

      Slett
  7. Hej Marit!
    Det känns härligt att tänka på sådder redan. Vi har ganska mycket snö kvar och hoppas att den stannar kvar ett tag till.
    Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!
    /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, det er snart på tide å få sådd litt frø. Det er tidlig, men noen frø må såes tidlig. Det har vi her også, og mer skal vi få. Den gjør nok det.
      Ønsker deg også et riktig Godt Nytt År!

      Slett
  8. Godt nytår, Marit - det lyder spændende med din nye bog! Dejligt at vi nu kan planlægge foråret og snart begynde at så. Det er virkelig et lyspunkt. Klem fra Gitte 🥰

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt nytt år til deg også, Gitte! Ja, bøker er alltid spennende å lese. Ja, nå er det bare å se fremover. Det er godt at desember nå er slutt.
      Klem fra Marit 🥰

      Slett
  9. Ja, vi må jo ta bilde av det som er vakkert! Er jo pent ute nå. Lurer på hvor mye snø det egentlig vil komme i vinter. Er jo fullt allerede. Er bare å komme i gang med såingen nå, ja. Har "bare" latt meg friste av noen Dahlia og ytterst få liljer så langt. Lurer på noen frø...
    Ha et fantastisk nytt hageår!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er jo så vakkert med lyset på himmelen for tiden, så da må det tas bilder. Ja, det er et åpent spørsmål. Det er nok ca 40 cm med snø her nå. Jeg har en kompostbinge med lokk på, og der ligger alt som har kommet i vinter. Det skal kanskje komme 40 cm her frem til onsdag, men det finner en jo ut av snart hvor mye som kommer. Jeg har også latt meg friste av litt dahlia og noen få peoner. Ikke mer frø på meg tror jeg, men barrotsplanter når de kommer er vanskelig å motstå...
      Tusen takk, og det samme ønskes deg!

      Slett
  10. Sí, se ve precioso Marit, por aquí es raro que nieve, pero algunos días con las heladas se ve todo blanco.. Feliz Año Nuevo.

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, Teresa. Yes, in your country it's hot, and here it's cold. Frost is very beautiful. Happy New Year!

      Slett

Mange blomster, og en flyvende gjenstand observert...

Jeg starter i dag med å vise en orkidé/ Cypripedium som jeg kjøpte flere av her på det lokale gartneriet. De har ofte veldig mye spennende, ...