mandag 10. oktober 2022

Opprydding og delvis innflytting...

 På lørdag hadde vi en skikkelig kjellerrydding. Det tok mange timer, men nå er det endelig gjort. Til dels for det måtte gjøres fordi mannen min har masse forskjellig som skal inn der, og det var også fordi jeg måtte ha mer plass i mitt kalde planterom. I vår kjøpte jeg flere camellia enn jeg egentlig hadde plass til. Det får jeg "svi" for nå, for nå behøver jeg større oppbevaringsplass Da er det godt å få ryddet der, det behøvde vi. Det sto også en gammel vedovn der nede som skal bort + en gammel fryser. Vedovnen har vi aldri brukt, og den var bare i veien. Når begge de to er borte blir det veldig god plass der. Da skal jeg henge opp mer plantelys der, og da blir det som et nytt rom med mye bedre plass. Jeg gleder meg til å få det ferdig. 


Først i dag litt farger fra min eneste bonsai som jeg kjøpte i juni. Nå er den ildrød, og den har fått en utrolig høstfarge. Den skal få bo i drivhuset i vinter i den kalde sonen sammen med to frukttrær og fire roser.


I juni så den sånn ut. Litt av en forvandling!
Acer palmatum 'Arakawa'


 Så ned i kjelleren hvor den årlige innflyttingen av planter har startet. Disse står nå innerst i kjelleren med plantelys over seg.


Disse må enn så lenge klare seg på gulvet med lys fra taket. De har bodd lenge i drivhuset, så de er nok litt bortskjemte med lys. Den til venstre er frøplanter jeg har sådd av Cyclamen graceum. Den i midten kjøpte jeg i fjor høst, og den til høyre har jeg hatt i fire år! Noen ganger går det bra og andre ganger ikke fullt så bra. Sånn er det bare.


Her har mine små og store afrikalilje/ agapanthus fått plass i en kasse for seg.


Her har mine blomstrende alpefioler /Cyclamen fått den beste plasseringen de kan få der nede. De kjøpte jeg nå i høst, og de flyttet jeg først inn i drivhuset etter flere "angrep" av fuglene. Nå skal de bo i kjelleren i ca. et halvt år. I  vinter døde flere av de jeg kjøpte i fjor høst. Det er ikke så enkelt å overvintre de som jeg skulle ønske, men jeg prøver igjen :)
Til neste vår når alle plantene er ute igjen skal jeg male veggene der hvite. Det vil gjøre rommet lysere. Det er alltid noe å forbedre når en bor i et gammelt hus.

 Camelliaplantene står fortsatt i drivhuset, og det samme gjør alle sitrusplantene. Natt til i går var det kun 1,5 grad ute her, men det er en fordel at plantene kan stå i drivhuset så lenge det ikke blir frost. Det er stadig 4 grader varmere der om natten enn hva det er ute. Jeg skal ikke sette på noe varme der i høst. 

Alle mine hortensia som står ute i potter skal inn i drivhuset når alle planter som står der nå  er flyttet ned i kjelleren. Dette er en prosess med mye ektra arbeide i år, men til neste høst vil det bli enklere å flytte planter ned der når plassen er større. I vår skal jeg se en annen vei hvis jeg ser camellia til salgs, untatt hvis jeg finner en som er dobbel lys gul eller en med dobbel hvit blomst.

Men hvis ikke er det kjøpestopp! ;)

28 kommentarer:

  1. Ladies and gentlemen, boys and girls, good citizens of Norway all: Please be advised that Marit has embarked on yet ANOTHER modification/renovation project. Out with the wood stove, out with the freezer, in with the plants. More lights are needed, more space required. Husband is allocated 2 square metres in the corner in return for doing much hard work. This is a condition known as Marit fever, or more commonly moveitallaroundagainitis. It is especially prevalent in gardening fanatics so if you are one beware. It may be coming to a garden near you. PS - I suspect that Marit already has plans for the excavation of a whole new underground storage area. Plans to be announced soon. Hugs and kisses, Marit, from your devoted Canadian publicity agent, David

    SvarSlett
    Svar
    1. Haha, David, you really made me laugh a lot right now 😂
      You are truly a master of words!
      We have four rooms in our basement, and my husband has the two largest rooms! I'm telling you now, so you'll remember it in the future! No, we are not planning something like that...
      Hugs and kisses from your Norwegian plant collector, Marit

      Slett
  2. Hello Marit,
    You will be very busy moving plants around. The bonsai is beautiful and I love your flowering Cyclamen.
    I hope all the plants will be happy in their spot for the winter. Take care, enjoy your day and week ahead!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hello Eileen,
      Yes, I'm very busy right now. The winter is comming soon, and it's a lot of work to be done. Thank you.
      I hope it too.
      Take care you too, and have a great day and week ahead!

      Slett
  3. Los jardines nos dan demasiados trabajos, pero somos felices. Espero que tus plantas pasen un buen invierno y estén bien para la próxima primavera. Besos.

    SvarSlett
    Svar
    1. Yes, I'm happy about the work because it is a funny job every autumn. I hope they will survive the winter.
      Hugs.

      Slett
  4. He he kjøpestopp ja... nja vet ikke helt om jeg tror på det :) Lykke til!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke jeg heller, men jeg må nok prøve på det ;)
      Plassen innendørs er begrenset. Tusen takk.

      Slett
  5. Så godt med en sånn opprydning i blant, og så mange overvintringsplanter du har, flott blomstring også i kjelleren din. Tenkte jeg skulle ut og rydde utenfor drivhuset etter middag, men foreløpig er det for hyppige regnbyger, så jeg får se det litt an. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er så godt å få gjort det nå før det blir vinter her. Alt er mye mer tungvint da. Tusen takk. Det regner her også, og det frister ikke å gjøre noe ute i dag.
      Ha en fortsatt fin dag du også.

      Slett
  6. Så bra å ha en så flott kjeller å oppbevare planter på lang "vinterferie".

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er veldig godt å ha en sånn kjeller når plantene ikke kan være ute. Hadde jeg bodd i Bergen så hadde jeg ikke behøvd kjeller :)

      Slett
  7. Dear Marit, I'm still laughing at David's comment, :=) but you do do an extraordinary amount of taking in and taking out activity. All for the better of course. I do hope your plants like their new places in the basement, and I think your idea of painting the walls white is inspirational. Plants need light, and although you put up the plant lights, an extra bit of light would help greatly to keep your plants happy. I hope your beautiful Cyclamen over winter well, as they are not the easiest of plants to grow in the best of conditions.
    Hugs and best wishes from Portugal.

    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Sonjia,
      Yes, and I laughed a long time too :) He is a true master of words!
      I have a lot of work with this every autumn and spring. The climate here is very cold in the winter, or else they could have been planted in my garden all the time. Yes, I think white walls will benefit my plants. I hope so! I cyclamen is not the easiest plant to have indoors, but I love them so much. The flower are so cute, but the leaves are even more beautiful. So I try and try to have them in my basement.
      Hugs and best wishes from Norway.

      Slett
  8. Mye godt arbeid som er gjennomført her men jammen må det være godt når det er gjort. Alltid spennende hvordan de forskjellige plantene klarer seg gjennom vinteren. Lykke til! Hilsen fra Liv

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg har fått begynt godt om ikke annet. Det er mye jobb ja, men det må gjøres hver høst før frosten kommer. Ja, det er helt sikkert at det er. Tusen takk!

      Slett
  9. Hej Marit
    Du er altså lidt vild ;) du bliver ved at købe nyt, siger manden ikke noget til det? Bent er ved at frygte flytningen, for der er mange planter, jeg gerne vil have med, men jeg har ikke fået det skrevet i købskontrakten, det var en fejl. Jeg har dog så meget, at hun ikke kan se, at der mangler noget.
    Din bonsai er vældig flot
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      Ja, litt vill må jeg være. Nei han sier ikke noe på det, for jeg bruker omtrent ikke penger på noe annet. Planter både ute og inne er min store hobby, og det vet han fra før ;)

      Huff da, ja det høres ikke så bra ut. Sånn var det når vi flyttet hit også. Jeg hadde så mange planter der at det car ikke synlig selv om jeg hadde med meg 600 plante av stort og smått hit. Du vil nok klare å grave opp noe ja, men det skulle helst ha stått i kontrakten så klart. Det var jo dumt at det ble sånn.
      Tusen takk.
      Klem

      Slett
  10. Hej Marit!
    Din bonsaj lönn är mycket fin, en fantastisk färgförändring. Det är tungt att flytta på växterna, men du har riktigt bra då du har källarutrymme till förvaring.
    Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Tusen takk. Ja, det er litt av en fargeforvandling på den. Det er omtrent bare lønnene som får sånne farger. Ja det er mye jobb, men jeg er samtidig veldig heldig som har muligheten til å opobevare de kjølig. Det er jeg så glad for.
      Ha det godt.

      Slett
  11. Opprydning må til om høsten og du har mange flotte planter og ta vare på. Fin Bornsai.

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er en fin tid å rydde på må før det blir vinter. Tusen takk.

      Ha en fin dag!

      Slett
  12. Så skönt att få städa i källaren. Vi har garaget att ta ta tag i. Det går knappt att komma in där men först måste trädgården bli klar inför vintern. Så bra med mer utrymme för du har ju inte lite växter direkt :) Och jag vet ju hur svårt det är att avstå från framför allt kamelior. Jag skulle inte köpa någon i våras men gjorde det ändå. Och risken är att det blir fler nästa år :)

    Dina lönn-bonsaier är helt fantastiska. I synnerhet den gröna. Vilken vacker stam den har.

    Här har det blåst rejält de senaste dagarna och kommande natt har dom varnat för att det kan bli frost. Men nu är alla känsliga växter inplockade så jag är beredd.

    Önskar dig en fin tisdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er så godt å få gjort det innen det er vinter. Ja, hagen glrst så klart ;)
      Jeg har mye som skal ned dit ja, og det er godt med mere plass! Ja, ikke sant. De er så vakre når de står der i knopp, og det er vanskelig å motstå de... ;)

      Jeg har bare en bonsai Anita, men det kan se ut som det er to. Det er den samme som bare har skiftet farge :)
      Ja, barken og stammen på den er så fin.

      Det har det gjort her også. Mye løv har falt av trærne, men fortsatt er det mye igjen. Kun 0,4 grader her i dag tidlig. Brrr...
      Mine planter står fortsatt i drivhuset, men jeg vurderer å ta de inn. Først skal jeg gå ut og se hvor kaldt det var der i natt før jeg bestemmer meg. Det er meldt om varmere vær etter i morgen igjen.

      Ha en fin tirsdag du også!
      Klem, Marit

      Slett
  13. Uanset om der skal opbevares planter eller ej, så er det vældig rart at få ryddet op og fjernet appater, som ikke bliver brugt. Bonsai er sådan en flot form. Personligt er jeg bare ikke sikker på, at jeg kan finde ud af vintervandingen og en passende dosis vand, når planten står uden blade.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant. En samler seg alt for mange ting gjennom mange år, og nå har vi kommet i ryddemodus 😊
      De er veldig fine ja. Dette er min første bonsai, og jeg er ikke sikker på hvordan den skal behandles. Det eneste jeg er sikker på er at de skal ikke tørke ut så lenge det er plussgrader. Hva jeg skal gjøre når det blir frost er jeg ikke helt sikker på....

      Slett
  14. Du skal vist snart have bygget et stykke til kælderen ;-)
    Du gør det ikke nemt for dig selv med alle de planter, der skal flyttes ned og op, ind og ud. Men hvad gør man ikke for sin hobby? Det må være en stor glæde at overvintre så mange planter og få det til at lykkes.

    Hilsen Elna

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kunne nok være en god idé å gjøre det 😊
      Nei jeg gjør ikke det, men samtidig trives jeg med å holde på med dette hver vår og høst. Hobbyer er viktig å ha, og nå for tiden er det godt å ha noe annet å tenke på. Ja, når jeg lykkes er det veldig morsomt, og det er like spennende hvert år.

      Hilsen Marit

      Slett

Shopping våren 2024...

 Dette innlegget var egentlig tenkt som et  "note to self", men så ble det til et innlegg likevel. Det ble etterhvert også til et ...