onsdag 26. oktober 2022

Rødglødende farger, men snart er det slutt på de...

 Vi har ennå ikke hatt skikkelig frost, men det har vært nært frysepunktet flere ganger. Plantene i hagen synes at nok er nok, og har begynt å felle bladene. De er nå i sin siste inspurt av farger før de slipper de. Flere av lønnene har faktisk begynt å felle bladene, og de ligger der som pent utstrødde smykker på bakken.


Disse lønnene ser jeg på hver dag fra kjøkkenvinduet, og i går bestemte jeg meg for å ta bilder av de før det var for sent. 


Hostaplantene ser egentlig helt forferdelig ut nå. De var gule og pene å se på en kort stund, men nå ser de ut som de snart er i oppløsning.

Nå går jeg litt tilbake i tid til et bilde jeg tok i sommer.


Dette er tatt 5. juni. Her ses "sommerfargen" de har.


Det er altså japansk lønn/Acer palmatum 'Atropurpureum' til høyre, og blodbøk/ Fagus sylvatica 'Purpurea' til venstre.  Men se de på de nå, for nå har begge to skiftet farger. Er det ikke fascinerende å se på? Bildet er tatt omtrent akkurat på samme sted :)


Ja, den rekker så vidt å blomstre før frosten tar den. Oktoberasters/ Symphyotrichum novii-belgii tror jeg den heter.


Dette er Magnolia 'Leonard Messel' som blomstrer så fint først i mai. Nå er den også i ferd med å skifte farge fra grønn til gulgrønn. Blodbøken til venstre har også skiftet farge nå.


Nok en lønn i hagen her. Acer palmatum 'Burgundy Lace'
Bare det får tørket opp etter regnet så skal jeg klippe opp bladene med gresskkipperen en siste gang før vinteren. Da går de i oppløsning omtrent med en gang, og blir mat til meitemarken. Trærne i åsen bak der har også blitt gule nå.


Til slutt i dag kommer det bilder av en rose som virkelig remonterer sent, men i dens tilfelle sent men godt! Den rekker det hver høst hvis ikke frosten tar den.


Tenk å se så vakker ut så sent i sesongen! Det er tross alt 26. oktober i dag.
Austinrosen 'Ambridge Rose' så klart :)

26 kommentarer:

  1. Dear Marit
    Your rose is sublime especially at this time of the year, and it has so many buds. I hope the frost does not harm them before they have a chance of opening. As for the rest of the garden, just like mine, planta are not looking their best, but your acer trees are still glorious even though they have lost some of their leaves.
    Warm hugs good wishes.

    SvarSlett
    Svar
    1. Dear Sonjia,
      Thank you. I hope it too, and the weather forecast looks great. No frost for the coming week.
      Yes, the acer trees are wonderful right now. I love their autumn colors.
      Warm hugs and best wishes to you too.

      Slett
  2. Høstens fargespekter er nesten like fint som sommerens. Utrolig at rosen fortsatt kommer med mange knopper.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er jo det, og det må en nyte nå før det blir borte. En skulle nesten ikke tro var mulig med tanke på hvor lite lys det er nå i forhold til på sommeren.

      Slett
  3. Du har planerat för att ha färg så lång tid som möjligt på året Marit. Lönnar är ju vackra hela säsongen men när hösten kommer bjuder dom ofta på ett riktigt färgskådespel innan dom släpper löven och laddar upp inför nästa säsong. Och visst är det märkligt med hostorna. Att dom går från gula blad till en "gröt" på bara någon dag.
    Men till sist ... 'Ambridge Rose' ... den är ju så vacker så jag kan nästan inte sluta titta på den. Så vacker färg. Nästan lite bärnstensfärgad. Tänk att det snart är november och du har en så vacker ros som fortfarande blommar. Naturen är fantastisk ... i synnerhet hos dig :)

    Önskar dig en fin onsdag!
    Kram Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg har gjort det Anita. Jeg er så glad i lønner hele sesongen, men jeg er ekstra glad i de nå. Jeg må nesten la være å se på mine hosta nå, for nå synes jeg at de ser ekle ut...
      "Grøt" er et godt uttrykk! :)
      Ja, jeg regnet med at du ville like den, og fargen på den er så fin nå. Jeg håper at den kan få beholde blomstene en stund til. Ja, naturen er fantastisk :)

      Ønsker deg også en fin onsdag!
      Klem, Marit

      Slett
  4. Hej Marit
    Så kan du også være lidt med med roser, det er dejligt. Flotte japanske løn, jeg er også sikker på, at jeg vil have et par stykker i min nye have. Det er så fine.
    Klem

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      Ja, nå kan jeg være med litt med de :)
      Tusen takk. Ja, det er jeg sikker på at du vil ha der. Det er de ja.
      Klem

      Slett
  5. Your garden is filled with glorious colour, spring, summer and fall, Marit, with only winter to cast its pall of white on the landscape - and that has its own beauty too. The bright plumage of the birds at your feeders will replace the hues of the plants, so many of which are snuggled securely in your basement, waiting for spring when they will once again feel the sunshine on their leaves and petals - and the Madcap Gardening Guru will start planting anew! All is well with the world - at least in your little corner of Norway. Hugs and kisses - David

    SvarSlett
    Svar
    1. Thank you, David. Yes, the winter has its own beauty, and I like the wintertime when it is not too cold. I love to watch the birds every day here. I guess my plants in the basement must be very patient.
      Yes, everything is well here in my little corner of the world. I hope everything is well in your little corner of the world too!
      Hugs and kisses, Marit

      Slett
  6. Härliga höstbilder, så fjärran från min värld.
    Njut!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, det er nok litt annerledes her enn hos deg. Ha en fortsatt fin dag!

      Slett
  7. Dejligt du kun har haft lidt frost og kan nyde høstfarverne endnu. Det er en fin udsigt fra køkkenvinduet - den har du planlagt rigtig godt! Tænk at du stadig har blomstrende roser, og masser af knopper også. Din have leverer efterhånden året rundt!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg er så glad for at jeg kan glede meg over hagen en stund til. Den ble nok ikke planlagt så godt, for det var vel heller at det var en egnet plass. Men jeg er veldig glad for utsikten nå :)
      Jeg er glad for rosene ja! Roser så sent er jo bare en fornøyelse :)

      Hilsen Marit

      Slett
  8. Dine acer står rigtig flotte og iøjnefaldende, og rosen ser utroligt frisk ud. På denne årstid synes jeg ellers tit, at knopperne kan se lidt sølle ud og have svært ved at springe ud.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, roser liker ikke det fuktige været som har vært her med mye regn. Da har knoppene lett for å råtne. Denne rosen jeg viser i dag holder seg veldig godt.

      Slett
  9. Los tonos del otoño se están poniendo preciosos. Muchos besos.

    SvarSlett
  10. Så nydelige farger på lønnene. Fantastisk at de fortsatt står der med bladene på.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk. Ja, i år har de fått beholde bladene lenge.

      Slett
  11. Jeg liker så godt de røde fargene om høsten, det var mange flotte hos deg. Flott rose som fortsatt blomstrer i slutten av oktober.

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det gjør jeg også. Tusen takk.

      Ha en fin dag du også!

      Slett
  12. Hej Marit,

    Ja nu syns det att det är nära, nu vill trädgården gå i vila. Vilken lycka att se en så fin lönn från köksfönstret och jag tycker att hostabladen fortfarande bidrar till helheten, trots att de snart vissnar helt.
    'Ambride Rose' är ju helt otrolig!

    Ha det gott. Ulrika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Ulrika,

      Ja, nå er det nok siste fargeshow før bladene faller av trærne. Utsiken er fin ja, selv om jeg ikke er like begeistret for å se på hostabladene ;)
      Men jeg er enig med deg, for de er jo en del av heltheten nå.
      Ja, den er helt utrolig, og en skulle ikke tro at det snart er november når en ser den.

      Ha det godt!

      Slett
  13. Hej Marit!
    Så otroligt fint med alla vackra röda lönnar. Det är riktigt fina höstfärger. Rosen är vacker och har en ovanlig färg. Ha det gott /Marika

    SvarSlett
    Svar
    1. Hej Marika!
      Ja, det er en flott farge på de nå. Tusen takk.
      Ha det godt.

      Slett

God jul eller var det god påske?

 Vi er så heldige her nå for værgudene ombestemte seg brått angående våren. Snøen har lavet ned i to dager her, men heldigvis så blir det ik...